Вести

Вучић: Србија је увек спремна да помогне Републици Српској

Председник Србије Александар Вучић уручио је председавајућем и српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику респираторе и другу медицинску опрему за Републику Српску као помоћ у борби против корона вируса.

Србија донира Српској више од 20 респиратора, као и око 10.000 заштитних маски.

Од почетка пандемије Србија је у неколико наврата помогла Српској донацијама медицинске опреме, а недавно је Републици Српској уступљено и 5.000 вакцина "Спутник V", намењене здравственим радницима.

Вучић је изјавио да Србија има довољно медицинске опреме за борбу против корона вируса, као и да ће набављати још, те да је спремна да у сваком тренутку помогне пријатељима, којима је та помоћ потребна, јер се само заједнички може победити пандемија вируса корона.

"Вечерас овде можете да видите 30 клиничких респиратора, пет транспортних респиратора, 10.000 Н95 маски… То је поклон Србије Републици Српској", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија у овом тренутку има још 545 клиничких респиратора, 49 мобилних, 121 неинванзиван вентилатор, 15 апарата за анестезију, генераторе кисеоника, инфузионих пупи, пулсних оксиметара на стотине, маски, алкохола.

"То све показује да смо обезбедили све, имамо за будућност, да можемо да помогнемо и браћи, пријатељима и свима, да заједно покушамо да се супротставимо овој великој пошасти", рекао је Вучић.

Вучић је указао да британски сој хара и убија немилосрдно и да никада није било теже, ни у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Србији.

"Мораћемо да убрзамо вакцинацију драстично у наредним данима и недељама и да пре рокова то урадимо и завршимо", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да је ревакцинисано више од пола милиона људи код којих је прошло три недеље од ревакцине, који су заштићени, али да се неће стати док та бројка не буде два милиона.

Вучић је поручио да ће се наставити са набавком опреме.

Председник је нагласио да ће за дан бити донета коначна одлука када креће градња болнице у Новом Саду, где ће бити инсталиран део опреме из магацина, али и додао да су нам потребни обучени лекари.

Председник је истакао да ће Србија увек гледати да помогне колико може Републици Српској и Босни и Херцеговини.

"Све што буде потребно нашем и другим народима, спремни смо да помогнемо. Додик у сваком тренутку зна да може да рачуна на нас. Увек ћемо бити на располагању, уз наш народ и све друге грађане", рекао је Вучић.

Вучић је додао да има проблема, расте број хоспитализованих, да отварамо нове-старе капацитете за пацијенте, посебно оне у тешком стању, као и да смо већ примали и пацијенте из других држава, из Републике Српске, али да о томе нисмо гласно говорили.

Србија ће, како је рекао, увек прихватити све људе које може и они ће добити најбољу могућу негу.

Додао је и да је из Републике Српске вакцинисано 2.886 здравствених радника, и да ће морати нешто да се осмисли како би се то додатно побољшало.

 

Kултуру сећања гајимо заједно

Вучић је истакао  да ће Србија и Република Српска наставити да гаје културу сећања на НАТО агресију, и да ће сутра на обележавању 22. године од почетка НАТО агресије "бити заједно".

Вучић је рекао да су Србија и Република Српска почеле културу сећања да гаје заједно и изразио уверење да ће то трајати годинама, деценијама и вековима, јер припадамо истом народу.

„То је важна тековина наше сарадње“, истакао је Вучић.

 

Не чекамо Европску унију, уздамо се у себе за набавку вакцина

Вучић је поручио да се Србија узда у себе у вези набавке вакцина против корона вируса и да само снажна и суверена земља може имати пријатеље у свету. Вучић је, на питање да прокоментарише најаве из Европске уније да остаје могућност да одбију извоз вакцина, и питање да ли то може да направи проблем за нашу земљу и свет, рекао да увек чекамо и имамо велику жељу да добијемо подршку из Европске уније.

„Јавили су нам из Kовакс програма да ћемо добити нешто мање „AstraZeneka“ вакцина. Уместо 90.000, колико је требало, дбићемо 56.700 вакцина. Све су мањи бројеви, а нама је потребно пола милиона, милион или два", рекао је Вучић.

Додао је и да ако стигне „AstraZeneka“  вакцина није једноставно вакцинисати, јер људи хоће све да приме осим ње, из њему , како каже, непознатог разлога, јер се ради о доброј вакцини, али, констатује, "кампање су чудо ".

Вучић је рекао да је то добра вакцина, али да је у питању брутална кампања, јер је јефтина, као и да има речи и о сукоб између Енглеза и Европљана, па се на лош начин представља.

Kада је реч о дозволи Европске уније за извоз вакцина каже:"Ми се уздамо у се. Да ли ће да забране или не нама то дође на исто. И до сад када нису забранили добили смо нулу. Сада када забране не можемо добити мање од нуле. Рачунамо на себе, своју марљивост, стрпљење, трпељивост грађана Србије. Успећемо да обавимо свој посао и обезбедимо вакцине"

Вучић је рекао да је Србија на европском путу, али и да је неопходно имати много пријатеља у свету, да будете земља која је поштована, независна и суверена да би је други ценили и помогли. Рекао је и да не жели да се жали народу и каже да нема вакцина, као и што неће да се хвали уговорима које смо потписали.

"Биће мука око набавке вакцина, али снаћићемо се", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да нико у свету не прича о цени вакцина И додао да их је Србија повољно набавила, иако би платила и више да је тражено.

Kако је истакао наручили преко 14 милиона вакцина, а добили 2 850 000.

Подсећа да је данас стигло 100 000 „Спутњик V“, јуче 55 000 „Pfizer-BioNTech“, а да ће ускоро моћи да каже и за милион доза Синофарм вакцина.

"Хоћу да уђемо у брзу вакцинацију, имаћемо за још 600 000 да брзо вакцинишемо, а онда ће доћи још неке вакцине", најавио је Вучић.

Поновио је да ће ићи од села до села да пропагира вакцинацију и да ће у малим местима примити и вакцину и ревакцину.

Вучић је рекао да је задовољан, али не и са ситуацијом око короне и поручује - "Само вакцина, вакцина и вакцина".

 

Силовање најодвратније кривично дело, посао за надлежне органе

Вучић је истакао  да је силовање тешко кривично дело од чијег починиоца се свакоме гади.

Вучић је упитан за коментар поводом пријаве једне глумице да ју је силовао колега Бранислав Лечић, рекао је да није тужилац ни судија.

„Не постоји одвратније ни теже кривично дело од силовања. Посао је надлежних органа да се баве тиме. Све друго рушило би презумцију невиности“, објаснио је Вучић.

 

Од почетка пандемије купљено 2 200 респиратора

Вучић је рекао да је Србија од почетка пандемије корона вируса купила око 2 200 респиратора чија се просечна цена по комаду кретала између 25 000 и 27 000 евра.

"Нико у свету још није објавио колико су респиратори коштали, али ја ћу рећи да су цене биле веома различите, у зависности од типа, а да се просечна кретала између 18 000 и 35 000 евра", рекао је Вучић одговарајући на на питање колико је Србија купила респиратора за годину дана пандемије, јер се помињала цифра од 4000, и да је после нешто и враћено и по којој цени је плаћен комад.

Вучић је напоменуо да су на почетку респиратори били и знатно скупљи него данас, али да је Србија купила много респиратора у најтежим тренуцима и да је поносан на то, јер је у питању била борба за животе људи.

"Жао ми је што понављате тврдње неуспешних политичара који су задужили земљу само пљачком и данас се диче својим рачунима од Хонгконга до Маурицијуса", додао је Вучић.

Вучић је указао да су болнице биле лоше опремљене респираторима и да је то још једно како је рекао "наслеђе стручњака са Маурицијуса".

Вучић је рекао да му је занимљиво нешто друго, а то да када се борите за свој народ морате да се браните од оних који себе пројектују у то, јер знају да би они, колико год да су неспособни, и за то мало респиратора које би набавили, украли паре.

"Нама је само здравље важно, није ме ни занимало колико то кошта, нити да неко прави комбинације, Ово чува БИА", рекао је Вучић и додао да у складишту у Kрњешевцима има 7 000 палетних места робе и опреме и да сутра четвртина иде на различита местима у Србији.

"Неко да узме паре на томе, па тај не само да би био лопов, него би био и зликовац најгоре врсте", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да не ваља и када смо најбољи, јер неки људи у то пројектују своје.

"Нисмо ми данас исти, најбољи смо у вакцинацији, по смтрности најбољи у региону и Европи, и по свему. Разликујемо се од оних који су разарали и уништавали земљу", истакао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк