Вести

Вучић: Србија је увек за дијалог

Председник Србије Александар Вучић рекао је, да је вечерас у Софији у разговору са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини поновио да је Србија спремна за дијалог у сваком тренутку.

Када је Могерини у питању рекао сам да је Србија спремна за дијалог. Да, долазимо на дијалог, можете да га закажете кад хоћете, али прво да се заврши започети процес и формира ЗСО, а други услов је да је друга страна спремна на компромисне разговоре. А да долазимо на разговоре и да нам држе придике о територији, а само их територија занима, то су ствари које смо поставили на јасан начин, поручио је Вучић.

Како каже, са Тачијем је само разменио неколико куртоазних речи и то је то.

Да је Србија спремна на дијалог пренео је, каже, и председнику Европске народне партије (ЕПП) Џозефу Долу, са којим је раније данас разговарао.

Разговор са Долом, напоменуо је, веома је важан, јер је ЕПП скуп партија које владају у највећем делу Европе, немачка ЦДУ, аустријска Народна партија, мађарски Фидес, шпанска Народна партија премијера Маријана Рахоја.

Како је рекао, Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља, и Себастијана Курца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије. Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају, рекао је председник.

Његов став и говор, додао је, били су засновани на свему што је Србија урадила и постигла, уз опаску да су представници Србије били веома поштовани.

Рекао сам да их не молимо ни за шта. Сви остали су, чини ми се, кукали и молили, погледајте нас, примите нас. Ја сам рекао, то је ваша одлука, подвукао је председник.

Поручио је да је обавеза Србије да ради и учини све да грађани живе боље, да имамо економски раст, уређену правну државу, да грађани живе у слободи и демократији, а одлуку доносе земље чланице.

Да вам не причам о тумачењима око 2025. године, мене је заболела глава, могу да мислим како би заболела глава грађане, како то неко тумачи, да ли је то стварни или индикативни датум, ко се са тим саглашава, а ко не, рекао је Вучић и приметио:

У сваком случају, на месту смо где се одлучује. ЕПП је, када је реч о партијама, кључна, јер су левичарске партије у Европи начисто пропале, и јавља се нови систем партија које тобож нису партије и политички покрети, већ су против политички. Тако да је ЕПП остала стуб нормалности у Европи, као СНС у Србији.

Зато је, истакао је, било важно да Србија буде у Софији, где је данас био састанак ЕПП, јер је, додао је, наше да "гурамо" нашим путем, путем реформи, ка ЕУ, а на земљама чланицма је да донесу одлуку хоће ли нас прихватити или не.

Вучић је рекао да се у Софији срео и са комесаром Јоханесом Ханом, известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером који му је пренео да је јучерашњи боравак привредне делегације Србије Северној Рајни Вестфалији оставио веома добар утисак што је, сматра Вучић, веома важно и вредно за нашу земљу.

Борићемо се аргументима, знањем, снагом, али је реалност да је воља једног дела западних сила, који укључује највећи део земаља ЕУ и САД, је директно против наше воље, али у тој ситуацији морате да гледате шта се може урадити, а да се не одузме будућност нашој деци. Према његовим речима, они виде да смо у праву и да смо испунили све што смо требали, али се праве да не виде јер то њима не одговара, рекао је Вучић.

Ми смо направили много политичких грешака у прошлости, али ми се сада боримо што је снажније и боље могуће. У последња два дана дао сам шест интервјуа покушавајући да скренем тај водоток, рекао је Вучић.

Зато је, каже, важно да се боримо за одрживо политичко решење за проблем КиМ, а да та борба не значи само борбу за безбедност и сигурност Срба у покрајини што је, истиче, од суштинског значаја, и СПЦ, него и за то како ће бити задовољени интереси Србије.

Није питање КиМ само питање људи који тамо живе него целе Србије, тиче се права које ће Србија имати на тој територији, каже Вучић.

Како каже, кад год решите неки проблем онда можете да се посветите неким другим питањима. Председник је нагласио да не смемо да погнемо главу као ној у песак.

Морамо да решавамо политичке проблеме. Нисам велики оптимиста, али борићемо се, рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић каже да не жели да одговара на језик увреда, да Цркву поштује, али да то не значи да у свему треба да мисли исто као владика Амфилохије.

Изабраћу право да размишљам о будућности земље, као што размишљам о будућности народа. Поштујем њихов став, а на језик увреда никад нећу одговарати, не пада ми на памет да у то улазим, рекао је Вучић.

Како је рекао, црква никад није имала бољи однос са државом, али то не значи да треба да имају исто мишљење.

 

 

 

Извор: Пинк