Вести

Вучић: Србија је за компромис и жели да разговара

Компромис не може да буде испуњавање свих жеља албанске стране, а да Срби морају да прихвате све што желе, јер, у противном, они ће бити криви за слом било каквих разговора и преговора, рекао је данас председник Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Одбора Бундестага за европске послове, Гинтером Крихбаумом.

Вучић је истакао да је Србија за компромис и да жели да разговара, у циљу проналажења компромисног решења.

Додао је да је питање Косова и Метохије била кључна тема њихових разговора, те да је немачком посланику указао да је Србија испунила све обавезе споразума из Брисела, а Приштина није ону једну коју је преузела.

Председник Србије истакао је и да су сви економски параметри на страни Србије, али да, ако не будемо пронашли одрживо решење за Косово и Метохију, прети опасност да се можемо вратити на време из 2011. банкротства и тешке ситуације, када смо морали земљу да спашавамо.

Вучић је, након састанка са послаником немачког Бундестага и председником Одбора за односе са ЕУ Гинтером Крихбаумом, нагласио да је највећи део разговора био посвећен односима Београда и Приштине.

Рекао је да је са гостом говорио о нашем унутрашњем дијалогу, шта грађани Србије мисле, али и Бриселском споразуму, обавезама које смо испунили и само једној обавези коју је имала друга страна, а није јој пало напамет да то испуне.

Указао је да нам то много отежава ситуацију, нарочито после бруталног хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, те додао да поред свега морамо да разговарамо.

„Рекао сам Крихбауму да желимо да разговарамо, желимо компромис, али да не може бити испуњавање свих жеља албанске стране и да Срби морају да прихвате све што Албанци желе, јер би у противном били криви за неуспех. За уцене и претње нисмо спремни“, поручио је Вучић.

Грађани Србије ће, како је најавио, имати прилку да се изразе о ономе што будемо мислили да је рационално и компромисно решење.

„Да ли ћемо имати довољно храбрости и снаге да донесемо решење, али и други да са нама учествују у томе, видећемо. Нисам превелики оптимиста, а и увек постоји нада да људи желе да гледају више у будућност него у прошлост“, нагласио је Вучић.

Вучић је казао да је са Крихбаумом постигао високу сагласност колико је важно имати стабилност и мир у региону.

Обећао је да ће се Србија борити и да ће дати све од себе, али да су прилике мало теже од онога што обично наши пријатељи из Немачке мисле.

„Ми ћемо се борити за будућност нашег народа. Цитирао бих поново Бору Пекића „не љубите земљу предака својих, већ земљу по којој ходају ваша деца“. Надам се да ће у Србији довољно добро разумети колико је важно славити не изгубљене битке и жртве, већ нашу успешнију будућност“, подвукао је Вучић.

Вучић је казао да Крихбаум познаје одлично регион и да је искрени пријатељ наше земље, који жели добро Србији и српском народу.

„Имали смо дуг разговор данас, а теме су биле и билатерални односи. Констатовали смо да су на изузетно високом нивоу. Констатовали смо да је све више немачких компанија које долазе у Србију, да данас 45.000 људи у Србији ради у немачким компанијама, да додатним реформама можемо да привучемо још немачке инвестиције“, казао је Вучић, најавивши да ће ускоро отворити даље немачке фабрике у Крушевцу, Краљеву, Чачку, а у Панчеву неке радове.

„Много тога је пред нама. Немачка је најважнији спољнотрговински партнер Србије. Немачка ће увећавати и сасвим је извесно да у наредних 30 година нико неће претећи Немачку као најважнијег трговинског партнера. То говори о значају Немачке и колико је важно да градимо односе са том земљом“, подвукао је Вучић.

Вучић је казао да Крихбаум на сваки начин подржава европски пут Србије. „Иако је реч о строгом човеку, Крихбаум је увек био на страни европске будућности Србије и нашег народа. Ја сам му на томе веома захвалан. Мислим да добро зна да грађани Србије умеју да цене и поштују што је радио“, истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ускоро путује у Дизелдорф, у покрајину Северну Рајну Вестфалију, где ће разговарати са инвеститорима и представљати могућности за улагање у Србију. То је, како је објаснио четврта немачка покрајина по број инвеститора који долазе у Србију, а и по вредности робе коју извозимо у Немачку.

„Остаје што није лак посао решавање проблема КиМ. Ове године ћемо имати привредни раст међу највишима у региону и Европи. Важно је да ли ћете имати суфицит или дефицит, снижење или повећање јавног дуга. Сви ти параметри су на страни Србије, али ако не будемо пронашли одрживо решење плашим се да се можемо вратити у 2011. годину доба банкротства и тешку ситуацију“, закључио је Вучић.

 

Свако ће носити свој крст, неко данас, неко у будућности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у декларацији СПЦ о Косову није видео шта је решење, те оценио да је став цркве, нереалан у суштини, једна "нова околност и тешка новост".

У ставу СПЦ, Каже Вучић, није видео решење, већ само то да треба да останемо у замрзнутом конфликту и чекамо боље време.

Вучић је, након разговора са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, казао да цео дан размишља шта да каже и одговори тим поводом, те да одговор, какав год и смислио, не би био довољно добар.

„Прочитао сам декларацију или саопштење више пута. Све сам видео и све поштујем, само нисам нигде видео шта је решење. Да ли је решење да све негирамо, да будемо против свега, значи да имамо замрзнути конфликт и да чекамо неко боље време. Које боље време, када нас буде пет или три милиона? Када оду сви у иностранство или изгубимо становништво или сви нама побегну 50 година напред?“, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да нема илузује да је могуће да својом вољом изгура нешто што грађани неће.

„Грађани ће донети коначну одлуку о свему. Нашу цркву веома поштујем, а мислим да ниједна влада и председник, а волео бих да то питате патријарха Иринеја, нису помогли толико СПЦ: Ми смо доведени у веома тешку ситуацију, јер немамо сада да разговарамо о ни о чему, ако бисмо се држали онога што је СПЦ донела“, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да би наш одговор био, ако би се држали онога што је СПЦ рекла: „разговора нема, ''ајде сви Албанци да живите у српској аутономној области“.

"То је толико нереално. Не бих да кажем ниједну тежу реч, немам право ни смелости. Сви говоре о светој земљи, само нико неће на ту свету земљу да иде да живи“, нагласио је Вучић.

Казао је да сви причају о томе шта је за нас Косово, али је, примећује, за нас Косово важно када треба да ударимо неком политички шамар, а када треба конкретним делом да покажемо, онда није ништа, нажалост, констатовао је Вучић.

Вучић је рекао да не спада у ту категорију и да њему значи Косово много, због чега се овако тешко бори, за разлику од оних који са одушевљењем прихватају нешто што је одбијање сваког решења, и то оних који су допринели једностраном проглашењу независности, који су се борили само за власт у Београду, а никада за своју земљу, који му сада држе придике.

„Ово је за нас нова околност и тешка новост. Објасните ми да ли има било ко од вас ко жели да оде да живи у Штимље или Глоговац. Покажите ми и једног Србина који би то учинио са својом децом. Када ми га покажете држите ми предавање, солите ми памет“, поручио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће народ исказати своју вољу и да ће свако носити свој крст, неко данас, а неко у будућности.

 

Морамо да разумемо које је наше место у свету

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом писања о састанку САД са четири земље Европе о Косову, да наш интерес није да улазимо у сукоб са западним светом или било ким другим, већ да за нашу децу извучемо највећу могућу корист, због чега, каже, и апелује све време на западне земље да узму у обзир и интересе Србије.

Вучић је, након састанка са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, указујући да се ради о писању албанских медија, истакао да се у Вашингтону јесте нешто збивало, да имамо одређена сазнања, а шта тачно, сазнаћемо наредних дана.

Рекао је да му је драго што је целокупна јавност Србије могла да чује шта је став Немачке и западних земаља.

„Сви они Косово третирају као државу, и то људи треба да знају. Мени није проблем ни јавно да кажем Крихбауму, у четири ока, током ручка и вечере, било којег састанка да ми мислимо другачије“, истакао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Вучић је указао да то само говори о томе колико је наша позиција тешка.

„Што се тиче сагласност коју су постигли Американци и европске земље, не морају много да се муче, јер о свему што се Косова тиче мисле исто као Албанци. Нема разлике о статусном питању. Друго је шта очекују у будућности. Ту смо ми у проблему", приметио је српски председник.

Наш интерес није, каже, да улазимо у сукобе са западним светом, било ким, већ, напротив, да земљу градимо и да за нашу децу извучемо највећу могућу корист.

"Зато све време апелујемо да све западне земље узму у обзир инетресе Србије, да разумеју да не доживљамо ствари као они“, објаснио је Вучић. Вучић је нагласио да имамо одређена права на то, и мало више права него што имају неки који су олако прихватили једнострано проглашену независност Косова.

Међутим, додао је, наша сила, снага је мала и морамо да разумемо које је наше место у свету.

 

Не воли ММФ пензионере више од нас

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ММФ тражи од Владе Србије да се драстично повећају пензије за оне који примају више од 50 хиљада динара, и указао да таквим повећањем 76 одсто најстаријих суграђана не би добило ништа.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише наводе да је Мисија ММФ сугерисала представницима власти да укину кризне мере за пензионере, односно Закон о привременом умањењу пензије, који је на снази већ четири године, рекао:

"Не каже то ММФ зато што више воли пензионере него што волимо ми, већ каже из неких других разлога".

"Они траже да се драстично повећају пензије онима који имају више од 50. 000 динара пензију, а да се ни за динар не повећају пензије људима који имају испод 25. 000 динара, а то је 61 одсто пензионера и да се минимално увећа за људе који имају 30 хиљада пензију. Укупно 75, 76 посто пензионера не би ништа добили од наредног повећања", рекао је Вучић.

Каже да није разговарао са председницом владе по овом питању, да је то чинио раније и да не зна шта је њена позиција те да треба сачекати одлуку владе о томе.

"Ја сам увек за заштиту најсиромашнијих, али, видећемо како ће влада да одлучи. Може да се направи нека комбинација у томе, да урадимо и једно и друго. Видећемо какви ће ефекти нашег суфицита у буџету и привредног раста бити за три месеца, па ће онда бити лакше да се тако нешто коментарише", рекао је Вучић новинарима након састанка са послаником и председником Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом.

 

На Самит ЕУ у Софији идем, ако све буде у реду

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће на Самит ЕУ - Западни Балкан у Софији отићи уколико све буде у реду, имајући у виду да "сваког дана изађе нека нова декларација".

Једино је извесно, каже председник, да ће у уторак отићи у Дизелдорф.

"У Софију ћу отићи ако све буде у реду, јер, ко зна, има још неколико дана до тада. У уторак идем у Дизелдорф, а након тога, ваљда, и у Софију", рекао је Вучић новинарима након састанка са послаником и председником Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом.

Новинаре је интересовао и коментар председника Србије на информацију из Москве да су руске службе спречиле терористички напад на колону у маршу "Бесмртни пук", а Вучић је рекао да се њему свакако ништа не би десило.

"Мени се свакако ништа не би десило, јер су ме из првог реда изгурали дивни људи који су хтели да буду поред свог председника. Тако да сам ја био у трећем реду колоне", казао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг