Вести

Вучић: Србија је земља равноправних грађана

Председник Србије Александар Вучић поручио је да, шта год да се деси "сутра", остају резултати и оно што је урађено током његовог мандата - од нових фабрика, научно-технолошких центара, путева, модернизованих пруга, музеја...

Само у Нишу, рекао је председник, отворио је чак седам фабрика.

"Кад будете ишли пругом Београд-Нови Сад-Суботица, путем у Грчку на море, или у Бугарску и Турску, видећете путеве које смо направили захваљујући спроведеним реформама. Видећете путеве и пруге... Погледајте како се гради на аеродрому ''Никола Тесла'', не заборавите националну компанију ''Ер Србија''", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су претходних година отворени Музеј савремене уметности и Народни музеј, који годинама нису радили.

"Погледајте како изгледа стара железничка станица, Београд на води, фонтана на Славији, Београд је имао 67 категорисаних хотела, сада има 130...", рекао је Вучић.

Додаје да је буџет главног града дуплиран, да се улаже све више у фабрике, да се свуда кроз Србију виде нови логистички центри, стране фабрике и постројења...

"То су резултати, а имамо и планове за будућност", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је страствен по том питању, а да га више не занима да одговори на сваку увреду и врати сваки ударац политичким противницима.

Вучић је рекао да је само у Нишу у претходних неколико година отворио седам фабрика, те подсетио да је јуче отворен и Научно технолошки парк.

Председник је рекао и да су у последње време вредни, млади људи почели да се враћају у Србију и овде доводе стране компаније или покрећу бизнисе.

Поменуо је Николу Божиновића који је довео америчку фирму у Србију, Марка који је са Институтом Михајло Пупин направио српски респиратор, те Владу, који ће изградити највећи кампус у овом делу Европе и који је, иако је могао да избегне, уплатио 20 милиона евра у буџет Србије, што је 0,5 одсто пензија на годишњем нивоу.

"То су резултати онога што смо радили", рекао је Вучић.

 

Медији никад отворенији, грађани могу да чују све

Вучић је оценио да медији никада нису били отворенији, ни у једној изборној кампањи, и да грађани имају прилику да виде и чују све, те додао да их занима, пре свега, програм политичких опција.

Вучић је рекао да нема намеру да говори о политичким противницима, али је приметио да је интересантно да су неки, иако се нису појављивали толико на јавном сервису, ни на другим приватним телевизијама, имали много виши рејтинг.

"Људи мисле да је то само када видите политичаре који дођу негде, па кажу - ''дошао сам да вам кажем да су ови грозни…'' А, када их питају шта је главни проблем, кажу да су то - медији. Али, људе не интересују медији, већ будућност деце, њихових родитеља, хоће ли бити посла, како ће решити питање КиМ, друге пробеме… а, не колико ће се неко сликати на телевизији", рекао је Вучић.

 

Србија је земља равноправних, људи не желе политику мржње

Србија је земља равноправних грађана, у којој сви грађани имају иста права, Срби, Бошњаци, Мађари, Роми и припадници свих других народа, рекао је данас Вучић, поводом недавне изјаве шефа Странке демократске акције (СДА) Сулејмана Угљанина.

Угљанинова политика заснива се само на мржњи, а такву политику грађани не желе, рекао је Вучић.

"Разумем нервозу господина Угљанина. Разумем неке који су читав свој живот добијали политичке поене само на мржњи коју су гајили над некоме", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Угљанин нема никакве капацитете, јер људи желе само бољи живот, боље путеве, што његова политика не може да донесе.

Председник је указао да је Угљанин неважан и да води само политику мржње.

Због тога, Вучић је рекао, очекује да ће листа коју води, заједно са партнером Расимом Љајићем, управо због искреног односа према Бошњацима добити највећи број гласова Бошњака и Срба у општинама на Санџаку.

 

Разумем Хрватску, Србија има три пута већу стопу раста

Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском, али да разуме зашто сваког дана пишу нешто против њега, и да разлог лежи у томе што Србија има три пута већу стопу раста од њихове.

Вучић је рекао да нико није пренео у Хрватској податке Евростата по којима је Србија прва у региону по стопи раста БДП.

"Не смеју да кажу ко је имао најснажнији раст. Ја их разумем, ако сваки дан пишу против мене", рекао је Вучић, а поводом једног јутрошњег текста из хрватске штампе о томе да ће победити надмоћно, рекао је да у том тексту нема доследности.

"То су људи који су говорили да превратнички Београд само што не збаци Вучића, а сада кажу да ће Вучић победити премоћно. Суштина је у томе да гледају може ли Србији да се деси нешто лошије да би били водећи у региону, а већ три године им не иде. Србија расте дупло већом стопом, а 2021. године први пут ће имати већи БДП од Хрватске", указује Вучић.

Нема сумње и да ЕУ много помаже Хрватској, рекао је председник, али истиче да је важно да ми верујемо у Србију и радимо.

Од како смо променили парадигму да можемо да успемо, много смо урадили, истиче председник.

 

Што они не направише ауто-пут до Чачка?

Ко је шта урадио грађани су сами сведоци, рекао је Вучић, поводом настојања неких опонената да умање резултате његове власти, попут Велимира Илића, који је на једној телевизији рекао да се ништа није изградило и да је више урађено у његово време.

"А ко је довео ауто-пут до Чачка, сваки део ауто-пута, и што се плаћања тиче, као и радова, а увек је плаћање најважније", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да би било логично да су то урадили они који су се деценијама заклињали да ће то учинити, а ипак то нису урадили.

Председник је, такође, запитао ко сада гради ауто-пут од Чачка до Пожеге и ко је довео стране инвеститоре у Чачак у последњих 30 година.

Вучић је најавио да ће за неки дан отворити у Чачку фабрику немачког инвеститора Форвер која ће запослити више од 1.000 људи, као и да ће за неколико дана бити отворен и Научно технолошки парк у Чачку.

"Чачак постаје чудо на мапи Србије. Чачак постаје за централну у западну Србију чвориште путева", нагласио је Вучић.

Истиче да ће се ту укрштати ауто-пут "Милош Велики", Моравски Коридор, као и будућа брза саобраћајница која ће повезати Мрчајевце и Крагујевац.

Остаје нам после тога гружански крај и околна подручја, додаје Вучић и истиче да верује да људи виде резултате и ко је шта урадио.

 

Суфицит у ИТ сектору чак 800 милиона евра

Вредност извоза Србије у ИТ сектору је 1,4 милијарде евра, а суфицит чак 800 милиона евра, изјавио је Вучић.

Вучић је додао да је у том сектору у Србији запослено око 70.000 људи, а да је просечна плата 127.000 динара.

"И када доведете ''Бросе'' у Панчево, где ће нето плата бити 1.900 евра, када отворите МТУ у Пазови… то је тај виши ниво који сте тражили. Када запошљавате људе, имате другу, трећу плату у породици…", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је било тешко довести фабрике у нека места Србије, где је људима требало обезбедити посао, попут Крупња, Лебана…, где заправо нема свих услова које инвеститори траже.

"Да ли је могуће да доведете ''Бросе'' у Лебане? Па, није, већ негде поред Београда, Новог Сада...", приметио је Вучић и додао да се зато, примера ради, додатно улаже у Лебане, у Царичин град, у инфраструктуру, како би, можда, у то место дошао још један, мањи, али снажнији инвеститор.

Додао је и да се први пут десило за време короне да једна домаћа грађевинска компанија, која је градила јуче отворени НТП Ниш, рекла да верује да је држава стабилна, али да ће сама финансирати део радова, док не прође епидемиолошка криза.

Подсетио је и да је просечан минималац са 15.700 динара 2012. године, прошле године повећан на 30.200 динара, што је "страховит скок".

"Разумем приватнике, којима је тешко да то плате. Морамо да бринемо о радничким правима, али морамо да пружимо и најбоље услове ономе ко подиже земљу, па се трудимо да ту пронађемо најбоље решење", рекао је Вучић.

 

Запад јасан по питању КиМ, једино питање - ко ће да води игру

Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али оно није суштинске природе по решење, већ у томе ко ће да води игру, рекао је Вучић и додао да је то веома тешка позиција за Србију и да зато очекује даље притиске.

"Не можемо да одбијамо лако највећу силу света (САД), а како да одбијете ЕУ када се налазите на европском путу? Не могу да будем неодговоран као Тачи и да кажем "ми нећемо да се одазовемо позиву Лајчака, Макрона или Меркел"... Како то да кажем? То је немогуће", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да и ако постоји нешто због чега не спава јесте питање Косова, упркос свим економским успесима.

Председник је рекао да Немачка, која је најснажнији фактор у Европи кад је реч о решавању косовског питања, неће променити свој став по том питању, који је супротан ставу Београда, али да то не значи да он не цени дело и личност немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Вучић је навео да не може да говори о томе да ли је Немачка подржавала приштинске таксе на робу из централне Србије, али је додао да је потпуно јасно да "све што ми мислимо о Косову, у Немачкој мисле супротно".

"Ја сам поносан на чињеницу да своје ставове нисам крио пред канцеларком, а она ми је чак рекла и да не би ни слушала да јој то неко други прича", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да цени Ангелу Меркел и да, иако зна да ће за неколико месеци о њој многи говорити све најгоре, он то неће чинити, јер зна са којом је снагом чувала стабилност у овом делу Европе.

Подсетио је да је Ангела Меркел 2015. године отворено подржала Србију у спору са Хрватском, када је та земља увела санкције Србији па су камиони чекали у километарским колонама на граници.

"Да није било њене отворене подршке, ко зна колико би та криза трајала и како би се завршила. Ја јој то памтим и 2020.", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да су немачке инвестиције у Србији фантастичне и подсетио да Србија има највећу трговинску размену са Немачком.

"Са Немачком имамо највећу трговинску размену, 13 одсто укупне трговинске размене имамо са Немачком", рекао је Вучић.

Иза ње су, како је рекао, Италија, БиХ, Русија, Кина...

Вучић је рекао и да је Србија у претходних седам, осам година успела да подигне углед у свету, подсетивши да су у нашу земљу долазили јапански премијер, кинески председник, председник Израела, потпредседник Индије, руски председник, немачка канцеларка...

 

Сутра одлука о изборном скупу СНС у Новом Саду

Сутра до поднева биће донета одлука да ли ће предизборни скуп у Новом Саду, планиран за петак, бити одржан, најавио је Вучић.

"Ми сада имамо један проблем. Може да се догоди да по трећи пут откажемо предизборни скуп. Планирали смо за петак скуп у Новом Саду на којем се очекује 30.000 људи. Да ли ћемо га имати, одлучићемо сутра до 12 сати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће, ако га не буде, бити свакако упућена порука да је важно да се изађе на изборе, и да се ради о питању озбиљности и одговорности.

Рекао је да СНС прати број заражених, јер не би желео да угрози здравље људи.

"Видим да постоји нека врста глади код наших људи, да покажу колико су жељни политичке борбе. Али, избори дођу као дипломски испит, не може да се промени оцена у пет дана, већ морате да радите све време", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да опозиција живи у 90-тим, да живе у свом малом твитер окружењу, и да мисле да ако су људи из тог окружења незадовољни онда имају проблем, а да су нешто страшно добро урадили ако им тројица аплаудирају преко социјалних мрежа.

"Само је проблем у томе што на крају на изборима морате да заокружите неког, и то не преко лажних профила и тај глас убаците у кутију. Ту варања нема", поручио је Вучић.

 

Нећемо владати са 110, 115 посланика

Вучић је изјавио да ће другим странкама понудити мандат за формирање владе уколико, на било који начин, буду имали већину за то.

Вучић је рекао да се не зна ко ће добити парламентарне изборе 21. јуна, јер су, како процењује, у овом тренутку на пола-пола сви други и листа коју он предводи.

"Како ће бити, видећемо. Али, ако буду имали већину на било који начин, одмах кажем да ћемо понудити другима да формирају владу. Да владамо са 110, 115 посланика, то после не личи на владу, него на трговину", рекао је Вучић.

 

Значајне промене у влади, ко ће бити премијер - после избора

Вучић је изјавио да ће бити значајних промена у саставу нове владе, ако већину освоји листа коју предводи, као и да сада не жели да се изјашњава о томе ко би могао да буде нови премијер.

"Значајне промене... Биће и оних који су сада министри, али биће значајне промене. Веома сам задовољан радом Ане Брнабић, али се не бих изјашњавао о томе ко ће бити премијер. А, да ли су људи од поверења и људи о којима мислим добро и Ана Брнабић и Милош Вучевић и Бранислав Недимовић и Синиша Мали - јесу".

Истиче да ће одлуку доносити они који буду формирали већину.

"Ако мисле неки да буду на власти довека и да нико не сме да буде склоњен, већ да само може да напредује, онда ћете увек имати проблем. Онда би 12 министара чекало само да постану премијери и да буду увек незадовољни, или да увек остану у најмању руку министри, а то није реално, као и за премијера".

 

Неки мисле нек "падне" Косово, само нек падне и Вучић

Вучић је изјавио да неки његови политички опоненти пред изборе "решење" за КиМ виде у референдуму на коме би се рекло да је Косово Србија, што, иначе, већ стоји у Уставу, док они који бојкотују изборе и не брину за Косово, већ се само надају да ће он "пасти" на том питању.

Гледао је, како је рекао, синоћ предизборну емисију у којој су гостовали његови политички противници, трудећи се да чује нешто из њихог програма, али је, додаје, видео само како су се ујединили против њега.

"Није било важно што Угљанин говори о српској хегемонији, о фашистичкој творевини, јер им је било важно да се говори против Вучића, а не да се уради нешто за земљу", приметио је.

Зато се, како је рекао, данас и они који бојкотују изборе и њихови "медијски помагачи" надају потпуној легализацији српске пропасти на Космету, за шта би њега оптужили и рекли да су "дочекали Вучића", док их баш брига за КиМ".

"То је - нећемо да се боримо, нећемо да помогнемо држави, решићемо се камена око врата, али решићемо се и Вучића", додао је председник.

Вучић је рекао такође да не види како би се питање Косова и Метохије, у тренутној ситуацији, могло решавати на референдуму, како то предлажу неки од његових политичких опонената, јер не зна шта нам ко нуди, те о чему би се грађани изјашњавали.

"Шта нам ко нуди? Шта би било питање на референдуму", упитао је Вучић, коментаришући наводе појединих опозиционих листа да решење за КиМ виде - на референдуму.

"Када их питате - шта ћете да урадите са КиМ, кажу - да идемо на референдум, да кажемо да је КиМ Србија. За то не морамо на референдум, имамо то већ у Уставу. И шта ћемо онда? Да кажемо Американцима, Европљанима да нећемо ни да разговарамо? Па, онда кажите људима и шта су последице", навео је Вучић.

А, последице, истиче, могу да буду и сукоб са Албанцима и да "враћамо нашу децу у сандуцима", што, истиче, никако не жели.

Зато и преговарамо, поручио је председник Србије.

"Шта ћемо да радимо ако нас изолују сви? Хоћете санкције као 90-их да немамо инвестиције? Ја у томе нећу да учествујем", рекао је Вучић.

Навео је и да се више борио и урадио за Косово и Метохију од свих који га оптужују да ће да изда КиМ.

Додао је да су зато и важни избори 21. јуна, јер би се сви други, ако буду могли, ујединили против њега.

 

Резолуција 12 44 није оно што мислимо

Вучић је рекао је да је Резолуција 12 44 комплексан документ и да то нису само оне две реченице које се у Србији помињу, јер нам иду у прилог, оне у којима се признаје интегритет наше земље.

Вучић је рекао да мора да се зна шта све садржи тај документ, који је омогућио погром 2004. године, па и наредне процесе, од једностраног проглашења независности 2008. године, става Међународног суда правде и страшних грешака које смо направили.

"У преамбули, на пример, пише и да ће КиМ бити предмет деловања Хашког трибунала, то никада народу нисмо рекли", истакао је Вучић и додао да је на основу тога много људи испоручено Хашком трибуналу, али је, истиче, поносан што у томе није учествовао.

У члану 11 се ради о најснажнијој реафирмацији споразума из Рамбујеа, који смо ми претходно одбили, а који говори о спровођењу референдума за коначни статус КиМ, указује Вучић и додаје да је и то део резолуције.

Истиче и да се у члану 2 говори искључиво о насиљу и репресији снага СРЈ, а нигде о репресији или злочинима ОВК, што значи, како објашњава, да смо ми криви за сукоб на КиМ.

"У тачкама 10 и 11 успоставља се међународно присуство УНМИК администрације плус привремени приштински органи власти, чиме се дерогира присуство српских, не само полицијских и војних снага, већ и цивилних, а на почетку се каже да морају да се повуку са КиМ", истиче председник.

"На свему овоме је инсистирала албанска страна, а ми смо читали само ове две реченице, а никада ове друге", примећује Вучић и додаје да су те две тачке увршћене у документ само да би се задовољио руски интерес у том тренутку, да не би могло да се каже да је потпуна српска капитулација и прихваћено отцепљење Косова од Србије, а суштински је стављено много елемената који ће касније омогућити Ахтисарију и другима са својим плановима да излазе и довести до погрома 2004. године, а затим до самопроклановане независности 2008. године.

Уместо да се мудро супротставимо свему томе, ми смо правили страшне грешке, указује Вучић, закључно са МСП.

Оцењује да и даље имамо тешку ситуацију, јер је на КиМ 93 одсто Албанаца.

"И у тим условима добро се боримо и морамо да се држимо тих делова резолуције о нашем интегритету, али нико од њих није глуп, они су учествовали у припреми", додаје председник.

Вучић напомиње да је ово морао да каже, јер не можемо забијати главу у песак.

"Не могу да спавам због КиМ, борићу се заједно са свима другима, снажније него што сам се борио претходно", поручио је Вучић.

Упитан да коментарише став Мирослава Лајчака, оцењује да Лајчак није мислио да се дијалог покрене од нуле.

"Мој осећај је да је он мислио, а није то рекао, на комплетну примену Бриселског споразума, ''са плус плус'' и да се тако заврши цела прича. Албанци ни на то нису спремни, они мисле да је то само питање форме како Србија да их призна", закључује Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк