Вести

Вучић: Србија не може и неће заборавити јунаке са Кошара

Слобода Србије је била и остаће највећа вредност за коју се боримо, а када имамо такве јунаке нема због чега да се бринемо, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић у обраћању ветеранима са Кошара.

Председник Вучић истакао је да се данас после много година бар говори о бици на Кошарама и сећа дела страдалих.

"Хвала на свему што сте за нашу Србију учинили. И данас деца у Србији за разлику од неког периода раније знају за Кошаре, шта значи чувати, бранити, штитити своју земљу. Чини се да боље него ми разумеју колико је важно волети своју земљу. Хвала што сте земљу волели више од себе. Србија то не може и неће да заборави", нагласио је председник Вучић.

Представник ветерана захвалио је председнику што их уважава, али је додао да председник Вучић тренутно води тежу борбу него што су они водили.

"Није баш тако. Ја сам у оделу, много је теже било вама. Тамо се глава губила. Ово данас је стратешки, не лако за нас, и то људи не могу увек да препознају, али биће нам много тешко и теже. Проћиће јуни, јули, и август, а онда долазе зимски месеци. Плашим се јер у тој једначини имамо много непознатих. Трудим се да са сарадницима све анализирам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да не постоји нико кога лично не познаје, а да је важан на глобалној политичкој сцени, да веома брине због тога како ствари могу да се окончају у Украјини, посебно какви све ефекти могу бити на нас и цео свет.

"Наравно видели сте да је најлакша мета Србија, многима. На овом мањем нивоу, у условима много већег комодитета и конформитета о којима сте могли само да сањате да имате, боримо се да сачувамо Србију. Имамо другачије виђење које није дневни или мој хир, већ тако мисле грађани Србије", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да сматра да Србија има фер приступ према нашим западним и источним партнерима, да и једнима и другима кажемо шта мислимо.

"Понекад се насмејем, када сваког дана говоре "крај је седења на две столице" и слично. Ти који то кажу нису разумели када сто пута кажете да имамо своју политику, да смо донели одлуку да то буде наша политика, и да то није да једног дана седимо на једној столици, сутра на другој. Храбро говоримо све у лице. Да ли ће бити лако здржати, неће", додао је председник Вучић.

Други ветеран са Кошара рекао је да многи кажу да се Србија не може сломити изнутра, па ће је сломити преко Украјине, а председник Вучић указао је да је јуче имао састанак са шефом аустријске дипломатије, пре пар дана са немачким канцеларом Олафом Шолцом, и да стижу шефови дипломатије Италије и Турске.

"За нас је важно да гледамо да земља иде напред. Поносан сам што смо успели да градимо оно што смо започели, да нисмо ни од чега одустали. Бринем много за зиму, нафта је поново скочила, као и струја, тешка зима за све нас је пред нама. Да имамо мало више одговорности у појединим државним органима не би било на одмет", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић замолио је окупљене ветеране да пренесу искрене поздраве породицама палих бораца и њиховим породицама због свега што су претрпеле и учиниле за нашу земљу и наш народ.

 

Приштини циљ да протера све који мисле да живе у Србији

Председник Вучић истакао је да Приштина спрема много ствари против Срба на Косову и Метохији са јединим циљем чишћења севера од Србије и Срба који сматрају да живе у Србији, а не на Косову.

"Подносе кривичне пријаве против људи који се супростављају Приштини, то је доказ да неко жели политички да протера Србију и физички протера и склони све Србе који сматрају да живе у Србији, а не на Косову. Њима је једини циљ чишћење севера и онда ће мислити да су све завршили. А сви се праве луди у међународној заједници као да се ништа не дешава", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да сада чека да Приштину награде у Бриселу 23. јуна визном либерализацијом, против чега, додаје, нема ништа.

"Али само желим да видим како ће да образложе, да награде оне који у дијалогу ништа нису учинили, који су забранили спровођење избора, који су свакодневним инцидентима потврђивали да не заслужују поверење међународне заједнице", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Косово и Метохија једино место где се одигравао некакав војнички сукоб, а где је стопа повратка нижа од три одсто.

"Срби који су протерани у мањем проценту од три су се вратили. Не постоји слична ситуација нигде у свету. Али то никога не занима, није никада интересовало, нити ће. Велики када направе грешку никада неће признати, већ ће је бранити до краја. Они су из њиховог угла бомбардујући Србију учинили најбољу ствар. Они тај став неће променити. Немојте очекивати то од њих. О лицемерју да причам нема помоћи никоме, али бих најрадије из коже искочио", рекао је председник Вучић.

 

Залажем се за интегритет Србије, као Запад за интегритет Украјине

Председник Вучић поручио је да се ништа више нити мање залаже за територијални интегритет Србије по питању Косова, колико се западни представници залажу за територијални интегритет Украјине.

Председник Вучић рекао је да су код западних представника постале омиљене речи - територијални интегритет, додајући да и он само понавља оно што они говоре.

Председник је то рекао на питање новинара шта преостаје Србији као аргумент да наставити преговоре Београда и Приштине када се чује да је услов за чланство у ЕУ признање Косова.

"Сва жестина са којом се залажу за територијални интегритет Украјине и ја чак и не са толиком жестином, већ много тишим гласом, али са једнаком одлучношћу, залажем се за територијални интегритет Србије - и ништа више и ништа мање од тога", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да смо први пут од Олафа Шолца чули то да се тражи признање Косова, пошто у званичном европском преговарачком оквиру тога нема, већ само стоји - пуна нормализација Београда и Приштине, али се нигде не говори о међусобном признању.

"Наше је да покушавамо да преговарамо о стварима које су нормалне. Немамо никакав проблем да преговарамо о несталим особама, рекли смо да нам покажу где мисле да постоји неко сахрањен од Албанаца, али ми то исто тражимо и за Србе, да нам омогуће да претражимо локације за које сумњамо да су закопани Срби. Спремни смо да потпишемо споразум о несталима, знамо да морамо да живимо једни поред других", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да што се тиче задирања у статус државности и територијалног интегритета Србија поштује међународно право, на које се цео свет позива.

Председник је рекао да ће бити занимљиво на самиту ЕУ - Западни Балкан 23. јуна, јер ће тада бити донете важне одлуке за Украјину, Молдавију, Грузију, Западни Балкан и да нико не зна по први пут шта ће се десити.

Председник Вучић очекује да ће Украјина добити статус кандидата уз похвале, али да то треба да буде потврђено на међувладиној конференцији.

"Јер ту има много проблема, слично са Молдавијом. Што се тиче Западног Балкана, нисам сигуран да ће успети да сломе Бугарску што се тиче Северне Македоније и Албаније, иако су заслужиле ту одлуку. Очекујем и данас жестоке критике на рачун Србије и Косова и Метохије и неувођења рестриктивних мера против Русије", рекао је председник Вучић.

Оцењује и да то све није наивно и да је неозбиљно да се потцењују резолуције Европског парламента, Европског савета или Европске комисије.

"Али, шта друго да учинимо, да признамо Косово", упитао је председник Вучић.

 

Херојима са Кошара: Да нађемо начин да помогнемо

Председник Вучић изјавио је да је спреман да се до краја седмице састане са ветеранима битке са Кошара, како би кроз разговор утврдили да ли и на који начин држава може да помогне херојима једне од најтежих битака у новијој историји, који су 1999. године бранили државну границу од албанских снага.

После полагања венца на Споменик херојима са Кошара, један од ветерана те битке Дарко Анђелковић из Рашке, рекао је председнику Вучићу да је добро што хероји нису отишли у заборав, на чему су захвални, али да би, иако су свесни да су времена тешка, требало направити неки помак у решавању њиховог статуса, јер, како је рекао, много бораца је на ивици егзистенције.

Председник Вучић им је рекао да то неће бити лако, али да не жели да им говори неистине.

"Не желим да вас лажем, да говорим што је немогуће, али спреман сам да до краја недеље седнем, да разговарам са вама, да видимо шта можемо, шта не можемо, а нешто сигурно можемо да урадимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће настојати да се пронађе неко решење које би донело нешто боље за ветеране, али да државу финансијски не разори у потпуности.

"Спреман сам да разговарамо до краја недеље, најкасније у петак. Ја не желим да обећам нешто што не можемо да испунимо, да ми ви тапшете, а онда ја одем и да се више не видимо. То никад нисам и нећу да радим", рекао је председник Вучић и замолио борце да разумеју тежину ситуације у којој се држава налази у овом тренутку.

 

Не одговара им да водимо своју, а не њихову политику

Председник Вучић изјавио је да никоме у свету не одговара да види једну малу земљу која би да води своју политику, а не њихову.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара да ли би свету одговарала једна неутрална земља, која гледа свој интерес и која се не би сврставала ни на једну страну.

"Сви би хтели да ми будемо продужена рука било кога од њих, а не да имамо свој став и политику", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Србији није ни отворено поглавље 31, (спољна, безбедносна и одбрамбена политика), јер су "неки" сматрали да смо неспремни за то, а данас од наше земље траже да има 100 одсто усаглашености са том политиком за коју нису чак ни отворили поглавље.

"Нису нам чак ни отворили поглавље тако да мислим да је то помало лицемерно, али шта да се ради. Наше је да чувамо своју земљу, да се изборимо и припремимо за зиму. Очекују нас радни и напорни јул и август да спремимо земљу и верујем да ћемо онда имати шансу да презимимо на пристојан начин", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће сутра на отварању дела обилазнице око Београда говорити о плановима нове владе који се тичу плата, пензија и, како додаје, када, коме и колико.

Наводећи да као председник Србије много мање рачуна води о страначким интересима, чак и своје странке, каже да с обзиром на оно што је видео у истраживању од пре две вечери, које се бави разним питањима па и рејтингом политичких странака, члановима Српске напредне странке не иде "баш лоше као некима другима који су мислили да ће да се "овајде" о прилике у Украјини и све друго".

На питање да ли има информације о ухапшеном украјинском држављанину Наумову, који је ухапшен на граници Србије и Северне Македоније, председник Вучић рекао је само да има информације, али није рекао више о томе.

 

Препремамо се за тешку зиму, од новембра без увоза руске нафте

Председник Вучић изјавио је да се држава припрема за тешку зиму и обезбеђује све што је потребно, али да се на дневном нивоу јавља по десетак нових проблема и да треба имати у виду да од новембра више нећемо моћи да увозимо руску нафту.

Председник Вучић рекао је да се само данас троши 350 тона мазута само у Обреновцу, јер угаљ и даље није довољно сув и квалитетан, а да ће се на зиму трошити седам пута више него сада.

"Треба да обезбедимо мазут, НИС нема довољно мазута, па увеземо 20.000 тона, па израчунате да вам треба 120.000 тона за целу зиму", навео је председник Вучић.

Председник је рекао да мазута притом нема нигде и да мора да се увози баржама из Румуније.

"Сви желе да им у стану буде топло да могу да иду у шорцу и мајици. Нико неће да носи џемпер зими у стану, а нико не пита како ћемо да напунимо довољно гаса, како ћемо да обезбедимо 2,7 милиона кубних метара гаса дневно само за гасне електране у Новом Саду, Панчеву и Зрењанину. Затим нама 1. децембра истиче, значи од 1. новембра ми више немамо право увоза руске нафте, по тренутно важећим санкцијама, а ко зна какве ће санкције до тада да буду уведене", указао је председник Вучић.

Шта ако нам се догоди у Рафинерији било какав квар, где ћемо да набавимо делове, напоменуо је председник Вучић.

"Можемо тренутно да копамо 62.000 тона, а треба нам зими 95.000 до 100.000 тона, копаћемо можда и 75.000 или 80.000 тона, а одакле да увеземо угаљ, како ћемо да га превеземо, ког је квалитета", навео је председник Вучић.

Председник је додао и да у региону неће бити струје, и да ће је једино сигурно имати Бугарска због нуклеарке.

На питање новинара да ли ће Електросевер имати надлежности из области дистрибуције струје на Косову и Метохији, председник Вучић рекао је да се о томе разговара.

"Петар Петковић имао је добар разговор са представницима КЕДС-а у Истанбулу, и врло коректан. Што се тиче КЕДС-а и наше стране, што се тиче дистрибуције на северу, у складу је са договореним, али видим да Албанци имају нешто против тога, па ћемо да видимо", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће Електросевер имати надлежности око дистрибуције, председник Вучић потврдио је и додао да се о томе разговара са КЕДС-ом.

Електросевер је ћерка фирма Електропривреде Србије.

 

Србија је на ЕУ путу, а води рачуна о својим интересима

Председник Вучић изјавио је да у земљи расте евроскептицизам, али да је Србија суштински на европском путу, додајући да земља мора да води политику у складу са својим суштинским интересима.

На констатацију новинара да је немачки канцелар говорио о међусобном признању, док је у Солуну речено да Србија можда постане члан ЕУ 2033. године, председник Вучић приметио је да то није тачно, јер је, истиче, грчки премијер Кирјакос Мицотакис споменуо 2033. годину за цео Западни Балкан, а не за Србију.

"А, када мислите да би могла Босна и Херцеговина, или неки други који немају отворене преговоре? Нису споменули Србију, већ цео Западни Балкан. Ја нисам неко ко је преоптимистичан, не дајем народу наду где је нема, али да будемо фер, то се није односило на Србију, него на цео Западни Балкан", рекао је председник Вучић.

Председник је указао и да евроскептицизам расте сваки дан, и да је последње истраживање од пре пар дана то и показало.

"Али, мораћемо да покушамо да поставимо ствари рационално. Можемо ли без европских инвестиција? Ја мислим да не можемо. Да ли смо емоционално пресрећни због изјаве око Косова и Метохије или притисака због спољне политике? Није нико, али морамо да будемо разумни, да емоције не надвладају рационални део и да водимо политику у складу са нашим суштинским интересима", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, он је као председник Републике изабран на пет година, влада ће ускоро бити изабрана на четири, и земља ће водити политику која има легитимитет у народу, суштински и стратешки.

На питање да ли је Србија на ЕУ путу, одговорио је да је земља "апсолутно на европском путу".

"Онако како сам говорио пре 110 дана. Људи су тада мислили да ће то да важи три, седам, 10 дана. А, они закључци трају 110 дана, упркос свему што долази са различитих страна, и притисцима на Србију", рекао је председник Вучић.

Додао је да не може да каже да је Србија светска сила, али ће, поручује, земља док може да поштује себе, то и да ради.

"До сада смо успевали, надам се да ћемо и даље", додао је председник Вучић.

 

О Шапићу као кандидату: Видећемо, следи Председништво

Председник Вучић изјавио је да ће о кандидату Српске напредне странке за градоначелника Београда одлучити Председништво странке, кроз неколико дана.

Градски одбор Српске напредне странке Београда донео је једногласно одлуку да за градоначелника Београда предложи првог на листи "Александар Вучић - Заједно можемо све", Александра Шапића.

На питање новинара да ли је Српска напредна странка јединствена око тог предлога, председник Вучић одговорио је:

"Не знам, видећемо, биће и седница Председништва".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк