Вести

Вучић: Србија не пристаје на нова правила, нове уцене за земљу и народ

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ и подршку нашем народу на Косову и Метохији, која неће бити ни лака, ни једноставна, ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући одлучност Албанаца да гурају до краја са мерама.

Председник је поручио да Србија не пристаје ни на каква нова правила и уцене и позвао Приштину да повуче незаконите, варварске и противцивилизацијске тафире, јер у супротном неће бити наставка разговора.

Додао је да је јуче покушао да упозори домаћу и међународну јавност да ће то што Приштина ради изазвати катастрофу великих размера.

Према његовим речима, све што раде изазива велике проблеме за Србију, руши њен углед као дестинације за инвеститоре и све то раде намерно да Србија не би расла брже него што би то неки волели да виде.

"Зато ћемо наставити да радимо све што можемо на убрзању економских и других реформи да Србија буде још јача, обавештаваћемо све наше пријатеље. Већ смо се консултовали са Русијом и Кином око мера које можемо да предузмемо, на пример на нивоу УН, али нисмо донели још никаве одлуке. Увек смо за разговоре, али - вратите се на оно где смо били, тамо разговори имају смисла, а на овом нивоу немају никаквог. То мора да разуме и међународна заједница и Албанци", поручио је Вучић.

Борићемо се за своју земљу и пружати руку помирења јер знамо да победника неће бити без дугорочног мира.

У обраћању након састанка са министрима и премијерком, Вучић је рекао да је један од начина на који би Приштина сада да изађе "из целе приче" јесте да са нама разговарају, а ми да то прихватимо и да будемо срећни кад врате тарифе на 10 одсто, што Србији, поручио је, не пада на памет да прихвати.

"Или да прихватимо да им дамо све у енергетици, а они ће да повуку тарифе и да, ваљда, прихватимо нову реалност. Треће, не знају ни они шта је, али да учинимо нешто за Приштину да би она спасила образ", рекао је председник.

Србија, поручио је, ни на шта од тога неће да пристане.

"Србија не пристаје на нова правила, нове уцене за земљу и народ. Повуците тарифе, незаконите, варварске, противцивилизацијске... Када их повучете, одмах ћемо да разговарамо на тему коју хоћете, али док то не урадите, да нам дивљачким потезима уводите у нову реалност - нисмо глупи, али нема тог притиска који можете да направите", поручио је Вучић.

Пошто другачије не могу да победе српску државу, која је данас много економски снажнија и одговорнија него 2004-2012 кад смо трпели пораз за поразом, они виде како се клатно помера на страну Србије, зато је нервоза све већа, истиче Вучић.

Како је рекао, главни циљ Албанаца са Косова јесте да Срби напусте Косово, да их тамо више не буде, да својој деци поруче да немају будућност.

"Зато молим Србе да буду јаки и да остану. Говорили смо вечерас о томе на које начине ћемо помоћи, наш народ неће бити гладан и жедан, ма колико да буде потребно новца да потрошимо, наћи ћемо решење за опстанак народа али нећемо прихватити уцене оних који су у томе учествовали ни било које притиске", поручио је Вучић.

Онима који мисле да је могуће да војном, полицијском силом уплаше Србију - да то није могуће и Србија тако нешто неће дозволити.

"Ми јесмо мали, слаби, морамо да водимо рачуна свом народу јер смо имали пуно ратова, и морамо да водимо рачуна о сваком животу и зато мирно и сталожено одговарамо на провокације, зато више ћутимо него што говоримо, зато их молимо за стабилност и мир и не претимо никоме", рекао је Вучић.

Одлуке Приштине којима се онемогућава трговина је нешто што представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије до данас.

"Увођење такси је антицивилизацијски антиевропски чин, кршење једног фундаменталних права и слобода на којима почива Европа и свет - слобода кретења и протока роба, капитала и услуга. Оно што су урадили, урадили су из нама непознатих разлога, а правдају га тобожњом агресијом Србије у чему су добили подршку неких значајних светских сила", рекао је председник Србије.

Председник је рекао да Приштина окривљује Србију за то што је победила на гласању у Интерполу и то сте могли да видите и у западним медијима.

"Они нама немају шта друго да замере, немају шта да нам кажу, нисмо прекршили ЦЕФТА, као ни БиХ, угрожавају економски развој и Србије и БиХ. Гледаћемо да и са БиХ координишемо наше активности да се успостави владавина права у региону Западног Балкана и ЦЕФТА", додао је Вучић.

Вучић додаје да хистерија у Приштини не престаје, да нас оптужују за Интерпол а да Србија није тражила никакво гласање.

"На почетку разговора са њима рекли смо - немојте да тражите улазак у међународне организације, то мора да буде део нашег свеобухватног договора. Не можете да нас стављате пред зид а да се ми правимо да се ништа не догађа", рекао је Вучић.

Према његовим речима, изјава Рамуша Харадинаја да иду са тим мерама до краја и да за месец дана Србија мора да призна Косово или ће бити срушена власт у Београду на улицама - није случајна али то није његова замисао, већ је то прочитао са папира који је неко други донео у његову канцеларију.

"Они су постигли неку врсту бесе да издрже са таксама и да терају до краја за шта ће обезбеђивати подршку у Вашингтону како сами кажу, а ми не желимо да верујемо да је тако, и да ће ићи до изнемоглости да би показали да су држава 100 одсто. То је за њих политичка кампања, игра, шала. Направили су билборде, играју се тиме, то је за њих прича за дневно-политичку употребу и ништа друго их не интересује", истиче Вучић.

Они који мисле да су у питању само њихови интерни разлози немају одговор на питање зашто је Тачи иницијативом Уставном суду Србима и оно мало што су добили од друштвене имовине - поново одузео.

"То је урадио Тачи а не Харадинај, они раде заједно, понекад показују да тобож нису јединствени, понашају се као добар и лош полицајац, али су јединствени у антисрпској политици", истиче Вучић.

Истакао је и да ништа није слагао ни измислио када је извештавао о кретању њихових трупа, већ да је гледао фотографије и снимке које су снимали наши људи.

"Док су у Србији једва дочекали да кажу да то није тачно, већ да је тачно оно што каже Кфор. Па питам вас, шта је истина, шта је тачно? Оно што је говорио Кфор или ја? Јесу ли биле њхове јединице на три минута од Митровице или не? Тамо нису иначе стациониране", каже Вучић.

На то што у Приштини потезе оправдавају образложењем да се све то ради у циљу утврђивања одговорних за убиство Оливера Ивановића, он пита да ли је неко данас чуо да су разрешили убиство Ивановића.

"Наравно да нису. То им је била дужност, али наравно да нису", рекао је председник.

Према његовим речима, ово јутрос што је изведено требало је да има троструки ефекат.

Први је да се у иностраним медијима не говори о спаљивању кекса - јер је кекс извршио агресију на њихову територију, приметио је Вучић.

То је требало да се замаскира и да се покаже да су они борци против криминала.

"Онда су ухапсили ''криминалца'', који нема никакве везе са Ивановићем, Сашу Ћурчића који је крив јер им је добацивао на улици. Убили су бога у њему. Растурили су му главу, имамо сведочење човека који је све то видео са прозора, и зато не можемо да видимо како Ћурчић данас изгледа и нико не може до њега", каже Вучић.

Додаје да Србија више него било ко жели да се похватају убице Ивановића.

"И није нам важно да ли је Србин или Албанац. Кога год да су тражили да саслушамо урадили смо то. И добијали смо само глупости. Зато и знамо у којој је фази цео поступак. Ми то желимо више него ишта али ово није имало везе с тим већ са ломачама које су постојале само у нацистичкој Немачкој", каже председник.

Како је додао, Албанци су јутрос демонстрирали силу и пети пут ушли са дугим цевима на север Косова и навео све претходне случајеве.

"То није никаква фасцинантна сила. Крећу се у праскозорје да заплаше људе као у Спилберговом филму о варшавском гету, да утерају страх у кости Србима на северу и Србима на југу", оценио је председник.

Онима који су га у Србији оптуживали да је издајник, а то, како је рекао, све потиче "из исте кухиње", јер није увукао Србију у још један рат, као и да Србија само прави проблеме тамо где их нема и да је требало да их пустимо у Интерпол, - поручује да нас муке тек чекају.

"Али смо рашчистили шта је ко и како организовао. Ми ћемо да разговарамо и знамо шта је наш посао. Танка је жица по којој се крећемо са жељом да сачувамо мир. Немам проблем са тим да будем издајник", рекао је председник, додавши да му је драго што нису као они који би дали све само да их потапшу неки амбасадори.

Рекао је и да ће наставити да ради за добробит Србије - а они нек раде свој посао.

"Па нек и скину с власти није то највећи грех, највећи је кад радите против своје земље.

Биће нам много тешко, на дневном нивоу нашем народу на Косову и Метохији, али у тој борби Србија неће изгубити", закључио је Вучић.

 

ЕФТА је данас потписала споразум са Шаљом о слободној трговини

ЕФТА је данас потписала споразум о сарадњи с косовским министром за трговину Ендритом Шаљом, рекао је вечерас председник Александар Вучић и приметио да је то слободна трговина како то неки мисле.

Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, чланице ЕФТА, потписале су споразум с Косовом, рекао је Вучић.

"Ето, они са онима који су нама подигли таксе за 100 одсто потписују споразум о слободној трговини", приметио је Вучић.

 

Једнократна помоћ пензионерима до краја године

Пензионери ће пре краја године добити једнократну помоћ од 3.000 динара, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

То, како је рекао, није безначајно и биће у наредних неколико дана.

"Пензионери ће пре краја године, добити још једну једнократну уплату од 3.000 динара", рекао је Вучић.

За најсиромашније и оне са малим примањима то није безначајна подршка, рекао је Вучић.

 

Срби на КиМ неће бити ни гладни, ни жедни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Срби на КиМ неће бити ни гладни ни жедни и да ће Србија наћи новца за опстанак нашег народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.

"Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре, јер се помиње да смо са неким у сукобу, иако никакве наше кривице нема.

"Све то раде намерно, да Србија не би расла брже", истакао је председник и поручио да ће наставити да ради све што може на убрзању реформи да би Србија била снажнија.

Вучић је прокоментарисао и појаву билборда на КиМ да је Косово сада Република, рекавши да то не пише у Интерполу и Унеску.

"Ми се не секирамо за билборде, него за озбиљне организације. Наставићемо да се боримо за своју земљу и да пружамо руку помирења, јер разумемо да ту победника неће бити ако не остваримо дугорочни мир", рекао је Вучић.

 

Да будемо губитници, тај филм неће гледати!

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Приштина показала све комплексе и фрустрације, и колико Косово није држава, јер они који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу, присебношћу, а не лудилом.

„То јасно и недвосмислено показује све комплексе и фрустрације и колико то није држава. Али, то је подржано од стране неких других, јер треба да се докаже свима нама колико је то једна држава".

"Људи који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу и присебношћу, а не лудилом“, казао је Вучић и додао:

"Ако мисле да ћемо да се умилостимо тиме да будемо губитници, као други, пре, то у Приштини неће гледати", рекао је председник Вучић.

„Наставиће да се дуре и у томе ће имати подршку оних који мисле да су све завршили. Мислим да нас чека не лак период, период у којем ма колико да је тешко знамо шта је чинити. Када знате да је на вашој страни правда и правичност, штитите истину, правду и слободу, шта може да вас уплаши...“, казао је Вучић.

Рекао је да је они који су спонзори косовске независности требало да ураде много тога пре него што су неки схватили у потпуности да могу да раде шта хоће.

Сада ће бити тешко да било шта ураде у вези тога, рекао је Вучић додајући да је скептик да могу да уразуме Приштину.

Одговарајући даље на питања, које је његово мишљење да ли би се ово данас десило да је неко из међународне заједнице на време реаговао на одлуку приштинских власти на повећање такси и да ли очекује смиривање или Приштина има још неких мера које би се усудила да потегне, Вучић је подсетио да су приштинске власти недвосмислено рекле да желе и да ће да траје ово, све до признања независности или рушења власти у Београду.

Поновио је да је то неко са стране смислио и да ће се они у Приштини држати тога.

„Да су неки желели да неко изврши притисак, могли су то да ураде када је донета одлука о увођењу таксе од 10 одсто. Сада ће тражити начине да додатно унизе Србију и да трпимо приштинске љутње. Сетите се да је један званичник из Брисела рекао ''ви Срби сте сами криви зато што сте их наљутили у Интерполу'', рекао је Вучић.

Вучић је указао да је за њих било најбоље када је Косово својевремено прогласило једнострано независност, а из Београда су на то стигла само два саопштења, а они са власти су побегли, један од њих је отишао у Румунију.

„Такође је за њих било најбоље када смо 2009. сами себе истерали из УН, 2010. сами себе поразили у Међународном суду правде, 2011. сами поставили границу на Брњаку и Јарињу, која сада не дозвољава да довеземо робу нашем народу на северу Косова. Ми смо криви што више не желимо да на такав начин губимо. Почели смо да се понашамо одговорније, а да их умилостимо тиме да будемо губитници као други пре - неће гледати тај филм. Наставиће да се дуре и у томе имати подршку оних који мисле да су све завршили“, рекао је Вучић.

Нагласио је да га чуди што Срби нису разумели, када је говорио о промени границе са Тачијем, колики је то помак.

„Они који кажу да сам продао, издао и предао земљу, заборављају да кажу да су одавно издали све, одавно продали и предали све. Све што смо успели да направимо било је право мало чудо, да померимо Србију. То је изазвало стравичну нервозу, љутњу, хистерично и антицивилизацијско понашање“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да се Приштина понаша као дете које показује мишиће - иду њих 120 да хапсе три човека, и то пред децом.

 

О штампи на српском: Није то сад најважније људима

Председник Алескандар Вучић каже да, наравно, не очекује никакву реакцију међународних организација због тога што на Косову и Метохији већ два дана нема штампе на српском језику, а што је последица повећања таксе од 100 одсто, коју је увела Приштина.

Упитан да коментарише ту чињеницу, те да су поједини дистрибутери на КиМ нудили да плате и двоструко већу таксу како би могли да продају штампу на српском, Вучић је рекао да је видео само да је реаговало једно новинарско удружење, али да мисли да то људима на КиМ тренутно није најпотребније.

"Мислим да нашим људима то тренутно није најпотребније, али свакако је потребно. Али, и то је један од начина да изопште Србију, да могу да кажу да Косово није Србија, јер, ето, нема ни штампе на српском", навео је.

То је, како каже, један од тих трикова, али, додаје, то су и много теже последице, али ми и то можемо да издржимо.

"Произвођачи, међутим, то не могу да издрже, односно, они немају разлога да тамо продају робу кад могу на другом месту и тиме ћемо ми да се бавимо", рекао је Вучић.

Како је објаснио, власт у Приштини свесна је да је њима Србија највећи трговински партнер, али зато и хоће да склоне Србију и да њено место препусте неким другима.

"То с тим мерама је озбиљан атак на српску економију, али и на српску политику и на Србе на КиМ. Зато не желе да они буду информисани на српском језику", рекао је Вучић.

Додао је да зна да су се томе неки радовали, али њих, приметио је, не читају ни у Србији, ни на Косову, "читају их само у две амбасаде".

 

Нападачи на Стефановића већ ухапшени

Лица осумњичена за напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића већ су ухапшена, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и истакао да осуђује то што се догодило.

"Добио сам информацију по окончању састанка. Република Србија је правна држава, лица која су учествовала у инциденту су ухапшена. Нападнути имају лакше повреде. Држава је реаговала хитно, обавила свој посао, показала да није банана држава", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да не жели да говори о различитим верзијама како је до тог напада дошло.

"Немам право да се залажем за најоштрију казну, али бих волео да се то догоди, јер Србија мора да буде земља у којој се поштује кад неко има другачије мишљење, у којој се поштује право на окупљање...", поручио је Вучић.

Додао је и да је то једини начин на који држава треба да реагује када је неко нападнут.

 

Србији стало да се открију убице Ивановића

За Србију је од кључног значаја да се открију убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а не оне, које би неко желео да види као убице, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

На питање да ли ће српско тужилаштво, које сарађује са приштинским, издати налог за хапшење Милана Радојичића и да ли се он налази у централној Србији, Вучић је рекао да је било покушаја његовог хапшења и да је Приштина пажљиво мотрила где се он налази и знала у ком тренутку је прешао "онај гранични прелаз, који су успоставили Јеремић, Стефановић, Ђилас и остали, на Јарињу".

"Тачно су имали дојаву када се појавио у Косовској Митровици и зато су кренули да га ухапсе", рекао је Вучић говорећи о јутрошњој акцији косовске полиције у Косовској Митровици.

"Они су све знали и они тачно знају да се он и даље налази на територији КиМ", рекао је и додао да покушај хапшења Радојичића има везе са циљевима Приштине о којима је вечерас опширно говорио.

"Ништа по том питању нисмо добили", рекао је Вучић на питање да ли ће српско тужилаштво издати налог за хапшење на основу договорене сарадње са приштинским тужилаштвом у истрази убиства Оливера Ивановића.

Каже да је наше тужилаштво за организовани криминал добило само замолницу да се испита Саша Јанковић.

"Ми смо испитали Сашу Јанковића. У понедељак ће та ''изузетна'' сазнања да се доставе Приштини и ми ћемо ту нашу сарадњу да наставимо. За нас је од кључног значаја да откријемо убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а не оне које бисте ви желели да видите као убице или оне који бисмо ми желели да видимо као убице", рекао је Вучић.

 

Србија ће наставити са мирним приступом

Председник Србије Александар Вучић нагласио је вечерас, након састанка са Владом Србије у вези нових догађања на Косову и Метохији, да ће Србија наставити са мирним приступом, а граница томе је - да не убијају наше људе.

Вучић је, у обраћању медијима, на пиатње где је граница до које иде Србија, истакао да ћемо увек тражити мир и разговоре, повратак на пређашње стање, а да је граница - "да нам не убијају људе".

Подвукао је да ће Србија наставити да ради на чувању мира, чувајући себе, свој народ и своје грађане на Косову и Метохији.

„То је пресудно и морате свакодневно доносити битне одлуке, а да сачувате присебност“, објаснио је Вучић.

Указао је да је имао озбиљне разговоре са представницима Немачке, Италије, Француске САД и другима.

„Немам право да говорим о свим детаљима, јер ти људи нису данас ту да кажу своје виђење. Имали смо озбиљне разговоре и упознали смо их са свим о чему говоримо и како размишљамо. Ми морамо да разумемо чињеницу да су они признали независност и да имају другачију визуру од нас, а неки од њих изразито другачију визуру“, рекао је Вучић.

 

Нисам се никоме обраћао, немам шта ново да чујем...

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се није обраћао у последњих 24 сата никоме од европских званичника поводом потеза Приштине, јер не зна шта би ново могао да чује...

"Јуче су нас убеђивали да није било покрета јединица... Шта тражите? Да се извињавам или да им не говорим да су нешто измислили или слагали. Не видим шта да тражим, објашњења? Јуче су се толико упирали и овде и у региону да докажу да смо ми лажови", рекао је Вучић и подсетио на тврдње Кфора да јуче није било покрета косовских снага ка северу КиМ, иако је он имао супротне информације, које су се показале тачним.

"Било је довољно само неколико сати да се види ко је лажов...", рекао је председник Србије.

Чуо се, каже, са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом - упитан да ли је био у контакту са неким од европских званичника или генералним секретаром НАТО-а Јесом Столтенбергом и да ли му је рекао да Србија нема поверење у НАТО као што је то рекао кинеском и руском амбасдору.

Иза свих саопштења које напише Маја Коцијанчић стоји шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, каже на питање да ли је био у контакту са шефицом европске дипломатије.

Начелник генералштаба Милан Мојсиловић у 15:45 је разговарао са Кфором, рекао је Вучић и додао да су рекли да је "нешто злоупотребљено, да је нешто овако, нешто онако...".

Пердседник је навео да се изненадио што је у неким државним медијима могао да види како председника демантује Кфор и додао да је то изгледа нека потреба да више верујемо свима другима него себи.

Ваљда смо зато високу цену плаћали, приметио је.

Вучић је изразио наду да ће Приштина Београду ипак доставити чињенице на основу којих је ухапсила тројицу Срба у вези убиства лидера Грађанске инцијативе Србија, демократија правда Оливера Ивановића.

Додао је да су двојицу од њих у јануару већ приводили.

"Ту ништа нема за њих ново, никаквих открића нема и не кажу да имају отпужницу без пресуде, већ да воде истрагу. Чекамо да нам пошаљу чињенице, надам се да ће нам некад послати чињенице", рекао је председник.

Вучић је додао да Приштини жели пуно среће у истрази, али, како је нагласио, у истрази са чињеницама, а не да би се маскирала одлука о таксама, да се протерује народ.

"За нас је најважније да откријемо убице Оливера Ивановића, али стварне убице, али не оне које бисте ви волели", рекао је Вучић.

 

Помоћ Србима на КиМ је сигурна

Ни у једној области нећемо дозволити да Срби на КиМ не могу да преживе и опстану, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић и навео да ће се на дневном нивоу бавити начинима како да им се помогне.

То је, каже, најконкретније што ће рећи, а неће то да говори онима који само чекају како да проводе нове мере и нове нападе на Србе на КиМ.

"Што се тиче опстанка и Здравственог центра, односно сутра Клиничког центра у Косовској Митровици, болнице у Грачаници, школа и универзитета, и хране и воде, и што се тиче енергије и електроенергије, и свега другог, урадићемо све да Срби на КиМ могу да живе пристојним животом, а који су методи нећу да вам говорим", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Навео је да ће се на дневном нивоу 10 пута мењати тактика како да Србима помогнемо поштујући међународне законе, за разлику од оних који међународне законе крше.

Одговарајући на питање новинара о изјави Рамуша Харадинаја да Србија за месец дана мора да призна независност Косова, у супротном биће срушена власт у Београду, Вучић каже да претпоставља да је то Харадинај прочитао са папира који је добио од међународног фактора.

"То је Харадинај рекао. Питајте га, можда је он то сам решио. Ако је сам решио да мења власт у Београду, ја мислим да је то још много опасније. Вама је проблем то што Харадинај хоће да руши власт. Или је у реду да ови други руше власт, а није у реду да Харадинај руши власт", каже Вучић.

 

Што удараш по држави када је нападају са свих страна?

Председник Александар Вучић изјавио је вечарас да се Србија налази у веома тешкој ситуацији и запитао како је могуће да "неки ударају по сопственој држави, у дану када је нападнута са свих страна".

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да је "лаж то што су он и премијерка данас рекли и замолили кинеског амбасадора да пренесе руководству у Пекингу - да Србија никада није била у тежој ситуацији - те да, када стварно буде у таквој ситуацији, то нико неће поверовати".

Вучић је навео да су он и премијерка пренели кинеском и руском амбасадору у колико се тешкој позиција Србија налази, што је, каже, за њих двоје, најтежа ситуација у претходних шест година, уз све тешке мере фискалне консолидације које су спроведене у претходном периоду.

"Онда се поставља питање - а што је то неко радио у дану кад види да је држави тешко. Што удараш по својој држави у дану када видиш да је нападнута са свих страна? Што не сачекаш дан или два, што мораш и ти додатно да станеш на грбачу држави? Шта ти је сметало у тој реченици, шта је лако држави данас?", упитао је Вучић.

Вучић је рекао да је претходној власти било лако и проглашење косовске независности и да су се "смејали већ тог дана у поподневним сатима".

"Када су 2011. успоставили прелаз између Срба и Срба, на Јарињу и Брњаку, када су Срби спаљивали прелазе и када су кренули да их хапсе, они нису прекидали годишњи одмор. За њих нема тешко, за њих је све лако", рекао је Вучић.

"А, нама је тешко, јер смо одговорни, и када водимо битку у Интерполу, јер побеђујемо, а лаке су битке за оне који губе", додао је председник.

Приметио је да су за њих и сви избори лаки, док су за њега сви избори тешки, јер на њима жели да победи.

"Лако им је да кажу - нећемо да учествујемо у Кладову, Кули... јер знамо да нема никог живог ко ће за нас да гласа, а камоли да некога можемо да кандидујемо. Па ћемо да се правимо да су тамо другачији услови, него у Лучанима, где очекујемо да можемо да победимо. А, ми морамо у свим местима да учествујемо и сви су избори тешки, јер желимо да помогнемо грађанима да живе боље", подвукао је Вучић.

Поновио је да је за његове политичке противнике било лако када су дочекивали независност Косова и када смо губили пред Међународним судом правде, и да тада нису ни оставку понудили.

"А, за нас је све тешко, јер бринемо о народу и сваком динару у каси. Знате ли шта значи пензионеру у Бабушници још 3.000 динара. То је борба, а да не угрозите ниво јавног дуга, суфицит у буџету, економски напредак", указао је председник.

Како је рекао, сви који им данас говоре да су издајници, сутра ће рећи - што ниси предао то Косово одмах, јер ми овде лошије живимо, јер им је потпуно свеједно из ког ће угла да нападну.

Све им је, како каже, шизофрено и контрадикторно.

"А, ми морамо да се разликујемо од њих. Када су изубијали нашег човека на Палилули, они су ћутали цео дан, неће да осуде никога. Ми тако не смемо да се понашамо", рекао је Вучић.

За њега је, додаје, тешко и то што се догодило Борку Стефановићу и понавља да они који су га напали треба да иду у затвор, јер тако реагује озбиљна држава.

"Видео сам да су неки сутра ставили на насловне стране, а то је слобода - све је ово у реду, смириће се. Дај боже, али ништа није у реду", приметио је председник.

На коментаре да се "договарају Вучић, Тачи и Харадинај, коалициони партнери", истиче да они уопште нису коалициони партнери.

"А, друго, ти људи су морали да живе доле, хоћете ви уместо њих? Уместо Милоша Димитријевића у Гораждевцу и знате како треба да се понаша доле", упитао је Вучић.

То, каже, причају, јер полазе од себе и знају шта би сами радили, па мисле да су сви такви.

"Нећу ни да говорим о људима који су за четири године власти узели 300 милиона евра у приходима, па би некоме да причају о поштењу".

"Питали су ме и ко је Вучићева тетка из Канаде. Моја тетка из Канаде је Драган Ђилас, та моја тетка има своју другу тетку, то је Драган Шолак, а имају и једног тако.. то је Вук Јеремић. Ја ћу о мојим теткама да причам надугачко и нашироко у наредном периоду, чим се решим озбиљних државних проблема, тако да своје тетке нећу да кријем уопште", закључио је Вучић.

 

Београд мора да разговара са Приштином, све друго води у катастрофу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Београд увек морати са Приштином да разговара, јер, без разговора, како каже, све води у катастрофу.

"Мораћемо да разговарамо, и ја се разговорима са Приштином радујем", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли после "максималног заоштравања ситуације" од стране Приштине види простор за наставак дијалога.

 

Срби ће једног дана да жале за разграничењем

Председник Србије Александар Вучић констатовао је да је сада јасно да од разграничења између Срба и Албанаца нема ништа и оценио да ће Срби једног дана жалити за тим решењем.

"Разграничење је било моја идеја, али сад је јасно да нема ништа од тога. Срби ће једног дана да жале за тим. Видите да не можемо да се договоримо да се укину таксе, а камоли о много озбиљнијим темама, као што је разграничење", рекао је Вучић.

А на питање о Хардинајевој изјави да ће таксе бити на снази, све док Србија не призна Косово или ће власт у Београду бити рушена на улици, председник је рекао да то није Харадинајева идеја и да зна ко стоји иза тога и чија је то идеја.

На питање да каже ко је то, Вучић је рекао да су сви разумели ко је то, и да он неће то да каже:

"Не, сачекаћу, јер они ће мени већ да кажу ''зашто сте нас оптужили'', а ја ћу да их питам ''како сте се препознали''".

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк