Вести

Вучић: Србија не сме да стане

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са лекарима и видео повређене из школе Владислав Рибникар, наставницу и Петра из Малог Орашја који је у тешком стању, да је био са породицом мале Ангелине, као и да је добио писмо од групе родитеља којим ће се озбиљно позабавити.

"У међувремену сам добио писмо од групе родитеља и што је важно,  сутра и прекосутра бавићу се тиме. Да знају да сам добио писмо данас у поподневним сатима и одговорићемо на све то. Наравно да увек постоје различита мишљења и тако даље. Мада морам да признам да је мени прилично блиско то што су написали", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће се трудити да се пронађе најбоље решење.

"Шта год да покушате да урадите увек ћете да имате више различитих мишљења и увек ће неко да буде незадовољан. Али, важно је да чујете глас родитеља, глас који мора да води рачуна о будућности те деце, јер они морају, да што лакше прођу кроз овај  ужасан период. Морају да наставе са својим школовањем и образовањем. Да ли то мора сада или то може од 1. септембра, то је већ друго питање, не мислим да се много губи тиме што неће неко три или четири недеље да иде, јер може и електронски да похађа наставу, као што смо радили у време короне", рекао је председник Вучић.

Додао је да постоји безброј начина и да треба само да се види како.

 

Сутра ћу понудити нова решења и дијалог

Председник Вучић изјавио је да ће на сутрашњем скупу "Србија наде" понудити нова решења и дијалог са онима који мисле другачије.

"Трудићу се да говорим помирљивим језиком, понудити нова решења и нове ствари и позвати на дијалог оне који мисле другачије. Не зато што сам слаб, не бисте веровали колика је моја унутрашња снага данас и јуче. Имам неуобичајени мир и моја улога ће се од понедељка променити. Имаћемо скуп и о томе ћу причати", рекао је председник Вучић.

Додао је да у демократијама не могу сви да мислите исто, нормално је да има више демонстрација, али је нормално да се те тензије решавају изборима.

"Постоји процедура како се смењује председник и морате да скупите потписе две трећине народних посланика. Они то немају и рекао сам им да ћу им помоћи у томе, али онда се иде на референдум и ако народ каже да је за смену председника, ја сам смењен. Али ако народ каже да нису, онда су они у проблему", указао је председник Вучић.

Истакао је да у Србији постоје јасно прописане законске процедуре и да се у Србији неће бити Мајдана и заузимања зграда.

"Ми смо их пустили прошли пут, не зато што не можемо да сачувамо Скупштину, већ да би се видело ко спроводи насиље и да људи виде да се трудимо да им речима објаснимо да не чине кривична дела. Тек када су уши у Скупштину и почели да руше, полиција је реаговала. Тако је било и са РТС-ом", подсетио је председник Вучић.

 

Опозиција злоупотребила трагедију, у данима жалости позвала на протесте

Председник Вучић поручио је свима који желе оружане сукобе да их неће бити и да га нико неће уплашити, јер никада неће бежати нити напустити своју земљу, као и да је опозиција злоупотребила трагедију и у данима жалости позвала на политичке протесте, што ће ући у анале политичког бешчашћа, јер се то нигде у свету није догодило.

"Немам рачуне у иностранству, ништа покрао нисам, борио сам се за ову земљу и нисам спавао 11 година и да ми кажете како ћу да бежим, због чега, што смо урадили више ауто-путева него у претходних 50 година", истакао је Вучић.

Упитао је да ли треба да бежи због израђених пруга, болница, већих плата и пензија или што нам је БДП сада по вредности дупло већи, или због тога што водимо самосталну и независну политику.

"Један од разлога зашто и партију коју до сутра или до прекосутра водим, никада нису могли да сруше, нити било шта да ураде и победе ту политичку партију, јер су у њој највећи део људи дивни и добри домаћини и који нису ту само када је лако. Наравно да има ту и оних који ће да оду када више нису министри или посланици и то су обично они најгори, али то је толико минимално", нагласио је Вучић.

На питање новинарке да појасни то што је рекао у вези са странком, председник Вучић је рекао да ће о томе причати сутра увече.

"А сада само да упоредите та лица са једним Јанком Типсаревићем, Дејаном Томашевићем, Рашом Радовановићем и многим другим", додао је председник Вучић.

Рекао је да то што их из опозиције нападају како раде за њега, више говоре о њима самима који то говоре.

Председник Вучић рекао је, када је реч о Јелени Карлеуши, да су је најбруталније напали.

"Она никада није била за мене и није мене подржала, само је говорила - људи ок све, али какве ово везе има са Вучићем", додао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће се садашње опозиције сећати генерације политичара и за 20 година.

"Да злоупотребите овакву трагедију и да још у време дана жалости и тишине, дана туге и суза, позовете на политичке протесте, то ће ући у анале политичког бешчашћа. То се никада нигде у свету, нити у Србији, није догодило, ниједан одговоран политичар то не би дозволио. Ја то нисам урадио, ми то нисмо урадили ни 2007. године, нити  2009. године, нити 2013. године, када је неко други био градоначелник, када смо имали у Иванчи убиство 13 људи. То се не ради, неке границе морају да постоје, али за неке границе не постоје", рекао је председник Вучић.

Запитао је коју су меру предузели или затражили која се тиче безбедности људи.

"Нису ниједну, једина мера је била - ајде Вучићу одлази", додао је председник Вучић.

 

Не дам Србију Миливојевићу, Бркићу, Поношу и Ђиласу

Председник Вучић изјавио је да је нормално да земља буде уједињена после трагедија које су је задесиле, али да је та прилика пропуштена када су неки покушали да злоупотребе те догађаје и да опозицију занима само власт без избора, што он, како је истакао, неће дозволити.

"Нећу да уништим своју земљу. Не дам вам Србију. Не дам  је Миливојевићу, Бркићу, Поношу, Ђиласу и осталима док не добију довољно гласова. Неће их добити. Не дам Србију, она није моја, не чувам је само за себе, ја сам само њен део. Не дам грађане Србије, онима који нису заслужили њихово поверење. Пошто не можете да ме натерате, морате да ме убијете. Не постоји друго уставно решење", поручио је председник Вучић.

Додао је да је питао опозицију да седну да разговарају о ријалитијима и свему другом, али да они то не желе.

"Они желе власт на силу, од тога посла нема ништа. Ви морате да мене натерате, да разумете како они замишљају, да Ана Брнабић поднесе оставку, што није немогуће, јер би имали месец дана да извршимо реконструкцију", рекао је председник Вучић.

Додао је да би се ишло на нове изборе, ако се не пронађе решење. 

"Да би постојале неке измишљене владе, без подршке већине, прво ја морам да одредим неког ко ће такву владу да води, а ја нећу. Могу да ме зову странци, уопште ме не занима. Овом  земљом ће да управљају грађани Србије, у складу са њиховом вољом. Не постоји нико други ко то може да потпише осим мене. Устав ми је дао то овлашћење, наша света књига, као што ме је обавезао да чувам Косово и Метохију и не признам њену независност", поручио је председник Вучић.

 

Извињавам се Београђанима што ће град сутра бити блокиран

Председник Вучић изјавио је да ће скуп "Србија наде" бити сутра одржан и извинио се Београђанима јер ће цео град бити блокиран.

"Сутра после 14 сати свуда у граду биће колапс и биће све закрчено. И мостови, Кнеза Милоша, Булевар Краља Александра, све. Ми то једном у четири-пет година урадимо и молим за извињење. Ако буде људи колико смо предвидели, неће бити могуће због опасности од стампеда, а ако не буде, онда ћемо можда имати шетњу", рекао је председник Вучић на ТВ Пинк.

Истакао је да ће скуп ће бити апсолутно миран и да је то његова молба грађанима.

"Да упадамо у институције и да тражимо да наредних 100 година владамо без избора пошто нас има много на улици. Каквог то смисла има уопште. Никаквог, неки морају да одрасту и науче да у демократији морате да поштујете и оног другога. Ја не мислим да су они који су против нас ботови, тролови и слично", рекао је председник Вучић.

Додао је да је већи број људи за пристојну Србију, чак и они који гласају за опозицију, али другачије сагледавају ствари, а да за пристојну Србију нису они који су за насиље, а не народ који мисли другачије.

"За разлику од многих других европских држава код нас нема насиља државних органа. Ми их пустимо да њих 40 блокира Газелу од један до четири ујутро и малтретирају целу земљу. Ми то нећемо да радимо. Чим се заврши скуп ми ћемо се потрудити да сви што брже напустимо сва места где ће људи бити окупљени", додао је председник Вучић.

 

Скуп "Србија наде" биће скуп пристојних људи

Председник Вучић истакао је вечерас да ће сутрашњи скуп "Србија наде" бити скуп пристојних људи и да је део опозиције увредама и претњама само хомогенизовао добре људе који желе да живе нормално.

"То ће бити скуп пристојних људи. Знате ли колика је енергија. Навешћу вам само пример из једног општинског одбора из Београда где су се договорили да доведу 5000 људи. Мислили смо да је немогуће да и 3000-3500 доведу. Већ имају пријављених 5600 људи. Да ли је Земун или Вождовац, не питајте ме да не погрешим", рекао је председник Вучић за Пинк.

Додао је да ће на скуп доћи пристојни и добри људи који само хоће да живе нормално.

"Са Косова и Метохије сам њих 36 угостио вечерас. Биће и хиљаду других људи са КиМ. И то ми је додатна обавеза и велики терет на леђима, али и огромна част јер знам како и колико се боре за своје огњиште и за наш народ и за слободу Србије", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да део опозиције данима умањује величину сутрашњег скупа, јер како је рекао, некако мора да оправда "то што ће неко сутра направити велики скуп".

"Или то што вас неко 11 година тако убедљиво побеђује понекад са понижавајућом разликом. И ако вам је то једини начин да кажете да су људи поткупљени и уцењени. Што вређате свој народ? Кажете продао се неко за сендвич, за једну црвену. Ја не мислим да јесу", истакао је председник Вучић.

 

Држава реаговала добро после масовних убистава

Председник Вучић изјавио је вечерас да је држава реаговала добро после масовних убистава која су задесила Србију, а да опозиција није предложила ниједну конкретну меру.

Председник Вучић истакао је да има различит приступ од опозиције јер он мора да доноси одлуке сваки дан и да сматра да је држава, када је била у стању шока, реаговала исправно.

"Наше је било да доносимо мере. Када сте председник земље, онда морате да доносите одлуке, да спречите да се појаве снимци мртве деце, да спречите да неко оде из земље, а можда би био окривљен. У акцији прикупљања оружја сакупили смо више од 45.000 цеви и минско-експлозивних средстава", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, осим да је он зликовац, који нама емпатију и који лије лажне сузе, није чуо никакве мере које је предложила опозиција.

"У делу јавности имате толико агресивну, готово болесну кампању у којој видите да нешто није у реду. Никога нисам увредио, рекао ружну реч, а ја сам Хитлер. Нервозни су зато што су требали да заврше неки прљав посао", сматра председник Вучић.

Додао је да су на митингу опозиције били неки људи који ће доћи и сутра.

"Једноставно, људи су протестовали против насиља. Људи су желели да ураде нешто, да допринесу", закључио је председник Вучић.

 

Замолио сам Митровића да укине ријалити

Председник Вучић изјавио је вечерас да је током разговара са власником Пинка Жељком Митровићем рекао да један део грађана Србије сматра да ријалити није добра ствар и да размотри могућност да га укине.

"Замолио сам га и рекао му да један део грађана Србије сматра да ријалити није добра ствар и да ја знам какав је његов став и гледалаца Србије који то гледају, али то је била моја молба. Пре него што седнемо и разговарамо о томе. Замолио сам га да пре него што се разговара у оквиру РЕМ-а и неких других надлежних институција сам направи тај потез и можда размотри могућност да то укине - да ли ће или неће, то ћемо да видимо", истакао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк