Вести

Вучић: Србија неће подизати зидове према суседима

Први пут немам страх од економских реформи, јер сам убеђен да ће Србија бити успешнија од многих земаља које су тренутно испред ње, каже за РТС премијер Александар Вучић из Осла. Важно је да се очувају мир и стабилност на Балкану. Србија неће подизати зидове према суседима, поручује премијер Вучић.

"Ја мислим да решење није у подизању зидова нарочито ако неко за то није крив. Србија не може бити крива за мигранте, јер смо ми само транзитна земља", рекао је премијер Вучић. 

Премијер Вучић наглашава како је изненађен и шокиран мађарском одлуком да на граници подигне зид због миграната и додаје како ће о томе ускоро поразговарати са премијером Виктором Орбаном на заједничкој седници влада Србије и Мађарске, која је заказана за 1. јул.

"Нико не може Србији ништа да каже. За шта је Србија крива, за кризу у Сирији, због сукоба Исламске државе, Курда. Србија је само транзитна земља, они нису ушли кроз Србију, већ територију ЕУ, кроз Бугарску и Грчку", рекао је Вучић.

Понавља да не разуме најаву подизања зида и да Србија неће подизати зидове према другима, затварати се и "живети у Аушвицу", и додаје како ће свакако о проблему миграната разговарати и са европским званичницима.

Упркос невероватним догађајима и многобројним изазовима, Србија ће успети да очува мир и стабилност у земљи и на Балкану, подвлачи премијер Вучић.  

 

Чврсти темељи за економске реформе 

"Уверен сам да ћемо сачувати ту врсту стабилности. Знам да ћемо успети и да ћемо имати јаку и успешну земљу, која ће бити успешнија од многих које су биле или јесу много испред нас, пошто смо ударили чврсте и озбиљне темеље за економске реформе", рекао је српски премијер.

Указује како је испред грађана Србије тешко време, али напомиње да након ових реформи земља неће бити слабија него што је данас.

Током посете премијер је позвао и швајцарске и норвешке компаније да улажу у Србији, али напомиње да не може после једног дана да говори о конкретним именима фирми.

Истиче да упркос бројним политичким проблемима званичници Норвешке и Швајцарске имају само речи хвале за реформе, а нарочито за пад фискалног дефицита у нашој држави.

"Србија спада у ред земаља које су предузеле најхрабрије и најтеже реформе, и то се у протестантским земљама као што је Швајцарска и као што је Норвешка веома поштује", истиче Вучић.

Подсећа да протестантске земље ретко указују поштовање, и да то чине само према онима који много и вредно раде и додаје како те земље већ виде наше резултате.

Прецизира да већ постоје најаве више швајцарских компанија које ће инвестирати у нашој држави и додаје како је посебно означио једну компанију која би решила многе наше проблеме, али да о имену компаније не може још да говори.

 

Помирење се не гради политичким ударцима 

Говорећи о резолуци о Сребреници, премијер напомиње да није ни најмање одушевљен начином на који се пред нама појавила та резолуција, јер, како каже, нисмо били обавештени ни шта ни како се спрема.

"Ако неко жели искрено помирење, сви знају како се оно гради, а не политичким ударцима једне стране", указује премијер Вучић и додаје како ће на све изазове одговорити мирно и стрпљиво.

Понавља да није реаговао на изјаве градоначелника Сребренице, који је рекао да је пуштање Насера Орића услов за његов долазак у Поточаре, као и да је мирно реаговао на одлуку Бакира Изетбеговића за "непуштање" председника Томислава Николића у Сарајево.

"То није питање силе, снаге и моћи, већ питање наше будућности и колико стварно желите мир, безбедност и сигурност. Ми то искрено желимо, ми то нисмо причали јер то жели да чује неко од европских званичника. Ја сам оштрији према европским званичницима него према колегама из региона и према људима са којима делимо овај простор", рекао је Вучић.

Премијер је, међутим, истакао да други треба да знају да Србија није крпа којом могу да отиру патос кад помисле да им је то потребно за унутрашње политичке прилике, јер је Србија земља поносног народа која никада неће дозволити да је газе.

"Молим пријатеље у региону да не покушавају и да не помисле да ћемо дозволити да нас третирају као крпу, јер тај филм неће моћи да гледају", закључује Вучић.