Вести

Вучић: Србија никада неће признати независност Косова

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за "Euronews Srbija" да иако многима данас веома привлачно звучи идеја замрзнутог конфликта, одмрзавање тог конфликта - води у катастрофу.

"То нас води у немире, сукобе, нешто што никоме од нас није потребно, а понајмање Србији која у овом тренутку најбрже иде напред економски", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија спремна за компромис са Приштном: "Србија је спремна свакако да разговара о компромису, а народ је тај који ће на крају да одлучи."

 

 

Потребан нам је рационалан и прагматичан приступ у решавању питања Косова

* Косово је једно од питања које дели грађане Србије. Истраживања Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе показује да 55 одсто испитаних сматра да Косово није изгубљено, 36 да јесте. Ви сте јуче у Крушевцу рекли да не треба да живимо у митовима, ма колико они били лепи и ма колико их волели. Шта је то косовски мит?

- Сад, можете да говорите и о косовском миту и о косовском епу. Косовски мит је ако не видите стварност, ако не видите да се она свакодневно мења и ако не видите да ми нисмо у тако иделаној позицији као што бисмо желели то себи, неретко, да представимо. Али, живети без косовског епа и не рачунати на вредност свега онога што су наши преци урадили и одустајати од свега је такође део оног другог дела косовског мита. Нама је потребан рационалан, прагматичан приступ у решавању тог проблема, отворена врата за разговор, за проналажење решења са Приштином, стварање више поверења једних између других... За то је потребно понекад и време и потребна је већа одлучност и онога што неретко еуфемистички називамо међународном заједницом, да подржи и Београд и Приштину на различите начине да би могли да дођу до компромисног решења.

* Када говоримо о миту, је ли мит да Србија полаже право на Косово, је ли мит да нико други не полаже право на Косово. Шта је мит?

- Мит је да је све лако и једноставно и да треба само свету да кажемо склоните се одавде и не морамо да разговарамо ни о чему, то је само наше. То просто није лако спојити са свим ониме што је релано, али је исто тако и мит са друге стране да Србија не полаже никакво право и да српски народ не полаже никакво право на Косово. Тако да, негде у средини би требало пронаћи рационално и компромисно решење.

* Како сте разумели патријарха јуче на Газиместану? Поручио је да је косовски завет темељ слободе и стварања српског народа и да ће, уколико српски народ изгуби свој корен, свој духовни идентитет, изгубити све и постати безоблична маса од које се не може правити готово ништа.

- То је више пута поновљена порука патријарха, како и Порфирија, тако и претходног патријарха Иринеја. Али он је ту говорио пре свега, ако сте приметили, о духовним вредностима и косовском завету који се тиче не нашег поимања историје, већ нашег стања духа и онога што би требало да радимо у будућности. Не улазећи у то шта је желео патријарх Порфирије, а свакако знам да се залаже за очување интегритета Србије, односно Косова као дела Србије, ја мислим да је питање свих наших завета и каква ће нам бити будућност и хоћемо ли моћи да обезбедимо нашој деци на Косову и Метохији безбедност, сигурност и хоћемо ли моћи свим људима овде да обезбедимо веће плате, већа примања, пензије, бољи амбијент за њихов посао... Ја мислим да су то страховито важна питања, а ми морамо да рачунамо да без компромисног решавања косовско-метохијског чвора, баш као што сам рекао и Народној Скупштини Републике Србије, неко једног дана тај конфликт може да одмрзне, а одмрзавање тог конфликта, иако многима данас веома привлачно звучи идеја замрзнутог конфликта, одмрзавање нас води у катастрофу. У немире, сукобе, нешто што никоме од нас није потребно, а понајмање Србији која у овом тренутку најбрже иде напред економски.

* Али, Вљора Читаку која је била косовска амбасадорка у Америци каже да време иде на руку Србији, и да на руку Србији иде то што се одлаже постизање било каквог спорзума?

- Ако гледате из њеног угла, да иде на руку Србији у смислу бржег јачања Србије, то би могло да буде тачно, али је улог утолико већи. Зато што, немојте да сметнете с ума да можете да јачате брже кад имате више инвестиција, улагања, већи међународни углед, а ако то губите, било прекидом преговора, било каквим инцидентима, онда тога више нема. И тога људи морају да буду свесни у Србији.

 

 

Чак и да знам шта је компромисно решење, не бих га рекао

* Ви сте рекли у парламенту да не знате шта је то компромисно решење.

- Чак и да знам не бих га рекао, а до компромисног решења морате да дођете тако што ће и једна и друга страна да попуштају, а не тако што ћете ви да изађете са нечим што је прихватљив циљ и онда да терате другу страну да то прихвати. То просто није могуће.

* Је ли Србија спремна на попуштање?

- Србија је спремна за компромис, Србија је спремна свакако да разговара о компромису, а народ је тај који ће на крају да одлучи.

* Када представници Приштине траже да буде смењен Вељко Одаловић.

- То не бих да коментаришем уопште.

* Да ли би Србија била спремна да се одрекне Вељка Одаловића зарад решавања тог проблема?

- Да то нама траже Сједињене Америчке Државе, ми то као суверена, независна и одговорна држава не смемо да прихватимо, а не да нам тражи Приштина, из много разлога. Дакле, и са тим порукама понижења у којима ће неко да нас учи демократији и да нам држи придике и предавања ко сме да буде на којем месту, онда нико од њих не би смео да буде ни на једном од својих места. Држите се ви свога, пустите нас да радимо своје. Хајде да урадимо све што можемо око несталих особа, хајде да пронађемо решење, да ископамо те лешеве...

* Али, ако је решење за истраживање тих девет локација, којима Приштина не дозвољава приступ од 2013. године, да Вељко Одаловић буде смењен?

- Није, не кажу они то. Питао сам ја њих за то. Прво немају они право да условљавају суверену земљу кога ће да поставља на чело својих комисија. Дакле, они нису суверена земља, ми јесмо. Немају они право да условаљавају било кога, ми причамо о несталим особама, не о кадровским решењима. Ми њима кажемо, ми смо ископали 21 место које сте тражили од нас, на четири смо пронашли сахрањене Албанце. Ми смо тражили десет, ви сте нам отворили једно место и пронашли смо породицу Шутаковић, троје деце и њихове родитеље, као и двоје чланова породице Патровић. Дајте, отворите нам још ових девет места или дозволите да заједно са вама то учинимо. Какве то везе има са кадровским решењима. Ево, хоћемо ми то да урадимо, доћи ћу на Јуроњуз или Евроњуз телевизију, како хоћете, али само да Марко Суботић тамо не ради. Има ли смисла то? И онда смо решили проблем између мене и вас. Ево сад ми се свиђа ваша телевизија, само да ви ту не радите, а иначе ми се не свиђа. Е то је тако, ту никаквог смисла и никакве логике нема осим ако не желите да нешто стално одлажете, да нешто стално пролонгирате и да дестимулишете другу страну.

* Питање несталих очигледно неће да реши ни влада на чијем је челу Курти, није га ни Хотијева влада очигледно решавала.

- Хотијева влада је парафирала споразум који смо ми прихватили заједно са њима у Бриселу. Дакле, нису хтели да испоруче деловања на терену, али су прихватали споразуме.

* Али, битно је деловање на терену, битно је да ли се спроводи.

- Тачно, али Курти неће да прихвати данас ни тај споразум који је Хоти потписао, зато што он каже "за нас је важно једино што се збива после", а запамтио сам то као дан рођења Исуса Христа, када је Курти победио на изборима 14. фебруара са 50,28 одсто, пошто је то 30 пута поновио, тако да сам упознат и са процентом гласова који је добио; ваљда треба сви тиме да будемо фасцинирани.

 

Што се нас тиче, нема столице у УН за Косово

* Курти каже да Србија не само да треба да призна Косово, већ и да да столицу у Уједињеним нацијама.

- Признање Косова од стране Србије значило би столицу у УН.

* Када ви кажете Куртију у лице никада нећу да признам Косово, да ли кажете не незавиности или кажете и не и столици у УН, пошто су постојали предлози попут Две Немачке.

- Ту сад има много различитих варијација и свега другог. Ја сам одговарао човеку који је дошао, видео ме је други пут у животу, први пут је било у Минхену када је тек победио онај први пут на изворима, а онда се изненадио одговору који је добио, пошто је мислио да може да провоцира, да има сва права овог света да оптужује Србију за све што му падне на памет. А, онда приликом овог последњег сусрета, нисмо ушли у просторију, договорили смо се како треба да изгледа дневни ред, билатерално, да представницима ЕУ нема примедбу на људе из Европе, ни за Бореља ни за Лајчака, а онда је он почео "овде се поставља само једно питање, овде ми не треба да разговорамо ни о чему другом, а то је хоћеш ли ти Вучићу да признаш или не".

* И ви сте му рекли не.

- Не, не, ја ћутим и гледам га. Погледам мало на другу страну, а онда он каже: "Па, када?" Ја ћутим и гледам. Онда он каже “Када”. Ништа. Онда кад је десет пута поновио када, онда сам му рекао никада.

* И никада столица у УН?

- Столица у УН не зависи само од нас, то неки други могу да одлуче другачије. Што се нас тиче, такође, никада, а што се тиче неких других, откуд ја знам шта ће да буде...

 

 

Мини Шенген мења име

* Премијер Албаније Еди Рама је управо у интервјуу за "Euronews Srbija" говорио о томе како је потребно да се превазиђе тренутна ситуација у односима Срба и Албанаца и како Срби и Албанци треба да се угледају на Немце и Французе после Другог светског рата.

- Само не знам ко би били Немци, а ко Французи... Али, у реду, немам ништа против.

* Ви сте разговарали данас управо са премијером Албаније, али и са премијером Северне Македоније у оквиру пројекта "Мини Шенген". Да ли је тај пројекат у том циљу успостављања бољих односа?

- Тај пројекат је веома важан. Знате, негде пред крај свачијег мандата, чини ми се да политичари којима није стало до личног богаћења почињу да анализирају шта је то што су оставили, шта је то што су урадили. Сем путева, пруга, инфраструктурних објеката, болница, музеја, фабрика - свега што остављамо Србији, човек размишља шта је то од идеја које оставља за будућеност које су део једне шире визије. Та иницијатива коју смо ми вероватно погрешно називали Мини Шенген и заједнички ћемо јој дати име 28. и 29. јула у Скопљу, на следећем Самиту. Ново име, о коме смо се већ сагласили, даћемо тој инцијативи. Ми ћемо наставити да радимо са највећим поверењем једни у друге. Зашто мислим да је то готово епохална идеја? Сви који су се залагали за политику "Бакан Балканцима" увек би страдали зато што су велике стране силе желеле поделе међу Балканцима. И тиме, свађајући их једне са другима, користећи природне потенцијале свих наших земаља, користећи све наше људске слабости успевали да за најмање новца и на најефтинији начин извлаче масималну корист за себе, а нас да оставе у беди, немаштини и свему другом. Оне секунде када ми разумемо да, без обзира на то што смо сви на европском путу, и подразумева се да смо ту и да ћемо да наставимо свој европски пут, да разумемо да сами можемо да урадимо много више, да можемо да стварамо тачке поверења и да радимо заједно, онда ствари почну да се мењају. И ако будемо успели до 29. јула, а имаћемо више видео-конфернција. Постоји сад много веће поврење између нас и разговарамо отвореније. Нама би састанци некад трајали и по два, три, четири сата; претпоследњи састанак је трајао четири сата, а да нисмо ни осетили јер смо имали много идеја како да поправимо животни стандард људи. Дакле, ако ми направимо три договора, један је заједнички рад и јединствена подршка у борби против елементарних непогода, поплава, земљотреса, пожара, свега другог, сви наши капацитети биће већи, где год да се он појави, било у Скопљу, Београду, Тирани, Саранди, Бајиној башти, Велесу.

 

 

Улазак у ЕУ не зависи само од нас

* Јел то оно, ако не можемо да уђемо у Унију, ајде да ми правимо унију овде на Балкану? 

- Не, не, зашто стално морам некоме да се правдам и да објашњавам? Улазак у Европску унију, хајде да будемо поштени, уз све то што ћете да ме питате и око владавине права и што сте ме питали и око Косова, више не зависи само од нас.  

* Али, зависи и у доброј мери и од нас. 

- Шта је зависило од Северне Македоније? Зависило је да промене име у Северна Македонија, зависило је да промени имена путева, ауто-путева, аеродрома, споменика... Све су то урадили. Што им нису отворили ни једно поглавље, што им нису отворили преговоре? Јел за то крива Северна Македонија данас? Па, није.  

* Због жалби Бугарске наводно.

- Немојте то, то су буквално приче за малу децу. Можда ја нисам нарочито паметан, али интелигенција ми не дозовљава да то прихватам, зато што ја знам односе у Европи. Знате их и ви, само немојте да слушам "па, то је Хрватска рекла, то је рекла Румунија". Просто када то чујем онда знам све о чему се ради. Те приче како недају Бугарска, Хрватска и Румунија, то "мачку о реп окачите". 

* А ко не да онда, Немачка, Француска... Ко? 

- Није моје да о томе говорим. Ја знам, није моје да о томе говорим, али свакако да не постоји жеља за проширењем у овом тренутку. Мој је позив не само да се Србији убрза европски пут, већ и Албанији и Северној Македонији. И то је наш договор и ми ћемо сад заједно да радимо. Али, ако не можемо то и ако то не зависи само од нас. Ми смо направили највећи напредак; чули сте многе који кажу Србија је направила напредак у владавини права. Били смо веома конструктвни по питању разговора око Косова са Приштином у Бриселу. Не могу да нам кажу ништа. Ја нисам ни зановетао ни заповедао када да држимо разговоре, рекао сам увек сам спреман да дођем. Јесмо ли нешто урадили, па нисмо. Постоји политичко засићење проширењем у Европску унију. 

* Али, постоје и замерке, барем на рачун Србије. 

- Постојаће увек. Наравно да постоје, постоје на 90 одсто чланица Европске уније. Ја вас питам шта је замерка Северној Македонији па нису добили ни педести део онога што је Србија добила. Само хоћу да вам кажем, да разумете, ја не причам о не знам чему, ја причам да код њих постоји засићење. Ми то разумемо, имате право на то.  

* А зашто онда ми не радимо више да би се приближили том стандарду Европске уније? 

- Па, радимо и приближавамо се много већом брзином. Ми ћемо за мање од годину дана да претекнемо чланицу Европске уније по висини просечне плате. Радимо, ми их економски пристижемо. Много је мање разлика него што је била пре три, пет или седам година. Много брже растемо ми него други. 

* Али, економија зависи од тог кључног фактора, а то је владавина права. 

- Економија пре свега зависи од инвестиционог амбијента, а један део инвестиционог амбијента је и владавина права. И кад већ говорите о томе, ако је судити по економији, по страним диркетним инвестицијама, Србија их има 61 одсто на Западном Балкану. Онда би неко рекао да имамо најбоље стање са владавином права. Дакле, кад питате немачке компаније, погледали сте последње истраживање од пре неки дан, 90 одсто каже да би поново дошло у Србију, да настављају и поново ће да улажу у Србију.

 

 

Две године без отвореног поглавља, ко је одговоран

* Али, две године није отворено ни једно поглавље. Наводни притисак и мешање у истраге и судске поступке.

- Ја нећу да бежим од одговорности. 

* Која је наша одговорност? 

- Наша одговорност је, јер смо морали милион ствари у оквиру владавине права да радимо брже, милион ствари. Када сам се укључио у то пре пет месеци тада смо чини ми се све ствари, уз подршку Аниног кабинета и свих других почели да убрзавамо. Има много техничких ствари... 

*Чини се, није постојала ту ни политичка воља, јер ако је 2016. речено да ће Србија променити Устав, а сада је 2021. у којој Србија мења Устав, значи касни се пет година или није постојала политичка воља да се то питање реши. 

- Можда сте у праву. Али, ево мењамо то, а ко нас подржава у томе. Па ви сте за Европску унију, а када сте рекли нешто лепо о томе.  А, ко ће то да каже? Не, не, то је Сизифов посао, то пустите Вучићу, а ми ћемо да кибицујемо и да мало пљунемо са стране, да мало гађамо каменицама и да чекамо да неко заврши, а ако не заврши онда ћемо да кажемо - ти си крив. Али да оставимо то по страни. Ево за два кластера завршили смо уједњачавање таксе на алкохол, да исту плаћамо за ракију и за виски. Тражили су годинама завршили смо у року од 15 дана. Јесмо ли награђени за то, нисмо. Завршили смо “размотавање” Србијагаса, било како да то назовете. Јесмо ли добили награду, нисмо. Али ћемо да наставимо да радимо.  

* Али, нисмо завршили стратегију за борбу против корупције, која је, последња, истекла пре три године. 

- Мислите имплеметацију. Добро, имамо много ствари које смо завршили по том питању, констатују напредак. Али има много ствари које још нисмо, наравно. Ја само хоћу да вам кажем, у праву сте, део кривице је несумњиво на нашој страни, али део је и до тог односа и зато није фер да говорите да је само до нас. И сви ми одлично знамо да није само до нас и ви знате да није и они то знају, и они то и не крију у разговору са нама. 

 * На почетку вашег мандата 2017. године сте рекли да вам је намера да за 4,5 године завршите посао када је у питању улазак Србије у ЕУ. Да ли сте сада разочарани?

- Не, ја сам поносан на то што смо урадили, мислим да ће мало ко моћи у историји сваремене српске политичке сцене да се поноси наслеђем које је оставио иза себе и верујем да све оно што смо урадили и изградили је нешто што ће људи умети да цене, ако не данас, али у будућности свакако.  Мислим да је то оно што људе највише занима, пре свега њихови џепови, животни стандард, могу ли да обезбеде сигурност и будућност својој деци, а наравно да верујем да можемо још и до следећих председничких избора, ко год буде изабран, да можемо да обезбедимо много већи напредак на европском путу, да највећи део поглавља, готово сва поглавља и отворимо, кроз нову методологију кроз кластере. 

* Немачка је једна од држава која у овом последњем налету није била за то да се Србији отворе поглавља. Ви ћете сутра разговарати са канцеларком Ангелом Меркел.

- Није била, не само за Србију.

* Али и када је у питању Србија, било је десетак земаља, Немачка је ту предњачила. Хоћете ли заговарати и о томе са канцеларком. 

- Саслушаћу канцеларку, њу изузетно поштујем и одговорићу на свако њено питање.

 

 

* За Европску унију је битно и то су навели и у овом Извештају Европске комисије, транспарентан и инкулзиван дијалог са политиким партијама у Србији.

- Они воде тај део дијалога са онима који желе присуство странаца, то је негде пола-пола у тим ванпарламентарним странка, дакле, половина хоће са страницима, половина неће. Са оном половином која не жели, већ разговарамо, мислим да имамо веома добар дијалог, разговарали смо и о Косову и о многим други питањима и темама и мислим да је то веома важно.

* Када сте поменули Косово, када сте имали састанака са Радном групом прошле недеље, зашто нисте на састанак позвали и представнике другог дела опозиције?

- Они нису заинтересовани за разговор са мном. Они су већ безберој пута поновили да самном неће да разговарају, пошто сам ја издајник, кретен, криминалац и све друго и да они желе да разговарају са странцима. Што би разговарали са издајником, кретеном и криминалцем, и то су безбреј пута поновили. Ја нисам странац и не желим да понижавам споствену земљу и зато нећу учествовати у тој врсти дијалога. Представници моје политичке странке, зато што се земља налази на европском путу, учествоваће. Али, као председник Републике, као шеф данас једно од две или три најугледније инситуције, не само државне, него све укупно или као представник неке од три најугледније институције у нашој земљи заиста ми не пада на памет да будем неко коме ће странци да одређују како да се понаша и на који а ради.

* Такође сте председник свих грађана, и оних грађана који гласају за Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, Бориса Тадића, тако да ви требало и њихове представнике да у том политичком животу да обавестите. 

- Ја пажљиво слушам шта говоре, баш зато што и кажу да не желе да разговорају са издајником, ја нећу да их замарам и поштујем њихову вољу.

 

 

О инциденту у згради Председништва и односима са опозицијом

* Ако Европа говори да је Србији потребан тај политички дијалог, да ли је у петак на улазу у зграду Председништва практично био крај тог политичког дијалога?

- Не, ја се нисам ни жалио, нисам носио тајно телефоне да некога снимам. Ја сам реаговао као прост, обичан човек и због тога се извинио јавности, због једне речи коју сам употребио на погрешан начин. Нисам академик, нисам безгрешан, нисам цвећка као сви они. Долазили су ми, и за девет година не само да сам слушао најгоре гадости, већ најгоре неистине. Имате право да вређате, да објавите шта хоћете. Јесам ли тужио икада и једног новинара, јесам ли тужио икада и једног од њих за све лажи које су изговорали. Никада то нисам урадио. Никада нисам тужио ни једног од политичких противника за милион лажи. Рачунам, демократија је таква да онај ко је на власти мора да научи да трпи ударце, да прима ударце и да не плаче због тога, већ да одговара на то. Никада нисам тужио ни једног новинара, новинску кућу, никога, за бестијалне лажи којих сам се наслушао и нагледао. Од тога да су ме посредно оптуживали за убиство Оливера Ивановића до тога да сам отуживан за учешће у убиству (Владимира) Цвијана, за које никад нисам разумео како су до тога уопште дошли. Ово сам разумео, политичко фолирање и шта су радили. А ово, ово нисам ни разумео, целу конструкцију, шта су правили, како су правили. 

* То је тај политички дијалог који сада постоји у Србији. То је таква врста атмосфере.

- То није питање политичког дијалог. Ја нисам никога никада оптужио..

* Оптужили сте их за криминал, за лоповлук.

- Ја говорим оно што мислим, и мислим да ако неко сам пријави да је за време своје власти направио приход од 619 милиона евра, не морам ништа више о томе да кажем, закључак се сам намеће.

* Али сте рекли и ваши сарадници су говорили да је то украден новац.

- Па него како.

* Без било какве судске потврде, без било какве пресуде?

- Не морате да имате судску... Ево ја ћу да кажем, супер, извините, ја мислим да је то противправно узет новац, а свакако, пре свега, неморално узет новац, јер је узет у време кад је требало да радите и чините нешто у интересу грађана Републике Србије, а ви сте радили и чинили у сопственом интересу. Да бих вам потврдио колико сам у праву, а зашто после силаска са власти, ти приходи нису 619 милиона евра, већ 60 милиона евра. 

* А зашто тужилаштво то не истражи?

- То морате да питате тужилаштво које је самостално по нашим законима и правосуђе које је независно по нашим законима и по нашем Уставу, а које су они оставили и скројили 2009. године својом великом судском реформом. Од тада по Уставу Републике Србије судијска функција је стална, немате право да мењате судије, а тужилац који је био постављен и 2009. године, уз све њихове хвалоспеве и данас је главни тужилац у Србији. 

* Таква врста политичке размирице је и довела до тога да сте ви у петак на указу у зграду Председништва сишли и вербално се сукобили са једном опозиционим лидером и његовим сарадницима. Да ли сусрет председника са опозицијом треба да изгледа као тај сусрет у петак или треба да изгледа као сусрет који сте имали, на пример, са Бошком Обрадовићем, прошле недеље у Парламенту?

- Нисам се сукобио са једним, већ са петорицом. Показао сам да може да изгледа као што сам имао са господином Радуловићем, са господином Обрадовићем и са свима другима. Али, ако вам неко сваког дана прети и ако се ја извиним због тога што сам рекао "Ајде, линчујте ме девојчице", ја због тога имам обавезу да се извиним, а они су дошли на моје радно место да ме линчују. Ја сам сишао сам пред петорицу. И при свему томе, они вам понове да је Ана Брнабић глупача, кокошка и то је минимално што можемо да кажемо. И на то ви не реагујете зато што то вас не занима, и зато што целу такозвану другосрбијанску јавност не занимају чињенице и не интересује објетиван и професионалан приступ. Ја нисам ишао ни у чију кућу да било кога малтретирам, ја нисам слао људе да обилазе њихове куће. Ја нисам слао ни код кога од њих ни у полиитчки странку нити сам слао некога од наших људи да обилази њих на њиховим радним местима.

* Шта је било испред зграде Драгана Ђиласа, пароле, узвикивање...

- Узвикивали су, кад је плакао због тога што је пуштено са разгласа неке од околних зграда "Ђиласе лопове". Политичка парола. А, извините, то што сте оптужили мога сина да је део Кавачког клана и то на телевизији чији сте власник, то је ситница у односу на то што је неко пустио са разгласа. Па извините што нисам плакао. Извините што нисам плакао када сте ми оптужили брата да је власник "Франша", да је звао некога у Јовањици. Нема појма, нит их је кад чуо, нит видео, нити је кад ушао у ту кафану.  Дакле, како имате невероватно различите аршине зато што гледате део својих медија, а не гледате чињенице. Али, ја не мислим да је то мој поблем, јер људи у Србији добро виде чињенице. 

* Зар није битно да кроз дијалог, чак и са представницима који кажу да неће да разговарају са вама, разговарате?

- Како да разговарам са неким ко неће. 

* Позовете их на разговор.

- Они кажу нећемо да разговарамо са издајником и кретеном, а ја кажем, ево добро молим вас дођите на разговор са издајником и кретеном. 

* Зато што је потребно да се смири политичка ситуација у земљи.

- И они кажу, "па ми смо ти рекли нећемо са издајником и кретеном". И шта онда. Онда их зовем и четврти пут и пети. Да бих им направио још један догађај да кажу "не, не, само смена издајника и кретена је у реду, што бисмо ми са њим разговарали". Не разумем, шта је смисао тога. Шта у ствари хоћете од мене, хоћете да радим за посао за државу, посао за Србију, да радим све што могу у важним сегментима међународне политике, привлачењу инвеститора, делимичној контроли другог дела извршне власти или хоћете да се цео живот додворавам некоме ко само прети, насиљем прети, понекад проводи насиље, као што је био случај упада у РТС, случај пребијања полицајаца и упада у Народну скупштину. Ми то никада нисмо радили када смо били опозиција, ни са 30 и 40 одсто када сам био део опозиције. Они то раде са три и четири одсто. Суштина је у томе, није Србија тако подељена како бисте ви желели да представите. Србија је много мање подељења, да, постоје различита мишљења, то је добро, демократски, у реду. Али, ако причате о подељеној Србији, онда то треба да буде 50-50, 50-45, а то није случај. Овде је тај однос 70 према 30, или можда и већа размера, али је суштина у томе да  неко мора да каже спреман сам на цивилизовани дијалог.

* Јесте задовољни овим дијалогом који се води у Парламенту, власти и опозиције?

- Јесам веома. Очекујем велике резулатате и мислим да се ту и атмосфера види потпуно другачија.

 

О изборним условима и критикама ОЕБС-а

* Хоће ли бити испуњени сви они услови, односно критике ОЕБС-а?

- Никада нећете моћи да испуните све што вам неко замери, све што је неко тражио, то не могу ни све европске земље да испуне, али највећи део тога ћемо да се договоримо. То је у два или три нивоа. Једно је прича о бирачким списковима, изборним радњама, бирачком месту... Други део су медији. То око притиска на бираче, ја сам спреман да ми ви објасните шта то значи, па да чујем то од вас, пошто сам се шупљих прича наслушао. 

* Могу да вам прочитам шта каже ОЕБС. Каже се да власти у Србији треба да спрече злоупотребу ресурса током предизборне кампање и притисак на бираче, да ревидирају бирачки списак, повећају транспарентност...

- Што се тиче бирачког списка спремни смо све што хоћете у бирачки списак, направите, уђите, отиђите у министарство, то смо понудли овим људима, направите шта год хоћете у бирачком списку, ми прихватамо. 

* Европска комисија каже гласачи су имали ограничен избор због надмоћне предности владајуће странке и промовисање државних политика у већини водећих медија. 

- Већини...

* То каже Европска комисија.

- Могу ја да одговорим на то. Ми прихватамо шта год хоћете да урадите са бирачким списком, нека га састави Билчик лично. Шта год хоћете. Да објасним у чему је ствар, реч је о ноторној лажи, превари. Него им то успут, онако, имају темплејт и то поноваљају. Дођите ви, саставите и урадите шта год хоћете. То сам рекао и Радуловићу, Обрадовићу, људима из ПОКС-а, свима. Зашто? Бирачки списак је безвезна прича, ви морате да дођете на бирачко место, мора неко да вам стави онај спреј, да се потпишете и да носите лични документ. А како ви мислите да гласате, а да неко не забележи, а ту имате десет контролора опозиционих, и четири, пет владајуће већине. Како мислите да је то могуће?

* Како је могуће да "постоји притисак на бираче запослене у државним инстуцијама и предузећима?

- Сад ћу вам одговорати на то, само ми реците како је могуће да мртав гласа или неко ко није дошао на гласање, како је могуће да гласа. Не разумем што се жалите, треба да имате контролоре. Хајде да причамо о притиску, јел ви тако потцењујте бираче? Какав је то притисак, објасните ми? Ја дођем овде и кажем да нећете имати плату од 3.000 евра ако не гласате за нас зато што не дамо Euronews-у спонзоре, не разумем. Како?

* Била је једна врста притиска на изборима 2016. године када је део људи сликао личне карте поред гласачких листића као доказ да су гласали за СНС.

- Не разумем, имате део људи који су ставили личну карту и гласали за Демократску странку. Какав је то притисак. Он тиме хоће да се похвали да је гласао на такав начин. А одавно имамо забрану употребе мобилног телефона на бирачком месту, као законски услов.

 

 

Очекујем парламентарне изборе следеће године

* Јел можете ви да обећате да ће следећи избори, следеће године, бити најчистији икада?

- Обећавам грађанима да ћемо имати поштене и фер изборе и да као што нисмо крали последњи пут, нити било када, да се ништа слично ни овога пута неће догодити. Сваку врсту контроле смо спремни да прихватимо. Што се тиче транспаретног финансирања изборне кампање, то је нешто најглупље што сам чуо. Прихватио сам све што су тражили у вези измена закона о финанисарању странака и изборне кампање. Ево како је текао мој разговор са Европљанима. Они кажу: Мора три дана пре изборе да се изађе у јавност да се каже колико је ко потрошио пара. А где то има у којим законима, у Италији или Немачкој? Па немамо баш ми, и онда се испостави да то имају Хрватска и Словачка. Нема проблема, ако имају они, имаћемо и ми. Кога то брига, ми имамо паре легитимне добијене на основу броја посланика у Скупштини, чисте као суза, не финансира нас нико од тајкуна за разлику од других политичких партија које су финансиране или чији председници су тајкуни.

* Хоће ли бити парламентарних избора следеће године?

- Ја их очекујем.

* Да ли ћете се кандидовати за председника?

- То не могу да вам кажем, прво да видимо ко ће бити противкандидати, јер ако буду неки снажнији, онда да кандидујемо неког другог.

* Једно од ствари које ће се постављати у кампањи је и питање екологије, то је постала важна тема у Србији, битно је каква ће Србија бити за 100 година, да ли ће бити држава чистих река и да ли ће реке бити у цевима? Да ли мислите да је екологија мање битна у тренутку када се једна река као што је Јошаничка уништи са 16 МХЕ?

- Шта вам то значи, а не брине вас да ли ће Србија имати струје. Не мислим да је добро да се било која река уништи, нити мислим да господин Ћута више воли Србију и реке и планине од мене, али сам рационалан човек и морам да знам шта је енергетска безбедност. Ако не будемо имали довољно енергетских извора, како да имамо струју? Потрошња струје расте, имаћемо и електричне аутомобиле, хоћете да плаћемо милијарду годишње за балансирање електричном енергијом. Ко ће то да плати, грађани Србије? Што им то не кажете? Ја не знам која је Јошаничка у Аустрији, знам за ове наше. Али знам да Аустрија има 45 више МХЕ него што их има Србија, на отприлике сличној величини територије. Како то да су Аустријанци паметни за себе и да их изграде толике, а када је Србија у питању онда су забринути због неких других ствари.

Ми треба да пронађемо баланс, да направимо озбиљан план и зато смо урадили Србија 2025. и идемо са Планом који говори о томе да је важно да радимо водоводе, канализације, пречишћаче отпадних вода. То радимо највише у историји нашој, нико то није радио, какви су наши планови данас.  Али ја да кажем да треба да уништимо све и да треба да нико нема посао у Србији да бисмо се само додворавали било чијем каприцу или због тога што је то популарно, ја у томе нећу да учествујем. Доносио сам најтеже одлуке за док сам био председник Владе, и о смањењу плата и пензија, тежак Закон о раду; не би дошла "Euronews" у Србију да немамо флексибилан Закон о раду. Нећу да лажем људе да ће само да тече мед и млеко, не морате да радите, већ из хобија ради да чистимо реке и да ништа не радимо.

 

 

О Рио Тинту

* Рио Тинто ће такође бити тешка одлука. Добили сте анализе САНУ. Закључак да је много тога везаног за екстракцију литијума и даље под велом тајне - нема довољно резултата истраге, да одлагање отпада није технички проблем који се може решавати упоредо са отварањем и развојем рудника, јер на том подручју нема довољних локација за пријем отпада...

- Убедили сте ме, само не знам ко ће да остане тамо да живи. Знате ли неког ко је напустио тај крај, а жели да се врати? Нисам у стању да одговорам на политику додворавања људима и политику: Све нам је лепо што нам је лако. Ево вам водите земљу. Све време вас питам је ли треба да одустанемо од милијарде на годишњем нивоу или 10 милијарди ако доведемо фабрику за електричне аутомобиле. Ако мислите да то треба да урадимо, нема проблема, донесите одлуку, ја ћу да је поштујем, али ћу вам рећи за ово сте ви криви. Ја ћу вам рећи да сте ви криви што немамо 100.000 људи у Подрињу, што тамо неће нико да живи. Због чега, да би се додворио неколицини људи, политичким активистима? Полако, прво да добијемо анализе Рио Тинта, да онда Влада седне и то погледа па ћемо сви заједно да анализирамо.

Онда ћемо да изађемо са предлогом, а на крају ће народ да одлучи. Ако народ каже да то није добро, ја ћу то да подржим, не морате да се бринете. Ја сам уверен да имате већину, већина је увек за лака решења. Разумем да су лаке одлуке популарне. Изаберете људе који ће да вам говоре бајке и доносе лака решења, али то траје годину или две, па се заврши погубно за српску економију и број запослених. Погледајте каријеру Бориса Тадића, увек је радио и говорио оно што људи желе да чују. Ја вас сад питам шта је он то урадио за својих 12 година, од министра одбране од председничког мандата, осим што је обилазио кокошке и питао их имају ли седативе. Који је то инфраструктурни пројекат или музеј остао иза њега. Не можете да се сетите, јер је знао да подилази људима, знао је како да их плаши, мене то не интересује. Ја хоћу да се мере резултати, који остају иза вас, а не да ли сам леп, дотеран, љубазан тог дана.

 

 

Извор: "Euronews Srbija"