Вести

Вучић: Србија остаје посвећена идеалима антифашизма и слободе

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је јутрос место на Косанчићевом венцу, на којем се до бомбардовања Београда у Другом светском рату, 6. априла 1941. године налазила зграда Народне библиотеке Србије, која је у бомбардовању потпуно уништена.

Вучић је истакао да 6. април, осамдесети по реду од избијања Другог светског рата, у случају Србије садржи специфичност и симболику, јер је, осим страдања људи и материјалних добара, прве сате Другог светског рата на тлу Србије обележило уништење најзначајније збирке покретне културне баштине у овом делу Европе - Народне библиотеке Србије.

"И овог 6. априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав, свестан трагичних последица тог чина, желим да укажем на неопходност уређења тог локалитета који и данас сведочи о тријумфу воље да се пламеном постигне тријумф уништења и заборава", истакао је Вучић.

Вучић је навео да је циљ тог обиласка да се са места, на коме је почињен највећи појединачни ратни злочин над културним наслеђем у читавој Европи током Другог светског рата, упути јасна и одлучна порука домаћој и иностраној јавности да Србија остаје посвећена идеалима антифашизма, слободарства, непокора и сарадње на којима су засновани савремена Европа и свет.

 

 

 

Извор: Танјуг