Вести

Вучић: Србија поштује права свих људи

Премијер Александар Вучић захвалио је свима који су омогућили да Парада поноса прође данас без инцидената и истакао да је држава показала да поштује права свих људи у Србији. Није почињено ниједно кривично дело током Параде, рекао је Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић је захвалио грађанима што су озбиљношћу и одговорношћу током одржавања Параде поноса показали да разумеју позицију у којој се Србија налази.

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре подсетио да су у суботу увече демонстрирали десничари, а данас припадници и симпатизери геј популације, и да ниједно стакло није поломљено.

"Не постоји, бар не до сада ниједан кривична пријава, сем више прекршаја који су извршени и то треба да свима служи на част", рекао је Вучић и нагласио да никада није крио да су за њега постојале важније теме од Прајда.

"То треба да нам служи на част", рекао је Вучић и додао да ове године после Параде поноса у свет нису отишле слике полупаних излога и града.

Премијер је захвалио грађанима, а посебно Београђанима, јер су, како је навео, с великом озбиљношћу, љубављу према свом граду и одговорношћу показали да разумеју у којој је позицији Србија истовремено поштујући различитости.

"У Београду данас није разбијено ниједно стакло, а за то су заслужни не само органи безбедности, јер се показало да држава може, хоће и уме да поштује Устав и законе, већ пре свега захвалност дугујемо вићинском делу народа који је показао велику одговорност и углавном се склонили с улица како би омгућили одржавање Параде поноса", рекао је премијер.

Вучић је додао да Прајд није организован ни зато што је то услов за улазак у ЕУ, нити зато што "смо наклоњенији геј популацији него цркви", већ зато што хоћемо да покажемо да се у држави поштују Устав и закони и права свих људи.

Пред Србијом су, како је рекао, много већи изазови од Прајда, али никада и нигде не можемо ствари да решавамо без јасних правила, а "данас смо показали да основна правила знамо да поштујемо".

 

Држава уме да спроводи правила 

Пред Србијом су реформе и ништа не можемо без јасних правила, истакао је Вучић и додао да је показано да држава уме да спроводи правила.

"Србију често оптужују да је друштво у настајању и да нема снаге за заштити своје грађане, а ми смо данас показали да је Србија озбиљно друштво", истакао је Вучић.

Србија је данас, упркос различитим уверењима и погледима на свет, упркос томе што знам да већини људи није било лако, показала да је земља пристојних људи, рекао је Вучић.

"Оно што свима могу да обећам је да ће Устав и закони важити једнако за све у Србији", поновио је премијер. "Наш посао је да тај устав и законе поштујемо и спроводимо ма колико нам то не било некад лако или долазило у колизију са нашим личним уверењима", рекао је Вучић.

Премијер је навео да су пред Србијом много већи изазови, реформе и резови, који не могу да се заврше без јасних правила, и истакао да је држава сада показала да може да спроводи та правила.

Упитан колико је коштало ангажовање полицајаца у Београду, Вучић је одговорио да је скупо  коштало, "много више него што бих желео да нас је коштало".

Вучић је навео да није сагласан са оценом да је град био под опсадом и истакао да је полиција радила свој посао и да је држава била организована боље него икад.

"Држава је свој посао обавила перфектно, ниједан особа није била угрожена, ни припадници геј популације, ни они који се не слажу са њиховим уверењима", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да полиција ради на томе да се открије ко је учествовао у нападу на телевизију Б92, наводећи да полиција има снимке.

"Наравно да ће да ће јавност знати, а сви који су кршили закон... зна се како се са њима поступа", рекао је Вучић.

 

Долазак 46 компанија до 2015. 

Премијер Вучић поновио је да неће бити лако у наставку реформи у Србији, али ни толико тешко, јер ће бити урађене важне измене за унапређење производње.

Према његовим речима српска влада води разговоре са 46 компанија чије би инвестиције требало да буду 580 милиона евра и да запосле 21.000 радника.

"Реч је о веома важним француским, турским, немачким, јапанским, италијанским, финским и другим компанијама. Близу смо решења за ФАП, што не могу да кажем за Железару Смедерево, али смо и ту ближи него прошле недеље", рекао је Вучић.

Вучић је додао да би до Нове године, а можда и раније, требало да се нађе решење за Железару и "Петрохемију Панчево", као и да ће, због могућности откопавања угља у Западној Тамнави пре рока, омогућити да производња електричне енергије крене и раније од планираног.

"Људи не морају да брину, неће бити рестрикција и проблема са гасом, нити поскупљења електричне енергије, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да и да је имао веома важне разговоре са председником и власником највхеће месне индустрије у Европи компаније "Тенис" и власником фудбалског клуба "Шалке 04" Клеменсом Тенисом.

Истакао је да је важно  да ће за мање од две године Србија надокнадити број свиња изгубљених током претходних 14 година.

"Али од тих 500.000 свиња много је важније да они преко српских фармера и произвођача планирају узгој још најмање милион свиња", рекао је Вучић.

"Они раде све, од кланице до месних прерађевина. То је велики посао и велика ствар за нашу земљу. Инвестиције ће бити више од 200 милиона евра. Заједно са кооперантима рачунамо на око 8.000 запослених. То је велика ствар за нашу земљу. То су позитивне ствари", рекао је Вучић и замолио грађане Србије да 2016. суде какве су реформе.

 

Премијер Александар Вучић потврдио је да је дошло до сукоба припадника Жандармерије, са једне, и његовог брата Андреја и двојице припадника премијеровог обезбеђења са друге стране.

Дошли су крваве главе, имају озбиљне повреде, било је некаквог прекорачења овлашћења, рекао је Вучић.

Људи су се извинили и не улазим у то што су радили, али ни Андреј, нити ова двојица дивних момака, неће приватно никога гонити, рекао је Вучић и додао да је стигло и извињење команданта Жандармерије Миленка Божовића.