Вести

Вучић: Србија привржена путу у ЕУ, задржава право на свој став

Председник Републике Србије, Александар Вучић, рекао је, после састанка са представницима ЕУ и амбасадорима земаља чланица Уније, да је Србија захвална Европској унији на помоћи, подршци и солидарности у борби против "COVID-19", али и раније, да остаје привржена путу у ЕУ, али и да задржава право на сопствени став о сваком питању.

Вучић је, после готово два сата разговора са представницима ЕУ, истакао да Србија недвосмислено остаје на путу ка ЕУ, да наставља са усклађивањем са условима и правилима ЕУ, али да задржава право да увек изнесе свој став о сваком питању, у складу са демократским принципима Уније.

"Имали смо добар, отворен и веома дуг састанак. Разговарали смо о свим важним темама", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је исказана сагласност о свим важним стварима, а извесне разлике исказане су само по питањима везаним за Косово, попут приступања ЕНТСО.

Председник је поручио да је Србија изузетно захвална ЕУ, на финансијској помоћи и на свакој другој врсти подршке и солидарности, коју је у Унија показивала и у ранијем периоду, и сада у борби против вируса корона.

"Ми смо на тој врсти финансијској помоћи и подршци, пореским обевезницима ЕУ, и земљама чланицама које су такву одлуку донеле. То је за нас велика ствар и век ћемо то умети да поштујемо", рекао је председник Србије.

Вучић је подсетио да је ЕУ определила 93 милиона евра помоћи, 15 милиона за хитне набавке, а 78 милиона за подршку економском оправку, а такође је издвојено и више од четири милиона за робу, чији ће највећи део стићи у мају.

Вучић је навео да Србија сада има нешто више заштитне опреме него што је потребном чак и нешто више респиратора, него што је неопходно сада, те указао да смо спремни, ако је то потребно било којој земљи чланици ЕУ, да им их уручимо у року од 12 сати.

Председник је указао да је пренео молбу да ЕУ што пре донесе битне одлуке у вези фонда за опоравак, јер што је Унија јача то ће привредни опоравак Србије бити снажнији и бржи, подсетивши да 68 одсто, односно две трећине робне размене везано за ЕУ.

„Наша укупна робна размена прошле године је износила 26 милијарди евра, а пре само десет година била је на 10 милијарди евра. То показује колико Србија напредује, али и наш однос са ЕУ у економском смислу. То показује и колико смо зависни од тржишта ЕУ, и зато смо срећни када Савет ЕУ може да донесе одлуку и доносе амбициозне планове за улагање", подвукао је Председник.

Вучић је рекао да је Србија посебно заинтересована за компаније које раде у нашој земљи и будуће инвестиције.

"Изразио сам огромну захвалност компанијама из ЕУ које су претрпеле тежак ударац у оквиру пандемије и у нашој земљи, које су спремне да у што краћем периоду наставе са радом, да брину о својим радницима. Представнци појединих земаља су рекли да највећи део комапнија неће да отпушта раднике већ да ће да брине о њима. Ми смо захвални на томе и гледаћемо да створимо услове, не угрожавајући здравље људи, за наставак рада компанија, како би губици били што нижи“, нагласио је Вучић.

Вучић је указао да је у протеклих десет година прилив инвестиција из Уније достигао 10 милијарди евра, подвукавши да је од великог значаја да се прилив настави.

У складу с тим, Председник је најавио додатне пакете субвенција и подстрекавајућих мера за долазак инвеститора из ЕУ.

„Имамо компаративне предности према другим земљама“, напоменуо је Вучић.

Председник је, у име Србије и њених грађана, изјавио саучешће свим земљама ЕУ због страдалих у оквиру пандемије ''COVID-19’’.

„Људи у Србији искрено жале за сваким човеком у ЕУ, а наш солидарност показивали смо у разним ситуацијама. Веома смо захвални на пажњи и верујемо да ће та солидарност у будућности моћи да буде још израженија и још боља него што је била у овом периоду“, истакао је Вучић.

Вучић је пренео да је било речи и о политици проширења, као и да су једни другима захвалили на одличној сарадњи по питању репратријације, повратка наших грађана у Србију, а њихових у њихове земље, претежно ЕР Србијом, али и пропуштањем аутобуса, чиме смо показали да можемо да имамо добру сарадњу.

Председник је изразио захвалност на разговорима са лидерима земаља ЕУ, као што су Мађарска, Словенија, Хрватска, Бугарска, али и немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном, који су, како је подвукао, били од изузетног значаја и значили велико охрабрење за грађане Србије.

Вучић је пренео да је разговарао и са гувернером италијанске покрајине Венето Луком Зајом, да је понуђена подршка и том региону Италије у тренуцима када је то било тешко и важно.

„Верујем да смо својим понашањем у региону показали да можемо да пружимо своју солидарност и помоћ и са онима са којима не размењујемо увек најлепше речи“, подвукао је Вучић захваливши се и европском комесару за проширење Вархељу на изванредној помоћи коју је пружао.

 

Штитим интересе грађана, ма колико ми били мали,а ЕУ велика

''Док сам председник Србије нећу одсустати од тога да штитим интересе грађана Србије, заступајући их и пред ЕУ, ма колико ми мали били, а ма колика велика и моћна била ЕУ'', рекао је Вучић.

Истовремено, председник Србије је бескрајно захвалио ЕУ на помоћи и новцу који су дали за Србију, с обзиром да су они дали новац за нас, а не обрнуто.

"Ми то изузетно поштујемо и увек ћемо умети то да поштујемо", нагласио је Вучић одговарајући на опаску да су многи европски лидери, као и он сам, на почетку пандемије рекли да солидарност није била на делу и да се показало да постоји само на папиру, и напоменуо колико је робе помоћи Србија добила до сада од ЕУ.

Вучић је рекао да је претходно заборавио да напомене да смо од ЕУ добили и 7,1 милиона евра за летове ЕР Србије и других оператера за довожење робе из рализичитих делова света и захвалио им на томе.

"Бескрајно им хвала, то је значајан новац за нашу земљу у тешким тренуцима", рекао је председник.

''Што се тиче робе, предвиђено је укупно готово пет милиона евра и до сада је испоручено 800.000 хируршких маски, 300 инфрацрвених термометара, 38 контејнера и 38 комплетне медицинске опреме за контејнере, затим два респиратора'', рекао је Вучић и додао да треба да буде испоручено још много респиратора и да верује да ће то стићи током лета.

"За нас је много важније од свега тога чињеница, и мислим да смо је брзо превазишли, да је ЕУ променила своју одлуку и рекла да ће медицинска опрема бити доступна, када то буде могуће, под истим условима и земљама Западног Балкана као и чланицама ЕУ".

Вучић је рекао да се наша земља у међувремену сналазила и да смо се добро снашли.

 

Коме помоћ није потребна, не мора да тражи, једноставно је...

Вучић је потврдио да ће сви пензионери и они који примају социјалну помоћ аутоматски добити по 100 евра државне помоћи, а да је измена, која предвиђа да грађани који тај новац буду желели морају да се пријаве, унета због различитих примедби, укључујући оне да је то некима понижавајуће.

"Моје обећање биће испуњено, сви пензионери и они који примају социјалну помоћ одмах ће добити 100 евра. Ову малу измену унели смо, слушајући примедбе, јер су се бројни тајкуни, било они који су у политици било они који нису, изјашњавали да они не желе тих 100 евра, да је то за њих понижвајуће", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да он сам сматра да је у овом тренутку потребније да "његових" 100 евра остави држави.

"Ја нећу окренути број тог телефона, али ако је некоме проблем да само окрене број, за позив који кошта 10 или 20 динара, онда није проблем у томе, него у онима који би од тога да направе проблем", приметио је Вучић.

Вучић истиче да се тиме омогућава свима за које је та помоћ понижење или онима којима та помоћ није потребна, да то не траже.

"Ништа простије и једноставније од тога нема", рекао је Вучић.

Председник је поновио да пензионере и примаоце социјалне помоћи нико неће ни да пита, већ ће тај износ сви добити, а остали, ко год жели, довољно је да окрене само један телефонски број и добиће новац.

"Ако је то велики проблем, извињавам се грађанима због тог великог и тешког малтретирања, надам се да ће разумети и разлоге и намере и зашто је све учињено на такав начин", рекао је Вучић.

 

Порука састанка да демократски размењујемо мишљења

Вучић је истакао да је порука данашњег састанка са амбасадорима земаља ЕУ била да се демократски размењују мишљења о свим и о сваком питању, поготово кад је реч о онима у којима се ставови Србије и ЕУ не подударају.

"Пут Србије се није доводио у питање ниједног секунда, као ни помоћ Уније, а тако ни наша опредељеност да припадамо европској породици народа. Да ли ћемо имати право да исказујемо наше мишљење, посебно о Косову? Имаћемо и биће бројне разлике. Указаћу само на једну, а то је да се о Заједници српских општина не говори у јавности бројних земаља ЕУ, која је била супотписник основног споразума 2013“, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија задовољна због различитих одлука које су донете у протеклих 15 дана у ЕУ, и да се радује убрзаном опоравку и напреку ЕУ.

"Они ће своју солидарност показати свима. Што су у једном одређеном моменту неки од нас видели недостатак те солидарности не би требало да их љути, као што смо и ми приморани да разумемо, а некада и прећутимо када чујемо различите врсте критика. Мислим да је добро да се чује наш глас, и то је добра порука овог састанка“, подвукао је Вучић.

"Желим да се захвалим свим земљама које нису признале независност Косова, Мађарској која је била уздржана. Ми имамо ту различите ставове. То су проблеми и радујемо се укидању такси и свих реципрочних бесмислених мера. Радујемо се почетку дијалога, доброј улози Лајчака, а ко чије интереса заступа није време за то. Он је представник ЕУ, сви су се изјаснили за њега. То поштујемо, а лично о Лајчаку мислим да је реч о врло интелигентном и спосоном човеку“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да се Србија налази на европском путу и да ће на њему бити ко год да влада у земљи.

„То је природно окружење и позиција Србије. Са друге стране Србија је највећу подршку у свим деценијама увек имала од ЕУ. Највећи број инвеститора. Живимо на истом простору, једни поред других и зато увек највећу подршку и очекујемо од ЕУ“, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк