Вести

Вучић: Србија прошла прву ревизију ММФ-а

Србија је прошла прву ревизију Борда директора ММФ-а, а дефицит је данас нижи од 1,7 одсто БДП-а, рекао је премијер Александар Вучић.

"Србија је без посебног састанка Борда ММФ-а прошла прву ревизију", рекао је Вучић и додао да је то велико охрабрење грађанима Србије, којима је честитао на спремности да издрже реформе.

Како је рекао, дефицит ће бити 1,7 одсто БДП-а и то је значајно ниже и од великог броја земаља чланица ЕУ и по томе Србија улази у ред здравих земаља.

Премијер је на крају конференције новинарима симболично поделио здраве српске јабуке.

 

Пуштање Орића мучно и неправично

"Има догађаја после којих остаје осећај мучнине и догађаја чија мучнина служи као наук. Изручење Орића спада у ове друге, мучне али и поучне, посебно за нас Србе. Србија ће и из ове лекције извући своје поуке. А та лекција за нас значи следеће: да питање ратних злочина није увек питање правде, него политике и да та политика мора од вас да направи победника", рекао је Вучић.

"Имам само питање: Ко ће да врати очи Слободану Илићу и ко ће да га врати у живот, и ко ће да врати десетине и стотине Срба убијених у Подрињу од стране снага Насера Орића?", упитао је Вучић.

Вучић је истакао да неће да се бави неправдом и да кука. Поручио је да се, од када је поступак против Орића преузео суд у Сарајеву, тај поступак суштински не води.

"Ми немамо илузија да ће тај поступак бити настављен", рекао је премијер Србије.

Истакао је да се, као председник Владе, осећа веома поносно "јер ми гонимо Србе злочинце, зато што се ми не стидимо да о томе отворено говоримо јер то код нас није срамота, није политика већ право и правда"

Навео је да жели да оде на свако место где су се злочини догодили и да говори о сваком злочину отворено.

"Зашто други не смеју, то је питање за њих а не за нас, и у томе видим велику предност, шансу и будућност Србије. Видим будућност да побеђујемо неправду нашом снагом и успехом, да сви светски медији говоре о великом српском успеху у борби против дефицита", рекао је премијер.

 

Србија жели стабилност у региону 

Вучић је истакао да Србија жели мир и стабилност у региону и да се политика Србије неће променити. 

"Не зато што смо слаби, већ зато што гледамо у будућност и размишљамо о будућности", навео је премијер и указао да је све време ћутао и да није одговорио на најпримитивније увреде које су му упућиване.

Премијер је истакао и да ћемо са Бошњацима морати да живимо наредних 100, 200, 300... година и то једни са другима, а не једни поред других, иако има људи који то не могу да разумеју.

Рекао је и да његова рука није прихваћена и да је, када је нудио договор, стабилност, стратешке разговоре о будућности, добио претње и поруке да не долази у Сребреницу јер му се не гарантује безбедност.

"Нисам због тога хтео да дођем, хтео сам некуд да одем да направим разлику и повучем црту између нас и неких других и да бих показао ко гледа у будућност, а ко не. Сада кажу: Пуштен је Орић, гарантујемо ти сигурност – немојте да ми гарантујете, као што нисте јуче", рекао је Вучић и поручио да оно што ради ради због грађана Србије јер сматра да је важно да Срби и Бошњаци имају добре односе.

 

О дијалогу у Бриселу 

Вучић је рекао да је испунио реч тиме што у јавности ништа није саопштио о разговорима у Бриселу и поручио да никада неће потписати да имовина Србије буде имовина Косова.

Подсетио је да је договорено да се детаљи разговора у Бриселу не износе у јавност и да је то договорено са европском комесарком Федериком Могерини и запитао се да ли то увек "наша реч значи, а туђа ништа или веома мало".

Након што су се већ чуле различите изјаве, вечерас је рекао да сада мора да каже да је разговор о енергетици прекинуо чим се видело "да покушавају да узму српску имовину и да сада кажу да је то пред потписивањем".

"Може, али ако ја будем смењен и ако се до тада нађе неко други да то уради. Ја то да потпишем, да то буде имовина Косова, нећу док сам жив", поручио је премијер.

Упозорио је да њему нико не може да прети, и навео да се претњи наслушао и поручио да оно што можемо то ће и бити и договорено, а оно што не може неће ни бити.

"Ту тему моста на Ибру су измислили, ваљда им се свидело да притискају Србе", приметио је премијер и додао да ћемо наставити разговор иако реч друге стране мало значи.

Наводећи да ћемо бити толико поштованији колико будемо јединственији и економски јачи, грађанима је поручио да "очекујемо напредак на европском путу и да ћемо увек чувати своју слободу, понос и достојанство и образ".

 

"Степинац није светац за Србе" 

Премијер Александар Вучић је рекао и да Алојзије Степинац није и никада неће бити светац ни за једног Србина и да се не плаши да то свима каже у лице.

Подсетио је да је рекао да није било добро време и место да министар Александар Вулин изговори то што је изговорио у Јадовну, али да је такође рекао да Степинац не може да буде светац, а на то су, приметио је "скочили сви".

"Да ли мислите да треба да се плашим да ли ћете да заустављате Србију на путу ка Европској унији, да не смем истину да вам кажем у лице...да не реагујем икада на ваше изјаве", упитао је Вучић.

За нас Алојзије Степинац није светац и никада неће бити, поновио је.

"Ниједног Србина не можете да нађете који ће да каже да је Степинац био светац. Благо вама када се поносите демонстрацијама испред јама, да ли у њих није стављено довољно Срба...не знам шта је у питању", рекао је Вучић приметивши да је премијер Хрватске по том питању био нешто коректнији од неких других у својим изјавама.

 

Одлука о одласку у Сребреницу неколико дана пред помен

Одлуку о одласку у Сребреницу премијер Александар Вучић донеће између 6. и 9. јула, она ће, каже, бити у интересу српског и бошњачког народа и поручује да неће трпети никакве стране притиске.

"Добијам савете са свих страна. Мој посао је да урадим оно најбоље за Србију и да не мислим о резултатима неких будућих избора или било чега другог. Донећу одлуку која је најбоља за српски и бошњачки народ и не интересују ме ни сигурност, ни безбедност ни ризици", нагласио је Вучић.

На питање шта ће се догодити уколико у Сребреници сретне Орића, Вучић је рекао: "прво да видимо ко ће да иде, како ће да иде, када ће да иде и да ли ће да иде".