Вести

Вучић: Србија рачуна на помоћ ЕУ у борби против корона вируса

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борелом, пре свега о мерама које се предузимају с циљем сузбијања ширења корона вируса и заразне болести ЦОВИД-19.

Вучић је поздравио одлуку Европске комисије да формира хитне залихе медицинске опреме и материјала у вредности од 50 милиона евра, које ће, кроз Механизам цивилне заштите, бити доступне и Србији.

Двојица саговорника сагласили су се да су за сузбијање ширења корона вируса неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније.

Вучић је високом представнику Борелу рекао да Србија рачуна на помоћ ЕУ у борби против болести, као и у отклањању њених економских последица.

Вучић и Борел су разговарали и о томе како економски помоћи Србији после кризе са корона вирусом.

Вучић је рекао да се Србија нада да има исти третман као земље чланице и приступ различитим фондовима ЕУ, који би помогли опоравку српске привреде.

Разговарали су и о набавци медицинске опреме и материјала за борбу против ЦОВИД-19.

Председник Вучић и шеф европске дипломатије Борел су разговарали и о регионалној ситуацији и односима Београда и Приштине.

 

 

 

Извор: Танјуг