Вести

Вучић: Србија се мења на боље постаје уређенија, лепша и сигурнија

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас на железничкој станици Београд центар у Прокопу, да је Србија добила данас на поклон грант од 600 милиона евра за изградњу дела брзе пруге Београд - Ниш и истакао да ће се том пругом стизати за свега 100 минута.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за медије са европским комесаром за проширење Оливером Вархеијем након потписивања у возу прве транше инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10, нагласио да је то огромна помоћ ЕУ.

"Говоримо о једном од највећих пројеката икада у које је Србија ушла, у вредности од 2,775 милијарди евра", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да ће када је реч о пругама, Србија у наредних 10 година покушати не само да буде најбоља у региону већ и да иде у корак са развијеним европским замљама.

"Србија ће бити другачија. Србија се мења на боље, постаје уређенија, лепша и сигурнија", поручио је председник Вучић и захвалио ЕУ на том, како је рекао, фантастичном поклону.

Председник Вучић је рекао да ми обично држимо бирократске конференције на којима се говори о донацијама које су подразумевајуће и за које би неко рекао да ЕУ има обавезу да их даје.

"Све од 2000. године, од када радимо са ЕУ, укупно је у инфраструктурне пројекте уложно 420 милиона евра, а нама ЕУ сада даје бесповратно 610 милиона евра, на поклон, од тих 2,775 милијарди евра. Из буџета ми дајемо 525 милиона, а остало иде из ЕИБ и ЕБРД по најповољнијим условима. Највећа помоћ и подршка", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да је анализирао са Вархеијем плате из децембра у Србији и упознао га да је у Нишу била просечна плата 670, у Крагујевцу 680 евра, Врачару 1.250 евра, Новом Београду 1.150. "Онда видите да морамо много да улажемо у централну Србију на југ земље. Морамо да спојимо Ниш брзом пругом са Београдом, али и са Истанбулом, Солуном и Атином, да подигнемо карго саобраћај и економију", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да и даље градимо ауто-путеве у земљи. "Када будемо урадили ову пругу Ниш ће бити удаљен од Београда сат и по до сат и 45 минута, што је брже него колима", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је 1884. године, када је отворена пруга Београд - Ниш воз ишао скоро осам сати, а да данас иде и дуже од шест сати. "Сада мењамо Србију и мењамо је уз помоћ и подршку ЕУ, јер не бисмо могли да нађемо новац за тај пројекат и то људи треба да знају, да будемо фер. Вечерас ћу говорити о свим теоријама завере и свим неодговорним људима да објасним, нећу сада, јер нема смисла пред гостима да то радим", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ћемо имати брзу пругу од Суботице до Ниша, као и да ће се стизати од Ниша до Будимпеште за мање од четири и по сата. "То је боље него да идете авионом", рекао је председник Вучић и истакао да ће због тога бити отворен велики број нових фирми.

Председник Вучић је рекао да ће се прво кренути градња деонице Сталаћ - Ђунис од непуних 18 км, као и да је планирано да се пруга настави и даље 120 км ка Прешеву.

Председник Вучић је навео да ће данас на ручку са Вархеијем разговарати и о другим идејама које има на који би начин ЕУ још могла да нам помогне. "Имам нове идеје за школе и универзитете. Уз подршку ЕУ верујем да можемо да урадимо много на развоју универзитета у Нишу, Лесковцу, школа на југу, да доведемо неке од најпознатијих светских универзитета у Београд и Нови Сад", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је Србија добила за брзу пругу по најнижим каматама новац од ЕИБ - 1,1 милијарду евра и ЕБРД - 550 милиона евра. Тако се финансира развој и раст земље, рекао је председник Вучић.

"Све време се радило на овоме са Вархеијем и хоћу да људи знају каквог пријатеља имамо у Оливеру и баш ме брига шта му други замерају, ми у Србији му не замерамо ништа, хвала му на свему шта је учинио за нашу земљу", истакао је председник Вучић.

"И да мало убрзате, немој да ме питате следећи пут што сте радили са Кинезима, сад видите да нисмо радили са Кинезима због корупције, него због брзине. Сад кад мало убрзамо и када добијемо 600 милиона, ми ћемо да радимо са Европљанима", навео је председник Вучић. Захвалио је свим пореским обвезницима ЕУ и истакао да је то огромна помоћ.

Председник Вучић је подсетио да се гради нова станична зграда у Прокопу, као и да се гради и нова аутобуска станица која ће бити готова до краја 2024. године.

Највећи пројекат у Србији и највећа помоћ ЕУ

Председник Вучић захвалио је Европској унији на помоћи за изградњу брзе пруге Београд - Ниш наводећи да је у питању највећа подршка и помоћ ЕУ до сада, као и највећи пројекат у Србији.

Председник Вучић је, после потписивања уговора о гранту за изградњу брзе пруге, рекао да је у питању један од највећих пројеката икада у које је Србија ушла, вредан 2,775 милијарди евра. Од тога на поклон од ЕУ, како је истакао, Србија је добила 610 милиона евра, 525 милиона даје Србија из буџета, а остало ЕИБ под најповољнијим условима.

Председник Вучић је рекао да за нашу земљу нема бољег уговора и захвалио свим земљама ЕУ на помоћи.

"Огроман новац за сваку земљу. Хвала свим тим људима што су велике паре дали у нашу Србију. Ово ће бити велико чудо технике јужно од Београда", рекао је председник Вучић.

Све чланове предлога лично сам прочитао у Скупштини

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да не зна како су се сви изненадили, али да је он све чланове предлога ЕУ за решавање косовског питања лично прочитао у Скупштини Србије.

"Вечерас ћу темељно и детаљно да говорим о свему. Од народа ништа нисам крио нећу ни данас ни сутра", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије са европским комесаром за проширење Оливером Вархеијем, а на питање да каже шта се догодило јуче у Бриселу, с обзиром на то да је Жозеп Борељ рекао да се са Аљбином Куртијем сложио да даљи разговори о тексту предлога ЕУ нису потребни, Габријел Ескобар да има још пуно посла док се не постигне договор, а Курти да је био спреман да потпише споразум, али да српска страна није.

Председник Вучић је додао да ништа није сакрио у Скупштини, и да у ЕУ знају добро шта је рекао свим званичницима и Макрону и Шолцу и Мелони.

"Вечерас ћу да причам детаљно о томе да не бринете. И одговорићу на све неистине и манипулације, али говорићу и о будућности Србије што мислим да је много важније", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао, да мисли да су Србија као и он од европских саговорника, добили признање за врло конзистентну и константну политику и ставове, за које каже да ће их изнети и вечерас. "И пажљиво прочитајте да увидите разлику између различитих тумачења и манипулација и свега другог. Ми на другачији начин видимо у односу на 22 земље ЕУ, ситуацију на Косову, али није то од јуче није то од данас, није то ни од 2008. године већ и пре тога", рекао је председник Вучић. 

Како је додао, на овој конференцији за штампу је главна тема грант који је Србија добила од ЕУ за изградњу дела брзе пруге Београд - Ниш.

"Вечерас ћу темељно и детаљно да говорим о свему о свакој тачки, запети и апсолутно о свему. Јер народу никада ништа нисам крио. Нећу ни данас, нисам ни јуче, нећу ни сутра. Чак и по томе што су објавили, могли сте да видите да ни једно слово нисам слагао када сам говорио у Народној скупштини и ништа нисам сакрио. И они одлично знају у ЕУ шта сам рекао и Макрону и Шолцу и Мелони и свим великим европским лидерима", навео је председник Вучић.

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји одговарајући на исто питање рекао је да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак ускоро доћи у Београд, па да ће новинари тада моћи да га питају о разговорима који су вођени у Бриселу.

За четири године до Ниша за 90 минута, Прокоп 20. октобра

Пруга Београд-Ниш биће готова у потпуности до 2027. године, а до тада идемо по секцијама, па ће се до Велике Плане стизати за 20 минута, рекао је председник Вучић који је нагласио да ће станична зграда Прокоп бити завршена до 20. октобра - Дана ослобођења Београда.

"За четири године ето нас за сат и по од Београда до Ниша", рекао је новинарима председник Вучић након што је потписан уговор за прву траншу инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10.

"Станична зграда биће завршена до 20. октобра. За Дан ослобођења Београда отварамо станичну зграду Прокоп - велелепну зграду која ће имати топ ресторане", рекао је председник Вучић и нагласио да ће велике и моћне фирме ту отворити свој простор и нагласио да ће тај део града постати моћан као и Београд на води те да ће се те две целине заједно ширити ка сајму, чувајући Халу један, која ће бити заштићена.

Председник Вучић је то рекао на питање када ће бити завршен Прокоп и колики је то значај за грађане и железницу и каква су улагања планирана у железничку инфраструктуру. "Нова аутобуска станица на 20.000 квадрата, биће велелепна, чудесна уз све ће повећати и цену квадрата у том делу Новог Београда", рекао је председник Вучић и додао да ће она бити до краја изграђена до 2024. године а да ће бити отворена за неколико месеци.

Председник Вучић је рекао да мора да се размишља и о деоници Ваљево-Врбница у дужини од 209 километара до црногорске границе. Додао је да су Европљани заинтересовани за ту деоницу, за коју је раније преговарано са Русима.

"Биће тешка утакмица, морамо да видимо шта је најбоље за нас, али мислим да је тешко да било ко од Еворпљана може да да боље услове", рекао је председник Вучићи нагласио да је помоћ ЕУ од 610 милиона од огромне помоћи за Србију. Циљ је да се додатно поправља према Вршцу, према Кикинди, ради према Сомбору, Сталаћу. Краљево мора да се уради, јер је све то јако важно, када дођете у Ђунис да се иде ка Нишу и Краљеву. То ће нам бити одлична веза са Краљевом, што нам је важно за карго саобраћај, рекао је председник Вучић.

Изградња пруге Београд-Ниш од великог регионалног значаја

Председник Вучић рекао је да је изградња брзе пруге Београд-Ниш од фантастичног значаја, и да она неће повезати Србију само са Мађарском, Аустријом и централном Европом већ са целим регионом.

"Ово је повезивање и са Северном Македонијом и Грчком, касније и Албанијом. Ово је повезивање и са Турском", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије са европским комесаром за проширење Оливером Вархеијем након потписивања прве транше инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10 одговарајући на питање колики је значај изградње брзе пруге Београд-Ниш за Србију и за регион.

Председник Вучић је додао и да је завршен тендер за изградњу деонице Ниш-Димитровград дужине 120 километара.

"Брзином муње ћемо стизати до Софије. Седнете на воз, два и по сата, и ево вас у Софији. До Будимпеште два сата и 45 минута. Нисмо могли да сањамо да је тако нешто могуће. Данас и уз подршку наших пријатеља то је свакако могуће", закључио је председник Вучић.

Вархеји је одговарајући на исто питање рекао да ће пруга Београд-Ниш бити "кичма регионалног развоја".

"Она ће донети локални привредни раст и локална радна места. То је инфраструктура коју сваки инвеститор треба. Када бирате коју ћете земљу одабрати прва ствар коју гледате је повезаност, друга поуздан извор енергије, а треће радна снага“. Додао је да Србија сада ствара ову прилику за југ земље и да је зато ово велика инвестиција која ће Србију повезати са целим регионом и променити реалност за грађане Србије и грађане целог региона.

 

 

 

Извор: Танјуг/Служба за информисање СНС/РТС 1