Вести

Вучић: Србија сигурно иде ка смањењу јавног дуга

ВЕЛИКА ПЛАНА - - Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да ће до краја септембра у Скупштину бити предат предлог Закона о пореклу имовине, а нацрт би требало да буде готов већ у првој половини тог месеца,

Он је приликом посете фабрици оружја у Великој Плани рекао да сви морају да буду правилно опорезовани у складу са оном што имају и да ће богаташи морати да објасне одакле им то, уколико њихова пријављена примања за опорезивање нису у складу са имовином. 

"Не може неко ко има пријављену плату од 50.000 до 70.000 динара, да буде велики газда који има два поршеа, или два велика мерцедеса и 17 кућа и станова. То за плату до 80.000 динара не може, па ће те морати да објасните како сте то стекли", казао је Вучић.

Он је додао да "оно што можете да објасните је све ваше и то је све у реду, бићемо чак и флексибилни, али оно што не можете да објасните, то значи да сте узели на рачун државе и ја мислим да је то веома поштено" .

 

Србија сигурно иде ка смањењу јавног дуга 

Вучић је поручио да Србија полако, али сигурно иде ка смањењу јавног дуга, онако како је то и планирано са Међународним монетарним фондом.

Премијер је, одговарајући на питања новинара у Великој Плани, објаснио да је последње забележено смањење јавног дуга, у јуну, од 320 милиона евра, као и неке раније тврдње о његовом расту, представљају последицу осцилација у курсу евра и долара.

Јавни дуг Србије ће, како је и предвиђено планом са ММФ-ом, да расте до краја 2017, када ће, истакао је Вучић, кренути силазном путањом. 

Тренутно је, рекао је премијер, јавни дуг Србије на нивоу од нешто више од 71 одсто БДП-а.

Према његовим речима, Србија ће се годишње задуживати док не достигне ниво од око 78 до 79 одсто БДП-а, а онда ће се тренд окренути и дуг ће ићи силазном путањом.

"И то је важно, јер људима показује да смо озбиљни и да имамо план и програм. То све стоји у плану са ММФ-ом", рекао је Вучић и додао да ће до промене тренда доћи и пре краја 2017. године.

Последњи податак о смањењу дуга, последица је, како је објаснио, јачања евра у односу на долар. 

"Нама се повећава јавни дуг за износ дефицита, а то што је био тобоже повећан раније није било тако, већ је само дошло до усклађивања курса долара и евра. Исто је и сада. Евро се благо опоравио, па смо ми нешто мање дужни, а у ствари дугујемо исто", рекао је Вучић данас новинарима.

Премијер је рекао да држава нема проблеме око фискалног дефицита, око начина задуживања.

"То је под апсолутном контролом. Оно на чему би сада требало да радимо је привлачење инвеститора и запошљавање људи", поручио је он.

 

Серијска производња оклопног возила у марту

Једно од најмодернијих војних оклопних возила, са митраљезом калибра од 12, 7 милиметара, за који је прототип направљен у Великој Плани, ући ће у серијску производњу у марту, најавио је премијер Вучић. 

Он је приликом обиласка фабрике артиљеријских оружја, рекао да би то могао да буде одличан извозни посао, али пошто ми за сада немaмо машине за муницију од 12,7 милиметра, Вучић је рекао да је ту могућа производна сарадња са БИХ, јер се то производи у Коњицу. 

"Уместо да се ми се мучимо да купимо од њих па да онда препродајемо, можемо да се појавимо на иностраном тржишту и кажемо Србија и БИХ вам нуде возило калибра од 12,7 милиметара, а можемо да продамо све", казао је он, додајући да је потражња толика да не можемо толико да произведемо. 

Премијер је истакао да су на возилу урађена многа побољшања, има двоструко ојачани лим, тако да не може да га пробије панцирно зрно, од 12, 7 милиметара.

"Наше возило има митраљез тог калибра, ту се човек не појављује ван возила, већ њиме управља помоћу компјутера. Људи са више страна могу и да осматрају, пуцају и да буду заштићени", казао је Вучић. 

Он је додао да је то једно од најбољих возила те врсте, те да ако уђемо у серијску производну можемо све да продамо, а почињемо и да градимо нове фабрике.

Немамо још капацитета да све произведемо, али полако улазимо и у те сложене борбене системе, унапредићемо све ковачнице, капсилане и све фабрике муниције у наредном периоу, казао је он.

Вучић је повећану потражњу илустровао примером да је Југопимпорт продао 60 милиона метака Првог партизана за следећу годину.

 

Наменска се подиже, престигли смо регион

Вучић је оценио да се наменска индустрија Србије полако али значајно подиже, те да је Србија у том погледу далеко престигла земље региона и то не куповином туђе технологије, већ својом памећу и производњом. 

Вучић је истакао да је подизање наменске индустрије значајно из економске тачке гледишта, али и са безбедносног аспекта.

"У овом тренутку смо доминанта сила у региону у овом сектору и имамо капацитета да се бранимо. Наш договор и наша сила сувише су велики у односу на оне који би евентуално хтели да нас нападну", истакао је Вучић.

Вучић је подвукао да је поносан на успех наменске индустрије, а као пример навео је то што је већ шест борбених возила "Нора" продато Бангладешу.

"Немачка је, рецимо, продала 300 или 400 таквих, а ми ћемо од новембра следеће године бити у стању да производимо 25 до 30 "Нора" годишње и то без повећања капацитета", рекао је Вучић.

"Норе" имају, како је навео, по 36 пројектила и пуњења, па уништавају све у полупречнику од 80 до 100 метара.

"Неки су говорили како су претекли све у региону, али ево, ми их престижемо и то не туђом памећу и куповином туђе технологије, већ сопственом памећу. Ми сами производимо и далекометне ракете", рекао је Вучић.

Према његовим речима, 18 "Нора" ће бити обезбеђено за Војску Србије и то раније него што је планирано, већ у наредној години.

План је, како је рекао, био да војска до 2018. године добије та возила, али ћемо првих шест добити већ почетком 2016, а осталих 12 до краја следеће године.

Вучић је присутне обавестио и да држава улази у коначну набавку два руска и два немачка хеликоптера. Неки ће, објаснио је, стићи одмах, а неки за годину дана, чиме се појачавају војне и хеликоптерске јединице.

"До септембра 2016. ми ћемо имати у најбољем стању и ваздухопловне јединице - пет "мигова 29" и три "мига 21". То је осам озбиљних ловаца. Радимо и на "галебу 4" и надам се да ћемо успети да постигнемо добре уговоре и договоре", навео је премијер.

Вучић је рекао да наменска индустрија Србије не може да постигне да произведе колико се у свету ратује, те да све што направимо имамо коме да продамо, а по квалитету не заостајемо. Застава на пример, рекао је он, не може да прима нове наруџбине.

"Подижемо полако наменску индустрију, а не заостајемо квалитетом. Рецимо, кад се наши системи покваре, ми можемо ручно да их подешавамо,а неке развијене земље немају ту опцију. Имамо чиме да се поносимо", рекао је Вучић и додао да Србија истовремено жели да буде фактор стабилности у региону. 

Вучић је са министрима одбране Братиславом Гашићем, унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем присуствовао презентацији дела производног програма - самоходне топ хаубице “Нора” и вишенаменског оклопног борбеног возила “Лазар 2” као и опреме војника будућности ВБ 10 и разговарао са руководством.

Фабрика сложених борбених система до краја године пустиће у рад нове хале за производњу артиљеријских и осталих цеви, као и халу за монтажу, чиме ће бити оспособљена да, осим производње артиљеријских оруђа и оклопних борбених возила, производи и уграђује остала сложена средства наоружања и војне опреме, уз услуге ремонта.

Пуштањем у рад погона за производњу цеви, обезбедиће се важне компоненте за производњу артиљеријских оруђа и смањити зависност од увоза.

Производни комплекс привредног друштва “Борбени сложени системи” у Великој Плани грађен је у четири фазе, почев од 2013. године.

У првој фази 2013. године пуштен је у рад браварско заваривачки погон, а у другој фази погон монтаже. Прошле године у оквиру треће фазе изградње и опремања пуштен је у рад савремени погон за машинску обраду и израду компоненти, хала за сечење и савијање лимова и материјала, котларница и сачмара.

Површина свих производних капацитета у Великој Плани износи 12.400 квадратних метара, а укупна вредност инвестиције која обухвата куповину земљишта, изградњу производних хала са пратећом инфраструктуром и опремом за рад износи 13,6 милиона евра.

Оснивач “Борбених сложених система” је Југоимпорт - СДПР, државно предузеће са вишедеценијском традицијом у промету наоружања, војне опреме и трансфера технологије.

 

За нову рунду дијалога чека се на Приштину 

Вучић је рекао да наставак дијалога, односно нову рунду у Бриселу очекује онда кад буде извесно да може да се учини напредак. 

Он је рекао да у Београду и данас борави једна делегација из Брисела, са којом ће разговарати како би се нашло решење за примену споразума са Приштином о осигурању возила. 

Премијер је изразио наду да ће притисак немачке канцеларке Ангеле Меркел и њен позив Приштини на конструктивнији приступ дати резултате. "Верујем да ће до 27. августа све те ствари бити решене", рекао је Вучић. 

Примена раније постигнутог споразума о осигурању возила која прелазе из централне Србије на Косово и обрнуто није почела како је планирано, јер Приштина није обезбедила све техничке предуслове за то.