Вести

Вучић: Србија суверена и не пита никог шта да ради

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија суверена и независна земља и запитао одакле било коме право да јој говори шта да ради, а најновије претње из региона назвао је ескалацијом вербалне хистерије.

Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара да прокоментарише, између осталих, и изјаву Хашима Тачија да су мигови који стижу у Србију претња, а не косовска војска, те подсетио да су многи говорили да су "то канте", запитавши "ако су канте, што се онда толико брину?".

Како је рекао, приче да су у нешто умешани Руси је најлакше "продати" на западу те се то зато и ради и навео да је исто тако и његова идеја о регионалној економској зони приказивана на тај начин иако, каже, не зна ни да ли Руси уопште тако нешто подржавају и какав им је уопште став.

"И даље убеђују светску јавност у нешто, како би остали мезимче", приметио је и додао да је на сцени хистерија уз поруку "једно је планирати, а друго остварити".

А кад је реч о изјави Кадрија Весељија да Србија неће постојати на КиМ, поручио је: "Сви они су опасни и знају шта ће све постојати, нека само тако наставе".

"Они су велесила, а ми смо мали", додао је те поручио да ће Србија молити све на свету да нам помогну да сачувамо животе нашег народа и грађана, али и да неки могу да замишљају и причају шта хоће, али да им на делима то неће бити дозвољено.

На констатацију да је Рамуш Харадинај тражио извињење за "злочине Срба" на КиМ, Вучић је поручио да никакав злочин никада није починио, а да је "Харадинај злочинац који је силовао жене и Српкиње, и Албанке и Ромкиње, одсецао им главе..."

"Чудан смисао за хумор и ту врсту црних шала никада нисам могао да разумем" прокоментарисао је Вучић.

Поручио је још да је познато да сваки злочинац себе оправдава на начин да је неко тобоже злочине починио и да је тај други нешто урадио са чим нема никакве везе.

"А то што кажу да неће бити Заједнице српских општина, добро је да су коначно јавно признали, мада ми то видимо већ четири године. Они су само обмањивали своју јавност, али и међународну, зато сада ЕУ, САД и друге који су учествовали у доношењу Бриселског споразума да кажу шта имају на то", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након отварања погона Аметека у Суботици.

 

Вучић радницима: Без вас овде нико више не би желео да дође

Поносан сам на ваш рад и биће вас овде и троструко више, али без вас нико више не би желео да дође овде, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се радницима након отварања Аметек бизнис кампуса у Суботици.

"Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност", поручио је Вучић те захвалио америчкој амбасади која, како је рекао, стално ради на привлачењу нових инвеститора.

Нова фабрика на 10.000 квадрата у којој ће посао добити 500 радника резултат је управо тих напора да се привуку нови инвеститори, а Влада Србије овог пута није дала субвенције, рекао је Вучић.

 

Надам се да ће ЕУ разумети ко не жели дијалог

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да европски пут Србије неће бити успорен због чињенице да из Приштине долазе изјаве да никада неће формирати Заједницу српских општина или због неких акција о којима јавно говоре да ће да преузимају.

''Верујем и очекујем да будемо успешнији и надам се да људи у Европи добро разумеју ко је тај који није желео дијалог'', казао је он у изјави новинарима.

Пренео је да ће о европском путу Србије разговарати са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом, који, додао је, долази вечерас, после 22 часа, у Београд.

Са њим ће имати заједнички доручак, а додао је да је Хан пријатељ Србије, и да ће са њим разговорати о европском путу Србије, као и о отварању даљих поглавља.

''Постоје шансе да отворимо два нова поглавља, чиме би имали десет отворених'', казао је Вучић додајући да има још много тога да урадимо на напретку ка ЕУ.

 

Витла пиштољем по Лепосавићу, а криви други Срби

Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да му је поражавајуће саопштење амбасадора земаља Квинте у Приштини којим упозоравају на притиске уочи избора на Косову и Метохији, а занемарују претње Србима пиштољем, од стране Александра Јаблановића.

Јаблановић је, каже Вучић, из притвора, у којем је био због "витлања пиштољем по Лепосавићу", пуштен, иначе на директну интервенцију Ардијана Љуљаја и Бесима Хотија.

На питања новинара у Суботици у вези са претећим изјавама албанских политичара и да ли европски комесар за проширење Јоханес Хан може ту нешто да учини, Вучић је рекао да Хан ту не може ништа, зато што они имају "неке друге заштитнике који им дозвољавају да раде шта год хоће".

"За мене је било веома поражавајуће то што сам видео закључак амбасадора Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и САД на КиМ у којима имплицитно говоре о томе како Срби врше притисак на неке 'њима драге Србе' како да гласају, али зато не примећују да неко потеже пиштољ и витла њиме по Лепосавићу''.

Председник Партије косовских Срба Александар Јаблановић пре неколико дана је у Лепосавићу претио активистима Српске листе који су лепили плакате и на њих потегао пиштољ уз поруку да је ово Косово, а не Србија.

Он је, како је рекао Вучић, пуштен одмах интервенцијом Ардијана Љуљаја и Бесима Хотија - дакле, директном интервенцијом његових албанских подржавалаца.

Вучић је изнео и податак да је у записнику наведено је да је Јаблановићу, тобоже, испао пиштољ који је држао за појасом, а не да је њиме претио.

"Човек који је витлао, млатио пиштољем пет минута и јурио Србе по Лепосавићу да их убије рекао у записник како му је испао пиштољ из појаса" рекао је Вучић и навео да је псоле договора и пријатељских молби пуштен, а све је завршио Хоти.

Навео је и да за то располажемо доказима и додао:

"А амбасадори се сетили да нападају друге Србе који ваљда врше притисак, јер следећи пут ваљда не треба да иде пиштољем, него машинком да их убије".

 

Сад имамо више Милована Бркића

Кратко, али глупо - коментар је председника Александра Вучића на серију написа Курира чија је он мета и посебно отворено писмо Александра Родића.

"Изгледа имамо више Милована Бркића", рекао је још Вучић одговарајући на питања новинара о текстовима Курира у којима се он проглашава "власником" Звезде и њених навијача, шпекулише о томе да враћа Млађана Динкића у власт, проглашава диктатором...

Вучић је рекао да је "седам или осам пута прочитао отворено писмо Родића јавности и додао да је на лажи или такве бесмислице најтеже одговарати, те зато ни неће да одговара.

Приметио је, каже, да што више говоре о диктатури то се све више приближавају стилу Милована Бркића, издавача Таблоида.

"Динкић није у влади од кад сам ја постао председник владе", кратко је рекао тим поводом.

"То је најбољи одговор. На бесмислице и најтеже лажи не може се одговарати. Да сам убио своје дете нисам одговарао, као ни да сам власник Звезде. Станете, гледате и не верујете".

А зашто смета - то је, каже, друга ствар и о томе ће да говори:

"О томе ће далеко да се чује. И њима и другима, и како раде, и уз чију помоћ и подршку. Имаћу да питам и друге политичаре, који мешањем у унутрашње ствари мисле нешто да ураде", рекао је.

На сусрет премијера Македоније Зорана Зева и Родића такође није имао шири коментар, осим опаске да "су добро изгледали, као прави председник и премијер".

"Пристају један другом перфектно", закључио је.

 

Не нагађајте више, стрпите се који дан

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас медије да престану с нагађањима ко ће бити нови премијер и да сачекају још неколико дана.

''Ајде, да више не нагађате, сачекајте још неколико дана'', рекао је он новинарима у Суботици не желећи да одговори на питање ко ће бити нови председник Владе Србије.

Истакао је да чека да види како ће да прође данас и у странци коју води по питању доношења одлуке о новом премијеру.

Казао је да сваког дана чита и слуша о неким нагађањима, као што је, да се једног дана посвађао, а потом другог дана помирио са Ивицом Дачићем, па да ће он бити премијер...

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк