Вести

Вучић: Србија увек за чисте односе и чисте руке

Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је данас председник Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи.

Председник Србије је подсетио да је Србија била једна од првих земаља чији су званичници стали у одбрану уставног и демократског поретка Турске, исте вечери када је у тој земљи покушан пуч, који, како је приметио, сматра у неку руку највишим обликом терористичког акта.

Вучић је подсетио да су званични органи Србије стали на страну легално и легитимно изабраних органа Турске и председника Ердогана, не зато што нам је нешто било потребно, већ зато што сматрамо да грађани само на изборима могу да одлуче о будућности.

"А не да то неко други чини, насиљем или уз подршку страног фактора", поручио је Вучић и додао да Србија увек изражава своје противљење било каквом насиљу или чак терористичком акту, како би се могло назвати оно што је покушано у Турској пре годину дана. Он је подсетио и да је Србија увек изражавала саосећање са жртвама терористичких аката и спремност да се заједнички боримо против тероризма.

"У Србији никада нећете имати оне који ће правити пактове с противницима легално изабраних органа у Турској, јер сарадњу базирамо на сарадњи са вама, са онима које је народ изабрао", додао је председник Вучић и нагласио:

"Немамо ништа ни са Гуленом, нити било ким другим. Србија жели чисте односе и чисте руке у односима са државама", рекао је српски председник.

Као што ви не дате, наставио је председник обраћајући се Ердогану, да било ко угрози независност Тусрке, тако ни Србија то не дозвољава и инсистира на поштовању њене независности и поноса.

"Зато, немојте ни да помислите или да сумњате да Србија може да учествује у било чему што је против одлука које су демократским путем донете у вашој земљи и против демократски изабраних органа", рекао је Вучић и додао да је уверен да можемо да имамо најбоље могуће односе.

 

Очекујем све боље односе с Турском, није ово 1389.

Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је данас председник Александар Вучић и, на заједничкој прес конференцији са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи.

"Није ово 1389. година, ово је 2017. и желимо најбоље могуће односе са Турском.Најбољи могући односи са Турском су од великог интереса и значаја за Србију", изјавио је председник Вучић.

Истакао је да је изузетно задовољан постигнутим споразумима и нивоом међусобног разумевања и потпуно је уверен да ће у будућности две земље градити све боље односе. Он је рекао да потписана Декларација подразумева састанке једном годишње, наизменично у Србији и Турској, али и бројне састанке и разговоре министара и конкретизацију договореног.

Вучић је прецизирао да је уместо најављених 10, потписано чак 12 међудржавних споразума и да ће још четири бити потписана сутра у Новом пазару. Како је назначио, то су све изузетно важни споразуми који доприносе пре свега економској, али и свакој другој сарадњи.

''Србија осећа Турску као пријатеља и јесмо пријатељска земља Турској'', поновио је Вучић.

Председник Србије изразио је захвалност због доласка инвеститора из Турске. Како је рекао, у мало место Крупањ, које је настрадало у поплавама 2014. године дошао је турски инвеститор који је донео радна места и наду и најавио да ће ускоро запослити још 150 људи. У том контексту, Вучић је говорио и о турским инвеститорима на југу Србије, у Лебану, Житорађи и изнео податак да је из Лебана у последњих неколико деценија отишло половина становништва, а да је сада тамо запослено 350 људи у фабрици инвеститора из Турске, што је спас за тако мало место.

Он је посебно позвао турске инвеститоре да улажу у бање у Србији, посебно истичући Врњачку бању у којој се сада 146 литара топле воде губи у секунди. Додао је и да су мир и стабилност од највишег интереса и да су посебно разговарали и о БиХ и да је поновио неопходност поштовања интегритета БиХ као и Република Српска унутар БиХ.

Како је рекао, желимо добре односе са Бошњацима и верујемо да ћемо имати подршку Турске у томе.

 

Осигурати добре односе Бошњака и Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изузетно важно да се осигурају мир, стабилност и добри односи Срба и Бошњака и у Новом Пазару, и Тутину, Сјеници, Пријепољу, Прибоју и сваком другом месту у Србији.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом пред сутрашњу посету Новом Пазару рекао да ће о томе и тамо говорити и подвукао да неће само Бошњаци дочекати и поздравити турског председника, него ће то учинити и Срби, као што ће га и данас велики број људи овде, у Београду, поздравити.

"Није ово 1389. година, како неки замишљају. Ми смо данас у 2017. години и хоћемо и желимо најбоље могуће односе са Турском. И направићемо их и изградићемо их. То је у интересу Турске, како сам чуо од нашег пријатеља Ердогана, а то је у великом интересу Србије", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да има намеру да их моли и за Белу Паланку, Бољевац, за многа мала места у Србији у којима немамо инвеститоре, а у која нико неће да иде.

"А онда нека ми неко каже да то није у интересу Србије. Што неки други, много паметни, нису довели фабрику у Крупањ, Лебане, Житорађу... А помало сам заслужан само зато што сам знао да постоје људи који су способни да направе бизнис тамо и којима не смета што немамо пут до тих места. Па питајте људе како живе тамо и да ли је данас лакше него раније. То је наш посао", подвукао је Вучић.

Председник Србије је додао да ће се наставити сарадња са Турском, као и да је ово његов четврти сусрет ове године са Ердоганом. Додао је да би волео да их буде још више, јер би кроз те разговоре могао да сазна више и о проблемима на Блиском истоку, о односима Турске и са Русијом и са САД, како бисмо видели где нашу бројчану и територијално релативно малу земљу можемо да сместимо у тим оквирима.

"Захвалан сам што нам је Турска пријатељ. Хвала вам, председниче, што сте дошли са великим бројем министара. Ни мени, ни српским министрима није био проблем да чекамо у поноћ на аеродрому, јер само фабрика 'Таи' нам значи животе за 2.500 људи и породица и нови живот у граду где смо изгубили много фабрика", рекао је Вучић и позвао Ердогана да долази у Србију што чешће.

Он је поновио да су сви споразуми који су потписани у циљу повећања економске сарадње, извоза Србије у Турску и већих могућности, те да се морају изградити мостови сарадње и пријатељства како би се то омогућило.

 

Вучић позвао инвеститоре из Турске да инвестирају у Србију

Председник Србије Александар Вуцицћ је позвао привреднике из Турске да инвестирају у Србију уз поруку да нигде неће наћи боље услове за пословање и инвестирање.

"Ко год вам у окружењу понуди боље услове, дођите код нас, ми ћемо да поправимо наше услове и добићете за пет одсто боље услове него било где друго у окружењу и за то вам лично гарантујемо и Влада Србије и ја", рекао је председник Србије који је рекао да је циљ Србије да има што више турских инвеститора и сарађује са Турском.

Први пут имамо суфицит у буџету, наше финасније су под пуном контролом, почели смо да смањујемо јавни дуг...", навео је Вучић и додао да не може да се као турски председник похвали тиме да су враћени сви дугови, али је поменуо да је, када је преузео владу, дуг био 76 одсто у односу на БДП, а данас је 64,6 одсто и спушта се сваки дан.

Како је рекао, ниво незапослености је био 26 одсто, а данас је 11,8 одсто захваљујући и турским компанијама и ангажману и доброј вољи турског председника Ердогана да упути компаније из Турске да овде граде погоне.

"Хвала свим нашим пријатељима, од ‘Танера‘ у Крупњу и Лесковцу, ‘Февзија‘ у Алексинцу, ‘Кемера‘ у Житорађи, до сваке друге компаније, до Халк банке, који су дошли у нашу земљу, инвестирали...", рекао је председник.

Додао је да Србија жели и сарадњу у области инфраструктурних радова, те да је данас и председник Ердоган говорио о томе.

"Али, пре свега желим да истакнем наше искрено пријатељство и жељу да радимо заједно и то без воље председника Турске не бисмо могли да спроведемо у дело и зато сам захвалан", подвукао је Вучић.

Потпредседнику владе Расиму Љајићу је захвалио на огромној енергији у улагање у развој српско-турских односа.

Љајић је, каже, те односе "гурао" и када је било тешко, када није било политичке воље ни са једне стране, борио се за што боље односе, да бисмо данас дошли можда до најбољих односа у историји.

Обраћајући се привредницима Турске, председник Србије је рекао да зна да и у њиховој земљи има оних који ће рећи нешто против председника Ердогана и додао да је разговарао и примио у Србији много председника, са много људи имао разне састанке, али није срео неког ко је направио тако тежак распоред за себе, ко показује толико енергије и снаге да ради 24 сата, колико председник Турске.

"То вама кажем да бисте знали то да поштујете, зато што ја знам наш балкански менталитет - увек нам нешто смета, а марљивост људи не препознајемо увек", истакао је председник Србије.

"Нигде на свету нећете наћи такво гостопримство и такву жељу за сарадњом, то вам обећавам и уверен сам да заједничким радом можемо да обезбедимо миран и сигуран и неупоредиво богатији Балкан", поручио је Вучић гостима из Турске.

 

 

 

 

извор: Танјуг