Вести

Вучић: Србија више није џак за ударање

Председник Републике Србије Александар Вучић говорио је о кључним порукама које је спремио за учеснике Четвртог демографског самита у Будимпешти, о тренутној кризи на Косову и Метохији, променама у Српској напредној странци, односима у региону и другим актуелним темама.

Вучић је рекао да ће на Самиту у Будимпешти говорити о наталитету у Србији и нагласио да Србија мора да направи већи скок.

"Београд расте захваљујући миграцијама, али су нам села пуста, како год да окренете имамо много проблема по том питању", рекао је Вучић и истакао да се помак види у најсиромашнијим општинама, а да је најгора ситуација у Београду.

"Морамо да помогнемо и онима који не могу да имају децу", рекао је Вучић.

 

Шта је то Србија урадила, о чему да разговарамо

Говорећи о ситуацији на северу Косова и Метохије, рекао је да са Лајчаком и Борељом увек разговара, али да није суштина у томе да ли ћемо да реагујемо лоше него да решимо проблем.

"Шта је то Србија урадила, о чему да разговарамо? Они су опет померили границу и иду политиком свршеног чина... Немојте да губите време, не постоји та сила која ће да ме натера на то. Пре тога морате да испоручите Заједницу српских општина", рекао је Вучић и упитао Приштину зашто хапси Србе, где је ту право, где је ту правда.

Вучић је рекао да Квинта не зна шта да предложи, јер је оно што су понудили одбио, а да Приштина на силу може да скида таблице, али да за то неће добити пристанак Србије.

"РОСУ јединице су малтретирале људе, а ми смо били фини", рекао је Вучић.

"Шта вам је то Србија згрешила? Шта се то догодило на Косову, а да је Европска унија осудила; шта год да се догоди, ми смо криви", констатовао је Вучић и нагласио да Србија не ради ништа што није у складу са Бриселским споразумом, истичући да Србија жели да води мирну политику.

"Србији је довољно да расте економски, али како то да сви имају право на самоопредељење само Срби не, кад то кажем у Европској унији настаје пакао", рекао је Вучић и напоменуо да у Европској унији не постоје принципи, притом поновивши да је спреман да иде на разговоре у Брисел, али да није оптимиста. Подсетио је да се Бриселски споразум не испуњава.

Вучић је рекао да Сједињене Америчке Државе мисле исто што и Европљани, али да су сада били коректнији.

 

Милановић се изненадио снажном напретку Србије, онда је Вучић постао зликовац

Говорећи о нападу председника Хрватске Зорана Милановића, Вучић је упитао зашто то Милановић каже у петој години његовог мандата.

"Зато што се изненадио снажном напретку Србије; онда је Вучић постао зликовац", рекао је Вучић и упитао, "Зашто данас 122 текста у хрватској штампи? Забринути су јер нема више њихове пуне доминације на Балкану, као што је било за време неких других председника Србије. Ја њима не желим да увредом утвраћам на увреде."

"Србија више није џак за ударање, не могу да рачунају на сигурну мрежу криминала, и ја сам задовољан због тога", рекао је Вучић.

 

И Данило и Вукан ће са поносом да носе своја имена, неће их мењати

Вучић се осврнуо и на нападе на његову породицу. У Хрватској је, наиме, у медијима говорено и да је он свом сину дао име Вукан, по сину Стефана Немање, јер то показује да жели да оснује нову династију.

"И Данило и Вукан ће са поносом да носе своја имена, неће их мењати", рекао је Вучић.

 

Пола Главног одбора и Председништва биће нови људи, нећемо се претворити у деривате Демократске странке

Говорећи о Српској напредној странци, Вучић је рекао да ће се десити значајне промене, да ће 50 одсто чланова Главног одбора бити нови људи.

"Српска напредна странка никада не сме да се претвори у странке које су изникле из Демократске странке", рекао је Вучић и додао да ће на високом нивоу у страници и у Председништву, бити промена, те да ће 40 до 50 одсто чланова бити замењено.

"Морате да имате нову енергију и снагу", рекао је Вучић, додавши да су чланицу Српске напредне странке Невену Ђурић у телевизијској емисији напали јер је показала енергију и страст, показала да живи политику, јер их је називала дилетантима.

"Показала је такву енергију и подсетила ме на време када сам ја био млад пре 25 година, али је паметнија и боља од мене", рекао је Вучић.

 

О Невени Ђурић

Вучић се осврнуо и на јучерашњи наступ посланице Српске напредне странке Невене Ђурић на РТС-у.

"Напали су Невену Ђурић то дете је најталентованије које сам видео у политици у последњих 20 година. Кад је неко млад, имаће понекад нервозније наступе и правити грешке, али оно што је она показала је нешто због чега ми се вратио осмех на лице. Показала је огромну страст и преданост, то је за владајућу странку скоро немогуће. Показала је такву енергију и срчаност која ме је подсетила на време када сам ја био млад, али је она паметнија и боља од мене", рекао је Вучић.

"Видео сам нешто што дуго нисам видео, то не може да се научи на памет, мораш да се бориш за сваки секунд. Видећете у будућности, то зависи од њеног рада, ако буде марљиво радила, биће вома важна у нашој земљи", рекао је Вучић.

"А лоши коментари су зато што су то осетили да се појавио неко млад, ко их је растурио. Ко се разуме у политику, зна ко може да успе", рекао је Вучић.

 

О Владимиру Ђукановићу

Упитан да прокоментарише колумну Владимира Ђукановића у Куриру, Вучић је рекао да Ђукановић има дечачку енергију, да је поштен и частан човек.

 

 

Извор: ТВ Курир