Вести

Вучић: Србија земља на коју се рачуна у будућности

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у последњих месец дана показала да је важна и да је као мала земља, по броју становника и површини, успела да обезбеди сусрете са представницима најзначајнијих земаља Европе и света али и званичницима региона.

Он је, поводом посете грчког премијера Алексиса Ципраса Београду, подсетио да је претходно имао разговоре са челницима у Индији, а у Давосу са председником Кине, као и са потпредседником САД.

Указао је и да је после седам година председник владе Грчке дошао у посету Београду.

Вучић је оценио да је Србија тим показала да је важна у региону и Европи, да може да гради добре пријатејске односе, унапређује и ставља на прво место економију.

Што се Грчке тиче, премијер је изразио уверење да ће трговинска размена моћи да се повећа на 600 милиона евра и да се иде ка милијарди.

Стабилност је важна за Србију и цео Балкан, рекао је он и поручио да се треба посветити будућности, бољем животном стандарду, а Србија, иако у тешким условима у којима јој многе ствари не иду на руку, у томе успева.

Грађани, поручује премијер, треба да буду спокојни и гледају у будућност.

"Србија је земља на коју се рачуна у будућности и коју готово сви сматрају искреним, одговорним и поузданим партнером“, закључио је он.

 

Резултати дају постор за бољи стандард грађана

Премијер Александар Вучић поручио је данас да има простора за повећање стандарда грађана с обзиром да су нам приходи већи за шест милијарди, а расходи нешто мањи од планираних.

Вучић је, обраћајући се новинарима након што је грчког премијера Алексиса Ципраса упознао са пројектом Београда на води, додао да очекује добре резултате и у фебруару и марту, мада су, приметио је, то увек тежи месеци од јануара.

Ипак, најважније је "оно што пише на семафору", приметио је премијер, додајући да се о бољем стандарду може говорити управо ако резултати буду бољи и у фебруару и у марту.

 

На столу правосуђе, ЗСО, Митровица...

Премијер Александар Вучић изјавио је уочи вечерашњих преговора са представницима Приштине у Бриселу да нема унапред одређених тема и да претпоставља да ће на столу бити правосуђе, Заједница српских општина и Митровица.

Вучић је новинарима рекао да разговори у Бриселу никада нису пријатни, али да делегација Београда, у којој ће бити и председник Томислав Николић, на преговоре иде да се бори за Србију, јер је то посао за који је плаћена.

"А шта ће да буде тамо, то не могу да знам", додао је Вучић.

Рекао је и да ти разговори никада нису пријатни, али да не жели да се жали.

"Увек имате неку врсту Павловљевог рефлекса кад идете у Брисел, знате да вас чека тешко бреме... Али не кукам и не жалим се, нема смисла пошто се Србима са безброј проблема недостаје само председник владе који ће да плаче над својом судбином", навео је Вучић.

 

Неко може само да прича,а неко мора и да ради

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је очигледно да многима представља проблем, али да од својих политичких противника још није чуо ниједну замерку, већ само увреде и нестине.

"Неко може само да прича, а неко мора и да ради", приметио је премијер одговарајући на питања новинара у вези са изјавама његових политичких опонената.

Навео је да се трудио да нађе неку озбиљну примедбу, али да је заправо чуо само увреде, што га, каже, лично и не интересује.

Како је рекао, Србија је озбиљна земља, неко мора озбиљно да ради, а "неозбиљних имамо на претек".

Шта би то они урадили боље и другачије, упитао је премијер и да ли би уопште толико радили.

Да ли би завршили посао око Железаре, да ли би овде где се налазе сада (у Геодестком заводу) било то велелепно здање или би и даље било стециште за наркомане и псе луталице, нове фасаде уместо ружних од пре 70 година, запитао је.

Да ли треба да оставимо онакав јавни дефицит и стање јавних финансија као што су нам они оставили, упитао је премијер.

"Не плашим се ни њихових претњи, ни увреда. Не занима ме. Ја ћу да гурам како мислим, да Србији буде боље", рекао је Вучић.

Како је рекао, нигде озбиљних примедби, а са друге стране се мешају чак и унутрашња питања и кадровска решења других странака.

 

Нити Грци нешто замерају нама нити ми њима

Премијер Александар Вучић изјавио је данас после разговора са премијером Грчке Алексисом Ципрасом да грчки премијер није имао било шта да замери нама, додајући "нити сам ја имао шта да замерим њима".

Вучић је тако одговарајући на питањe новинара да ли је било неких замерки од стране Грчке, а у вези односа Србије и Македоније.

Српски премијер је, након што је са грчким премијером обишао Геозавод и упознао га са пројектом "Бeоград на води", рекао да су он и Ципрас имали синоћ дуг разговор, остали до касно у ноћ, те да су разговарали о томе како да две земље буду још ближе.

Како је навео, Грци имају много идеја, попут "Балкан фуд центра" у Солуну, у којем ће се наћи и Србија, додајући да ће управо у Солуну, бити одржан наредни сусрет двојице премијера.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк