Вести

Вучић: Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Новом Саду, на свечаности поводом 100. годишњице присаједињења Војводине Србији, да нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају.

Обраћајући се окупљенима, председник је рекао:

"Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна, да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну о нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем - Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају".

Председник Вучић се захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и што знају да од Србије нема ништа прече.

Такође је поручио да "никада никоме, до Србији, Војводина неће припадати".

Вучић се захвалио грађанима што су се окупили и поред кише, рекавши да је пре тачно сто година, на исти дан падала киша, и да је сто наредних година загарантовано и никада никоме другом до Србије неће припадати Војводина.

„Дошли сте зато што сте осетили да је Србија данас притиснута са различитих страна. Да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну по нашој лепој Србији", истакао је председник.

Захвалио се грађанима на одлучности да буду уз своју државу и да знају да нема ништа прече од Србије.

Свој говор почео је „добродошао кући стари наш краљу, извини јер нам је требало 84 године да схватимо да си победио".

Вучић је указао да је Нови сад одлуку о подизању баш таквог споменика донео 1934. године, а да је тек данас подигнут, што је брука која иде на рачун свих нас.

„Теби стари наш краљу ево коначно и ова част, њен делић који си заслужио. Имали смо владаре који су чинили и добро и лоше, који су учили, који су уводили железницу, дизали школе, али само уз једног иде света реч „слобода", нагласио је председник. Вучић је подсетио да је краљ Петар веровао у слободу још као 20-огодишњак када је превео есеј Стујарта Милера о слободи.

Тако је и живео и као официр француске легије странаца, устаник у Херцеговини, избеглица, наш краљ, једини у истории што је пешке и у воловској запрези прошао дуг пут преко Албаније до Солуна да бисмо дошли кући до слободе, нагласио је председник.

„Та слобода за коју се борио честито и изборио је камен темељац модерне српске државе. Слобода коју сте извојевали данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас на слободном комаду наше земље поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који су са тобом изборили слободу. Знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили" рекао је Вучић.

„Са љубављу, жаром и ентузијазмом градићемо Србију која истоветно брине о свим грађанима Србије, без обзира на њихово име, веру, порекло. Боримо се и борићемо се за Србију која има храброст да тражи и нађе нова решења за све старе проблеме, не дозвољавајући да се одрекне онога што је њена душа, историја, идентитет", поручио је Вучић.

Председник Србије је рекао да сања и бори се за дан када ће се слободно осећати и слободно дисати сви наши људи, без обзира на то где у овом тренутку живе, и када ће Србија имати "у челику исковано пријатељство, зашто не и љубав, са народима и државама у нашем окружењу".

Откривањем споменика, истакао је, краљу Петру Првом Карађорђевићу ослободиоцу кажемо велико хвала за слободу да стварамо, радимо и живимо, и поручио да такву словоду никоме не дамо.

Подсетивши да победнике и славну историју Србије, Вучић је навео да је 100 година било потребно да почнемо поново да будемо то за чим је трагао краљ Петар Први Карађорђевић - слободна земља слободних људи и земља која зна своје мане у слободи и исправља их, и препознаје своје врлине у слободи и умножава их.

Та и таква Србија, како је рекао Вучић, 100 година касније поново побеђује у одбрани наших националних интереса и у изградњи боље и напредније економије, нових путева, школа, болница, "свега што је потребно Србину, сваком другом човеку, и Мајдару, и Словаку, Русину, и Бошњаку и Албанцу да би живео боље".

"У свој Нови Сад у коме су слободни људи пре 100 година одлучили да буду део слободне Србије и да ту остану заувек, драги краљу добродошао кући, а споменик који откривамо нисмо подигли ми, него твоја дела. Ми смо се само коначно сетили да никада не заборавимо и да ништа прече од Србије немамо. Хвала на слободи. Живела Србија. Војводина и Србија и Србија и Војводина", рекао је Вучић.

Поручио је и да Србија нема намеру да се обрачунава са сопственом историјом, већ само да из ње учи и извлачи добре ствари.

"Да умањујемо грешке и умножавамо добре ствари. Поносан сам јер некада, када бисте говорили о споменику краљу Петром Првом знали сте да је било немогуће. У комунизму, али и посткомунизму, неке друге снаге које нису желеле да одају почаст српским ослободиоцима на разне начине су то спречавали. Данас то више није случај", каже Вучић.

Данас је, како каже, велики празник не само за Војводину, већ и за целу Србију , јер "ми Срби нисмо имали већи успех у последњих 200 година".

"И срећан сам што 100 година касније можемо да обележимо овај празник", додао је Вучић.

 

Не знам за предлог о мирoвној конференцији...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом писања медија о наводном аустријском предлогу за одржавање мировне конференције о Косову и Метохији, да такав предлог није добио, али да се тако нешто мора добро изанализирати и да се не смеју доносити исхитрене одлуке.

"Нисам добио такав предлог. Недавно сам био са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и то нисам чуо", рекао је председник.

На инсистирање каква би била његова реакција ако би такав предлог био и формално изнет, Вучић истиче да не може да реагује на основу новинских вести о најважнијим питањима за нашу земљу.

"Тако нешто морате да анализирате. То није питање на којем се жури и доносе исхитрене одлуке. Нити потцењујемо нити хвалимо такав неки предлог, али треба да видимо да ли заиста постоји, па ће онда Србија донети одлуку да ли да га прихвати", рекао је Вучић.

 

Гнушам се насиља, осудио сам напад на Стефановића

Не само да сам осудио физички напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића, него се гнушам оних који прибегавају насиљу, поручио је председник Србије Александар Вучић.

"Гнушам се оних који на било који начин примењују физичко насиље. У тој тешкој ситуацији, а тешко је и када туку новинарке и прете силовањем, истичем да је насиље над Стефановићем било ужасно, али сам задовољан што је полицајац био тај који је поставио своја леђа и спречио озбиљнији инцидент, као и што су сви одмах похапшени", рекао је председник Вучић.

Вучић каже да се гнуса и када неко прети силовањем и туче новинарке испред места на коме раде, а са којима се онда неколико њихових колега спрда и говори како су ударене у главу.

"Ужасно је насиље које се десило Стефановићу и зато сам у свој тој несрећи и проблемима задовољан што је управо полицајац спречио већи инцидент и срећан сам што су сви нападачи ухапшени", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање о оптужбама опозиције да води политику мржње, Вучић каже да ће држава чувати мир и ухапсити свакога ко покушава насиље, те да он као председник Србије има различито мишљење од опозиције, којег се не стиди.

"Добро је да се разликујемо. Као што не браним њима да износе ставове, тако нећу да кријем своје ставове који су другачији од њихових", поручио је Вучић.

Подсетио је да својевремено вест о убиству Ранка Панића на улици, који је био политички противник тадашњег режима Ђиласа, Јеремића и Тадића, 15 дана није објављена на телевизијама и у новинама.

"Када се појавила вест да је човек убијен, нико није рекао извините, мајку Смиљу нико није хтео да види. То говори о њиховим емоцијама", рекао је и наставио:

"Њихов посао тада је био да спроведу истрагу и ухапсе починиоце, а држава то није учинила, јер његова смрт није никога интересовала".

"Србија данас није таква и осуђује сваку врсту насиља, и над припадницима власти и над представницима опозиције, а њима на част нека служи све што раде, само их молим да не покушавају да изазову насиље, а знам које су им идеје и шта ће покушати", објаснио је председник Вучић.

"Чуваћемо мир и ухапсити свакога ко примењује насиље", поручио је Вучић.

Подсетио је и да на демонстрацијама у Београду због његовог избора за председника Србије нико није повређен и нико није страдао.

"Полиција није интервенисала. Поносан сам на ту чињеницу, то је Србија слободе и демократије и верујем да ће таква бити у будућности.

 

Харадинају ево остало још 26 дана да сруши власт у Београду...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Харадинај изјаву о томе да он, Вучић, жели да руши владу у Приштини, морао да да пошто је постало извесно да се његове претходна претња типа "или признање независности или се руши власт у Београду" не остварује.

„Пошто је извесно да неће доћи до признања, остао му је само други део, остало је још 26 дана док не истекне тих месец дана рушења власти у Србији", подсетио је председник.

Како је Харадинај рекао да је његова влада на Вучићевом удару наводно зато што он не пристаје на поделу Косова, ваљда за разлику од Тачија, Вучић је рекао да он не наседа на такве трикове, које су и у различитим светским центрима моћи покушавали да му продају, а то је да је велика разлика између Хашима Тачија и Харадинаја, и да се они тобоже свађају и туку.

„Да, они се свађају и туку међусобно, али када је борба против Србије у питању апсолутно су јединствени, као и у борби против интереса Срба који живе на Косову и Метохији", подвукао је Вучић.

Казао је и да је једини који је приметио и указао да Харадинај није донео сам овакве таксе, које су антицивилизацијске, већ су за то гласали и Тачијеви министри.

Подсетио је и на Тачијев предлог уставном суду да оно што су добиле српске општине буде поново одузето Србима.

„Не правимо никакву разлику између њих. Наши из Српске листе гледају како да побољшају живот народу. Не занимају нас унутрашње албанске борбе", рекао је председник.

Кад је реч о Харадинајевој претњи да таксе остају до признања Косова, председник Вучић је указао да ЕУ, на основу С СП-а, има довољно инструмената да јасно објасни приштинским властима да је немогуће да опстану са оваквим одлукама.

„На ЕУ је жели ли да учини то или не", подвукао је Вучић.

 

Не знам где је Радојичић, Приштина знала...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не зна где је потпредседник Српске листе Милан Радојичић, али и да су приштинске власти тачно знале где је и када прешао на територију Косова и Метохије, у тренутку када су желели да га приведу.

На питање новинара да ли зна где се налази Радојичић, чију су зграду у Косовској Митровици пре неколико дана, у склопу акције хапшења Срба, претресле снаге РОСУ и за којим трагају, Вучић је одговорио:

"Ја не знам, а ви?".

На опаску новинара да је у четвртак био у Београду на састанку Вучића са представницима Срба са КиМ, Вучић каже да је Радојичић прешао на територију Косова и да су то албанске власти знале у тренутку када су желеле да га приведу.

"Знали су и тачно време. А, што се тиче Србије ми нисмо ништа добили од албанских власти о њему. Да то имате у виду", рекао је Вучић.

 

Та мањина никада више неће одлучивати о Војводини

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су они, који су другима помагали против уједињења Срба у нашој земљи, у огромној мањини и да не одлучују о важним стварима, те да никада више неће одлучивати ни о Војводини и другим деловима Србије.

Вучић је, замољен да прокоментарише критике појединих Срба који су против Војводине у Србији и који говоре да је 100 година много, да је реч присаједињење архаизам и да није коришћена ни 1918, као и бројне плакате по Војводини против уједињења, казао да увек постоје они који су желели да се Срби не уједине, и да им је помагао део нашег народа.

„Што се тиче архаизма, који су говорили да се ради о прикључењу а не присаједињењу, или анахронизам, како год, заборављају да помену Барању", казао је председник.

Што се плаката тиче, Вучић је поручио да нека они раде свој посао, нека лепе плакате...

"А, ми ћемо да подижемо болнице, путеве, школе, да доводимо инвеститоре у Нови Сад. Четрдесет година Нови Сад није имао фабрику, а ми смо довели две, доводићемо и многе друге. Правимо нови Клинички центар, нову РТВ, којој честитам на изванредном програму што нисам веровао да иједна српска телевизија може да уради. Капа доле за оно што су радили", истакао је Вучић.

 

Лицемерје Албанаца и оних који то дозвољавају

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је као врхунац лицемерја, не само Албанаца, већ и оних који то дозвољавају, најављену заједничку седницу влада Косова и Албаније, на којој ће разматрати уклањање међусобних економских баријера.

Упитан да прокоментарише најаву из Приштине о забрани уласка српским министрима, Вучић је само кратко рекао да Пришина сада неће да пусти никога од државних функционера.

"Али, видим да су за сутра заказали заједничку седницу са Владом Албаније, да хоће да руше све границе и баријере. Али, то је врхунац лицемерја, и то не само Албанаца који живе на Косову и у Албанији, већ и и оних који то дозвољавају", поручио је Вучић.

 

Хоћете да отерате инвеститоре из Железаре, Бора...?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да опозицији смета успех Србије и упитао их да ли они то желе да отерају инвеститоре из смедеревске Железаре, где данас људи раде и зарађују, или из РТБ Бор, предузећа која су за време своје власти уништили и оставили тако без посла много људи.

"Људи који су распродали све фабрике, уништили све у Србији, који су 300 милиона евра зарадили за четири године, а то вам је као да изградите 1.200 обданишта, 600-700 најмодернијих школа или аутопут Београд - Зрењанин, и стрпали тих 300 милиона евра у своје џепове - боље би им било да нешто одваде из својих џепова и врате народу, уместо глупости како ће да протерају инвеститоре", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао упитан да прокоментарише изјаву једног од лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа, да ће "отерати све инвестиције које су до сада стигле у Србију".

"Хоћете ли да их отерате из Железаре, коју сте уништили и оставили пусту и празну, да избаците људе који раде? Хвала што сте им то рекли. Хоћете да отерате инвеститоре из Бора, а направили сте нам дугове од милијарду евра", упитао је председник.

Како каже, он се лично борио за Бор, да се бакар вади и топи у нашој топионици и у томе успео.

"Успех Србије вам смета, а у јануару ће плата бити око 470 евра просечна, и то поред мера фискалне консолидације. Нечија бахатост иде до крајњих граница. Они знају колико су крали и отимали и не могу да разумеју да неки људи нису такци и да имају другачији циљ", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву Вука Јеремића да је "у току цртање граница са Косовом, а да ће после уследити и РС", Вучић је рекао да је и Јеремић ту пошао од себе.

"Он је примао паре од неких белосветских људи и сада се повлачи кроз белосветске судове. Што мене не позову по америчким или другим судовима да сведочим или будем осумњичен? Зато што нисам ја примао те паре, него они. А мојим ''теткама из Канаде'', бавићу се у будућности, када будем имао више времена", рекао је Вучић.

Говорећи и о Републици Српској, истакао је да са РС имамо најбоље могуће односе.

"Питајте њих (из РС) у чије време је Србија урадила највише за РС. О томе говоре дела, а не речи, школе, болнице, вртићи, новац који смо дали Српској, уз љубав коју показујемо према РС, истовремено поштујући БиХ", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк