Вести

Вучић Србима на КиМ: Нећемо вас напустити

ШТРПЦЕ, ПАСЈАНЕ - Председник Владе Србије Александар Вучић апеловао је данас на Србе на Косову и Метохији да не продају своје куће и имања, уместо великих речи позвао је на велики рад и најавио значајнију подршку владе и државе Србије, како би им обезбедили услове за сигуран и нормалан живот и бољу будућност.

"Нећемо вас напустити", поручио је премијер у местима Косовског поморавља, где су га грађани дочекивали овацијама, аплаузима, са заставама Србије и, традиционално, сољу и хлебом.

"Влада Србије неће заборавити, нити оставити Штрпце, нити остали српски народ на Косову и Метохији", поручио је премијер грађанима у Пасјану, где је отворио ново, модерно породилиште, и у Штрпцу.

Уместо великих и тешких речи, позвао их је на велики рад, а заузврат најавио већа улагања и истакао да Србија не жели никакве сукобе, јер само јака и стабилна Србија може и њима да гарантује сигиран живот и бољу будућност.

Премијер је, обраћајући се грађанима који су га дочекали у Пасјану, рекао да је Србија увек имала храбрости да се брани и сачува своје, али да је највише напредовала у миру и када је одлуке доносила "хладне главе".

"И ми ћемо успети да тај мир сачувамо. Не желимо никакве сукобе, ни са ким, али хоћемо да будемо своји на своме", рекао је Вучић.

Како је рекао, најлакше је доћи и држати ватрене говоре, али, како је навео, он то сигурно неће чинити, а они који то раде, уверен је, уопште не мисле добро.

"Србија је највише напредовала онда када је одлуке доносила хладне главе. Када год смо одлуке доносили на такав начин, оне су биле добре за наш народ", истакао је премијер.

"Са Албанцима, нашим комшијама, желимо да живимо лепо", рекао је премијер и додао да треба да гледамо свој бољитак и заједничку будућност, јер ћемо стотинама година пред нама живети заједно на истом простору.

Он је апеловао на грађане Косовског поморавља да сачувају своја имања и да их, колико год им било тешко, не продају, јер ћемо само на тај начин моћи да останемо "своји на своме".

Али, истовремено, рекао је, када им је најтеже и када им је тешко треба да знају да је Влада Србије уз њих, да ће им увек помоћи, и сада, и убудуће, све више.

"Намеравамо да и овде, као и у Грачаници и Косовској Митровици, отворимо своје канцеларије", поручио је премијер.

Он је истакао да су потребни веће присуство институција Србије на Косову, као и инвестиције.

„На нама је да вам обезбедимо путеве, да вам обезбедимо посао", казао је он и подсетио да се управо на Косову рађа највећи број деце у Србији.

„Ово је наша колевка и нико нас неће спречити у томе да се деца овде и даље рађају", додао је он.

"Али, морамо да градимо мир", поручио је Вучић и додао да само на тај начин и уз пуну стабилност можемо да идемо напред.

Грађанима Косовског поморавља, Вучић је обећао да ће представници владе долазити сваке године и указао да његов и долазак шест министара данас показују да ће влада увек бити уз свој народ у Косовском поморављу и на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да ће бити изграђено још пуно породилишта, инфраструктурних објеката.

Он је још једном поручио да ће грађани Косовког поморавља имати сву помоћ Владе Србије, да ће она бити и већа и чешћа, и свој говор завршио речима "Живела Србија".

Вучића су у Пасјану дочекали бројни грађани тог места, Гњилана и других делова Косовског поморавља, са заставама Републике Србије, погачом и сољу и узвицима "Вучићу, Вучићу, Србија, Србија".

Премијер, заједно са министрима Братиславом Гашићем, Николом Селаковићем, Небојшом Стефановићем, Златибором Лончаром и Александром Вулином, као и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, који је и домаћин посете, обилази Пасјане, Штрпце и Грачаницу.

У Штрпцу је премијер, такође, апеловао на Србе да не напусте своје куће и имања.

"Знам да ће Албанци понудити велики новац за ваше куће и имања и молим вас да не продајете своја огњишта. То је једини начин да сачувамо своја огњишта. Ви сте ти који чувате и браните вашу земљу, који очувањем својих огњишта на Косову и Метохији браните нашу будућност", поручио је Вучић.

Он је истакао да ако грађани мисле да Влада Србије не мисли довољно на њих, треба да имају на уму да је то зато што је опхрвана проблемима, али да долазак шест министара у Штрпце јасно показује да ће држава још више и снажније водити рачуна о њима.

Према његовим речима, Влади предстоје тешки разговори и преговори са приштинским властима у Бриселу, и биће разговора о многим питањима, међу којима је и имовина.

"Морамо да обезбедимо за вас да мирно можете да спавате, да размишљате о томе како можете да радите. Потпуно сам сигуран да, ако хладне главе размислите, знате да је то најбоље за вас и за децу и земљу. Молим вас да и убудуће чувате и волите своју земљу, али пре свега своја огњишта", нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће Срби на Косову од државе ове године добити већу подршку, наводећи да ће се инвестирати у путну инфраструктуру, омогућити да грађани живе боље од скијалишта, и размотрити како да се уложи у прехрамбену индустрију, како би становници знали коме да предају своје производе, који би се одмах откупили и брже направио готов производ.

Обећао је да ће и Штрпце добити модерно опремљене установе, као што је породилиште, које је раније данас отворио у Пасјану.

Држава Србија ће, према његовим речима, дати колико може, а уз марљивост грађана, њихову посвећеност, љубав према отаџбини, могуће је постићи и боље резултате и бољи живот.

Вучић је казао да су се увек врућа срца решавали проблеми, а да је то сада потребно радити хладне главе уз више рада.

Мир, стабилност и рад - то је, према његовим речима, једина политика која доноси резултат Србији, Штрпцу и грађанима.

Он је изразио задовољство што га је велики број деце дочекао у Штрпцу, што показује, како је навео, да постоји будућност и да вреди улагати у будућост Штрпца, Косова и Метохије и Србије.

Српским представницима у косовској влади Вучић је поручио да нису у њу ушли "да би се богатили већ да би српски народ на Косову био нешто богатији".

"За њих морате да се борите, а ако нећете, изађите напоље, јер такви никоме нисте потребни", казао је он.

"Ми са Албанцима нећемо да водимо ратове, већ да живимо заједно", подвукао је Вучић рекавши да зна да би другачије речи наишле на бољи одјек, али да је његов посао да обезбеди живот, рад и опстанак Срба на својим огњиштима, те да од запаљиве реторике и тешких речи ништа добро није видео.

Уместо тешких речи потребни су, нам, поновио је, рад, јачање позиције Србије, јер што је Београд јачи то је снажнија и позиција Срба на Косову.

Вучић је, с тим у вези, позвао на јединство и заједнички рад да Србија буде богатија, јача, да свако дете буде безбедније и сигурније.

Пожелевши грађанима све најбоље у новој години, председник српске владе је изразио уверење да нас очекује добра и безбедна будућност.

Премијер је у Штрпцу дочекан заставама Србије и аплаузом, а дошао је у пратњи министара Гашића, Селаковића, Стефановића, Лончара и Вулина, као и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурић, али и српских чланова у косовској влади Бранимира Стојановића, Алексадра Јаблановића и Љубомира Марића.

У Штрпцу, у којем су данас, поводом посете премијера, сва предузећа, школе и радње остале затворене, грађани су се два сата пре његовог доласка окупили на тргу испред Општине како би заузели што боље позиције и били у могућности да изблиза виде високог госта.

После обраћања грађанима, Вучић се састао са представницима локалне заједнице.

Ово је прва посета једног председника Владе Републике Србије од 1999. године Косовском поморављу, то јест Пасјану и Штрпцу.

Премијер Србије открио је споменик краљу Милутину у центру Грачанице и поручио да свако министарство има обавезу да води рачуна о сваком месту на Косову и Метохији.

Вучић је, у обраћању окупљеним грађанима рекао и да ће од приватизационих прихода један део бити одвојен за улагање и отварање инфраструктурних и других пројеката на Косову и Метохији.

Србији је сада потребна паметна и мудра политика, политика мира која ће донети резултате, казао је премијер.

Указао је да не воли да говори о "небеској Србији", али је подсетио да је 1321. године умро краљ Милутин и да сада, седам векова после, треба да видимо шта смо урадили од онога што је, како је рекао, он урадио и шта треба да учинимо како бисмо обезбедили будућност наше деце.

Вучић је поновио да неће оставити нити заборавити ниједно село на Косову и Метохији и поручио да Влада Србије чини све како би "наша позиција била чвршћа и боља".

Према његовим речима, ту политику и тај напредак осећају и грађани.

Вучић је рекао да је, обилазећи Косово и Метохију данас, виђао Албанце који су га дочекали са својим заставама, да су неки и псовали и претили, али да је наша порука да хоћемо и желимо да све проблеме решавамо мирним путем.

Све проблеме треба решавати мирним путем, али никада нећемо прихватити да неко руши српски понос, поручио је Вучић.

Премијер Вучић упозорио је српске министре у приштинској влади да не раде у личном интересу, већ у интересу српског народа или да, у супротном, одмах напусте ту владу.

"То сам упозорио ове наше министре у приштинској влади, да воде рачуна и да знају шта је њихов посао и коме треба да помогну, а не да улазе тамо како би се обогатили", рекао је Вучић у Грачаници.

Он је навео да је на министрима да раде у интересу свог народа и да обиђу свако место и сваки засеок на Косову и Метохији.

"Ако сте ушли да будете богати, а народ не буде боље живео и буде сиромашнији, одмах излазите из те владе", поручио је Вучић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да разговори које влада води са Приштином немају алтернативу, иако можда могу влади да нанесу политичку штету.

Како је рекао, резултат тих разговора би требало да буде да сви на Косову и Метохији имају више безбедности, сигурности, посла.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић рекао је да су Србе многи делили на све начине, на лојалне и нелојалне, на оне са северне и са јужне стране, али да то од пре годину дана више није случај.

Како је рекао, засађено је пре годину дана "дрво живота" - заједнице српских општина.

Према његовим речима, прошло је годину дана од кад се гради јединство, а све уз подршку Владе Србије.

Кандидат за градоначелника Грачанице Владета Костић рекао је да од пре годину дана имамо Грачаницу која има свој трг, чије су школе сређене, која је добила урбани изглед, којој је враћен Милош Обилић, а добила је и краља Милутина.

Како је рекао, потребно је да сачувамо сваку српску породицу, јединство које ће бити преточено у Заједницу српских општина, како бисмо могли да планирамо будућност која ће, како је навео, бити светла.

Костић је рекао да у томе имају пуну подршку Владе Србије, а време мржње и насиља и сукоба је иза нас.

 

Вучић приштинским новинарима: Имате ли озбиљно питање?

Премијер Вучић није данас хтео да одговара на, како је приметио, неозбиљна питања новинара приштинских медија, који су се интересовали "кад ће Србија да призна независност Косова", те "да ли ваша држава намерава да тражи опроштај за оно што се десило за време рата?".

Вучић је одговорио контрапитањем: "Да ли има неко друго, неко озбиљно питање?".

Новинаре приштинских медија такође је интересовало и да ли ће посетити Ђаковицу, на шта је он одговорио да не зна да ли ће га звати из тамошњег манастира, али да зна да су Србе и сада каменовали кад су пошли у Ђаковицу.

Вучић је додао да очекује и да ће посетити и Ђаковицу, али и друга места на Косову и Метохији.

Медије је интересовало и да ли је данас имао проблема приликом посете Косову и Метохији.

Вучић је рекао да су неки шутирали аутомобиле у којима су били српски премијер и министри.

"Не знам да ли их боле ноге, неки су се непристојно понашали. Није пристојно да се према људима било које вере и нације тако понашате", рекао је Вучић.

Он је додао да се у централној Србији тако нешто никад не би могло десити и да нико не би доживео оно што је он данас доживљавао.

"То говори о нашем различитом приступу и односу", рекао је Вучић и додао да се то догодило на излазу са аутопута ка Грачаници.

Вучић је рекао да се упркос томе "веома добро осећа на Косову и Метохији" где су га дочекале, како је рекао, хиљаде Срба.

Премијер је казао и да је српска делегација, упркос провокацијама, показала културу и достојанство, а да ће "њима (Албанцима) купити књиге лепог понашања". "Можда некад нешто и науче", поручио је премијер.

Премијер је, говорећи о разговорима са Србима у Пасјану и Штрпцу, рекао да је веома задовољан и захвалан због чињенице да су они показали данас да поштују рад Владе Србије и то што одлуке доноси хладне главе, а не врелог срца.

"То људи разумеју", рекао је Вучић новинарима на уласку у конак манастира Грачаница.

Он је приметио да је данас у Косовском поморављу видео људе "уздигнутих чела и руку", који поносно носе српске заставе на Косову и Метохији.

Такође, истакао је да је пресрећан и због броја људи који су се појавили на отварању породилишта у Пасјану, као и огромног броја људи који су га дочекали у Штрпцу и Грачаници и оценио да то показује да људи поштују оно што влада ради.

"Пред нама је тежак посао у наредном периоду, али сам уверен да ћемо имати боље резултате, да ће живот да победи и да ћемо обезбедити бољу будућност нашем народу једном мудријом и паметнијом политиком", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише неке изјаве да ће Грачаница бити нека врста центра српског народа на Косову и Метохији у односу на Косовску Митровицу, Вучић је рекао да се у тако нешто није мешао и да је то на народу да одлучи.

Како је додао, за Владу Србије једнако је важан однос према Србима у свим деловима Косова и Метохије.

Вучић је, одговарајући и на друга питања, рекао да се разговара и да ће се разговарати са председницима свих локалних самоуправа на Косову и Метохији, како би се видело на који начин може да се помогне развој бизниса.

"То је једна од ствари којима ћемо се посветити у будућности", рекао је Вучић и додао да под тим не подразумева "фиктивно запошљавање", већ стваран посао. Новинарима се обратио и владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, који је рекао да долазак премијера и министара потврђује јединство у напорима да се сачува Косово и Метохија и српско присуство на "светим просторима".

"Најважније је да наш народ остане, да не продаје земљу и да буду на својим огњиштима. Заједно држава и црква ће урадити све да се помогне свима који овде живе", рекао је он и додао да су томе посвећени и да ће уз Божју помоћ у томе и успети.