Вести

Вучић: Срећан сам што своју будућност видите у својој земљи

“Срећан сам што своју будућност видите у својој земљи“, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић најбољим младим лекарима и матурантима средњих медицинских школа, њих 203, којима су данас уручени уговори о раду.

Вучић је на свечаности доделе уговора рекао да родитељи најбољих младих лекара и здравствених радника треба да буду поносни на своју децу, која су показала да имају циљ и да га достижу, те поручио да буду још амбициознији, а држава ће, рекао је, учинити оно што тгреба да они даље могу да напредују.

"За само шест или седам година удвостручићемо примања од 2014. године, можда и више од тога. Сваке године можете да рачунате на све више, али ћемо и ми од вас тражити све више - и више дисциплине, одговорности и више рада, ма колико био тежак", рекао је Вучић.

Председник је указао да се на здравство у Србији потроши петина државног буџета, око две милијарде и двеста хиљада динара и истакао да ће држава у будућности улагати још више, да ће плате докторима и медицинским сестрама у наредном периоду бити драстично повећаване, као и да ће се радити на инфраструктури.

Петина свих прихода које грађани зараде потроши се, истакао је, на здравство, истичући и да држава доста улаже у ту област и да ће то улагање бити још веће.

"Данас градимо више него икад", рекао је Вучић и додао да је изграђен Kлинички центар у Нишу, да ће Kлинички центар у Београду за годину и по дана бити завршен, као и да ће бити завршени клинички центри у Новом Саду и Kрагујевцу.

Вучић је рекао и да има још доста проблема у здравству, наводећи да често и њега зову како би тражили помоћ за своју децу, родитеље, ближње.

"Ако немате друго решење, него да дођете до председника, значи да имамо безброј проблема", рекао је Вучић и као један од њих навео и да многе болнице немају материјално књиговодство и да не знају колико имају ћебади, лекова, ињекција.

 

Завршетак изградње KЦС до августа 2021.

“Радови на изградњи и реконструкцији Kлиничког центра Србије у Београду иду брже од очекиваног и сигурни смо да ће бити готови до августа 2021. године“, изјавио је Вучић.

Након свечености поводом уручења уговора о запослењу најбољим ученицима и студентима медицинских факултета, Вучић је изразио наду да ће до краја јануара следеће године почети рушење, како је рекао, најлошијег инфраструктнурног објекта у нашем здравству, а то је зграда Инфективне клинике у Београду и почети израдња нове.

Председник је најавио и да ће држава уложити новац у домове здравља и амбуланте широм Србије, како би грађани из унутрашњости имали најбољу здравствену заштиту и како не би морали да путују у велике градове.

"Променили смо стање у здравственом систему Србије, некада на европским листама нису хтели ни да мере стање српског здравства, а данас смо испред седам или осам држава чланица Европске уније у тој области. То је зато што улажемо много новца, јер желимо најбоље резултате, а то можемо учинити ако ангажујемо најбоље младе лекаре", подвукао је Вучић.

Указао је да је плата медицинских сестара данас за 38 одсто већа него што је била пре 2014. године, али, како каже председник, није задовољан тим резултатом, јер - мора бити већа.

"Потребно је да наставимо да повећавамо плате, али и да захтевамо још већу дисциплину и одговорност", закључио је Вучић.

 

Са министрима о стратегији развоја Србије до 2025.

Вучић је јутрос разговарао са делом министара Владе Србије о стратегији развоја Србије до 2025. године, која ће, како је раније најавио, бити представљен јавности 28. децембра.

Вучић је рекао да је јутрос разговарао са "важним министрима", и да ће наставити те разговоре и са другим министрима, како би тај план био што прецизнији и реалнији.

"Представљањем тог плана грађани ће видети каква је њихова будућност, на шта могу да рачунају, колике ће им бити плате и пензије, да ли ће моћи да подигну кредит за ауто и шта могу да купе својој деци", рекао је Вучић.

Председник истиче да је Србији за тај план потребна нова енергија која мора да буде увезана и са структурним реформама, као и да ће највећи терет овај пут пасти на министре и директоре јавних предузећа, јер се тиче и реформе јавних предузећа, што је, рекао је, тешко спровести.

Разговарао је, истиче, и са регионалном директорком Светске банке Линдом Ван Гелдер, која, што му је посебно важно, долази и у Тирану.

"Изванредна је вест када они кажу да Србија има простора за седам одсто раста. Па, ми би били не европски, већ светски лидер. И зато хоћу да спроведемо те реформе у договору са Светском банком".

Нагласио је да треба видети шта још може од структурних ствари да се уради, на пример, како да се побољша закон о девизном пословању, затим око оперативног лизинга и друго.

Та стратегија развоја земље у наредних пет година му је, тренутно, рекао је, најважнија:

"Пошто са толико добрих ствари морамо да изађемо пред народ и да буду реална и објективна, а не само листа жеља или пројеката".

Истиче да људи знају да када он каже да ће се нешто градити, да ће се то и градити.

"Kада кажем да ћемо за две године да почнемо да градимо аутопут Вожд Kарађорђе (од Аранђеловца до Бора), сви знају да ће се то десити, као и за Моравски коридор", додао је Вучић.

 

Нове реформе неће "болети" народ, већ министре и директоре

“Нове реформе, које намеравамо да спроведемо, овај пут неће "болети" народ, као претходне, већ министре и директоре јавних предузећа, а циљ је да обезбедимо још већи раст“, поручио је председник Вучић.

"Рефроме које су биле спроведене су ''болеле'' народ, а данас се показује да су биле исправне. Будуће реформе које треба да спроведемо неће ''болети'' народ већ министре и директоре наших јавних предузећа, али сам сигуран да ће нам донети још већи раст и још значајно веће повећање ваших примања", рекао је Вучић.

Рекао је да ће због тога у наредном периоду бити повећане плате, драстично:

"За шест или седам година удвостручићемо примања од 2014. године и то не номинално, већ реално, а можда ће бити и више од тога", навео је председник.

Медицинске сестре сада имају номинално за 38 одсто веће плате него пре 2014. године, а око 30 одсто реално веће зараде, напоменуо је Вучић.

“Издвајаћемо све више новца за здравство, али ћемо тражити и више резултата и већу продуктивност рада“, поручио је председник Србије.

 

Задовољан сам што Ђукановић долази у Тирану

Председник Црне Горе Мило Ђукановић учествоваће на састанку лидера Западног Балкана у Тирани, на којем ће се разговарати о иницијативи "мали шенген", а председник Александар Вучић рекао је да је задовољан због тога и да се нада да ће та иницијатива, у којој су за сада Србија, Албанија и Северна Македонија, бити шира.

Истовремено, то што не долази шеф европске дипломатије Жозеп Борел и што, можда, нису сви у Бриселу срећни због те регионалне иницијативе, Вучић не види као проблем и истиче да ни они нас у ЕУ не питају да ли нам се свиђа или не нека одлука коју доносе.

Нада се, рекао је, да ће та иницијатива привући и друге земље региона.

"Желим да верујем да у будућности постоји могућност да овај савез три земље Србије, Северне Македније и Албаније, савез не у политичком, већ у економском и трговинском смислу, проширимо и даћу све од себе да на то укажем и председнику Црне Горе и другим представницима из региона", рекао је Вучић.

Црна Гора је од почетка иницијативе, која је потекла од председника Србије Александра Вучића, била уздржана, уз бојазан да би могла да угрози европске интеграције региона.

Упитан да ли то што шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел неће бити у Тирани говори да нису сви у ЕУ задовољни иницијативом, Вучић је рекао да га то стварно и не занима.

"Стварно ме не занима да ли се свиђа или не, они нас, кад имају Европски савет, не питају да ли се нама нека одлука допада или не", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је у ЕУ видео различите коментаре, од веома позитивних, будући да се "мали шенген" наслања на Берлински процес, до оних којима се не свиђа када сарађују народи на Балкану и узму ствар у своје руке.

"Има оних којима се не свиђа кад нешто што су нам саветовали прихватили и то спроведемо у дело, али ако нема неког од њих у централној столици онда се њима не допада и није то нека превелика тајна", рекао је Вучић,

Вучић је рекао да та иницијатива може да побољша живот грађана, јер ће производи бити конкурентнији, биће нижи оперативни трошкови за превознике робе, постојаће јединственије тржиште радне снаге него данас и биће неупоредиво боље за свакога у региону.

"То ће допинети већем БДП, бољем животу наших грађана. Да се правдамо некоме у Европи због тога, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

 

Трампу импичментом само учињена услуга

Вучић је изјавио, поводом поступка опозива председника Сједињених Америчких држава Доналда Трампа, да је, према његовом мишљењу, све на страни америчког председника.

Вучић је рекао да сматра да је том процедуром Трампу само учињена услуга.

"Ако имате оптужбе које нису утемељене, онда вам се то окрене као бумеранг и мислим да су председнику Трампу само учинили услугу. Ако анализирате резултате његовог рада, ниво запослености и прихода, раст БДП-а, ако хоћете и смањење броја жртава у различитим ратовима широм света, све је на страни председника Америке, али није моје да даље улазим у то", навео је Вучић.

Српски председник је напоменуо да ће Американци доносити одлуке о себи, својој земљи и својој будућности.

"Ми смо сувише мали да би се на било који начин у њихове ствари мешали. Ово је само мој лични став и ништа више", закључио је Вучић.

 

Да само кажем Стефановићу да оде...

Ове године било је 12 пута мање мафијашких убистава него током "демократских" режима 2002. или 2003. године, рекао је председник Вучић и истакао да је то само један од добрих резулатата рада МУП и министра Небојше Стефановића, због којих је, рекао је, Стефановић мета напада.

Вучић је истовремено одбацио све спекулације о наводном сукобу њега и Небојше Стефановића.

"Прво су причали како је све криминал, па онда да баш и није криминал, па су рекли да је то сукоб мој и његов. Постављао сам питање - да ли је то криминал или је то мој и његов сукоб....", приметио је Вучић и додао:

"Не само да не постоји никакав сукоб, него да само кажем Стефановићу да оде и да се склони, он би то урадио истог часа", нагласио је Вучић и поновио да је министар полиције на мети зато што је успео да уради нешто што пре њега није нико.

Истиче да је ове године било 12 пута мање мафијашких убистава него током "демократских" режима 2002. или 2003. године.

Вучић је навео да је Стефановић успео да обезбеди да буде највише до сада заплењене дроге, као и да полиција има веће плате него икад.

Председник је рекао да нападају Стефановића и зато што се бори и не плаши се да каже све онима који су уништавали и пљачкали земљу.

"Шта је било са Јовањицом? Надам се ћемо у наредним данима и недељама имати истину о томе, на тужилаштву је да да потпуну истину и да се види о каквим лажовима је реч".

Вучић истиче да су нападали једног полицајца само само зато што је ухватио нарко-зликовца са дрогом око врата, "јер баш њега није смео да ухвати" и да је то прави разлог жестоких напада против Стефановића.

 

Тодосијевићу судили због изјаве о Рачку, а Тахири прети ратом

“Ивану Тодосијевићу судили су због изјаве о Рачку, а Едита Тахири прети ратом и нико не реагује“, констатовао је председник Александра Вучић и истакао да то јесте лицемерно, да је Албанцима, за разлику од Срба, дозвољено све, али да ће, упркос томе, Србија и даље чинити све да се очува мир.

"Све што је дозвољено западним дипломатама и Албанцима, нама није дозвољено, чак ни право на другачије мишљење. Kада Едита Тахири позива на рат, ниједна амбасада ни са чим није изашла. Она каже да ће бити рата. То није само позив, то је претња ратом. Ћутаће вам и многи београдски кругови, као што ће да ћуте и те амбасаде, западне", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су, када се придружио напорима Српске листе да вербални деликт или другачији став и мишљење не буде кажњавано казном затвора, као што је то био случај са Иваном Тодосијевићем, реаговале четири амбасаде западних медаља.

"Скочиле су да мени соле памет и да ме уче како не треба да мењам историју коју они мисле да су направили, јер они не могу да се сагласе са тим да неко има другачије мишљење, став. Истовремено, те амбасаде земаља чланица Европске уније ћуте као заливене када нам говоре да у Јасеновцу није почињен геноцид и да су тамо били само радни логори, да тамо људи нису ни убијани, апсолутно ћуте", рекао је Вучић, истакавши да није реч о Рачку, месту где је убијено 100 или 1.000 или десетине и стотине хиљада људи, већ о 40 људи, за које "ми тврдимо да је један део припадао такозваној ОВK, а они да није".

Вучић је такво понашање назвао лицемерјем, које показује, према његовим речима, у каквој се ситуацији налазимо већ много година.

Председник Србије је поновио да је његов одговор на све то да ће Србија да чува мир.

"Ми ћемо да се боримо да имамо мир и да молимо оне који мисле да са неким ратују и да некога нападају да то не чине. Не зато што смо страшно уплашени, већ зато што је то ужасно лоше за све. И то је моја једина молба".

 

Kомпромисом решити несугласице око ЦГ закона о вероисповести

Вучић је изјавио да није ни срећан, ни задовољан Предлогом закона о слободи вероисповести у Црној Гори, јер се, како је рекао, тиче виталних интереса нашег народа и Српске православне цркве.

"Није ми лако да говорим о стварима које се дешавају на територији друге државе, али, пошто је у питању интерес нашег народа, нисам ни срећан, ни задовољан поводом тог Предлога", рекао је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће се несугласице око Предлога решити дијалогом и компромисом. 

"Надам се да ће бити довољно мудрости свуда да се то реши, јер другу врсту политичке моћи немамо", подвукао је Вучић.

 

Плата медицинске сестре: 2012. до 29.000, сада 50.000...

Вучић је рекао да плата медицинске сестре 2012. године није прелазила 28.000 или 29.000 динара, да је сада око 50.000 динара и да ће се још повећавати, али и напоменуо да се тај новац не обезбеђује "из ћупа", већ тешким и озбиљним радом.

"Тих 50.000 је мало, али је много више у односу на 30.000, колико је било раније (у време претходне власти). Ја не могу из ћупа да вадим паре, већ само озбиљним и тешким радом можемо да обезбедимо напредак земље. Нема пара у ћупу, то могу тајкуни, попут Ђиласа и Мишковића и Шолака, али не за народ него за себе", рекао је Вучић.

На свечаности на којој су најбољим младим лекарима и матурантима средњих медицинских школа уручени уговори о раду, Вучић је рекао да су свим радницима запосленим у јавном сектору плате и номинално и реално порасле у претходним годинама.

Kако је навео, плате запосленима у МУП и војсци су, у поређењу са платама пре смањења 2014. године, порасле за 26 одсто, у основном и средњем образовању 29,8 одсто, у вишем и високом образовању 18 одсто, истраживачима у институтима 17 одсто, у установама културе 22,3 одсто, судијама и тужиоцима 10,2, а запосленима у судовима и тужилаштвима 21,2.

Докторима медицине и стоматолозима плате су порасле за 29,6 одсто, медицинским и стоматолошким техничарима 37,9 одсто у односу на пре 2014. године, односно 53,2 одсто у односу на период после смањења плата 2014.

"Та плата је номинално за 38 одсто већа него пре 2014. године, значи око 28 до 30 одсто реално виша него што је била тада. Она је и даље мала, али мислим да ти људи добро виде правац у којем се креће Србија и знају да ћемо и следеће године да увећамо плате", рекао је Вучић.

Говорећи о приватном сектору, Вучић је рекао да је минималац био 15.700 динара 2012. године, а да је данас први пут преко 30.000, што је дупло више.

"Реално је преко 60, 70 одсто реално већи минималац", рекао је Вучић и додао да очекује да већ у јануару просечне плате буду 510, 515 евра, јер тада први пут ће бити исплаћени већи минималци.

"То је мало, недовољно, али је највише у нашој историји. Не кажем да сам срећан и задовољан, јер је потребно много више да бисте пристојно живели", рекао је Вучић.

Упитан да ли су те плате довољне да задрже медицинске раднике у Србији, као и да прокоментарише своју изјаву упућену немачком министру здравља Јенс Шпану да не долази у Србију, Вучић је објаснио да је Шпан добродошао у Србију, али и да му је рекао да не долази ако ће посетити нашу земљу само да би привукао медицинске раднике у Немачку.

"Мој посао је да сачувам и урадим све што могу да наши људи остану у нашој земљи, а то ћемо се изборити бољим платама, пензијама и условима", рекао је Вучић.

Додао је да се 20 сестара вратило у Kлинички центар у Београду из приватног сектора и иностранства, зато што виде у ком правцу иде земља.

Вучић је рекао и да ће Србија на крају године бити у првих десет европских земаља по стопи раста.

"Ја се надам да ћемо бити и у првих шест, седам европских земаља по стопи раста, а међу првих десет сигурно", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да ће Србија и ове године имати суфицит у буџету, наводећи да се никада није десило да држава има три-четири године за редом суфицит у буџету.

 

Kорупција у Старом граду - "модус операнди" те власти

Вучић је изјавио да није изненађен што су се појавила два сведока која су потврдила тврдње Лазара Лешњака, кума председника општине Стари град Марка Бастаћа, у случају корупције у тој општини.

Вучић је одговорио да свако зна да је то истина и да је то "модус операнди" те власти кроз деценију и по, у Београду и у остатку земље.

"Зар стварно мислите да неко може да измисли да је човек (Бастаћ) за дечје позоришне представе узимао рекет, стављао кесу на главу свом куму и тукао га? Свако зна да је то истина, "модус операнди" њихов кроз деценију и по у Београду и свуда где су имали власт", рекао је Вучић.

 

Хашиме, неће се догодити

Вучић је изјавио да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином, чим буду укинуте таксе од 100 одсто на српску робу, али да је неопходно да прво у Приштини формирају владу.

Вучић је рекао да Србија не коментарише колико траје тај процес, али и подсетио да су из Приштине лицитирали са датумима.

"Рекли су да ће бити формирана до 1. новембра, затим до 1. децембра, онда је Тачи пред Макроном, када смо били заједно, рекао да ће бити најкасније прва недеља децембра, а ја сам му у лице рекао: ''Хашиме, неће се догодити, опет не говорите истину''", навео је Вучић и додао да су то техничке ствари, а да је суштина да сачувамо мир.

 

О нападима и медијима...

Вучић је изјавио да би пре избројао насловне стране медија у којима није нападан, него када би бројао колико нападају њега, породицу и странку коју води, мада додаје да је то и показатељ демократског духа земље данас, за разлику од "антидемократског до 2012.".

Вучић је истакао и да до 2012. године није постојала ниједна телевизија у којој је могао неко да каже нешто против тадашњег режима.

Добро је, рекао је, што данас тога има, мада медији који га нападају не постижу неке велике резултате.

Народ, рекао је Вучић, није глуп да не схвата о чему се ради када једна телевизија пусти у 27. минуту својих вести да је отворен ауто-пут, на који су грађани чекали 70 година и то тако што су анализирали ко је како био обучен и ко је коју песму пустио.

Рекао је да испада да толике геније из опозиције, како се представљају, један "кретен", како њега називају, већ седам пута "растура" на изборима.

"А и када су имали сву власт и када није постојала ниједна телевизија и ниједна новина (која је критиковала), увек су побеђивали тако што су социјалисти прелазили на другу страну, па варали куповином на једној, па на другој страни, и тако даље, и све то против нас, кретена. Па какви ли су тек ови други генији, када их ти кретени тако лако побеђују", запитао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк