Вести

Вучић: Шта год да ураде, не могу ми ништа

Председник Србије Александар Вучић гостовао је у емисија "Ћирилица", где је говорио о инциденту који се догодио у суботу, када су тројица младића "бентлијем" налетела на његов аутомобил, али и о претњама опозиције.

На почетку емисије рекао је да је аплауз публике у студију упућен победи кошаркаша, али и одбојкашима и српским спортиситима који су освојили медаље протеклих дана.

- Честитам Звезди и Партизану на успесима, које су остварили у значајну подршку државе - рекао је Вучић и напоменуо да су оправдане критике навијаче Војводине, Радничког из Ниша и осталих мањих клубова.

Председник је истакао да ће се градити спортски центри широм Србије и у том смислу је поменуо Зрењанин и Сенту, али је напоменуо да ће се радити на изградњи националог атлетског и фудбалског стадиона.

 

"Никад нисам рекао да је покушан атентат на мене"

Говорећи о инциденту, који се догодио у суботу ујутру, председник Србије је рекао да је тада кренуо на други састанак тог дана, на којем је требало да се сусретне са председником и премијерком РС Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

- Никада нисам рекао да је неко покушао атентат на мене, то нисам рекао ни у Сребреници, где да није било мог обезбеђења, могло је да буде фатално - казао је Вучић, коментаришући поједине наводе у јавности да се причама о атентатима замајава јавност.

Напомиње да је у суботу увече добио поруку од главног и одговорног уредника "Политике" Жарка Ракића, који му је пренео сазнања у вези са инцидентом који се догодио тог јутра.

- Он је то објавио, иако сам замолио да то не објављује - рекао је Вучић и казао да није желео да цензурише медије нити је уредник "Политике" то схватио као притисак.

- Чудно је да се неко у осам ујутру три пута врти око Топчидерске звезде, али мислим да је разлог то што су били под утицајем наркотика - изјавио је Вучић и на опаску водитеља додао да ће истрага надлежних органа све показати.

Вучић је напоменуо да је министар Небојша Стефановић сат времена после објаве у медијима о инциденту, изашао у јавност и рекао да нема сазнања да се ради о атентату.

- Истина, занимљиво је да су двојица од тројице у аутомобилу који нас је пресрео била под дејством наркотика, у скупом возилу, те да се не поклапају искази људи тамо одакле су они изашли - рекао је Вучић.

То све говори, додао је, зато што су раније неки други говорили о атентатима свака три дана, иако они нису никоме представљали политички проблем, "па су људи задржавани по 30 дана, чак неки људи из амбасада и узимано им је за зло што возе пса на задњем седишту".

- Не бих да се мешам у посао државних органа, али сам сигуран да ти људи нису хтели да ми науде - поновио је Вучић.

Упитан како коментарише забринутост људи због инцидента, Вучић је рекао да верује да је само мали број људи истински забринут, али је поручио да нико не треба да брине, јер он није плашљив.

- Шта год да ураде, не могу ми ништа, сви што прете не могу Србији ништа - поручио је.

 

Мој виноград у Тоскани измислили, као и 24 стана Малом

"Немам виноград у Тоскани и откуд мени виноград тамо, али то су измислили по угледу на опозицију у Русији, која је својевремено Путину и Медведеву 'нашла' викендице у Тоскани", рекао је Вучић.

"Ваљда су мислили да су духовити и да треба и мени да нађу неку викендицу и виноград тако се та прича појавила", рекао је председник, коментаришући написе у неким медијима о томе да поседује виноград у Тоскани.

Како је рекао, лагали су, као што су лагали о Синиши Малом да има силне станове у Бугарској и сада, иако је доказано да су то биле лажи: "Морам да кажем да ми је жао што не можемо да кандидујемо Малог за градоначелника Београда, јер је много урадио за град - преполовио је дуг за три године и отворио 500 градилишта".

"Ја сам одмах рекао да су то лажи, јер која би будала изабрала 24 стана у Бугарској. Све је доказано, и да је фалсификован његов потпис, али, шта сад вреди, притисак је био огроман, а ја нисам нашао начин да га одбраним", рекао је Вучић.

Упитан како коментарише то што је ДС данас оптужила Сашу Јанковића да је његов сарадник, Вучић је рекао да би на неки начин могао да каже и да су сви они у опозицији његови сарадници, али је и поручио да би било боље да имамо у опозицији одговорније људе који се баве политиком, а не линчовањем противника, лажима...

 

Било је наређено да Тадићеве слике буду у амбасадама

Председник Србије је рекао да је једино његових фотографија нема у ДПК и институцијама, те да су пре њега сви остали имали окачене фотографије.

- То су што урамљиване фотографије, то сте сви ви, грађани Србије платили - истакао је Вучић и прочитао документ под ознаком "хитно" из МСП, који је је својевремено потписао тадашњи министар Вук Јеремић, којим се налаже качење фотографија Бориса Тадића.

Он је поновио да не жели да се каче његове слике, јер за то нема разлога, нити му је то потребно, као неким његовим претходницима да би нешто прикрио:

- Шта ће мени то? Зато што ће озбиљно да се повећају плате и пензије, биће 450 евра, а кад сам постао премијер било је 350, кад јавни дуг пада? Шта би ми то требало да скривамо - упитао је Вучић и додао да ће одговорити на све неистине и лажи.

Председник Србије је прочитао и твитове Зорана Чичка, Тање Јордовић и Сергеја Трифуновића, док су приказани снимци Милована Бркића како прети Вучићу.

- Суштина политике Милована Бркића је удри и убијај - рекао је Вучић.

- Ни у једној земљи није могуће да се јавно прети председнику - указао је Вучић.

 

Нападају нас у Београду, мање у Сарајеву и Загребу

Председник је истакао да су договори са Републиком Српском о помоћи од 5,5 милиона евра за више инфраструктурних и других пројеката и о заједничком раду на очувању српског језика, културе и историје више нападани у Београду, него у Сарајеву или Загребу.

Вучић је рекао да су неки у Београду "оценили као провокацију то што су Срби сели да разговарају о своме језику, култури, историји, о томе да се сачува ћирилично писмо".

- Србија хоће, упркос критикама, да брине о томе. Е, па, имамо право да постојимо као Срби - рекао је Вучић

Он је уочи предстојеће посете Сарајеву поручио да односе Срба и Бошњака сматра веома важним и поновио да Србија поштује интегритет БиХ: "Ја то не кријем и ја то стварно мислим".

Вучић је додао да је Србин, који воли Републику Српску, али да поштује БиХ и сматра да су односи Бошњака и Срба изузетно важни, због будућности.

- Они су важни и због Новог Пазара, Сјенице, Тутина - указао је председник Србије.

Приметио је да је на питање једног новинара из Сарајева рекао да не би имао ништа против да БиХ гради вртиће и школе у тим местима и да носе име Босне и Херцеговине.

Председник Србије је нагласио да неће дозволити икоме да понижава српски народ, да нам се ускраћује право на заједничку културу, писмо, веру... Како је рекао, све што ради Србија са Републиком Српском - чини то у складу са свим јавно-правним нормама...

- Они који причају да то подсећа на идеје из Меморандум САНУ причају глупости, а да Меморандум нису ни прочитали - приметио је.

 

Дијалог са Приштином може да се одржава било где под надзором Брисела

- Ми смо прихватили да се дијалог Београда и Приштине води у Бриселу, а може да се води где год хоће под окриљем Брисела и то је у реду, али, ако се убацују неки други играчи, онда дајте да разговарамо о томе ко још треба ту да уђе - каже председник Вучић.

 

Вучић о инциденту са фонтанама

- Нисам веровао ни кад сам чуо од Весића да је неко сипао детерџент у фонтане. Сматрам да са тим људима нешто није у реду! За разлику од таквих недела, ми смо ти који смо улагали. Још се кајем што Мали неће бити кандидат за градоначелника, јер он је свој посао обављао у најбољем реду - поручио је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић каже да је позвао америчког председника Доналда Трампа у посету Србији и да ће га позвати поново, те да постоји нада да Трамп и дође у нашу земљу и истакао да ће покушати да доведе још неколико светских лидера у Србију током свог мандата.

- Ако је постојала шанса да неког америчког председника доведемо у Београд, мислим да нам је то сад шанса. Као што мислим да ћемо довести и руског председника у нашу земљу - рекао је Вучић.

Говорећи о Доналду Трампу, председник Србије је рекао да никада не користи прилику да га нападне, јер, каже, не улазећи у политику Трампа, не може да га напада, већ поштује храброст председника САД, због тога што је тешко издржати "патологију какву шире ЦНН и други" у Америци.

- То је тешко. Шта год да ураде, за све су криви и то полако узима сва права... Али, Трамп је направио револуцију - да је народ важнији од свих ''селебритија'', да је могуће победити и кад устану Мерил Стрип, Леброн Џејмс... Грађани су им поручили - брига ме за вас, овде се ради о мени, хоћу неког ко брине о обичном човеку. Ту је Трамп имао страшну храброст и енергију. Капа доле, мајсторе. А да ли ће имати снаге да нешто постигне, то је друго питање - навео је Вучић.

Он је додао да ће дати све од себе да током мандата још једном доведе кинеског председника Си Ðинпинга, што би био "страшан и невиђен" успех.

- Кинески премијер Ли Кећанг је већ био у посети Србије, а мислим да ће у новембру још једном доћи у Србију, да се отворе радови на прузи Београд - Будимпешта - рекао је председник.

Постараће се, каже, да у Србију дође премијер Индије, Нарендра Моди.

- Постараћу се да видимо кога моземо из светске политике да доведемо. Ако бих успео, са премијерком Аном Брнабић, да замолимо Ангелу Меркел и Емануела Макрона да дођу у Ниш 2019. године... - рекао је Вучић.

 

Вучић о БиХ и инциденту у Сребреници: Нисам хтео да погнем главу

На поновно питање новинара о нападу на њега у Сребреници, Вучић је рекао да је усправне главе ишао и да је упитао човека који га је гађао, зашто то чини.

- У вези са односом према БиХ, запитајте се - јесам ли вас ових 5 година увредио било чиме? Ишао сам усправно у Сребреници. Тамо сам отишао и показао поштовање према жртвама. Човек ме гађао пластичном флашом, па каменом. Стао сам и питао га "зашто ме гађаш, шта сам ти учинио?". Онда су кренули са свих страна, па су ме момци повукли горе. Али ниједном нисам хтео да погнем своју главу, нисам хтео на том месту. Показао сам пијетет. Поштујемо интегритет БиХ, то је веома битно. Ја сам Србин који воли Републику Српску, али поштујем интегритет БиХ. Поштујем и Дураковића и друге људе, поштујем и њихове одлуке јер имају право да кажу шта желе. То је њихово право. Предстоји нам тежак и дуг дијалог са Бошњацима у будућности - поручио је Вучић, подсетивши и на ситуацију како је нпр. Изетбеговић био лепо дочекан у Београду.

 

Тражићемо да осуђени Срби казну служе у Србији

Тежа су била времена мојих претходника, рекао је председник Александар Вучић коментаришући чињеницу да је он једини политичар који није изручио ниједног држављанина Србије Хашком трибуналу.

- Њихова времена су била тежа, мени је била значајно лакша ситуација, него мојим претходницима - приметио је Вучић гостујући на Хепи телевизији.

Упитан како коментарише касније понашање Трибунала, који је најпре вратио Шешеља у земљу уочи избора, а затим тражио да га Србија врати у Хаг, да би након тога тражио изручење троје радикала, Вучић је рекао да је очигледно било да су лидера радикала вратили уочи избора да би дестабилизовали Србију.

- Вратили су Шешеља очекујући да позиција СНС буде ослабљена, а да Србија буде лутка на повоцу с којом би могли да раде шта хоће. То су сигурно имали на уму кад су га вратили. Када се то није десило рекли су - сада га вратите назад. Па смо ми рекли - чекајте људи, ово је озбиља држава и не можете тако.

А онда су тражили троје радикала, додао је, са образложењем да су вршили притиске у поступку који је био завршен, а Шешељ ослобођен.

- Ми смо онда рекли ''ви тражите њих, који су криви за не знам шта''.

Па немојте више да тражите продужење да бисте добијали плате... Нисам се, међутим, ни на који начин мешао, а наши су органи закључили да њихови захтеви нису у складу с нашим законом о сарадњи с Трибуналом - навео је Вучић али и додао да верује да ће се притисци наставити.

Додао је и да ће Србија тражити да сви Срби који су осуђени у Хагу казну издржавају у Србији.

- Видим да има проблема, а ми ћемо да преузмемо њихов смештај, они ће и овде бити затворени, само да дођу у земљу, ми преузимамо трошкове, што ви да их плаћате, то ћемо ми, ми ћемо плаћати њихову неслободу. Ста год били наша је обавеза да бринемо о њима, па и о Младићу, зато смо и послали гаранције као и за сваког другог држављанина Србије - рекао је Вучић.

 

Неће Србија више никоме да буде "џак за ударање"

Ми имамо добре односе с Македонијом, са македонским народом и немам ништа против политике Македоније, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић, а упитан да коментарише недавни неспоразум Србије и Македоније.

- Њиховог премијера Зорана Заева поштујем, немам проблем ни с тим што се састао с Драганом Шутановцем. Мене интересује каква је њихова политика према Србији и важно нам је какав ће бити њихов став поводом Унеска, поводом неких других питања која су важна за Србију - рекао је Вучић.

На тим ћемо односима да градимо реципрочне, искрене и добре односе с Македонијом, али нема тога више да ми будемо било коме џак за ударање, а да ни руку не подигнемо - поручио је председник Србије.

 

Изгледа да сам се нешто замерио Карићу

Изгледа да сам се нешто замерио нашем пријатељу Богољубу Карићу, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић коментаришући оцене словеначког института Ифимес како он наводно "прави хаос на Балкану по налогу Ангеле Меркел".

Упитан да коментарише писање Ифимеса, у чијим су телима Стипе Месић, али и Зоран Живковић и други, Вучић је приметио да "у томе има и нашег пријатеља Карића..".

- Изгледа да сам му се нешто замерио, он је пријатељ са људима из Ифимеса - рекао је Вучић.

 

Сигурно се неће догодити да се пробудите, а Вучић признао независност Косова

Председник Вучић осврнуо се и на разговоре између Београда и Приштине, рекавши да се воде озбиљни преговори.

- Немам готово решење, нема га нико, али се сигурно неће догодити да се пробудите, а Вучић признао независност Косова - изјавио је председник Србије.

Он је подсетио да је Србија прихватла да се дијалог води у Бриселу, под покровитељством Европске уније.

Уколико неко сматра да би требало уводити нове актере, напоменуо је Вучић, требало би разговарати и о томе.

- Ми тиме морамо да се бавимо, решавамо проблеме, гарантујемо безбедност народу, да виде своју будућност на огњишту и како да се поставимо - рекао је Вучић.

Он се заложио за договор, озбиљни консензус, да сви заједно преузмемо одговорност за будућност.

- Кренуће сад много иницијатива, али после Њујорка - најавио је Вучић и рекао да ће се тамо видети са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим, америчким и званичницима из Немачке и региона. Могуће је да тамо буде и Хашим Тачи, па ћемо видети како ће то да изгледа.

 

Нећемо у НАТО, развијамо нашу војску

Вучић је, говорећи о уласку у НАТО поручио да ће Србија сама да доноси одлуке, да неће да иде ни у један војни савез и хоће да развија своју војску. Вучић је поручио и да неће само бити повећане плате војци и полицији, већ ће се изаћи да програмом изградње станова, како би војници и полицајци лакше решавали стамбено питање.

Он је навео да је и у седишту НАТО-а рекао да Србија неће бити чланица тог војног савеза, као и да генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг има разумевање за то.

- Јенс разуме Србију. Нико нас не тера у НАТО - рекао је председник и назначио да Србија хоће да развија своју армију, да она јача, а да војници и полицајци боље живе.

- И биће велико повећање плата, уз још нека позитивна изнеђања, јер они морају лакше да дођу до решења стамбених проблема. Ускоро ћемо изаћи са програмом да им помогнемо и омогућимо градњу великог броја стабмених квадрата, како би војници и полицајци могли лакше да реш стамбено питање - рекао је председник Србије.

То се, подвукао је, може само онда када имате добро стање у буџету и немате проблем са јавним дугом, што је сада случај.

Говорећи о изјави америчком сенатора Рона Џонсона у вези са Хуманитарним центром у Нишу, Вучић је рекао да је он изнео ставове америчке политике.

- Он је изнео оно што чујете од сваког Американца, као што од сваког Руса можете да чујете да не желе Србију у НАТО-у, они не желе да дамо дипломатски статус Центру у Нишу, као ни утицај Русије овде. Морао сам да реагујем, Србија доноси сама одлуке - закључио је Вучић.