Вести

Вучић: Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума

Београд и Приштина су стотинама хиљада миља далеко од споразума, а косовски Албанци симулирају некакву реалност која не постоји, а добар део међународне заједнице се прави да то не види, утисак је који је председник Србије Александар Вучић стекао из низа разговора и контаката са званичницима у Минхену, током конференције о безбедности.

"Неко није потпуно искрен", рекао је Вучић и додао да заправо није разочаран, иако, можда, тако звучи, јер, каже, није ни очекивао суштински другачији приступ од земаља које су признале косовску независност.

"То је помало невероватна ситуација, морам да признам да је могуће да ја, иако имамо контакте са свима, да или нешто не разумем или неко није потпуно искрен", рекао је Вучић.

Сви говоре, објаснио је, о потреби укидања такси на робу из Србије, али, констатује, таксе и даље постоје.

"Једино што смо чули овде по том питању је - "хвала вам, Срби, што не уводите реципрочне мере", пренео је председник Србије.

"Али, то не може довека да траје. Србије тиме није ништа добила", додао је Вучић.

Што се тиче косовских Албанаца, они, каже председник Вучић, изводе већ месецима трик - Харадинај мерама стиче унутрашњу популарност, а Тачи обезбеђује међународну подршку тако што говори како ћемо постићи споразум за три, за шест месеци, само што нисмо...

Зашто то раде, јасно је, каже председник - ако споразума не буде, Албанци ће рећи да су говорили о споразуму, а да су Срби против, јер све време говоре да је споразум далеко и да га неће бити, што, истакао је Вучић, и јесте истина.

"Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума", каже Вучић, а све остало је, према његовом утиску, симулирање у којем учествује и део међународне заједнице, који и у Минхену отвара простор делегацији Приштине, у којој има изузетно много људи, који около лобирају и причају своју причу.

Вучић каже да је ову слику пренео и шефовима немачке и руске дипломатије, Хајко Масу и Сергеју Лаврову, као и осталим званичницима, укључујући Могерини, америчком сенатору Рону Џонсону и осталима, са којима је разговарао у Минхену и којима је изнео позицију Србије.

Вучић је рекао да је то готово невероватно у ком броју су у Минхену присутни представници Приштине, који очито имају неограничена средства за оваква лобирања, а који су изгубили сваку врсту пристојности и дипломатске културе, а неки, попут Украјинаца, им организују радне ручкове са утицајним политичарима.

Косовских Албанаца има у Минхену, каже Вучић, извињавајући се на изразу, којим не жели ништа ружно да каже, "као кусих паса" и да једино од њега беже, док све остале хватају "као ласом" по ходницима.

"Не можете да се окренете, а да их не сретнете по ходницима", додао је Вучић.

Председник се осврнуо и на платформу за преговоре коју је влада у Приштини усвојила и проследила скупштини, а по којој Србија треба са свим њиховим захтевима да се сагласи, и да их призна, и да уђу у УН, а ми да добијемо Трибунал који ће судити Србима и да Приштина призна Београд.

"Људи, јесте ли луди, јесте ли бунике јели? Да се Србија сагласи са свим тим, да ми вама све то изгласамо, да уђете УН, да вас лепо признамо, а да оно што ми добијемо буде да Приштина призна Београд и ми треба да будемо срећни?"

Мртви хладни то говоре, мртви хладни то раде, то им је палтформа, истиче Вучић.

Србија жели компромисно решење, али сам уплашен, каже Вучић, јер ми се чини да њима на пролеће могу да падну на памет још неке грозније идеје.

"Ако они овде не зарезују никога, дошли људи имају свог посла да кажу како су много јаки... Шта да на то кажете? Да ли Србију можда поштују нешто више? Па, поштују, али морам да признам, ми на крају морамо да реагујемо на све оно што Албанци раде", закључио је Вучић.

 

Ђилас, Јеремић... не смеју ни пред своје присталице да изађу

Председник Александар Вучић на мирне протесте гледа као на меру демократичности у Србији, у оцене да Американци желе да изазову хаос не жели да улази, те истиче да и он и Србија имају много важнија посла него да се баве представницима бившег режима, који су опљачкали земљу, а данас не смеју да изађу ни пред своје присталице.

О ''Уговору с народом'', документу опозиције, каже да је то скуп глупости:

"Прочитао сам га. Претходни је још имао неког смисла, само што су све слагали, а ово је бесмислено, празна љуштура, то су саставили они који су опљачкали и разорили Србију".

Србија, истакао је, има много важнијих проблема од неозбиљних људи као што су Ђилас, Јеремић и Обрадовић, рекао је Вучић и додао да они никада неће моћи да победе у Србији.

"Они ни пред својим присталицама не смеју да се појаве", приметио је и додао:

"Плаше се да ће их извиждати. Толико о њиховом угледу. Мој посао је овде далеко озбиљнији", закључио је Вучић.

На питање о проценама да Американци желе да изазову хаос у Србији, Вучић каже да не жели да у то улази и да не мисли да је то нарочито значајно.

"Не бих себи да придајем превелики значај, али, ако је воља народа толико јасна и тако снажна, кад имате четири или пет пута више гласова од другопласираног, бесмислено је говорити о било чему другом", рекао је Вучић.

Важно је, сматра, да ми покажемо нашу демократичност, поштовање према онима који другачије мисле и мисли да то радимо добро, боље од неких других чија је демократија старија од наше.

Сматра да у Србији нема никаквог хаоса, да они који протестују могу то да раде кад год и где год хоће, а да држава једино неће дозволити никакво насиље.

"За разлику од других земаља, код нас нема крвавих глава, могу да протестују где хоће, кад хоће, могу да шетају кад хоће. Држава никада никоме неће дозволити насиље", рекао је Вучић.

 

Јасна подршка Меркел Северном току, важна и за Турски

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је немачка канцеларка Ангела Меркел у говору на Минхенској безбедносној конференцији истакла да ће гасовод Северни ток опстати, а такав њен став је, каже, важан и за Србију и градњу Турског тока, јер он лично не верује да могу да постоје двоструки стандарди.

Вучић је рекао да је мађарски председник Виктор Орбан, иначе, остао при изградњи Турског тока, односно гасовода који би ишао кроз Бугарску, Србију, Мађарску.

Канцеларкин говор је, истакао је, био интересантан, пре свега зато што је дефинисао не само немачку политику, већ и политику Европе у наредном периоду.

"У говору је заузела оштар став према Русији, али и релативно оштар став према САД, за шта је добила овације у сали", пренео је председник.

Истакао је да је говорила и о Северном току и поручила да ће Северни ток опстати, те направила паралелу са временом Хладног рата, када су и Источна и Западна Немачка добијале руски гас и упитала - Ако смо могли у време Хладног рата и најлошијих односа, зашто не бисмо могли и данас?

"То је наишло на жестоку критику дела америчких и британских медија, који су после обраћања припремљени дошли на њену дискусију са Ишингером, јер они говоре да је Северни ток 2 ''ванземаљац'' који ће разорити евроатлантске интеграције", рекао је српски председник.

Истакао је да је Меркел остала чврста у ставу да осуђује Русију због Украјине, али да ни случајно неће дозволити да Северни ток не буде спроведен у дело.

То је, истакао је важно и за Србију због изградње Турског тока, јер, како каже, не верује да могу да постоје двоструки стандарди.

"То је онда важно за нас, индустријализацију и напредак Србије у економском смислу, смањење незапослености и даље повећање животног стандарда", рекао је Вучић и подсетио да је Србија забележила раст од 4,4 одсто, као и да четири године имамо суфицит у буџету.

Вучић је додао да је синоћ касно, око пола једанаест, разговарао са европском комесарком Федериком Могерини, а нешто пре тога са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

"Орбан је и после посете државног секретара САД Мајка Помпеа могу да кажем остао чврсто опредељен за подршку изградње гасовода који повезује Бугарску, Србију и Мађарску у тзв. Турском току. И хвала нашим мађарским пријатељима што поштују и разумеју и потребе Србије", поручио је Вучић.

 

Београд није направио ниједан корак назад

Председник Србије Александар Вучић учествоваће данас у оквиру Минхенске безбедносне конференције на панел дискусији "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад", на којој ће, истиче, као и увек до сада, "без длаке на језику", говорити о односима Београда и Приштине и разјаснити да Београд није направио ниједан корак назад.

Упитан шта ће рећи данас на панелу и могу ли се односи Београда и Приштине окарактерисати називом дискусије - два корака напред, један корак назад, председник је рекао да би те односе окарактерисао обрнуто - корак напред, а два назад.

"Нисам неко ко плаче, кука и оптужује другу страну за све, али при свему томе ниједан од тих корака назад није направио Београд, и Србија. То ћу, наравно, рећи. Немам длаке на језику, увек говорим истину. Некада сам мање, некада више успешан, али увек говорим истину", истакао је Вучић.

Вучић је подвукао да је ситуација тешка, те поновио да је много Албанаца у Минхену у да је читава публика њихова.

Како је рекао, Ишингер је трасирао пут ка косовској независности, човек који има углед у Немачкој и Европи, док Хан долази из земље која је признала независност Косова.

"Ја сам једини са друге стране, који мисли другачије од Тачија и њих, али борићу се - не против некога, већ за компромисно решење и за то да интереси Србије буду видљиви, јасни и поштовани", рекао је Вучић.

 

Кратко са Пленковићем, односи ће морати да буду бољи

Председник Србије Александар Вучић видео се, у Минхену, током безбедносне конференције, на кратко, "у пролазу", са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, са којим је, како је прецизирао Вучић, разменио неколико куртоазних речи и порука.

"Као и увек, понављам да, без обзира шта Срби и Хрвати мислили једни о другима, колико односи нису добри, колико напад на српске ватерполисте у Сплиту уноси додатне тензије и да је најнепопуларније рећи нешто слично ономе о чему говорим - сигуран сам да ће односи Срба и Хрвата морати да буду бољи у будућности, јер ће то бити једини начин ако желимо да опстанемо", рекао је Вучић, упитан да ли је успео да разговара са Пленковићем.

Србија и Хрватска су сувише мале, и једна и друга, да би могле себи да приуште луксуз да се жестоко туку и буду једна против друге, истакао је српски председник.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк