Вести

Вучић: Субвенције и за домаће привреднике

Председник Александар Вучић најавио је субвенције домаћим приватним фирмама за набавку нове опреме и до 50 одсто, као и за отварање нових радних места и то веће него страним компанијама.

"То није било у Србији и то је огромна ствар. То се радило само за државни сектор. То можемо данас да радимо за велике колективе и велика приватна предузећа као што је ФОМ овде", најавио је Вучић током посете фабрици Гоша ФОМ у Смедеревској Паланци.

"Хоћемо да подржимо српску индустрију и српске привреднике да могу да напредују", нагласио је Вучић обраћајући се радницима и управи фабрике.

"Ако већ дајемо странцима, и лакше је и лепше да дајемо нашим приватним предузећима, попут овог и подстичемо даљи развој свих, па и ФОМ-а, који има добру перспективу", рекао је Вучић.

Држава може, објаснио је, ако купују нове машине и нову опрему, не да даје кредите, већ да да до 50 одсто новца као поклон, зато што држава жели данас да подстиче производњу.

Такође, имаћете више посла у нашим јавним предузећима, посебно у ЕПС-у, додао је Вучић:

"Имаћете више наруџбина и тиме сигурнију будућност. Важно је да можете да рачунате на половину новца за нове машине и нову опрему за обнављање производње, да добијете на поклон".

Вучић је најавио да ће било кога новог да запошљавају добити и субвенције по радном месту и то више него за страна предузећа.

Приметио је да нам у Србији највише фали варилаца, бравара и тесара, јер изгледа да млађи људи неће то да раде.

Вучић је честитао радницима и управи фабрике што су сачували фабрику 2005. године, да не буде уништена као друге и истакао да држава сада може да им помогне много више него раније.

Вучић је најавио да ће држава помоћи Гоши ФОМ и око дуалног образовања и издвојити средства за обуку и школу.

"Нека они учествују са 20 или 30 одсто, а ми ћемо дати највише, пошто нам недостају управо овакви радници. Желимо да подмладимо те раднике", додао је председник Србије.

Казао је да ФОМ има 850 запослелних и да ако фабрика искористи подршку државе на прави начин, може да има велику корист од тога.

Предузеће Гоша ФОМ" постоји од 1930. године, а 2005. је успешно приватизовано, када је купио конзорцијум запослених и партнер из Русије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк