Вести

Вучић: Свака вакцина је боља него не вакцинисати се

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија имати још 1,3 милиона вакцина у року од 14 дана, као и да ће почетком априла кренути у кампању за вакцинацију по Србији.

Председник је истакао и да је епидемиолошка ситуација у централној Србији тешка, јер корона вирус "дивља", док се у Београду, први пут, ситуација стабилизује.

Вучић је рекао да је своју вакцинацију одложио због мањка цепива, те да чека наредну испоруку вакцина, а да верује да ће већ крајем следеће недеље отићи, као што је и најавио, у једну од мањих општина, да се тамо вакцинише, како би указао на значај вакцинације.

Вучић је додао да је добио информацију из места Бањани код Уба, где се у једном дану вакцинисала чак 301 особа, претежно старијих.

“Када кажем мањак, то не значи да смо неуспешни. За 10 дана имаћемо много вакцина, али ми нећемо да дајемо прву дозу, а да нисмо обезбедили и другу вакцину за све. Не играмо се са тим”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да је за 29/30. март заказано 100.000 ревакцинација ''Синофарм'' вакцином.

“Доћи ће нам и руске вакцине, из Ковакса треба да добијемо ''АстраЗенеку'', верујем да ћемо 1. или 2. априла добити нових милион кинеских вакцина, што смо данас потписали. Ја не машем уговорима, ја машем вакцинама”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће за два-три дана кренути у кампању обиласка инфраструктурних пројеката, како би све то “погурао” јер је то важно због стопе раста, а онда ће, од 1. или 2. априла кренути у кампању за вакцинацију.

“Желим да обиђем све округе и да разговарам са представницима 50-60 општина, да причам са народом, да се људи вакцинишу јер то спашава животе”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у овом тренутку, таман толико вакцина, колико је оних који су изразили жељу да се вакцинишу.

“Али, имамо бар још 1,5 до два милиона људи који желе да се вакцинишу. Имаћемо у року од 14 дана 1,3 милиона вакцина”, рекао је Вучић и навео пример Немачке где би неко ко има 30 година, ако би се сад пријавио, на ред дошао у новембру.

''Много смо труда уложили. Захвалан сам кинеским пријатељима, председнику Сију, Путину, Џонсону, људима из Индије, Европској унији, и компанији ''Фајзер'', која са нама има билатерални уговор. Али, честитам грађанима Србије”, рекао је Вучић.

 

Никада нисам за закључавање, али важни су животи

Вучић je истакао да никада није за мере закључавања, али наглашава да се морају узети у обзир лекари који су преоптерећени и животи грађана.

Вучић је рекао да Србија готово да није имала никакво затварање од маја прошле године, за разлику од остатка Европе.

"Имамо најблаже мере у целој Европи. Велико хвала епидемиолозима који су разумели потребу државе да на сваки могући начин погура привреду. Сви ће доћи држави и рећи ''дај нам нешто''. Неће нико рећи ''крив је Ковид'' већ држава која је увела мере. Највише на свету мрзим мере", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је премијерка Ана Брнабић доводила епидемиологе код њега, јер није желео да помогне у обезбеђивању већине на влади, али су лекари очајни и траже помоћ.

"Нисам никада за закључавање, али морате да гледате лекаре и животе људи. Морате имати у виду да просечан грађанин уплати годишње 550 евра у здравствено осигурање, а само пет дана у болници кошта 5.000 евра. То је новац који држава мора да плати, а не повећава стопу јавног дуга, не повећава порезе, а исплаћује све свима. Зато сам против затварања“, истакао је Вучић.

Вучић је указао да је држава купила 1. 800 ампула лека „Бамламвимаб“, који по кутији кошта 600 евра, а да је реч о леку који се даје ризичној групу и захваљујући којем уколико се да у првих десет дана болети, резултат излечења је 90 одсто.

Вучић је рекао да држава мора да чува животе грађана, када је реч о здрављу, али и животе кроз привредни напредак.

„Не подносим да неки мисле да је популарно бити против мера, па се гурају тако вичући против мера. Нису људи луди, већ знају да држава мора да се бори за животе, али и да се побрине како да прехрани људе, обезбеди добро окружење за пословни амбијент“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је за то да се проба затварањем на пет до седам дана, али не две недеље, јер би то државу коштало пола милијарде евра.

Вучић је, међутим, нагласио да је, ако буду лоши бројеви, могуће продужење мера.

На питање да ли треба забранити кретање грађана рекао је да би се тиме провоцирало да људи иду на затворене журке, и да је онда питање да ли се тиме постиже резултат и указао је да се то види по онима који су имали такве мере да нису успешнији од нас. 

 

Незапослени добијају по 120 евра помоћи

Вучић је најавио да ће држава у оквиру пакета помоћи привреди и грађанима помоћи и незапослене, тако што ће добити додатних 60 евра у јуну.

Вучић је рекао да ће незапослени као сви пунолетни грађани добити два пута по 30 евра, у мају и новембру, али и још по 60 евра у јуну.

"Дакле, дајемо укупно 120 евра за незапослене у овој години", нагласио је Вучић.

 

Вакцинација почиње да даје резултате

Вакцинација почиње да даје резултате, рекао је Вучић.

„По први пут видимо како вакцинација даје резултате, али морамо да прођемо пола милиона ревакцинисаних и да прође три недеље“, објаснио је Вучић.

Вучић је најавио да ће 29.марта бити милион ревакцинисаних, а да ће 20.априла моћи да се каже да у Србији има 900.000 готово потпуно имунизованих људи, од којих се готово нико неће заразити или умрети од короне.

Вучић је рекао да је од Уједињених Арапских Емирата добио студију, која показује да вакцинација даје резултате, да је потребно четири недеље од ревакцинације да би могла да се мере антитела после ''Синофарм'' вакцине.

Вучић је нагласио и да је свака вакцина добра и да због тога Србија није играла са ''АстраЗенеком'', и повлачила ту вакцину и да се залаже за вакцинацију, јер је свака вакцина боља од невакцине.

Вучић је указао да је ситуација у централној Србији драматична, да је веома тешка у Београду, али и да види по бројевима, да се у главном граду поравњава број у поређењу са протеклим данима и подсетио да је централна Србија, иначе, каснила две недеље за Београдом, те да ће и тамо, под условом да људи поштују мере и вакцинишу се, доћи до поравњања криве.

Вучић је истакао да држава вага непрестано, везано за мере, и да на свака три сата прати резултате.

 

Имаћемо две фабрике, 30 до 40 милиона доза вакцина

Вучић је најавио да ће Србија имати две фабрике вакцина и да ће годишње производити између 30 и 40 милиона доза.

"Вакцина је сада моћно оружје, вакцина је живот", поручио је Вучић и навео да ће једна фабрика бити на Торлаку, а друга ће се градити.

Вучић напомиње да је разговарао са представницима ''Синофарма'', а да је министар Ненад Поповић разговарао о производњи ''Спутњик В'' вакцине и очекује да ће за мање од годину дана да се прозводи и течност за вакцину, а не само да се пакује.

''Можда ће бити кашњења, али ћемо успети’’, рекао је Вучић и истакао да ћемо производити између 30 до 40 милиона доза годишње. Ако буде потребно да се даје три дозе вакцина, Србији би годишње било потребно око 15 милиона, а 25 милиона могло би да се обезбеди за регион. 

 

Новчана помоћ и за око 3.000 музичара

Вучић је најавио да ће Влада вероватно сутра или у понедељак донети одлуку о новачаној помоћи за око 3.000 музичара, који нису регистровани у Агенцији за привредне регистре и нису у систему пореза на додату вредност.

Председник је рекао да је држава нашла начин како да помогне музичарима, који не плаћају порез, а којих има око 3.000.

"Добиће подршку, видећемо да ли ће бити два минималца, што није мала подршка", навео је Вучић.

Вучић подсећа и да ће сви пунолетни грађани добити помоћ у мају и новембру по 30 евра односно укупно по 60 евра, и још по 50 евра у септембру ће добити пензионери који ће тако добити укупно 110 евра помоћи.

"Већ од 8. априла креће и исплата минималца за 1,55 милиона радника у приватном сектору, за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа - три пута по пола минималца. Затим имамо секторску подршку за аутобуске превознике, затим хотелијере 350 евра по соби и 150 по кревету.", навео је Вучић.

Вучић је најавио да ће држава вероватно морати да да бар још један минимац угоститељима и свим другим угроженим секторима.

Вучић је нагласио да све то држава плаћа и успева да не повећа јавни дуг у односу на бруто друштвени производ.

"Не долази у обзир да подижемо порезе, већ ћемо тај новац наћи у расту", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да му је Предраг Кон рекао да је незадовољан одлуком о затварању од само пет дана , а да му је он одговорио да поштује његово мишљење, али да се мора наћи начин да се у Србији ради, и да се отворе и кафићи и ресторани.

Вучић је рекао да јавни дуг Србије износи 58 одсто бруто друштвеног производа, док је у Италији на пример 160 одсто, у Црној Гори 100 одсто, Француској 116 одсто, Шпанији 118 одсто, Грчкој 220 одсто, а у Словенији и Хрватској између 85 и 90 одсто.

 

Тешко би издржали још једну годину пандемије

Вучић је изјавио да Србија не би могла да издржи још једну годину пандемије, али верује да ћемо економску кризу преживети лакше него 90 одсто других.

"Није утешно али морам да кажем истину", истакао је Вучић, напомињући да туриста нема, али да срећом отварамо фабрике и привлачимо инвеститоре.

На питање како ће Србија бранити бруто друштвени производ и раст, рекао је да су ту стране и домаће директне инвестиције као и државне јавне инвестиције и додао да ће оно што се даје као помоћ грађанима утицати на општи пораз потрошње.

"Све то се може покрити само стопом раста и ако будемо радили", указао је Вучић, али је замерио што у буџету има 61,2 милијарди вишка, а да министри нису спремили пројекте да се то потроши.

Вучић је рекао да се због тога нервира, јер је Србији стопа раста најважнија и да ће зато сваки дан ићи на пут и обилизати да види шта се ради и поновио је да очекује да ћемо 1. децембра имати осам аутопутева ако се све уради како треба, као што се сада ради на путу Лајковац.

Вучић напомиње да има проблема и са експропријацијом, али и са радном снагом, занатлијама и грађевинарима и додаје да зато инсистирао на Мини шенгену и као пример за значај ове иницијативе наводи како су добродошли, на пример радници из Завидовића, јер у Србији, нема радника или одлазе у иностранство.

Вучић је рекао да се нада да ће се ти људи враћати када плате 2025. године буду 900 евра.

"Срећан сам кад се врате, јер виде прилику у Србији", наводи Вучић и истиче да се боримо за такво друштво, али су потребне године да би на пример стигли Немачку.

Говорећи о фриленсерима рекао је да је од Владе тражио да им не наплаћују ретроактивно порезе.

"Тим људима треба омогућити да раде, а јасно какав порез треба да плате, али не ретроактивно", указао је Вучић и додао да мисли да су тим поводом у Влади већ много тога учинили. 

 

Не учествујем на изборима у другим државама

Вучић истакао је, поводом изјава појединих политичких актера из Црне Горе о његовом мешању у изборе у Никшићу, да није учествовао на изборима у Никшићу, те додао да би, да је учествовао, резултати били по њих још тежи.

Вучић је рекао да постоји нека врста црногорском екслузивизма у којем желе да прогоне све што је српско, а то не траје, како додаје, од јуче и подсетио је на положај Срба у Црној Гори, додајући да они немају никаква права, као и да ниједан Србин није обављао ниједну државну функцију.

„Чим нису у стању да угуше спрске политичке покрете или политичаре који се не стиде да су Срби од рођења они кажу крива је Србија или Вучић. Нисам учествовао на изборима у Никшићу, нити учествујем на изборима у другим државама“, нагласио је Вучић.

Упитан да ли пратио резултате избор, Вучић је рекао да се исходима избора бави у свакој земљи Европе, и да одлично зна резултате сваке општине у целој Европи, јер је то његова страст.

Вучић је рекао да се не стиди нити ће се стидети српског народа у Црној Гори, те додао да ће Србија увек да помаже српском народу.

Вучић је подсетио да је држава Србија помогла удружењима као што су Матица Српска, Удружење српских књижевника у Црној Гори, да је изградила Српску кућу,нашој цркви и да се тиме поноси.

На питање с ким се чешће чује са председником Црне Горе Милом Ђукановићем или премијером Здравком Кривокапићем, Вучић је рекао да се са Ђукановићем није већ дуго чуо, а да је Кривокапића видео два или три пута „углавном на сахранама“.

Упитан ко ће пре доћи у званичну посету Беогарду, Ђукановић или амерички председник Бајден, Вучић је рекао да би волео да дођу обојица.

„То што имамо разлике и другачије мислимо не значи да не треба да разговарамо. Не мислим да ће Ђукановић желети да дође, а што се мене тиче има отворен позив, а мислим да је и код Ане Брнабић сличан случај са Кривокапићем. Али имамо додатни проблем са посетом, а то је питање амбасадора Србије“, нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да верује у добре односе Србије и Црне Горе и да не мисли исто о улози Србије и Црне Горе у региону као Ђукановић.

 

Решићемо старе случајеве убистава после повлачења надзора

Борба са организованим криминалом и корупцијом у Србији је тешка, али мора бити озбиљна и одговорна, изјавио је Вучић и истакао да ће одговорни бити санкционисани без обзира на њихову партијску припадност.

Вучић је, уз напомену да говори као председник државе, рекао да мисли да је веома важно да државни органи раде свој посао и да није важно да ли је неко из Српске напредне странке, Демократске странке, Социјалистичке партије Србије, радикала или неке друге странке.

"Држава мора да се на такав начин поставља, јер тако поствљате темеље и тако показује да је држава снажна. Сваки починилац кривичног дела мора да буде санкцонисан без обзира на партијску књижицу", навео је Вучић.

Вучић је рекао да се корупционашке ствари лакше завршавају и истакао да је забринут за неке друге ствари које су се догађале.

"Решили смо оно о чему сву сви у Србији говорили. Решићемо тек многа убиства из прошлости, али ме брине оно што се дешавало 1999. годинае када је убијен Славко Чурувија који је био под пуним мерама надзора, зато што је неко повукао оне који су га надзирали, а таквих случајева је 15", навео је председник.

Вучић је истакао да су ти људи убијани на улици и да то значи да је неко из врха власти помагао криминалце у извршењу тих убистава.

Вучић је рекао да не оптужује никога већ износи чињенице, а то је да им је неко из власти помагао макар и својим нечињењем.

"Имамо три случаја таквих убистава, двојица су особе директно из криминогене средине и адвокат, који је био адвокат таквим лицима, и сви они су били на мерама надзора", навео је Вучић.

Ти људи који су на било који начин помагали криминалце биће похапшени, истиче председник и напомиње да они знају тачно о коме се ради.

На констатацију да су неки луди из Српске напредне странке говорили да су ти људи чланови те странке, Вучић негира и каже да то што су они причали се односи на прислушкивање председника.

"О овоме о чему ја вечерас говорим нико није причао, оно што желим је да нико неће бити заштићен, јер не можете да пратите човека, а да не видите да и треће возило прати истог тог човека. Сви они ће бити похапшени", поручио председник.

Председник истиче да располаже поузданим сазнањима и доказима.

"Имамо доказе да су праћени и имамо доказ да су убијени, а њихова убиства су помогли људи директно из извршне власти", навео је Вучић.

Вучић је рекао да не жели да верује да је неко из политике у томе учествовао.

На директно питање да ли је актуелни министар одбране Небојша Стефановић на било који начин у то умешан, Вучић истиче да на њега није ни помислио нити мисли.

Вучић је додао да је Стефановићу у лице рекао шта му замера, а то је, каже, његова објективна одговорност и то није тајна.

Памти, истиче, и моге изузетне ствари које је Стефановић урадио.

"Нисам ни помислио на Стефановића, али има људи који су са тим повезани. Ја њему замерам пре свега на објективној одговорости и то није тајна и то сам рекао њему лично, али свакако нико неће бити заштићен", рекао је Вучић и поновио да "они који су увезани са тим људима добро знају ко су и о којим убиствима је реч".

Вучић је додао је да "није шала" ни то што је председник прислушкиван.

"Прислушкивање председника је угрожавање моје безбедности, може да се произведе државни удар, да служи за уцену. Свакако је реч о нечасним мотивима, али је то ситница у односу на ово чему вечерас говорим", рекао је Вучић.

Људи су, понавља Вучић, убијани на улици а да ми нисмо предузели мере да буду заштићени, не од истрага већ од убиства.

Упитан шта ће бити са политичком одговорношћу појединаца који су умешани у неке недозвољене радње, Вучић је рекао да неки од њих већ нису на функцијама, а неки неће бити на функцијама пре или касније.

"Свакако ће бити смењени", поручио је Вучић. 

 

Како то ја увек хоћу да полиграф, а они никад?

Срамота ме како је ова земља пљачкана и разарана и до које мере, а данас откривамо размере те пљачке, рекао је Вучић уз констатацију да је важно што су институције покренуле питање рачуна лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

"Сада сазнајемо много више, имате, не два, него 50 рачуна у преко 17 земаља. Нису приватни рачуни, али то су ваше фирме. Разлика је између тога ко је тобоже власник, а ко прави. Тако су играли игре", рекао је Вучић уз констатацију да је рачуне Драгана Ђиласа он поменуо јавно и поводом његових држање "придика на најглупље могуће теме.

Вучић је рекао да је сада свима све јасно, додајући да то све носи и политичке, али и неке друге последице.

“Ништа нисмо скривали”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су његови опоненти прво рекли да се Маурицијус појавио због Јовањице, случаја који је почео још пре годину и четири месеца.

“И после кажете да ми нешто кријемо, а ви сте већ изгубили прве судске поступке. Ја сам спреман да идем на полиграф, ви дођите да постављате питање. Толико ми је савест чиста, немам везе ни са чим”, истакао је председник.

На питање шта говори полиграф, на чему често инсистира, Вучић је одговорио да полиграф много говори, пре свега у моралном смислу.

“Ја сам спреман и око Јовањице, и око убиства Оливера Ивановића, и адвоката Владимира Цвијана. А, вас питају за обичне ствари. Да ли је могуће да ја увек хоћу, а они за једноставна питања, неће никад на полиграф”, упитао је Вучић.

Вучић је рекао да полиграф показује да ли је неко спреман или није, да ли неко говори истину или не, а после тога, свакао, долази суштина - судски поступци и суд народа.

“Што се плашите полиграфа? Сваки лажов ће донети исту одлуку - живот дајем, изјаву за полограф не дајем”, констатовао је Вучић.

На констатацију да грађани вероватно помисле да таквих има и сада, блиских овој власти, Вучић је рекао да нема никога тако близу, али да има оних који су много “мањи”, што не значи да он о њима мисли да су бољи и моралнији.

“Али, кренули су да се воде различити поступци, хапсе се председници општина више него икада раније”, додао је Вучић.

Председник је замолио и посланике владајуће већине у Скупштини да не нападају КРИК, или друге медије или невладине организације, колико год се не слагали у ставовима.

“Нисам неко ко је одушевљен радом КРИК, БИРН, не бих да говорим разлоге, али немам право, када дођу на прес конференцију, да их не поштује и не одговорим на питања, да учествујем у хајци на њих”, рекао је Вучић и додао је да ће се борити да заштити права људи из КРИК, цивилног секотра, на сваком месту и то тражи о својих посланика.

“Ја их молим да воде рачуна и да је за насу демократију страшно важно да чак и кад нису у праву, чујемо њихове ставове, а ми можемо да одговоримо, али да се понашамо одговорније и да покажемо поштовање”, рекао је Вучић.

 

Позвао грађане на заједничку борбу против короне

Вучић је позвао грађане да се заједно изборимо са пандемијом, а то значи вакцина, вакцина и вакцина.

Вучић је обећао да ће Србија и ове године бити међу првих пет држава Европе по стопи економског раста.

‘’И најзад оно најважније је да нико неће бити заштићен у борби против криминала и корупције’’, рекао је Вучић.

"Изборићемо се против убица, криминалаца без обзира на њихове партијске књиже, утицај, моћ, блискост са председником државе или председницима партија", навео је председник. 

 

Поносан сам на помоћ грађана Србије региону

Вучић је рекао да је поносан на помоћ Србије и њених грађана са вакцинама земљама у региону, као и да Србија жели да има најбоље односе са суседима.

Вучић је тако одговорио упитан како тумачи реакције у региону на његову јаку дипломатску иницијативу у региону са вакцинама из Србије и то што су их у Босни и Херцеговини назвали "Вучићевим вакцинама".

"Мени је већ на аеродрому у Сарајеву било јасно слушајући једног од саговорника да неки воле да живе у периоду од пре 25 година. Људи не размишљају шта је све ковид променио и колико су сада другачије моћи држава и што се мењају односу снага свуда", рекао је Вучић и истакао значај регионалне сарадње, уз поруку да ће Србија да ради регионалном јачању.

Вучић додаје да имамо можда најбоље односе са Северном Македонијом, са Албанијом имамо све боље, а са Црном Гором верујем веома добре односе.

Председник истиче Србија и са БиХ има врло пристојне односе, али да је док је говорио приликом предаје вакцина на аеродорму у Сарајеву "добио од трећег фактора који је напољу" информацију да је то вакцина за сиротињу и да не ваља ништа.

"Ја знам да је то политички наређено и знам од кога, али прећутите и кажете - гурај даље, јер су Бошњаци наша браћа и морамо да имамо најближе односе са њима. А онда они кажу - ајде да подрже Угљанина јер ће да тражи специјална статус у Санџаку", прокоментарисао је Вучић.

Вучић је нагласио да те људе, пре свега, интересује решавање егзистенцијалних проблема, да траже путеве, канализацију, нове болнице и друго, и да се због тога више уздају у Београд него у све друге заједно.

"Питајте на Пештеру у кога се уздају", поручио је Вучић.

На питање зашто нема "Вучићевих вакцина" и на Косову, председник је нагласио да је реч о вакцинама грађана Србије, као и да је то неизводљиво.

"Зато што не дају и што нам прогоне људе. Али, ми се трудимо и вакцинишемо (на Косову и Метохији) наше људе", додао је Вучић.  

 

Дијалог са опозицијом на два колосека

Предстојећи разговори представника парламентарне већине и опозиције у Србији ће се водити на два колосека, јер има оних који желе разговор са међународним посредницима и оних који то не желе да им странци уређују земљу, која је суверена, рекао је Вучић.

Тим партијама, истакао је председник, парламентарна већина не може да каже да са њима не жели да разговара и додао да он неће учествовати у дијалогу са оним странкама које су се изјасниле за разговор уз посредовање странаца.

Тако ће имати више времена за свој државнички посао.

Вучић је подсетио да су они раније поручивалаи да не желе да разговарају са њим називајући га притом "убицом, манијаком и издајником".

‘’Са оним странкама које желе да разговарају са представницима парламентарне већине без странаца, у тим разговорима ће учествовати, ако они буду заинтересовани да буде присутан као посредник власти’’, рекао је Вучић.

На опаску да је и он, док је био у опозицији користио сличан речник, Вучић је рекао: "Могу да кажем да је неко лопов и криминалац, али не и да је убица и издајник. Ако сам из опозиције то некад рекао онда сам се и извинио".

Упитан да ли остаје при идеји да парламентарни избори буду на пролеће наредне године, Вучић је рекао да "неки спомињу да су им немачки посланици рекли да ће бити у новембру".

"Неће бити у новембру. Србија је суверена земља у којој не могу да одлучују ни немачки ни словеначки посланици, већ грађани Србије", поручио је председник.

 

Нема нон пејпера, али ни разговора о компромису

Вучић је истакао да је са Метјуом Палмером и Мирославом Лајчаком имао добре разговоре и да они нису понудили никакав нон пејпер за решавање косовског питања.

"Нема никаквог нон пејпера. Суштина је да Палмер не крије да они траже међусобно признање у складу са оним што је написао председник Џо Бајден, Европска унија тражи нормализацију, што је Лајчак појаснио, ми тражимо компромис, а нисам сигуран да су Албанци за компромис спремни за то и то је то", рекао је Вучић.

Упитан да ли је Аљбин Курти незгоднији сагорник од претходних, Вучић је рекао да је његов посао да са свима разговара.

Вучић је рекао да се добро спрема за дијалог са Приштином и да за њега ни Курти ни други нису ни лаки ни једноставни, јер представљају албански народ.

На питање када се говори о компромису да ли се провлачи нека идеја о подели, Вучић је рекао да се никаква идеја не провлачи, јер се о суштинском компромису и не разговара.

"О компромису говоримо само ми и понекад Унија, а о свему другом нико ништа. За Албанце је компромис да Приштина призна Београд, као да ми чезнемо за тим, и на то се само осмехнете и одете", рекао је Вучић.

Упитан о спровођењу Бриселског и Вашингтонског споразума Вучић је рекао да бисмо желели да се они испуне, али да то зависи од Албанаца са Косова и указао је да се обавеза о Заједници српских општина још из 2013. године мора испунити, а када је у питању Вашингтонски споразум ту је обавеза Мини шенген као и приступ Газиводама, а то је питање електричне енергији, а да сада добијамо нула киловата.

"Они не планирају да испуне било шта, али себе доводе у немогућу позицију и тиме можда могу да олаксају онима у Србији који су за статус кво", рекао је Вучић и додаје и да он није од оних који се радују замрзнутом конфлику, јер њега увек неко може да одмрзне, а нама су најважнији мир и сигурност, јер идемо брже од других.

На питање да ли је Србији теже са Бајденом као председником одговара да је то свакако тако, али да га цени јер је образован, припремљен, познаје регион.

"Врхунски је политичар али нам је теже", рекао је Вучић али додаје да га народ није бирао да би му било лако, већ да би се борио у тешким условима.

Поводом одласка Ангеле Меркел, сматра да ће то унети вишак нестабилности у Европу, јер се, каже, знало како се понаша када Меркел позове.

Вучић наводи и да са њом није имао ниједан непријата разговор и да је говорила увек све у лице.

Вучић је рекао и да је захвалан и неће заборавити улогу Меркел и то колико је помогла Србији и 2015. године када су Хрвати уводили санкције, као и кроз подстицање инвестиција које долазе из Немачке, називајући их правим драгуљима.

На питање да ли политичари из Западне Европе износе примедбе поводом односа према опозицији или медијима, Вучић је рекао да највише примедби има увек око Кине и Русије, али да и он има примедбе на њих.

"Ја их саслушам па одговорим", рекао је Вучић и истакао да ћемо са Кином и Русијом чувати пријатељство.

Вучић додаје да о опозицији и медијима говоре углавном у Европском парламетну и институцијама Европске Уније.

 

У овом тренутку највише учим немачки

Вучић је рекао да има мало времена за опуштање, али да сваког дана чита, а у овом тренутку највише учи немачки језик.

Осим учења немачког језика, председник је рекао да чита све што су стручне књиге, енциклопедијска издања и све оно што се појави ново из области политике, а да за белетристику нема времена, а много је тога и прочитао, много више од просечног човека и додаје да му смета што се данас много мање чита.

Када, на пример, учи за Вишу тренерску школу онда то ради ноћу, на уштрб сна, јер му је, додаје, потребна концентрација, иако је научио све технике брзог читања.

За музику, међутим, нема нема времена и не може баш да се похвали да је слуша.

На опаску да је некада имао изражен музички укус, Вучић је рекао да је "укус остао исти".

 

Није искључена могућност да Јоксимовић врати децу

Вучић, који је раније данас разговарао са Ђорђем Јоксимовићем, оцем три девојчице које жели да врати из социјалног старања, није искључио могућност да ће му, с обзиром на промењене околности, деца бити враћена.

Ако се то деси, а држава ће се заложити, верује да ће их извести на прави пут.

Вучић је рекао за Ђорђа Јоксимовића да је "једноставан, прост и нормалан човек".

Јоксимовић је престао да пије, што је нова добра околност.

"Наши државни органи и људи из социјалног старања су раније добро поступили, али сада када (Јоксимовић) не узима ни чашицу, а и према још неким стварима које сам сазнао, ствари су се промениле", рекао је председник и подсетио да Јоксимовић има три ћерке - Марију, Лару и Бебу и њихов глас значи, ако желе да буду са оцем у складу са тим промењеним околностима.

Женско дете, рекао је Вучић, је посебна "милост Бога", па је према тома Јоксимовић "баш благословен" човек. 

 

Они који дођу и траже паре за Српску напредну странку вас варају

Вучић је упозорио грађане Србије да не наседају на приче оних који им долазе и траже паре наводно за Српску напредну странку, јер то, поручио је, нису чланови те странке, већ криминалци.

"Упозоравам људе у Србији да никоме не дају паре за странку, јер ти који вам то кажу лажу вас. Наша странка има довољно новца, не трошимо га и не бацамо, добијамо га редовним путем захваљујући посланицима у Народној скупштини", рекао је Вучић .

Вучић је истакао да Српска напредна странка има "огроман новац" и немамо на шта да га трошимо, то углавном чинимо на хуманитарне ствари - поклоне деци, црквама и џамијама.

"Немојте дозволити да вас лажу, чим дођу, траже вам паре и кажу да је за странку, тај није члан странке, тај је криминалац", навео је Вучић и додао да га није срамота да то отворено каже народу, јер то је истина.

''Свако други би вам овакве ствари прећутао’’, поручио је председник.

 

  

Извор:Танјуг/РТС 1