Вести

Вучић: Сваки изграђени километар од огромног је значаја за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је обилазница око Београд веома важна за добијање "трке" са Румунијом и Бугарском за преузимање путника који иду за Грчку или Турску.

Вучић је изразио уверење да ће и највећи део робног транспорта, камионима, ићи преко наше земље када завршимо овај пут.

„Та "трка" је веома битна и зато је важно да завршите радове пре времена", поручио је Вучић.

Захвалио се кинеским и азербејџанским компанијама које заједнички раде на овом пројекту истакавши да је ово важна ствар за нашу земљу.

Вучић је нагласио да је од огромног значаја за нашу земљу сваки изграђени километар, посебно обилазнице.

Обилазница, према његовим речима, олакшаће живот житељима Раковице, Чукарице, Вождовца, Гроцке, а значајна је и за јужни Банат.

"Тих 19,5 км су од изузетног значаја за нас, јер тиме избегавамо гужве и хаос кроз Нови Београд, Земун, преко Газеле и других наших мостова, а посебно кроз вождовачке општине", објаснио је Вучић.

Председник Србије је рекао да ће до краја године суштински бити готов од Обреновца до Чачка, обилазницу ћемо имати 2021. године, до краја године такође и Грделица, па аутопут до Бугарске.

Србија ће имати највише аутопутева у региону, сем Грчке која је и већа и добија велики новац из ЕУ, док ми све градимо сами, својим новцем захваљујући реформама и паметној политици коју смо водили.

Како је рекао, ради се и на томе како ће се финасирати Моравски коридор, па ће се радити и на путевима Пожега - Вишеград и Пожега - црногорска граница, затим брзе саобраћајнице Рума - Шабац, од Пупиновог моста даље ка Зрењанину.

Вучић је упутио захвалност председнику и премијеру Кине, Си Ђинпингу и Ли Кећијангу, као и амбасадору те земље у Србији Ли Манчангу, уз речи да ће у Србији имати увек искреног пријатеља, а такође је упутио речи захвалности и председнику Азербејџана Илхану Алијеву, земље чија предузећа такође учествују у изградњи путева у Србији.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да планира, током предстојеће посете Кини, да са кинеским властима потпише уговор о изградњи деонице аутопута Прељина-Пожега.

Вучић је рекао да ће у септембру, на позив кинеског председника Ши Ђипинга, боравити у Кини, и да ће замолити да се потпише уговор за важну деоницу аутопута.

Пренео је да је добио и писмо кинеског премијера Ли Кећијанга у којем се наглашава одлична сарадња две земље.

Према његовим речима кинеске компаније одлично раде свој посао, и пре рокова завршавају посао, што је од изузетног значаја ако желимо да победимо у трци за транзитним путницима и превозницима робе.

Вучић је пренео да му се Кећијанг у писму захваљује на унапређењу билатералних односа.

 

Желимо добре односе и бољи положај Срба у Црној Гори

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија жели добре односе са Црном Гором и бољи положај српског народа у Црној Гори.

Упитан да ли је сагласан са оценом патријараха Иринеја о стању и положају српског народа и цркве у Црној Гори, председник је рекао да не може да коментарише оно што изговара патријарх, али да позиција српског народа свакако није идеална.

"Надам се да ћемо ускоро имати прилике да о томе разговарамо и са легитимним представницима Срба у Црној Гори и да ћемо имати прилику да о свим билатералним стварима разговарамо са легитимним и легалним представницима Црне Горе", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија жели добре односе са Црном Гором.

"Да ли смо увек због свега срећни - нисмо и о томе говоримо, а претпостављам да нису ни ови увек срећни са оним што ми изговарамо и чинимо. А, да ли је позиција српског народа идеална - ко год би то рекао, а да припада нашем роду, чини ми се да не би говорио истину", рекао је Вучић.

 

Како су се Енглези "правили Енглези" до 2008. године

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Енглеска није против решења за КиМ, већ да желе да Србија призна независност Косова и Метохије у пуном капацитету, што, како је нагласио није никакво компромисно решење.

Вучић је, после обиласка радова на обилазници око Београда, рекао да не мисли да су Енглези против решења за КиМ.

„Они, иако не би то дефинисали на такав начин, желе да Србија призна независност КиМ. Из њиховог угла то је за њих решење и то да Србија не добије ништа. То за нас није компромисно решење, а Србија је за компромис“, казао је Вучић.

Рекао је да није сигуран да они нису једини који тако нешто траже, али недвосмислено говоре што је њихова позиција од 2008.

„То је био њихов став и од раније, али су се правили Енглези до 2008, када су коначно признали свој став. Они се надају да Србија призна Косово у пуном капацитету. Не морам да говорим колико је то реално“, објаснио је Вучић.

 

Најлакше је критиковати сваки предлог решења за КиМ

Најлакше је критиковати сваки предлог решења за КиМ, каже председник Србије Александар Вучић и додаје да у Србији нико није ни за какво решење.

"У Србији нико никада није ни за какво решење. Сви знају да су против свега, али нико не зна зашто је то. Када их питате које је то решење - не знају и немају шта да кажу", рекао је Вучић.

Додаје да он зна шта тражи, шта би могао да понуди народу, али да све то тешко иде, да није сигуран и није оптимиста да ће успети, јер о томе мора да се постигне договор са другом страном и свим међународним факторима - САД, ЕУ, Русија, Кина.

"Најлакше је говорити против и критиковати све", приметио је Вучић.

Вучић је, у том контексту, запитао опозицију да ли ће да позове све грађане Србије да гласају за СНС као што су рекли када је као премијер обећао да ће плате у Србији за неколико година бити 500 евра.

"Када сам постао премијер и говорио о просечној плати од 500 евра у Србији, они су рекли када се то деси да ће позвати све људе у Србији да гласају за СНС", додао је председник.

Како каже, поносан је на чињеницу што ће у време његовог мандата бити изграђено више аутопутева него за време Јосипа Броза Тита и његових наследника.

 

Нема Суљо за тебе фотеље, џаба ти све

Нема Суљо за тебе фотеље, нашалио се председник Александар Вучић коментаришући, на питање новинара, изјаву Сулејмана Угљанина да Бошњацима Вучић није председник.

"Нема Суљо за тебе фотеље, џаба ти све", рекао је Вучић и додао:

"А ја сам председник и Србима, и Бошњацима и Мађарима и више сам школа и обданишта, стадиона и путева него што је Угљанин успео да обиђе".

Ни кампања Шолака и Ђиласа 300 дана у години, приметио је, неће помоћи.

И нема фотеља ни за кога, има само место за оне који су спремни да раде, закључио је.

 

Не поклањамо, већ продајемо оружје

Србија не поклања, већ продаје оружје, рекао је данас председник Александар Вучић и истакао да је поносан на резултате наше наменске индустрије.

Вучић је рекао да Србија има државну фирму, Југоимпорт СДПР, која треба профитабилно да ради и која продаје оружје.

„Наш посао је да зарађујемо што је могуће више. Оборили смо рекорде прошле године и верујем да ћемо ове продати још више оружја“, нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија нема чега да се стиди кад је реч о продаји оружја.

„Ми не поклањамо оружје. Ми продајемо и ја се тиме хвалим. Посебно ћу да држим отворене седнице за народ и износим резултате. Ми и путеве финансирамо из тога што зарађујемо“, рекао је Вучић додајући да продајемо и зарађујемо.

Истакао је да не зна шта је смисао поменутих оптужби са Косова.

„То што хоће да кажу да немају оружје, да треба неко да их штити или им смета што све мање земаља признаје независност, или им треба већа подршка Сулејмана Угљанина, који је пронашао 147 држава које су признале Косово. Где нађе тих 147, а не зна да нађе ни 47“, објаснио је Вучић.

Рекао је да није разумео ништа из оптужбе, најавивши да ће Србија да продаје још више, где год је то дозвољено.

„Кажу „видели смо српску пушку ту и тамо“, а ја сам видео америчке пушке свуда. Они продају где год све стигну. Ми продајемо у складу са међународним правом и наставићемо тиме да зарађујемо новац“, закључио је Вучић.

Најавио је да ће, током посете Кини, са кинеским колегом Ши Ђипингон разговарати о војно-техничкој сарадњи, те указао да је сада у тој земљи министар одбране Александар Вулин како би направио добар увод за његову посету.

 

Нема нигде да "прелазиш", док не победиш на изборима

Председник Србије Александар Вучић каже да у Србији неће бити никакве прелазне владе, као што то замишља Савез за Србију, јер се владе формирају само на основу поверења грађана и победе на изборима.

"Нема нигде да прелазиш док не победиш на изборима. Нема прелазне владе, то код мене не функционише. Мораш да добијеш поверење народа. То што ћеш на улици да вичеш, вичи колико хоћеш", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су такве преваре смислиле стране службе, али да ће опозиција прво морати да победи на избоирима.

Како каже, опозицију "чека на изборима у Мајданпеку", али му се чини да ће да побегну са мегдана, јер се плаше да би заједно доживели катастрофу.

 

Ништа од ЗСО, једини циљ Приштине - заузимање севера КиМ

Председник Србије Александар Вучић констатовао је данас да је једини циљ Приштине да заузме север Косова, да их формирање ЗСО не занима, те да рок за ЗСО истиче 4. августа, али да је јасно, као што је то рекао и раније, да од тога неће бити ништа.

На питање шта се дешава са формирањем ЗСО, с'обзиром на то да је и ЕУ рекла да се то мора урадити, одговорио је - "Ништа".

"Ништа као и обично. Рок истиче 4. августа. Сећате се шта сам вам рекао, да од тога неће бити ништа", додао је председник Србије.

"Они имају само један циљ, а то је како да заузму север Косова", рекао је Вучић.

 

Просечна плата 426 евра,до краја године близу 500 евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је просечна плата у мају 426 евра, а да ће уз повећање, у новембру, она ићи на близу 500 евра, као што је раније и најавио.

Вучић је навео да ћемо имати веће просечне зараде од скоро свих у региону, од Македоније, Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине, а да, за разлику од Црне Горе, која има нешто већи просек плате, али и незапосленост изнад 20 одсто, Србија има 12 одсто незапослених.

Како је рекао, по висини просечне плате приближавамо се свим другим земљама.

 

Жежељев мост у пуном капацитету до половине августа

До половине августа Жежељев мост у Новом Саду биће пуштен у пуном капацитету, јер су и друмске саобраћајнице завршене, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да ће свечаном отварању присуствовати и европски комесар Јоханес Хан.

"Завршили смо све. Видите како све може лепо да функционише кад људи раде координисано, озбиљно и одговорно. На отварање ће доћи и Хан, и ЕУ је значајним средствима помогла и хвала им на томе", рекао је Вучић.

Преко Жежељевог моста за сада функционише само железнички саобраћај.

 

Ер Србија најбоља компанија у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је национални авиопревозник Ер Србија убедљиво најбоља компанија у региону и да нема проблема у финансирању.

Упитан зашто је држава наставила да финансира Ер Србију, користећи као основ Стратегију за развој туризма, а да Министарство туризма није донело одлуку да се 12 милиона евра да тој компанији, Вучић је рекао да не зна детаље, али да сигурно зна да је држава помагала Ер Србији због лета за Њујорк.

"Не знам да ли је то то. Немојте ме питати тачно, али мислим да је то тај износ, да је за то помагано, а све друго, немамо никаквих проблема", рекао је Вучић.

Истакао је да је Ер Србија у региону убедљиво најбоља компанија, у којем врло тешко функционишу националне авиокомпаније.

"Задовољни смо како то функционише, али ми смо мала земља, нисмо ми Турска и Туркиш-ерлајнс, која има 40 аеродрома великих и не знам колико малих, која има дестинација по свету и која то субвенционише са не знам колико десетина милијарди. Ми гледамо да преживимо, да људи имају посао, да будемо бољи од осталих у региону", навео је председник.

Додао је да се услуга поправља у односу на пре четири-пет месеци и да нема проблема у финансирању.

"Једино ако можда није нечија жеља да нас пријави ЕУ, да би неко рекао - аха, уништите своју компанију да не бисте били испред неке компаније у региону. Нећемо да уништавамо своје, чуваћемо своје, хоћемо да радимо даље успешно", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг