Вести

Вучић: Свако ко мисли да може неког да угрози имаће посла са државом

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је у Прибоју Србима и Бошњацима да свако ко помисли да може нечију кућу да угрози и живот, нечију цркву или џамију, да ће имати посла са државом која ће по том питању реаговати немилосрдно.

Вучић је поводом недавних инцидената на националној и верској основи у Прибоју, на састанку са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице, подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно у Прибоју.

Такође, замолио је грађане да не изазивају државу у том смислу, пошто је њен посао да обезбеди сигурност свим људима.

Када је реч о људима који су узвикивали у тим инцидентима да ће Сјеница бити нова Сребреница и слично, Вучић је рекао:

"Не само да ће бити кажњени, него ће (полицајци) добити и премештај из Прибоја. Води се, не само дисциплински поступак већ и тужилац ради свој посао. Такође, води се и поступак против деце и младих који су певали - пуцај у џамије".

Вучић је рекао да је одмах добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин.

"Сви људи који мисле да треба да прете клањем деце, и не знам чиме све, са тим мора да се прекине. Сви ти који би да кољу нечију децу - завршиће иза решетака, као и сви они који би да пуцају и убијају некога. Према џамијама морамо да се односимо једнако као и према нашим црквама и манастирима. Да поштујемо муслимане и као што се ми крстимо пред иконама и олтаром да поштујемо то где се они клањају", нагласио је Вучић.

Ово је њихова земља једнако као и наша и заштитићемо свакога, поручио је Вучић.

Каже да је дошао у Прибој у тренутку када односи између Срба и Бошњака нигде нису на нивоу на коме би представници државе волели да буду, као и да, нажалост, уме да осети колико је то дубоко и колико ту има проблема.

"Иако бих волео да кажем да историју и прошлост оставимо у срцима, а да рукама својим градимо будућност, знам да то није увек лако. Ово је један од мојих покушаја да укажемо на одговорност свих нас и да док је могуће смирујем ситуацију, јер је лудих и неодговорних глава увек више", навео је Вучић.

Додаје да је увек лакше такве неодговорне идеје промовисати, него пристајно понашање.

Напомиње да је свестан да се његове речи неће допасти ни једној ни другој страни, пошто ће му Срби рећи да је превише попустљив и да се улизује муслиманима и Бошњацима, док ће му они са друге стране рећи да су то само бајке и измишљене приче.

Вучић каже да ће они екстремнији рећи како ћемо да предамо Прибој Бошњацима, док ће се са друге стране и даље понављати лажи како је он наводно неког убијао снајпером у Сарајеву, како су то ноторне лажи.

"Али, као председник немам алтернативу овоме", додао је Вучић.

Поручио је становницима и Прибоја и Нове Вароши и Сјенице, Новог Пазара и Тутина да погледају само колико је држава за њих урадила, јер су то чињенице.

Додао је да ће у Прибоју бити запослено још 400 људи и да ускоро у том месту неће више бити довољно слободних радника.

Зар желите да све то покваримо сопственим свађама, поручио је Вучић и истакао да Срби и Бошњаци живе ту заједно вековима.

Такође, додаје да му одговорност функције председника налаже да у свом обраћању буде нешто оштрији према Србима него према Бошњацима.

Додао је да је посетио девет или десет пута Прибој, што је највише од свих до сада представника државе од 1945. године.

Вучић је рекао да је остало још да се уради 16 километара пута који ће спојити Кокин Брод и Прибојску Бању, што ће допринети развоју туристичких потенцијала целог тог подручја.

Знам да неко мисли да не знам и не разумем шта се збива када остану сами у кафани Срби и Бошњаци и како поједини причају како ћемо једни друге да отерамо, напоменуо је председник.

Упитао их је да ли стварно мисле да је то могуће, као и да ли стварно неко хоће да угрози овакав развој и економски напредак који сада имамо да бисмо се тукли.

Додао је да има двојицу синова и да не жели да остане без њих због ратова и позвао све да добро размисле да ли хоће стварно да водимо ратове у којима би могла деца да им страдају.

"Зато морамо да мислимо на наше комшије, не постоји јачи, јер су у овој држави сви једнаки пред законом, звао се неко Адмир, Самир или Зоран, Предраг, Ненад, Александар... Гледаћемо, не само пропорционално броју становника већ и нешто снажније у заступљености имамо Бошњаке у органима реда, тужилаштву и правосудним органима, јер они као мањина овде морају да се осећају сигурно и безбедно", истакао је Вучић.

Додао је да је добио захтев око џамије и да ће бити решени имовинско правни односи.

 

Лако је потпалити, много теже умирити

Вучић je истакао је на састанку са представницима Прибоја и привредницима тог града, да постоји нешто што се не може победити радом, а то је када су емоције затроване, када се једни другима обраћамо са "четници", "ђикани", "балије", и слично, јер када се тако обраћамо ту, како каже, среће нема.

Вучић тиме одговорио на речи Милете Иконовића, власник млекаре "Биомлек", који је рекао да је оно што се десило недавно у Прибоју за сваку осуду.

"Појединци су то урадили, не часни и честити Срби. Ми Прибојци увек дишемо истим плућима. Прибој је увек био град толеранције и љубави. Тешко ми је пало што се то десило. Исто тако много ми је тешко када видим да појединци из бошњачких кругова нападају порукама породице тих људи. Знам да нису ни то честити Бошњаци, већ појединци. Замолио да се сви оградимо таквих и осудимо такав став", рекао је Вучић.

Иконовић је додао да њему тешко пада и што се Република Српска напада као геноцидна творевина, иако је она створена по Дејтону.

За Вучића је рекао да је стожер јединства и гарант мира у Босни и Херцеговини.

Вучић је скренуо пажњу да сви имају проблем када неко каже једне беретке су му драге, а друге мрске.

"Ја сам овде дошао не да стичем политичке поене и да се са вама у свему сагласим, већ да пре свега говорим о одговорности нас Срба. Мислим да ми је то обавеза. Верујем да ће Бошњаци добро разумети то, јер и када неко погреши, стотину пута сам замолио ''дајте да пробамо да опростимо оном другом, оно што смо себи већ одавно опростили"", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао да је свуда мир, а онда настану проблеми.

"Не треба да ставимо под тепих ствари, јер су проблеми огромни", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да не одговара на бројне нападе из Сарајева, и да ћути да не би погоршао ситуацију.

"Знам да је свака погрешна реч као литар бензина у ватру. Боље да будете господар сваке неизговорене речи, него слуга сваке изговорене речи. Стотину пута сам их питао и говорио да је Република Српска по Дејтону створена и зашто не изговарају никада Република Српска, иако то пише у Уставу. Као што говорим да подржавам интегритет Босне и Херцеговине", указао је Вучић.

Вучић је рекао да је важније да се сачува мир, јер зна да и Срби и Бошњаци умеју да поштују рад, резултате.

"Ускоро ћемо имати ауто-пут до Пожеге, до краја године. После Пожеге није крај, наставићемо ка Котроману, ка Босни и Херцеговини, ка Републици Српској, ка Дугој Пољани, Ариљу, Бољару. Тиме смо све увезали, све што 70 година нико није ни помислио да ћемо урадити", рекао је Вучић.

Вучић је апеловао на грађане да склоне емоције на страну.

"Да разумете да је лако то потпалити, много тешко умирити. Гледао сам Бошњака са протеста у свету. Каже један Бошњак на телевизији да је Република Српска овим што је урадила ујединила све Бошњаке. Исте вечери сам на једној српској телевизији видео једног Србина који каже да ово што су међународна заједница и Сарајево урадили ујединило све Србе. Лепо је што смо се ујединили, али боље је то учинити око фабрика које ћемо отварати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у фабрици "Flex" видео како као браћа заједно раде Радиша и Адис.

"Исти хлеб једу, исту муку муче. Адис планира четврто дете, а Радиша је добар домаћин", додао је Вучић.

Иначе говорио је да у Србији тренутно има противника свега што се ради.

"Имате антикаменоломаре, антиаеродромаре, за све имате анти, шта год хоћете да урадите не можете. Не што некоме стварно сметате, већ што то постаје хир", подвукао је Вучић.

 

Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир

Вучић је рекао у Прибоју да Срби и Бошњаци не треба да крију разлике и да треба о њима да разговарају, али да морају да буду свесни да постоје одређене границе које нико од нас не сме да пређе.

Такође, Вучић је у разговору са ефендијама из Сјеверина и Прибоја рекао да ако се крене са истеривањем правде о страдању Срба и Бошњака да ће се она тешко икада истерати, као и да ће онда тешко почети решавање проблема.

"Зато се трудим да урадим две ствари. Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир ниједног секунда", нагласио је Вучић.

Вучић је на састанку са грађанима разговарао и са ефендијом из Сјеверина, Омером Хоџићем, који га је питао да се промени Закон о цивилним жртвама рата како би Бошњаци били препознати тим законом и могли да добију обештећење, али и изнео случај да су његовој жени и ћерки које носе хиџаб у једном угоститељском објекту узвикивали да им није то Саудијска Арабија или Баш чаршија у Сарајеву и да иду тамо да се шепуре.

Вучић је рекао да је управо дошао да чује Бошњаке и њихове захтеве и да, иако би га цела Србија славила када би им рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради.

Такође, рекао је да није упознат са проблемом око закона о цивилним жртвама рата и да ће видети о чему се ту ради.

Вучићу се обратио и ефендија из Прибоја, Есмин Емилић, који је рекао да без правде нема ни помирења.

Такође, обавестио је Вучић, како је рекао, о инциденту када је у дворишту џамије у Прибоју припадник граничне полиције Србије иако је био у цивилу легитимисао сиријске избеглице и после их претукао у хаустору.

Не желимо да таква слика наших припадника Министарсва унутрашњих послова иде у свет, као што је ишла када су хрватски граничари тукли избеглице, рекао је Вучић и додао да је тај исти човек после упућивао јавно претње прибојским имамима, те приметио да је био кажњен за то да до другог случаја не би ни дошло.

Такође, ефендија је рекао да се са породицом вратио у Прибој из Америке где је живео, али да то дефинитивно није место где би желео да живи ако се осећа небезбедно, али и да не сматра државу за то кривом, већ појединце који имају име и презиме и треба да буду кажњени.

Такође, додао је да би "пун погодак" за боље односе између Срба и Бошњака било и да се изгради џамија у новом делу Прибојоа.

Вучић је рекао да није дошао у Прибој да било шта коме доказује пошто у томе сигурно неће успети, и истакао да долази у доброј вољи.

"Долазим да вам покажем да ми је стало да вас чујем, нагласио је Вучић и додао да нема никакав политички интерес када је реч о Бошњацима пошто се ту ради од свега три одсто гласача и да само може да се замери већинском српском народу.

"Само и вас молим ако има један, два или три полицајца... и то већ решавамо, да не буде да је сва полиција таква, пошто је најевећи број часних полицајаца који добро обављају свој посао", навео је Вучић.

 

У прибоју много више примера добрих односа него инцидената

Током разговора Вучића са грађанима Прибоја, где је дошао због подизања међунационалних тензија, током новогодишњих празника, констатовано је, између осталог, да су инциденти дешавају истовремено време када расте стандард и када је покренута индустријализација овог града и истакнуто да у Прибоју има много више примера добрих односа православних и муслимана, Срба и Бошњака, него међунационалних инцидената.

На питање Вучића шта се догодило па се током Нове године у овом граду догодило више туча него у протеклих годину дана, грађанин је одговорио да ни сам не може да верује шта се догађа, али да мисли да су локалне институције мало закасниле у првентивном деловању и сузбијању инцидената у корену.

Приметио је и да је основ да се такве ситуације предупреде васпитање у породици, јер, како је навео, основ ислама и православља је заједништво.

Сви се, казао је, сећају када је Прибој био на дну, а сада су, истиче, почеле да се дешавају позитивне ствари за шта захвалност иде председнику Вучићу.

Члан странке правде и помирења и директор једне фирме рекао је Вучићу да његова фабрика извози у ЕУ производе у вредности од пет милиона евра и да су међу запосленима и људи који долазе из Пријепоља да ту раде, а један члан Странке демократске акције Сулејмана Угљанина, који се представио као Миралем, рекао је да је Прибој и околина идеално место за развој туризма.

Констатовао је да се инциденти дешавају због повећаног стандарда, јер грађани више немајуу проблеме које су имали раније.

На то је Вучић рекао да му је неко већ рекао да је раст стандарда у Прибоју допринео да се грађани опусте и размишљау о другим стварима.

"Неко ми је већ рекао да су се последњи екцеси десили зато што је појачан стандард, боље се живи, а раније су бринули за посао...", рекао је Вучић.

 

Без накнаде за бројила повратника, радићемо локалне путеве

Вучић је истакао да су велика средства предвиђена за развој Прибоја, а током разговора са грађанима тог краја, навео да ће се обезбедити бесплатан прикључак електричних бројила, и урадити неки локални путеви.

Вучић је, у разговору са грађанима, представницима локалне самоуправе и две верске заједнице, рекао да је опредељено 15 милиона евра, без опреме, за болницу и Дом здравља, што је једноипогодишњи буџет тог града.

Такође, биће уложено 12,8 милиона евра у изградњу пречистача отпадних вода и канализацију, а осам милиона евра у изградњу пута.

Додао је да је добио писмо у вези са програмом повратка протераних Бошњака, на шта је посланик Српске напредне сртанке из Прибоја Крсто Јањушевић одговорио да је већи део програма изградње кућа решен, те да је остало да се доврши део путне инфраструктуре.

Вучић је затим набројао да су направљене 22 монтажне куће, као и пут Сјеверин - Стрмац, али још није пут Сјеверин - Милановић, као и Саставци - Кукуровићи.

"Завршите три километара Сјеверин - Стрмац, пут до Милановића, и Саставци - Кукуровић. Спремите то да крајем марта можемо да кренемо да радимо", поручио је Вучић вршиоцу дужности директору "Путева Србије".

Такође, истакао је да би било добро да се до 1. августа заврши пут Кокин брод - Прибојска бања.

Током разговора, председнику се пожалила Сакиба из села Сјеверин да је проблем што куће које су направљене или обновљене не могу да добију прикључак на електричну мрежу.

"Моја породица је имала електрично бројило, и сада га плаћа по други пут, 90.000 динара. Куцали смо на многа врата", рекла је она.

Председник се обратио вршиоцу дужности,  директору Електропривреде Србије Дистрибуције, Бојану Атлагићу, рекавши да не жели да слуша о "изласку на терен", већ да се проблем што пре реши, да људи не плаћају поново.

Мештанка је рекла и да су они платили 90.000 динара за нови прикључак, али да има оних који не могу да плате тај износ, и још увек су "у мраку", на шта је председник рекао да ће то брзо бити решено, а у њеном случају извршен и повраћај дела средстава.

Затим је телефоном разговарао са премијерком Републике Србије, Аном Брнабић, и замолио је да се на следећој седници владе донесе одлука да људи у том крају не морају да плаћају надокнаду, већ да се уведу електрична бројила без додатних трошкова.

Сакиба је указала и да свима у том крају, и Србима и Бошњацима, значи пут Сјеверин - Милановић, и да ће, ако пута нема, људи одлазити одатле.

Такође, захвалила се у име породица отетих у Сјеверину пре 30 година општини Прибој и председнику општине Лазару Рвовићу на изградњи спомен обележја, додајући да је њен девер једини пронађен, а општина сносила и трошкове око сахране.

Навела је и да 30 година породице убијених из Сјеверина, чекају да држава исправи неправду према њима и да добију статус цивилниг жртава рата.

Вучићу се обратио и један малинар из Прибоја, који је указао да је једна хладњача из Ариља од 18 прибојских пољопривредника 2018. узела 50 тона малина и да их није платила.

Вучић је обећао да ће пронаћи средства и решити тај проблем, али је замолио малинаре да буду фер и не додају вредност робе.

Професор у пензији захвалио се председнику на доласку у Прибој, у којем је, каже, суживот увек био добар, али су последњи догађаји подигли тензије.

"Имам друга Србина 60 година, кумови смо 40 година, и никада се нисмо посвађали. Желео бих да такав однос остане даље, да не дође до нарушавања међуљудских односа и да се закон примени на све једнако", казао је он.

Едита Хасанагић, одборница странке демократске акције  Санџака, предала је председнику писмо две породице из насеља Марјановић, чија имања су угрожена од клизишта.

 

Никад нећу дозволити забрану ношења хиџаба

Вучић je поручио у разговору са Бошњацима у Прибоју да никад неће дозволити да се у Србији забрани ношење хиџаба (вела или мараме коју носе жене исламске вероисповести).

Житељка Сјеверина, Сакиба, је председнику рекла, надовезујући се на то што је Вучић претходно рекао да, иако би га цела Србија славила када би Бошњацима рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради, да је поносна по том питању на Србију и Београд.

"Моја ћерка је завршила исламски факултет, убрађена је и каже да је поносна на Србију јер четири године живи у Београду и никада није имала ниједан једини проблем. Њене другарице и пријатељи су и Бошњаци и православци и ја сам поносна на Београд и Србију", рекла је Сакиба.

Такође, истакла је да је уверена да Србија на челу са Вучићем никада неће дозволити да се догоди било каква забрана ношења хиџаба.

Вучић је рекао да је веома срећан што то чује и да је због тога поносан.

"Ја вам то са сигурношћу гарантујем. То се неће десити и то вам гарантујем чиме год хоћете, не само својом речју већ и свом државном снагом", поручио је Вучић.

Сакиба је на то узвратила да му од срца жели здравље, као и да ће све остало само доћи.

Претходно се Вучићу, ефендија Омер Хоџић из Сјеверина пожалио да су његова супруга и кћерка имале непријатност у једном угоститељском објекту због тога што су ушле у хиџабу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк