Вести

Вучић: Све обавезе на путу ка ЕУ испунићемо до краја 2018.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија чини све за добробит својих грађана, због чега је уверен да земље чланице неће бити у могућности да одбију да прихвате Србију као пуноправну чланицу ЕУ.

Вучић је рекао да је пут европских интеграција, без двоумљења, најбољи могући за Србију, а да одлуку ЕУ очекује можда и после пет година мандата нове Европске комисије.

"Чули смо изјаву Јоханеса Хана јуче да нема шансе за Србију да постане чланица ЕУ у наредних пет година. Није велико изненађење, очекивали смо ту одлуку, али ћемо свакако наставити са реформама, наставити наш пут ка ЕУ и учинити најбоље са свим нашим обавезама пре краја 2018, почетком 2019. и онда ће све бити у рукама других", рекао је Вучић на четвртом Београдском безбедносном форуму, чији је Танјуг медијски покровитељ.

Премијер је истакао да ће Србија свој пут ка ЕУ наставити без обзира на разочарајуће ставове које долазе из Брисела, као и умора од ширења који влада у појединим земљама чланице.

Он је навео да Србија има своје обавезе које ће испунити не због ЕУ, већ због Србије и грађана Србије, и да зато мора да се бави тешким поглављима 23 и 24, за које се нада да ће бити отворени почетком идуће године.

"Не ради се о чудима која треба спровести, јер су друге земље то учиниле. Наставићемо наш пут ка ЕУ и учинићемо све да завршимо све наше обавезе до краја 2018. а тад ће све бити у рукама других", поручио је он.

Србија је апсолутно посвећена регионалној стабилности, истакао је Вучић, наводећи да то није само ствар регионалног мира, већ и економске стабилности, стабилних политичких веза, и у том контексту подсетио да ће премијер Албаније 22. октобра, после много година, доћи у Београд, што ће, како је додао, омогућити стварање нове атмосфере и нових односа две земље.

Истовремено је изразио стрепњу у вези Босне и Херцеговине, и додао да ће Србија учинити све што може у корист стабилности у региону, поновивши да Београд подржава територијални интегритет те земље.

Он је изразио наду да ће сви бити од помоћи у решењу тамошње ситуације на најбољи начин.

Подсетио је даље да се Србија залаже за виши ниво сарадње земаља ЦЕФТА, указујући да би до реализације тога могло доћи за 5 до 7 година, без обзира на то ко буде ушао у ЕУ.

Исто тако је указао да постоји иницијатива за успостављање Савеза младих западног Балкана, који има за циљ да реагује на говор мржње.

Вучић је рекао да су пред Србијом тешке реформе и да ће се суочити са много изазова и морати да се ради много јаче и брже, како се не би изгубио ни дан у стварању бољег стандарда и живота за грађане.

Он је навео да је актуелна власт наследила велике економске проблеме, али да ће у Србији морати да се мења и менталитет, како би се напустио социјалистичко наслеђе, које земљу зауставља у напретку.

Према његовим речима Србија је последњих дана, посебно последњих пет месеци учинила најбоље да започне, односно спроведе многе реформе које нису нимало лаке.

Са тим у вези је подсетио да је усвојен Закон о раду, који није мењан 15 година, да је одржана Парада поноса, која се такође тек сада организовала, иако су многи од нас, како је додао, не слажу са "њима", али је неопходно да се обезбеде, поштују њихове слободе, разлике и избор.

"Све то ћемо урадити не зато што смо под притиском ЕУ, то нису тражили ни ММФ ни Светска банка, то ћемо урадити због нас", рекао је Вучић изражавајући уверење да је Србија прва земља југоисточне Европе која ће предузети све те мере како би направила функционалну економију.

"Људи су нестрпљиви, не очекују и не прихватају лако да неко ко је дошао на власт смањује њихове плате и пензије, али то ће, са новим законима, креирати боље окружење за бизнис, бољу инвестициону климу, а и створити нова радна места у Србији", подвукао је премијер додајући да је на почетку свог мандата себи обећао да неће размишљати о следећем мандату, већ о будућности грађана Србије.

Еконимија је, према његовим речима, најважније питање за све у региону, због чега је предложено много инфраструктурних пројеката који треба да створе бољу атмосферу међу људима и економску сарадњу.

На крају он се осврнуо и на украјинску кризу указујући да Србија подржава територијални интегритет свих земаља УН, укључујући Украјину, али да је највећи приоритет за нас западни Балкан.

 

У Србију имају поверења и Исток и Запад

Вучић је поручио да Србија своју политику не мења, да је њена оријентација пут ка Европској унији и да жели добре односе са Руском Федерацијом, те да ће такву политику гајити и неговати.

Вучић је одговарајући на питања новинара о евентуалним притисцима да промени однос према Русији зарад приближавања Унији, рекао да већ седам-осам месеци слуша да ће Србија морати да уради нешто што нам је неко наредио.

"Србија има своју политику и не мења је", поручио је премијер и додао да је то став Србије и да од тог става Србија има и имаће користи и у будућности.

"Мој посао као председника владе је да бринем о својој земљи а не о другим земљама и то се неће мењати", поручио је Вучић.

Он је додао да Србијом не може да се разговара на тај начин да нам неко каже шта морамо да урадимо, као и да са њим нико не може и не сме на тај начин да разговара.

Упитан шта очекује од предстојећег председавања Србије ОЕБС-ом, Вучић је рекао да ће наша земља имати озбиљну и одговорну улогу коју ће поштовати и Исток и Запад.

"Србија је земља у коју верују и у коју имају поверења и Исток и Запад", навео је премијер и додао да две приче не постоје.

Ми, казао је, немамо једну причу за једне и другу за друге и због тога смо мирни и чиста нам је савест.

 

За бољитак кључни - евроинтеграције, стабилност и реформе

Наставак Србије на путу евроинтеграција, регионална стабилност и унутрашње реформе на којима сви морају да раде омогућиће грађанима Србије да живе неупоредиво боље него данас, изјавио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у паузи четвртог Београдског безбедносног форума, рекао да су то три битне ствари које морају да се ураде како би грађани Србије осетили бољитак.

Председник Владе нагласио је да Србија наставља свој европски пут, не због неке врсте идолатријског односа према Европској унији, већ зато што је то најбоље за њу и њене грађане.

"Ако не може за пет година (да постанемо члан), за пет година и један дан може. Ми очекујемо и надамо се да ће Србија бити прва новопримљена земља у чланство Европске уније", рекао је Вучић.

Да би се то остварило, нагласио је Вучић, држава и грађани мораће много да раде и предузму многе тешке ствари.

"Али сам уверен, и то је друга ствар, када Србија буде била део ЕУ захваљујући нашим реформама, озбиљности и одговорности, неће бити ни близу најсиромашније земље", подвукао је Вучић.

Премијер Србије, као трећу важну ствар, истакао је регионалну стабилност.

"Без регионалне, политичке стабилности, у Србији нећемо моћи да градимо другачију и бољу економију него што је данас", оценио је Вучић.

Он је изразио уверење да, уколико грађани Србије буду разумели тешке кораке који морају да се спроведу, да ће резултати бити видљиви "већ у наредне две године".

Вучић је захвалио свима који поштују све што је Србија урадила и "многе тешке кораке" које је морала да пређе, ипак додавши да има малу бојазан због менталитета грађана Србије.

"Плашим се само нас и помало нашег менталитета, чињенице "Нећу ја, хоћу да се спроводе реформе, али да немају везе са мном". То морамо да превазиђемо. Сви морамо да учествујемо", поручио је председник Владе.

Према његовим речима планови и програми које је Србија представила одобрио је цео свет и све међународне организације и институције.

"Само морамо да будемо дисциплиновани и одговорни, и сигуран сам да ћемо живети неупоредиво боље него данас, а то је крајњи циљ свега због чега све ове реформе предузимамо", закључио је Вучић.

Србија је, како је подвукао, стуб стабилности и то ће остати, а да Србија себе не види као лидера, те да на Балкану нису потребни лидери, већ боља сарадња, више инфраструктурних пројеката и бољи односи међу људима.