Вести

Вучић: Све сам политички спреман да жртвујем за мир и стабилност

Апсолутно све и сваку врсту политичких поена сам спреман да жртвујем да бисмо имали мир и стабилност, поручио је вечерас Александар Вучић.

Најважнији су очување мира и стабиности, потврдио је, али и упозорио да то може бити нарушено неодговорним односом и поступцима оних у Србији који позивају на нестабилност, па и неких у Приштини, као и неких из Босне...

"Што се Хрвата тиче, ми њима желимо да овде живе као у својој кући, ово и јесте њихова кућа, њихова домовина и треба да тако гледају на Србију. Ми ћемо да помогнемо све што је могуће нашем народу и не само оним одбеглим, него и онима који су се вратили у своје куће", навео је Вучић у емисији Сучељавање на јавном сервису Војводине.

У том је смислу важно да смо опоравили земљу економски, јер, што више новца имамо, можемо више да помогнемо у оном здравом смислу нашим грађанима који живе ван граница наше земље.

 

Заштитићемо пољопривредно земљиште, исправити неправде

Премијер Александар Вучић рекао је данас да ће Влада Србије заштити пољопривредно земљиште, као што су то учиниле Мађарска и Словенија.

"Морамо да исправимо историјске грешке. Божидар Ђелић и ДОС су 2008. потписали ССП на велико одушевљење свих и обавезали се да се 2017. стави у промет државно пољопривредно земљиште без услова. То ниједна земља у приступном процесу није урадила. То смо ми критиковали и раније, и сада је дошла 2017", казао је он у емисији ''Сучељавање'' РТ Војводине.

"Ми то нећемо на тај начин поштовати и људи у Војводини и остатку Србије не треба да стрепе", поручио је он.

Вучић је најавио да ћемо донети, као што су учиниле Мађарска и Словенија, мере ограничења.

Објаснио је да ће неко ко жели да купи државно пољопривредно земљиште морати да буде најмање 7 до 10 година резидент у Србији или, када је о фирми реч, да буде три године регистрована овде.

 

Ђинђићу капа доле, провалио је "кибицере"

Премијер Александар Вучић рекао је вечерас да поштује Зорана Ђинђића, јер је први који је Србима почео да говори оно што не воле да слушају, и зато што је оголио улогу политичких и друштвених кибицера.

Вучић је то рекао у емисији "Сучељавање" РТ Војводине, у одговору новинару Зорану Пановићу на питање "може ли Ђинђићев софтвер уз Шешељев хардвер", чиме је алудирао да је Вучић на неки начин измешао те две политике.

"Ја имам и име и презиме, а поштујем и Ђинђића и Шешеља", рекао је Вучић.

Уз ограду да није од оних Срба који се разрачунавају са људима, који, попут Ђинђића, не могу да одговоре, Вучић је рекао:

"Ђинђића ценим, јер је почео да говори Србима нешто што не воле да чују, а то је да више раде и да не кукају, као што ни штрајкачима није априори давао за право".

"Почео је и да мења однос према ономе што су биле социјалистичке и самоуправне навике, и борио се против 'кибицера'. Капа доле Ђинђићу", рекао је Вучић.

Кад је реч о Шешељу, рекао је да га поштује, јер зна да неће против државе.

"Међутим, мислим да би било лоше да Шешељ добије поверење грађана, јер знам где би нас то одвело. Али, знам да неће да угрози стабилност државе, јер зна шта је држава", објаснио је Вучић.

 

Једини континуитет с ДОС-ом су евроинтеграције

Осим отпочињања процеса евроинтеграција премијер Александар Вучић не види ниједан други континуитет у вођењу политике са ДОС-ом.

"Не видим други", одговорио је на питање "имате ли континуитет са ДОС-ом" новинару Зорану Пановићу у емисији Сучељавање, на јавном сервису Војводине, али и додао да није све црно- бело.

Како је рекао, и у његовој странци нису се многи лако сагласили са тим да се Ђинђићу подигне споменик.

Он, додао је, заиста сматра да је ДОС катастрофално управљао Србијом и у том смислу апострофирао пре свега пљачкашке приватизације и економско уништавање Србије.

"И у време 90-их било је ужасно, много лоших ствари, али била је сачувана срж и суштина наше привреде која је затим суштински растурена и опљачкана, а онда од 2008. до 2012. доведена до ивице банкрота", рекао је Вучић.

Ако буде изабран за председника, каже да ће поштовати Устав, а ако буде могао да се направи консензус Устав ће и да се мења, али не да би председник државе имао већа овлашћења - напротив.

"Треба да имамо нешто ближе канцеларском систему", рекао је, али и додао да ће, ако буде шеф државе, контролисати владу, јер то је, каже, његова обавеза.

Такође, додао је да не би нападао владу када то јавност мисли да треба и додао да је зато захвалан председнику Томиславу Николићу који је дао подршку влади за тешке мере и због којих је сада Србија цењена у свету.

У том је смислу рекао да очекује да му у ноћи изборне тишине Николић из Кине јави да смо добили директан лет за Пекинг.

Вучић се није сложио са Пановићевом анализом, односно тезом да се ствара слика о "системским" и антисистемским" председничким кандидатима, те да се при том мисли да су кандидати опозиције људи који ће на тенковима доћи и преузети власт.

Премијер је приметио да Пановић целу конструкцију гради на перцепцији 90-тих година, у којима, каже, и даље живи.

Неће представници опозиције доћи на тенковима, али је упозорио да постоји драматичан уплив новца Сороша и многих других, да Србија не би драматично напредовала.

О томе, подсетио је, говоре и владе Мађарске, Македоније, и многе земље Европе, али и у САД.

Према његовим речима, има покушаја да се праве "лутке" у Србији како на власт не би дошли они који не би били послушни.

Такође се осврнуо и на преношење изјава Меркелове, али и извештаја ЕУ, указујући да када има 50 реченица у којима неко говори веома лепо, чак нестварно лепо о нашој земљи, а није ниједан досадашњи немачки канцелар говорио као Меркелова, онда се извуче само једна реченица, она у којој она каже да нешто не ваља, па се инсистира на томе.

Он је казао да је проблем оних који нападају сваког дана што неће да их вређа, што им само ставља огледало пред лице, а њима се онда одраз не свиђа, па почињу хистеричну кампању са увредама, клеветама, најружнијим и најстрашнијим речима.

Једина тема опозиције је Александар Вучић, а чешће и његова породица, додао је он, истичући да ће за разлику од тога он њихове породице да чува, штити и о њима се брине.

Вучић је рекао да би његови противници, да је хтео да остане премијер, рекли да Вучић хоће да буде човек који све контролише и има највећу моћ.

Кад хоћете да постане председник онда кажу "аха, сад ће на том месту да постане најмоћнији", иако то није најмоћније место. Шта год да сам урадио никад им не би било добро, приметио је Вучић.

"А суштина уопште није питање моћи, него резултата, да ли ће људи да живе боље, да виде путеве, пруге, веће плате... Ова година биће боља од 2016, а 2018. биће боља од 2017.", закључио је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг