Вести

Вучић: Теклас ће у Владичином Хану и Врању запослити 2.500 људи

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава бившим радницима Геокса у Врању, који не буду одмах добили други посао у Текласу, који ће у Врању отворити нови погон, дати на поклон једну просечну плату у Врању која је виша него просечна плата која је била у Геоксу.

Вучић је рекао да од сутра Теклас креће да запошљава људе у Врању и да ће већ за две или три недеље бити запослено 250 људи, а до марта 600 радника.

Истакао је да ће Теклас до краја 2022. године запослити више од 1.000 људи, као и да ће укупно у Текласу у Владичином Хану и Врању бити запослено 2.500 људи.

Како је рекао, Теклас запошљава у Владичином Хану 1.030 људи и запослиће још 1.470 радника у Пчињском округу.

"Сада је трка са временом и зато смо спремни да и за њих издвојимо једну просечну плату у Врању, која је виша него просечна у Геоксу, да им држава на тај начин додатно помогне како би људи могли да премосте овај период од неколико недеља или месеци", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да држава може да издвоји новац да је то директно давање или поклон, пре него што нађе решење и за те људе.

"Доводимо и друге компаније, да те људе одмах запослимо", додао је председник.

Вучић је рекао да је просечна плата у Геоксу била 34.000 динара, док је у Текласу у Владичином Хану 62.000 динара.

То ће бити велика промена за људе који ће добити посао у Текласу, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Теклас у Владичином Хану тренутно запошљава 1.030 радника и да ће у Владичином Хану и Врању запошљавати укупно 2.500 људи.

Вучић је рекао да је, пре свега, дошао у Владичин Хан да би замолио турске пријатеље, компанију Теклас, да што пре крене да запошљава људе у Врању због ситуације са Геоксом који је напустио тај град.

Захвалио је генералном директору Текласа што је разумео колико му се жури, због чега ће турска компанија почети да запошљава у Врању, не у новембру или децембру како су раније планирали, већ од сутра.

У наредних 10 до 15 дана биће познате нове информације, додао је Вучић.

Како је рекао, не плаши се да изађе пред људе када им је тешко, а не само када је лепо.

"До краја 2022. године биће од Лесковца до Владичиног Хана и Врања разведен гас и то не само челичне цеви већ и цео дистрибутивни систем по свим местима. То је огроман напредак за цео Пчињски округ.

Вучић је рекао да ће генерални директор Текласа Анил Неби добити орден Републике Србије 15. фебруара, јер је пуно урадио за Врање и Владичин Хан.

 

Задовљан састанком, важно национално јединство

Вучић je рекао да је задовољан јучерашњим састанком на коме је разговору са руководством Републике Српске присуствовао и део представника опозиционих партија које учествују у дијалогу око изборних услова са влашћу.

"Задовољан сам јучерашњим састанком који смо имали. Није био лак. Имате ред људи из опозиције који покушавају да се одговорно понашају. Изгубите минут на то што говоре колико су против нас, а онда чујете нешто што је много важно, а то је национално јединство", рекао је Вучић, одговарајући на питање како коментарише то што су се на друштвеним мрежама и у појединим медијима на мети критике нашли Бошко Обрадовић и Саша Радуловић који су били на састанку о Републици Српској, и питање - да ли то сматра одговором на његов позив и странака "бојкот опозиције" да се прикључе разговорима важним за национална питања.

Оне који су се одазвали, како је рекао, занимала је тема Републике Српске, и морали су да плате цену неодговорних људи у делу јавности који мисле да је једино питање које је битно скидање Вучића са власти.

"То је тако када имате са тајкунске стране финансиране медије и уложене стотине милиона евра где је буквално све персонализовано, са циљем повратак тајкуна и поновно разарање Србије", рекао је Вучић.

 

Ко води јалову политику - да се упоредимо на крају године

Ко води јалову политику, види се по резултатима, поручио је Вучић коментаришући поруке хрватског државног врха са обележавања годишњице "Олује" у Книну.

"Ко води јалову политику, види се по резултатима. Нећу више ни реч, осим пред крај године, када будемо анализирали и упоређивали резултате", рекао је Вучић одговарајући на питање у вези са изјавама хрватског председника и премијера који су данас навели да неће дозволити да се доводи у питање легитимитет "Олује" а Србији поручили да одустане од јалове политике прошлости.

Вучић је истакао да Србија жели најбоље и најближе односе са Хрватском, али неће да заборави ни Јасеновац, Јадовно, Пребиловце, али ни "Олују", "Бљесак", нити да се стидимо својих жртава, колона избеглих, недужних људи, кривих само зато што су Срби.

Напротив, тим људима се поносимо и они који су преживели донели су овде своје велико крајишко срце и доприносе данас успесима Србије, навео је Вучић.

"Ако је то политика прошлости, могу да је зову како хоће, ја мислим да је то политика одговорности и будућности. А ко води јалову политику и политику прошлости - можемо да се упоредимо пред крај године, да упоредимо, па нека наши грађани просуђују и одлучују", поручио је председник Србије.

Вучић је поновио да је Србија увек спремна на сваку врсту разговора, договора, сарадње.

"Али, немојте да нас терате да вам се извињавамо због гота што сте нам протеривали стотине хиљаде људи, јер то другачија Србија, нова Србија, промењене политичке генерације, неће да прихвати", рекао је Вучић.

 

Прво Бујановачку бању да средимо

Вучић је рекао да ради на решавању питања Бујановачке бање и да онда предстоји да се направи велика инвестиција у Бујановац.

Вучић је, на питање да ли ће нека фабрика осванути и у Бујановцу, да ли ће бити отворена нова радна места, рекао да је тешко радити са људима из локалне самоуправе, и да држава ради са Бујановачком бањом за коју постоје потенцијални инвеститори.

"Прво да решимо питање Бање, јер је она значајна за све, за Србе и Албанце, али можда значајнија за Србе. Остаје потом да направимо велику инвестицију, јер тамо има доста људи, иако мање него што се говори", објаснио је Вучић.

Вучић је указао да остаје да се то учини и у другим градовима као што су Пожаревац и Сомбор.

 

Нисам чуо да ће још неки инвеститор отићи из наше земље

Вучић је рекао да не зна ни за једног инвеститора на југу Србије да ће се повући из наше земље као што је то учинио Геокс.

Вучић је одговарајући на питање новинара са Н1, рекао да су га управо са те телевизије нападали када је отварао фабрику Теклас, а да данас представља спас с обзиром да ће запослити део радника из Геокса.

Питање се односило на то да ли је председник упознат са случајем Гранер у Алексинцу где је, како је рекао новинар, више од сто радника на плаћеном одсуству и да ли се тамо дешава слична ситуација као у Геоксу, као и да ли има још фабрика у јужној Србији које су најавиле повлачење.

"Никакву информацију нисам добио, чуо, немамо ни за кога другог овде такву информацију, а Ви морате да разумете да је посао жива категорија", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да су га управо са телевизије Н1 нападали када је отварао фабрику Теклас у Вадичином Хану.

"А данас нам је спас", рекао је Вучић и додао да је боље давати субвенције у отварање фабрика, него да их баце у бунар.

Како је појаснио, за то време колико су те фабрике ту, људи раде и примају плату, за разлику од времена када су они којима припада Драган Ђилас владали.

"Разарали су све фабрике, попут оних у Нишу, сваку су разорили, од прве до последње из сваке индиустрије, док ови лоши људи које сам предводио нису дошли и отворили седам фабрика у Нишу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће наставити ту политику.

"Ми стварамо пријатељства, партнерске односе са Текласом, њима није био циљ да сада крену да запошљавају, ми смо замолили да два месеца раније запосле и исплате плате и бескрајно смо захвални што су пристали", рекао је председник.

Наводећи да је у овом тренутку 1.030 запослених само у Владичином Хану, Вучић је истакао да то пуно значи за Владичин Хан и тај део Србије.

Како је рекао, Шолак или Ђилас сигурно не би дошли и пронашли посао за људе из ГЕОКСА који остају без плата и истакао да они само узимају.

 

За домаће привреднике значајна помоћ државе

Вучић је изјавио да држава жели да помогне субвенцијама и домаћим привредницима у Врању, са којима ће, како је најавио, разговарати почетком септембра.

На констатацију новинара у Владичином Хану да су и локални привредници из Врања заинтересовани да прошире производњу и да упосле део радника Геокса, али и других, уз субвенције државе, те питање да ли држава може да помогне и њима, Вучић је одговорио потврдно.

"Да, стижемо и тамо, да са њима да разговарамо почетком септембра. Да дамо значајније субвенције њима, него странцима, па да видимо колико ће људи да запосле. И бићемо срећни да помогнемо".

Како је рекао, све што домаћи, локални привредници траже од државе, од субвенција - добиће.

"Ускоро долазим у Врање да седнем са привредницима. Свако ко хоће да прави већу вредност добиће подршку државе, која није мала. За месец дана се видимо у Врању", поручио је председник.

 

Геокс испунио уговор и исплаћивао плате осам година

Вучић је рекао да је Геокс испунио уговор и исплаћивао плате за 1.200 радника, као и да би и он поступио исто као бивша власт и дао тој компанији субвенције, јер су тада Врању били потребни запошљавање и инвестиције.

На питање новинара око Геокса, како држава штити своја улагања и шта је добила, а шта изгубила одласком тог инвеститора, Вучић је рекао да је Геокс исплаћивао плате радницима осам година, као и да је та фирма плаћала порезе држави Србији.

"Не можете да говорите да смо кроз порезе вратили новац, јер ако бисте говорили да смо кроз улагање у Фијат вратили новац, па нисмо, порези су можда на четвртини наших укупних улагања у Фијат", навео је Вучић.

Додаје да је тада у Врању било потребно улагање јер није било посла и да се сада држава бори за нове инвеститоре.

"Зато су нам потребне фабрике и реиндустријализација", поручио је Вучић.

Врање је вапило за инвестицијама и било каквим запошљавањем. Сада ће добити много бољег инвеститора, имаће веће плате, а град ће имати више прихода од пореза.

Вучић је подсетио да је Никола Пашић имао изреку - чудна је та политика, када треба сламку да подигнемо у држави цела скупштина и Влада се јави да је подигне, јер је лако, а када треба балван, ту смо само Лаза Пачу и ја.

 

Kривична пријава у процедури, што пре на полиграф

Вучић је рекао да је кривична пријава која је поднета против њега ушла у редовну процедуру Тужилаштва за организовани криминал и замолио их да убрзају све процедуре како би што пре отишао на полиграф и одговорио на сва питања.

"Све нека питају и о свим лажима добиће адекватан, тачан и истинит одговор, а надлежни органи треба да кажу да ли сам говорио истину или лагао", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање поводом тврдњи судије Миодрага Мајића и представника бивше власти да кривична пријава против председника и министра унутрашњих послова Александра Вулина није ни поднета и да је то "представа за јавност".

Вучић је рекао и да је сигуран да ће ове "поштењачине" и они који споља примају огромне паре такође бити спремни да изађу на полиграф и покажу колико су поштени и поштено зарадили 619 милиона евра и шта су лагали грађане.

Поводом навода адвоката Божидара Прелевића у вези Скај апликације и случаја Беливук, и његове констатације да је Небојша Стефановић "миран", а да је председник "нервозан", Вучић је рекао да не зна ни шта је Скај апликација и да је никада у животу није ни видео.

"Не знам шта су те апликације, нисам ни чуо, побркао сам их и са Скајпом", рекао је Вучић и указао да када неко лаже полази од себе.

"Нас интересује да помогнемо радницима, а не да се чујемо са криминалцима, мени ништа од њих не треба", истакао је Вучић.

На питање о томе шта је поента толиких напада због одласка Геокса, Вучић је указао и да они који осуђују и вређају то чине јер немају политику и план.

Вучић је напоменуо и да је док је он на власти отворено 249 фабрика, да све више долазе оне које су суштински окренуте развоју и унапређују извоза, док је за њихово време угашено око 1000 фабрика.

"Kада немате политику, када ништа немате да кажете о Републици Српској, јер се додворавате странцима, онда критикујете. Kада имате питање Kосова у којем шта год да их питате они кажу хоћемо помирење са Албанцима, али нећемо да признамо Kосово. Ви питате како је то могуће када они инсистирају на признању, они кажу ма није важно само да скинемо Вучића, онда видите да нема политике", оценио је Вучић.

Вучић је додао да када их питате коју политику имате да привучете фабрике, кажу имају, али не би да кажу која је то политика.

"Kада дођете у ту позицију и када видите да немају никакву политику, једини план и програм остаје како ће да осуђују, прете и вређају", приметио је Вучић.

Вучић је рекао и да то није лако трпети свакога дана, да је на десетине хиљада страница написано против њега, његове породице и сарадника.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк