Вести

Вучић: Тешке одлуке за тешко време

Премијер Александар Вучић рекао је да је Влада на чијем је челу, Влада тешких одлука за тешко време. Радили смо отворено, поштено и одговорно, рекао је премијер на конфeренецији за новинаре у Влади Србије.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Влада од почетка мандата радила поштено и одговорно и да је морала да доноси тешке одлуке, адекватне тешком времену у којем живимо.

На конференцији за новинаре, Вучић је рекао да је Влада пред себе поставила тешке циљеве, које претходне нису желеле да постављају, и рекао да је успела да Србију одузме од разних "разбојника" и да је врати обичним грађанима.

"Први посао као Влади је да кажемо да је ово земља за оне који поштено раде а не тајкунска прћија. Одузели смо Србију разбојницима и вратили је њеним грађанима", рекао је Вучић.

Премијер истиче да ће Србија бити земља пристојиних и вредних људи.

"Спустили смо Србију са неба, на којој се не ради ништа и на којој нема правила на земљу на којој се ради мнoго, на којој ће морати да се ради још више", каже Вучић.

Премијер истиче да је Србија постала земља потпуно отворена, са највећом спољнополитичком активношћу у односу на земље у региону, а да је Министарство спољних послова имало највећу спољнополитичку активност.

"Имали свмо чврсту политику очувања суверенитета Србије, поштовали смо себе али смо били поуздан парнер. Србија је у савременој историји најпопштованија у Европи и свету", наглашава Вучић и додаје да се ни на једној страни света нису могле чути различите поруке.

"Свуда и на сваког месту види се јасна и озбиљна политика, која је донела поштовање", истиче Вучић.

Први човек Владе подсећа да се за укупно осам месеци, колико је на челу Владе, састао са премијером из 31 земље, што је више него на нивоу од пет година, у односу са најактивнијег премијера у историји Србије.

Премијер наводи да је Влада имала мноштво проблема и да се само неколико дана по формирању суочила са поплавама, које су највећа елементарна непогода у последњих 100 година, од када се обављају мерења.

Премијер Вучић подсећа да је држава за 17.643 породице издвојила 4,22 милијарде динара, на име материјалне помоћи због штете коју су претрпеле у мајским поплавама.

"Од те суме, 119 породица добило је новац за изградњу кућа, 173 куће су изграђене, а градња 45 биће завршена у јануару", каже Вучић.

Милијарда је, потрошена за насипе и друге објекте којима се Србија штити од будућих поплава и других елементарних непогода, док је Црвени крст дао помоћ од по 210 евра за 15.000 домаћинстава.

Премијер додаје да је 30 пута био у Обреновцу, у Крупњу осам пута, а укупно 46 пута обилазао је поплављена подручја.  

"Задовољан сам што грађани после три дана, или један део њих, на то није више морао да мисли, али Влада је мислила на то све време и радила и урадила посао", наводи Вучић. 

"Тешко да би било ко могао да каже да је ова Влада крива за било шта у протеклих осам месеци, осим што је проводила мере које су неопходне а које нико други до сада није смео и желео да предузме", истиче Вучић.

Каже да је обећао људима у експозеу да ће бити тешко, да ће бити реда и рада, а тако је и било.

 

Следећа година је година инвестиција 

Премијер истиче да Влада може транспарентно да управља својим финансијама и да није смешно што је на више хиљада страна показала како ће управљати сваким динаром.

"У децембру ове године, у односу на претходни децембар, имамо три милијарде више прихода. То за обичне људе значи повећање привредне активности, повећању трговине. Упркос општој кукњави - бележимо пораст. Више се троши и у трговинама, бројеви показују да се троши више. Важно је да прођемо кроз тешке мере и да 2016. дочекамо резултат као Поругал, Естонија", истиче премијер.

Коментаришући последња четири месеца ове године, премијер каже прикупљено је рекордно много новца од ПДВ-а.

"Ако будемо успели истим темпом да наставимо, наше прогнозе су да преко ПДВ-а прикупимо 400 милијарди. То би значило да имамо мањи фискалини дефицит, бољи и повољнији резултат", наглашава Вучић.

Према његовим речима, Влада је за свој рад добила подршку светских и европских институција, како на Истоку и на Западу.

Премијер подсећа да су повећане акцизе и на дуван и на нафту.  

"Добили смо помоћ од САД, ЕУ, али и од Русије и Кине. Презадовољан сам што сам имао част да будем председник Владе Србије у време Самита", истиче премијер.

Вучић наводи да је Србија, од земље бачене на колена, постала "звезда у успону".

Како каже, у Србији нема више чекања, пожурите се, Србија је на добром путу и неће се заустављати.

"Ми не стојимо у месту, не часимо ни часа. Донели смо законе, предузеле мере фискалне консолидације. Ми се крећемо и радимо ка циљу. Тај циљ није близу, али нас та удаљеност није обесхрабрила. Стићи ћемо", поручује Вучић.

Премијер наводи да ће Србија само уз политичку подршку моћи да обезбеди повећање економског раста, који ће бити преко 0,5 одсто, што је супротно прогнозама ММФ-а.  

Према његовим речима, 2015. година је година која треба да промени лице Србије, година изазова, година у којој морамо, упркос свим тешким мерама, да не повећамо незапосленост.

Незапосленост је од фебруара до данас, према подацима Националне службе за запошљавањем пала за 6,81 одсто.

"У фебруару ове године 793.625 особа било је на бироу, данас је 739.044 лица. Тај број је смањен за укупно 54.581 особа што је 6,81 одсто", истиче.

Премијер подсећа да је, према подацима Републичког завода за статистику, пре две године ниво незапослености био на 26,4 одсто, а да је данас 17,6, а реално је, каже Вучић, да буде на 19,5 или 19,9 одсто.

"Наш циљ је да тај проценат не прође 20 индексних поена. После година губљења посла, део тих проблема смо кренули да решавамо", наглашава Вучић.

 

"Нисам пресрећан што идем у Брисел"

Дијалог Београда и Приштине биће настављен 9. фебруара у Бриселу, потврђује премијер Вучић.

Први човек Владе каже да ће на прве разговоре у Бриселу отићи са министром спољних послова Ивицом Дачићем, док ће са друге стране бити премијер Косова Иса Мустафа и министар спољних послова Хашим Тачи.

"Могерини (висока представница ЕУ за спољну политику) је звала. С њихове стране биће Мустафа и Тачи и ми ћемо ићи у формату један плус један. На први разговор ћемо ићи Дачић и ја, а на друге ће ићи неко други са мном у зависности од теме", објашњава Вучић.

Премијер додаје и: "Да ли 9. фебруара идем у Брисел радостан и срећан, да гледам Мустафу и Могерини, нисам ни срећан ни пресрећан, то је мој посао и моја дужност."

Говорећи о хапшењу Србина у Приштини, у чијем возилу је нађено 13 килограма експлозива, премијер наводи да постоје одређене сумње за чије је потребе то урађено.

Како каже, полиција ради свој посао и треба сачекати резултате истраге.

"Наша полиција ради свој посао... Имамо одређене сумње, ко, шта, како и на који начин и за чије потребе је урађено, али о сваком озбиљном резултату истраге ћемо вас обавестити", истиче Вучић.

 

"Део опозиције још није изашао из деведесетих"

Премијер Србије наводи да део опозиције још није изашао из деведесетих година, те да они постоје једино када причају о деведесетим годинама зато што немају друге аргументе.

"Они ни о чему другом не могу да говоре и ни у шта друго се не разумеју, па се и у расправи о буџету најмање причало о буџету, зато што они који је требало да причају о буџету нису могли о томе да причају јер нису имали аргументе", каже Вучић.

Коментаришући расправу о буџету, током које су се чуле непримерене речи од појединих посланика опозиције, премијер примећује да би све то сигурно било на насловним странама да је такве ствари изговорио неко из владајуће коалиције.

Вучић констатује да је очигледно некима то не само дозвољено, већ је могуће да ће за то да буде крив неко други.

"Тако се испоставило за све то што смо ми стока, ђубрад, олош, извињавам се људима, те речи смо чули од појединих народних посланика, да је за то крив Игор Бечић, да ли има диплому или је кондуктер или није", наводи Вучић.

Додаје да не зна да ли је кондуктер иако мисли да је то једно поштено занимање, али да Бечић нити је изговорио "стоко једна" нити је изговорио "ђубре" нити је изговорио "олош", ништа од свега тога.

"Не знам како то дође до њега, а дође до њега зато што је некима све дозвољено, а некоме није дозвољено ништа", закључује Вучић.

 

Биће реконструкције Владе

Премијер Србије Александар Вучић негирао је натписе појединих медија да ће министри Сертић и Вујовић бити избачени из Владе.

"Када буде реконструкције, обавестићу Вас", каже Вучић.

Премијер објашњва да је још крајем априла рекао да се може очекивати реконструкција Владе, јер је мислио да је важно да се ни он ни министри не опусте и да не помисле да су изабрани на четири године.

Премијер каже да нигде није поменуо да ће сменити Вујовића и Сертића већ да су то поједини медији у потпуности измислили.

 

Добићемо највећу цену за "Телеком"

Премијер Србије истиче да је у току избор приватизационог саветника за "Телеком" и да ће за ту компанију бити понуђена значајно већа цена, од оне која се очекивала.

"Мислим да ћемо добити највећу цену у историји коју је 'Телеком' могао да добије", наводи Вучић.

Премијер истиче да ће цена бити значајно већа, "драматично већа од оне која је понуђена 2011. године, када су неки то покушавли пре избора да раде".

"Ми тиме нећемо покривати свој дефицит као што неко каже", наглашава Вучић.

 

За бољу земљу треба ефикаснија држава

Србији је потребан мањи и ефикаснији бирократски апарат, а Влада Србије настојаће да отпуштања у јавном сектору буду минимална, каже премијер.

Према његовим речима, Влада ће настојати да отпуштени буду углавном "партијски чиновници који не обављају добро свој посао".

"При томе, они неће бити криви зато што су чланови ДС-а, којих је највише сасвим сигурно, или СПС-а или СНС-а већ зато што нису добро радили свој посао. То ће бити, надам се, мањи број људи од оног о коме се говори и то нам све доноси здраву државу и мораћемо то да испунимо", наглашава Вучић.

Упитан колико би људи у јавном сектору могло да буде вишак, Вучић наводи да се знају коначни бројеви, али да се тренутно не зна колики ће тачно бити природни одлив.

"Чекамо, ја сам данас добио прве податке и већи нам је природни одлив него што смо очекивали", објашњава Вучић и дода је да ће вероватно један део жена желети раније да се пензионише због измена Закона о ПИО.

Изразивши незадовољство начином на који медији преносе информације о тој теми, Вучић понавља да мере које се предузимају треба да обезбеде да имамо здраву државу, ефикаснији бирократски апарат, те да ће се настојати да отпуштања буду минимална.

Упитан да ли је тачно да ће бити отпуштено 27.000 људи, како наводе поједини медији, премијер подсећа да су чланови Фискалног савета помињали 15.000 или 20.000 људи који ће отићи у пензију.

"Хајде да ипак сачекамо да видимо, то су мало другачији бројеви, 27.000 је на нивоу консолидоване државе, то није наша администрација", каже премијер и додаје да би требало видети и колико има вишкова по локалним самоуправама.

Премијер наводи и да је ту реч о обавезама планираним у наредне три године, а што су подржали и Светска банка, ЕУ, ММФ, ЕБРД.

"Никога из целог света, нисте чули да је рекао лошу реч о нашим реформама, имамо план и програм и пред нама је само питање хоћемо ли ми да направимо бољу земљу, и себе да променимо и радимо више или нећемо", закључује премијер.