Вести

Вучић у Астани: Има заинтересованих за Петрохемију и сарадњу у наменској индустрији

Председник Вучић у Казахстану борави као специјални гост председника Нурсултана Назарбајева на отварању изложбе "Експо 2017", а раније данас обишао је компаније наменске индустрије и разговарао са премијером Бакитзаном Сагинтајевим о сарадњи у области економије, војне индустрије и технологије.

Једна казахстанска петрохемијска компанија заинтересована је за Петрохемију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић у Астани, те истакао да постоји и могућност сарадње у наменској индустрији.

Александар Вучић у Казахстану борави као специјални гост председника Нурсултана Назарбајева на отварању изложбе “Експо 2017″, а раније данас обишао је компаније наменске индустрије и разговарао са премијером Бакитзаном Сагинтајевим о сарадњи у области економије, војне индустрије и технологије.

Сви досадашњи разговори, и за сутра планиран састанак са председником Казахстана, усмерени су, истакао је Вучић, ка даљем побољшању економске сарадње две земље.

Он је, после разговора са премијером и председником Сената парламента Казахстана, у изјави новинарима навео да је са саговорницима размотрио све што је у претходних шест месеци остварено, подсећајући да су прве казахстанске компаније учествовале у приватизацији одређених српских предузећа.

Указао је да је казахстанска компанија купила предузеће ЗГЛОБ, која се бави одржавањем железничких пруга.

– Петрохемијска компанија из Казахстана заинтересована је за Петрохемију. То је веома значајно за нас, пошто се мучимо са хемијским комплексом. Једино решење је да пронађемо оне који би учествовали у приватизацији и преузели хемијски комплекс, а имају изворе гаса и нафте који су јефтинији. Они који могу да набаве примарни бензин и гас по нижим ценама неупоредиво лакше могу да управљају хемијским комплексом него ми у будућности – објаснио је Вучић.

Он је казао да данас Петрохемија има 60 милиона евра на рачуну и да нема проблема, са оваквом ценом нафте, али би једног дана, када скочи цена нафте, поново држава морала да је издржава, те је због тога важно да се у овом тренутку решава проблем.

Казао је да је посетио и две фабрике казахстанске одбрамбене индустрије у којима је могло да се види како добро функционише сарадња са страним фирмама.

У компанији „Парамаунт“, која је казахстанско и јужноафричко предузеће, видео је, како је пренео, величанствена борбена возила „Арлан“ и „Барис“, а за другу компанију, „Аселсан“, казао је да је напреднија од Телеоптика и пример је онога како би желели да изгледа „Телеоптик“ и тамошња производња производња жироскопа, телеоптичких уређеја.

– Почели смо да разговарамо, а сутра ћемо наставити, о заједничкој сарадњи у овој области. Они су посетили Велику Плану, видели Лазара и видели одређене предности у односу на „Барис“. Они имају бољу заштиту од мина са доње стране, али ми имамо неке друге боље ставри, посебно ватрену заштиту и могућности за одбрану војника у возилу –  казао је он.

Вучић је изразио уверење да би заједничком сарадњом могли имати више посла, посебно имајући у виду развој ситуације у свету.

– Улагање у наменску индустрију је добро улагање у будућности не само због заштите наше земље, већ што ћемо моћи да зарадимо највећи новац. у ћемо да улажемо много тога у нарендом периоду –  најавио је председник.

Изразио је уверење да ће за то бити разумевања и у влади, те подсетио да је влада својевремено овластила председника у мандату Томислава Николића да брине о наменској индустрији, јер, како додаје „само заједно можемо да постигнемо велике резултате“.

Он се захвалио председнику Сената парламента Казахстана Касиму-Жомарту Кемелулију Токајеву, којем је уручио орден, на свему што је казахстански народ учинио за Србију, посебно што Астана није признала самопроглашену независност Косова и Метохије.

– Ово је већински муслиманска земља и у њој имамо искреног пријатеља. Они не желе да признају независност Косова ни по коју цену, без обзира што има много пословних људи који су пријатељи и са председником и са њиховим руководством. Тиме показују како чувају независност и сувереност своје земље, али и огромно пријатељство према Србији – подвукао је Вучић.

Председник је дводневну посету Казахстану јутрос и почео управо обиласком наменске индустрије, компаније “Казахстан Аселсан инжењеринг” и “Казахстан Парамаунт инжењеринг” – највеће предузеће у централној Азији по изради савремених оклопних возила точкаша.

Парамаунт производи оклопна возила БКМ “Арлан” са погоном 4×4, БКМ “Номад” 4×4 и БТР “Барис” са погоном 6×6, као и 8×8.

Погон је опремљен најсавременијом технологијом која омогућава израду оклопних возила са ојачаном противминском заштитом, простире се на 13.500 квадратних метара, а капацитет је 120 возила годишње.

У компанији “Казахстан Аселсан инжењеринг” председник се информисао о војној оптици.

То предузеће, које је од децембра прошле године под управом Министарства одбране и аерокосмичке индустрије Казахстана, јединствено је по томе што има статус наионалне компаније, а производи војну оптику.

Кад је реч о састанку са премијером Сагинтајевом, Вучић је рекао: "У неким областима смо ближе и конкретној сарадњи. Први пут смо видели и заинтересованост ваших компанија за наш хемијски комплекс, а на развоју туризма тек треба да радимо, нарочито на развоју бањског туризма" – нагласио је председник Вучић.

Он је подвукао да ће модернизацијом бања Србија бити у могућности да привуче већи број казахстанских туриста.

Премијер Сагинтајев нагласио је да је након посете председника Назербајева дошло до конкретизације пословне сарадње између две земље, што је веома значајно.

Председник Вучић позвао је Сагинтајева на инаугурацију 23.јуна.

Шеф српске државе обишао је раније данас и Библиотеку првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, којој је уручио копију Миросављевог Јеванђеља…

Он ће вечерас присуствовати свечаном отварању „Експа 2017″, а на тој свечаности биће више светских лидера, између осталих руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ðинпинг.

 

Вучић и Си - "сувозачи" српско-кинеске сарадње

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Астани, уочи отварања изложбе "Еxпо 2017", са председником Кине Си Ðинпингом о инвестицијама Кине у Србији и њиховом напретку.

Си је истакао да су он и Вучић "возачи кинеско-српских односа", и да морају да "вуку" напред како би ти односи наставили убрзано да се развијају.

Вучић је, према ранијим извештајима, разговарао и са председником Русије Владимиром Путином, са којим је прошетао изложбеним простором, као и индијским премијером Нарендом Модијем, шефом луксембрушке владе Гзавијеом Бетелом, а потом и са краљем Шпаније Фелипеом ВИ.

Председник Вучић истакао је данас да Србија гради нови имиџ и ново лице, не само према западу, већ и ка истоку.