Вести

Вучић: У фебруару без дефицита у буџету

Премијер Александар Вучић стигао је данас у Ниш у фабрику Леони, где ће данас бити положен камен темељац за изградњу треће фабрике те компаније у Србији.

Полагању камена темељца ће, осим премијера, присуствовати и директор Леони Србија, Клеменс Сакс, извршни потпредседник компаније Леони Ралф Маус, немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Вредност инвестиције је 22 милиона евра, а почетак рада фабрике која ће производити кабловске системе за БМW, очекује се у августу.

Очекује се да у фабрици у 2019. години буде више од 2.000 запослених.

Уговор за изградњу новог погона комапније "Леони", трећег у Србији, потписан је у октобру прошле године.

Уговор су потписали министар привреде Горан Кнежевић и директор компаније "Леони" за Србију Клеменс Сакс, у присуству премијера.

Вучић је тада поручио да је то велики дан за Ниш и позвао ту компанију да отвори још фабрика у Србији, изразивши очекивање да ће до краја 2018. године посао добити 2.500 људи.

Премијера су дочекали грађани, са којима су он и Булатовић кратко разговарали.

 

Резултати политике - стабилност, раст и одговорност

Премијер Александар Вучић данас је рекао да данас могу да се виде резултати политике, коју је народ изабрао, политику стабилности, сигурности и одговорности, којом се привлаче страни инвеститори, али и држи дата реч.

Вучић је то рекао на постављању камена темељца за трећу фабрику Леони у Нишу, најавио и запошљавање најмање 2.200 радника, а могуће и свих три хиљаде.

Он је додао да Леони са 7.500 радника постаје највећи послодавац у производном сектору у Србији и посебно истакао да му је веома драго и важно што је Ниш део свега тога и што се испуњава и оно што је недавно обећано - да ће влада о Нишу и овом крају водити бригу.

 

Вучић о Угљанину: То је разлог зашто није у влади

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је посета Сулејмана Угљанина Приштини и састанак са Хашимом Тачијем показао да је била исправна његова одлука да председник СДА не буде у влади, те да је то кључни разлог зашто он више није у извршној власти.

"То је један од кључних разлога зашто он није део владе", рекао је Вучић новинарима у Нишу.

Показало се, додао је, да је његова одлука била исправна.   

"Све друго што бих рекао, нисам сигуран да бих имао право да се на такав начин изјашњавам о ономе што је он учинио", рекао је Вучић.

 

Партнери и ја не морамо увек да мислимо исто

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је упознат са идејом појединих коалиционих партнера СНС да се истовремено са председничким одрже и ванредни парламентарни избори, и рекао да ће се чути с њима, а онда о томе обавестити јавност.

Он је додао да поштује своје коалиционе партнере и да ће им се јавити телефоном и рећи шта мисли о њиховом предлогу.

"То не мора увек да се поклапа са њиховим мишљењем", рекао је Вучић.

"Нисам се тиме бавио. Отворен сам увек за све и свакога ко жели да постави питање и има одређену идеју, како за коалиционе партнере, тако и за остале људе. Сви имају права да кажу шта мисле", рекао је Вучић.

Премијер је додао да различито мишљење показује степен демократичности у нашој земљи.

 

Нећу да купујем ничију бирачку вољу, дајемо колико има

Нећу да купујем ничију бирачку вољу, поручио је данас премијер Александар Вучић одговарајући на питања новинара у вези са захтевима нишких радника који штрајкују због неисплаћених плата.

Како је навео, реч је о тзв. заштићеном предузећима, која су пропала у време "оних које ваш медиј подржава", а који су све опљачкали, измислили причу да ће тиме да штите раднике, нису уплаћивали држави порезе и доприносе, а кад су коначно затворене те фирме, онда радници кажу - помозите, дајте нешто .

"И ми смо дали колико смо могли", рекао је премијер, наводећи да је за 5.600 људи исплаћено нешто, да је још за њих преко 800 било исплата, да зна да то није довољно, али да су такве могућности државе у овом тренутку, а да он неће куповати гласове празним обећањима.

"Наводи се да штрајкују јер им се дугују плате, али мора да се каже зашто се то догодило, ко је уништио те њихове фирме...", рекао је Вучић, а на упадице шта ће држава ипак учинити наставио: "Нешто су добили, држава је показала бригу, учинићемо још све што можемо...".

"Ако ви имате паре, исплатите им, пошто видим да има кандидата које много волите, а све су уништили", приметио је Вучић обраћајући се новинарима који су поставили питање о нишким радницима који штрајкују.

"Зашто сте нервозни? Не иде добро вашим кандидатима? Пустите ме да одговорим, немојте да сте непристојни и да ме прекидате...Ми ћемо да исплатимо колико имамо, нећу да трошим будућност наше деце и дајем што немамо и нећу да лажем људе ни на овим изборима", поручио је премијер.

Како је навео, неће ни на овим изборима да купује ничију бирачку вољу.

"Хоћу да грађани знају како се понашају одговорни људи. Кад будемо имали новца, видећемо шта можемо даље. Они који могу да понуде више, немам ништа против, гласајте за њих. Гласајте за оне који су узели само за дневнице по 70.000 евра, ја нисам ни динар, а немојте да гласате за оне који неће да вас лажу", рекао је Вучић.

На поновљено питање да ли је он својевремено тим радницима обећао исплату плата, Вучић је рекао да им је једна минимална плата исплаћена пред Нову годину, да зна да то није довољно, али...

"За разлику од ових других који су им укинули и радна места и нису им ни ту једну минималну плату исплатили, ми сада разговарамо са њима и тражимо начин да им помогнемо. Ти људи су показали захвалност, није довољно, знам, али то је зато што су их раније лагали и варали годинама."

"Јесмо ли ми криви за нешто до тога? Нисмо. Ко је учествовао у њиховом сиромашењу? Они који су пљачкали државу и били лопови и варали народ, а ми као данашња држава исправљамо њихове грешке", приметио је Вучић.

На још једном поновљено питање - јесте ли ви обећали, Вучић је рекао да јесте обећао да ће са њима разговарати и покушати да нађу решење.

"Обећао сам да ћу да седнем са њима и да се договорим, и испуњаваћемо те договоре колико можемо, али пара са неба нема, морају да се зараде, Срби их сада зарађују и има све више радних места", рекао је премијер.

А што тиче списка са радницима који траже исплату заосталих плата, поменуо је да су након случаја из Ниша код њега дошли ојађени радници из Ваљева, Куршумлије...

"Стотине хиљада, за њих немамо паре, можда их ови ваши имају", обратио се новинару, те поновио да ће, кад буде било пара, оне радницима бити исплаћене.

А затим поручио новинару: "Немојте да ме провоцирате, мени иде добро, ја сам срећан и то је невезано за изборе, а плашим се да овим вашима не иде. Желите само да направите случај, дошли сте из Београда због тога, али неће вам поћи за руком".

"Срећан сам данас, јер је овде 2.200 нових радних места, надам се да ће бити и три хиљаде. Ови људи су задовољни, разумеју шта данас ради држава за њих, за разлику од ових који су их опљачкали", рекао је Вучић.

Подсетио је да је у Нишу било 47.000 незапослених, први пут је данас то испод 30.000, а он очекује да то буде и мање од 20.000.

"То је први циљ за оздрављење Ниша и југа Србије", закључио је.

 

 

извор: Танјуг