Вести

Вучић у Гоши: Влада обезбедила једнократну помоћ, са власником остало

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - Премијер Александар Вучић изјавио је да је влада обезбедила средства за једнократну помоћ радницима Гоше од 60.000 динара, да ће бити решено и питање овере њихових здравствених књижица и да ће евентуално повезивање радног стажа бити размотрено у разговору са власником компаније, а у зависности од тога да ли он намерава да наставити да послује.

Вучић је то рекао у Смедеревској Паланци, где је дошао на позив радника Гоше који штрајкују због неиспуњених обавеза према њима, укључујући неисплаћене плате и проблеме са здравственим књижицама, стажом и даљом судбином фирме.

Најавио је да ће до 23. априла надлежни министри разговарати са власником, у жељи да посредује у решавању проблема.

Објаснио је да је дуг те фабрике према држави пет милиона евра.

Вучић је, после састанка, објаснио да је Гоша приватизована јануара 2007, а да су проблеми почели већ крајем 2008.

"Дошли смо дотле да је рачун у блокади за око пет милиона евра, да су потписане признанице да се власнику, који је странац, дугује 11 милиона евра, да је фирма предата другој компанији, вероватно повезаној, али ја о томе не могу да говорим", рекао је Вучић.

Он је додао да се радницима дугују вишемесечна примања.

Премијер је указао и на чињеницу да, иако је "на папиру" од плата радника одузимано за пензијско и здравствено осигурање, тај новац није уплаћиван ПИО фонду, па је дуг према њему 3,2 милиона евра.

Новац узет од Фонда за развој, додао је Вучић, износи око 192 милиона динара, односно око милион и 700 хиљада евра, али ни он није оправдан.

Приметивши да радници свакако нису срећни понуђеним решењима, али да је урађено оно што се могло, објаснио је да нису ни дошли у Гошу да преговарају, "за то немамо овлашћења, нисмо власници већ смо дошли да помогнемо колико можемо као влада"...

Додао је да ће се још разговарати са власником како би се видело шта он даље мисли да чини, "а ако не мисли да видимо ми шта можемо да урадимо".

Како је рекао, задовољан је како радници са страшћу и љубављу мисле о својој фабрици.

Видећемо још да ли ћемо успети да сачувамо Гошу, Влада ће бринути о томе, бориће се, а ово за сада, поручио је, брза је помоћ и подршка...

Та помоћ је била могућа, додао је, јер због мера штедње сада има новца, у супротном не би могло да се уради ништа.

Поручио је да ће министар Александар Вулин разговарати о другим стварима као што је проблем алиментација, а он ће се, обећао је, радницима обратити поново до Ђурђевдана.

Премијер је навео да је и до сада озбиљан новац дат Паланци, да ће то влада чинити и даље али и навео да треба направити здрав модел за будућност.

Како је рекао, сви знају и како је дошло до таквог стања у Гоши али и у другим фабрикама и која и чија је влада је то урадила, али је, приметио је, увек он крив за све "и за оно што су ти оставили пре 10 година, а што не можемо да исправимо наредних 10"...

Вучић: Смедервска паланка дужна преко 20 милиона евра
Премијер Александар Вучић поручио је данас да ће помоћи Смедеревској Паланци, која је дужна преко 20 милиона евра, наводећи да не може да обећа да ће тећи мед и млеко, али ће, каже, разговарати са руководством општине да види како више може да помогне.

"Помогли смо већ. Смедеревској Паланци смо из текуће буџетске резерве дали озбиљан новац, али грађани треба да разумеју колико се дугује. Помоћи ћемо и даћемо им још више новца само морају да направе здрав модел за будућност", рекао је Вучић.

Каже о да ће локална самоуправа имати више новца када се буде решило питање Гоше.

"Преко 20 милиона евра је Паланка дужна, знају сви ко је владао, не могу да говорим уопште о томе. Мој посао је да решавам ове тешке проблеме, а на крају сам ја крив и зато што су нам оставили од пре десет година нешто што не можемо да вратимо у наредних десет година", рекао је Вучић.

Он је поручио да ће се борити и изборити, да ће дати више новца, јер га сада имамо.

"То сам рекао и радницима, ових 60.000 динара добијате зато што смо штедели и зато што те паре имамо, иначе не бисте могли да добијете. Знам да сви други критикују, ено га Вучић Кир Јања, не да паре, не дам, али дам радницима кад треба", рекао је Вучић.

Вучић: Поштујем сваког ко протестује на миран начин
СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - Премијер Александар Вучић изјавио је данас да проблем са стабилношћу Србије не постоји и поручио да поштује свакога ко протестује ако то чини на миран начин,

Људи не треба да брину, а знам да би неки нешто другачије да ураде, да нешто предузму...

"Нема потребе, све је мирно. Србија је демократска земља, свако има право да се изражава како хоће", рекао је Вучић одговарајући на питање има ли опасности за стабилност земље због протеста који се ових дана одвијају у неким градовима.

Додао је, међутим, да је поносан што је добио убедљиво највећи број гласова у првом кругу и то у много година уназад на изборима, "јер су и поред мржње коју су неки генерисали људи испоштовали рад".

"Са тим ћу да наставим", рекао је и додао да други имају право да вичу, да раде шта хоће...

"Ја поштујем свакога ко протестује, ако то чини на миран начин, има на то право и то доноси добру слику о Србији на сваки начин", додао је.

Како је рекао, битно је да је то мирно и да не угрожава права других, али, додао је, већина мора да поштује право мањине.

"Наше је да им пружимо прилику да искажу све своје ставове".