Вести

Вучић: У моје време неће бити српских пораза

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини имао отворен разговор, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више не помињу "обе стране" након вечерашњег састанка. 

Указао сам на чињенице и показао документа која сведоче да Марко Ђурић није кршио процедуру и то је најважније, рекао је председник за, и додао да је наш интерес да очувамо мир и стабилност, а то можемо само тако да не угрожавамо сигурност и безбедност Срба на КиМ.

Како је рекао, сагласили су се да је најважније сачувати мир и стабилност, и да је уверен да се људи на КиМ данас сигурније осећају.

Додао је да је вечерас имао разговор и са америчким дипломатом Весом Мичелом и да им је заједничко да је очување мира од суштинског значаја. 

"Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална", рекао је Вучић. 

"Изнео сам наше мишљење и пре свега недвосмислена документа која показују да Ђурић није прекршио никакве процедуре. Марко Ђурић је поступао у складу са уставом Републике Србије. Не могу да се обазирем на то што су говорили поједини домаћи, страни медији о томе да је неко хтео да жртвује Ђурића и изазове нешто. То су глупости. Показао сам им чињенице", рекао је Вучић.

"Ми некаквим разговорима, каквим и у ком формату видећемо у будућности, морамо да решавамо ствари, јер и када имате најтеже сукобе и ратове ствари морате да решавате разговорима. Како ће да изгледају видећемо", проучио је Вучић. 

„За нас је ово био тежак дан као и јуче. Мислим да смо успели да изађемо из свега овог да буде минимална штета по наш народ на КиМ. Уверен сам да се после данашњих одлука и Српске листе и нас овде, наши грађани на северу Косова осећају неупоредиво сигурније него јуче", подвукао је Вучић. 

Осврнуо се и на саопштење од јуче високе представнице ЕУ Могерини, додајући да је јуче неко помињао обе стране, а да у вечерашњем саопштењу више нема помињања "обе стране". 

„Неће се помињати више обе стране, јер мислим да је најгоре лицемерје када неко говори о непропорционалној употреби силе, а овде је било противправне употребе силе и дивљање једне стране. Марко је поступао у складу са њиховим законима, а и да није, поступао је у складу са Уставом Србије. Суштина што имамо дијалог је што се разликујемо у државно правном приступу. То морамо да поштујемо ми и они. У противном то би значило да морамо свакога дана да пребијемо 5.000 Албанаца који прелазе територију централне Србије и иду у Будимпешту, Беч, Италију, Француску, Швајцарску", казао је Вучић

Упитао је да ли је то смисао и циљ, пошто слуша глупости од појединих домаћих политичара, чита глупости у домаћим медијима. 

„То је ствар која ме боли, јер такве глупости нећете прочитати ни у албанским медијима. Само у нашим", констатовао је Вучић

Додао је да, пошто је говорио о чињеницама, више нема формулације "обе стране". 

Могерини је дошла у Београд, према његовим речима, зато што она зна колико је ово тешке последице оставило на Београд и српски живаљ. 

„За мене је ово била потпуно јасна намера. Могу да вам говорим сада о томе како је север покрајине био заокружен снагама интервентних јединица, специјалних јединица РОСУ и ФИТ. Направили су комплетан прстен око северне српске покрајине са јасним циљем како би требало да изгледа у будућности и са правом провокацијом, у којем чудом није било погинулих. Захваљујући одговорности Срба, који су голоруки им се супростављали. Не зато што нико тамо нема оружје, већ што нису желели да га употребе и зато што смо успели да сачувамо стабилност и мир, хладну главу и да на миран и паметан начин реагујемо", објаснио је Вучић. 

Рекао је да је важно за грађане Србије да смо сачували мир, стабилност, нисмо им дали да заузму север Косова, а то смо урадили водећи оштру, паметну, мудру и одговорну политику. 

„Јасно смо им ставили до знања да ни са Србима, ни са Србијом не могу да се играју. Ако је показатељ колико је нека квази држава много важна и снажна тако што ћете неког попут Марка Ђурића да бијете и вучете по бетону, нисам нарочито фасциниран, ни њиховом снагом, моћи, а богами ни њиховом памети", нагласио је Вучић

Указао је да је са Могерини сагледао и резултате Србије у прва три месеца, додајући да ћемо имати суфицит и после марта, иако је предвиђен дефицит од 32 милијарди. 

„То огроман простор нама даје за напредак, бољи живот грађана Србије. Наш интерес је пре свега да чувамо мир, стабилност, али ми то можемо само тако што нећемо дозволити угрожавање живота људи, безбедност и сигурност наших људи на Косову и Метохији", био је потпуно јасан председник. 

На питање да ли је коначна одлука Српске листе о напуштању косовске владе, као и које су последице, Вучић је рекао ће Српска листа бити у опозицији и да не види шта је ту проблем. 

„Они су прихватили тешке задатке. Мучени Далибор Јевтић и Ненад Рикало су ишли свуда да помогну. Онда су нам они хапсили Богдана Митровића, а после пет месеци га пустили без оптужног акта, јер су све време лагали, то је служило за то да се каже Србима не враћајте се у околину Призрена. Онда су ухапсили Милорада Зајића у околини Клине. И сада не знају шта да му кажу, човеку који никада није узео пушку у руке. Шта ће да кажу да је потписујући менице направио неки злочин, или ће да га пусте за неколио месеци као и Митровића. Схватили су да нису успели да ураде много. Ово што се јуче догодило, нико од њих није глуп да не зна, да није имало везе ни са било ким од њих, већ са нападом на север Косова", уверен је Вучић

Вучић је поручио да не треба потцењивати наше обавештајне податке. 

„Нисмо ми Америка, Русија, али немојте да потцењујете своју земљу, добро знамо шта су они радили. Једног дана када прође све ово показиваћу на мапи шта су радили јуче и прошли пут, где су уз подршку страних медија у Србији и наших политичких противника покушавали да показују како је за нешто Србија крива, иако неки воз нису видели. На возу није писало Косово и Велика Србија, већ само Косово је Србија. Замислите да ми свакога ко унесе пасош Косова ухапсимо и кажемо, то је страшна провокација", рекао је Вучић

Поновио је да ће Српска листа бити у опозицији, да ће бити народни трибуни, борити се за свој народ, а добијаће помоћ од државе Србије. 

Организоваће, каже, састанак у Лапљем селу сваке недеље, уместо једном годишње, помагаће свом народу. 

„Не мислимо да ће некаква влада у Приштини пасти. Неће пасти, јер када је против Срба, сви ће Албанци да се удруже, за разлику од Срба који се неће никада удружити ни око чега, јер им никада неће бити жао Марка Ђурића, нити неког Вучића у Сребреници, нити ће им бити тешко. Никада Срби неће да се удруже и зато је важно да Срби имају снажно руководство које зна да гледа напред и да води рачуна о интересима Србије", нагласио је Вучић

„Срби ће се борити за интерес свог народа, само што ће то да раде сада без Тачија и Харадинаја, који су јуче показали шта о њима мисле. Тукли су министра у косовској влади, изубијали. Марка Ђурића водили за кравату, па да коленима удара о бетон", указао је Вучић

Вучић је поручио грађанима да спавају мирно, посебно Србима на Косову и Метохији, рекавши да неће бити жртва било каквог напада и агресије. 

„Ми ћемо се изборити за мир, стабилност, бољи живот, а од сутра и прекосутра крећемо у отварање тунела, аутопутева, нових фабрика. Настављамо да радимо и повећавамо суфицит у буџету", рекао је Вучић.

Вучић је, у складу с тим, пожелео на крају да „наши" победе Нигерију.

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС