Вести

Вучић: У немогућим условима смо урадили највише за земљу

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се наша земља, поводом доношења резолуције о Сребреници, суочила са "савршеном олујом" коју је против нас припремио колективни Запад, али да резолуција није донета јединствено, како су очекивали, јер су потценили нашу земљу.

Нема сумње да смо у готово немогућим условима успели да урадимо оно што је било највише могуће за нашу земљу, истакао је председник Вучић.

"Ми смо се суочили са најтежом темом. Против нас је то било као савршена олуја, јер против нас је био комплетан колективни Запад, дакле ЕУ, плус ови што нису ЕУ а као да јесу, али су још јачи заштитници прекоокеанских интереса - Швајцарска, Норвешка, Сан Марино, Андора, Лихтенштајн и сви остали", рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Додао је да су ту против Србије били и Америка, Канада, као и Аустралија и Нови Зеланд.

"Имали сте коспонзоре које су најчешће приморавали, а неки су се и  сами јавили, попут Чилеа, Руанде и неких других земаља, дакле са различитих континената. Швајцарци су хтели да кажу да је то "cros-continent support", дакле да имају подршку од свуда и да је то нормално и они су очекивали да ће то бити готово јединствено", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, рачунали су да ако је Русија имала мање седам гласова, да бисмо ми евентуално могли да имамо осам гласова против и 20 до 25, да буде укупно до 35 или до 40 оних који су уздржани или против.

"Рачунали су да ће то бити рутински и да ће тиме још једном показати да могу да победе Русију. Потценили су нас и то је била наша велика срећа. Ми смо се томе у многоме посветили. Видели сте да сам безброј пута поновио и рекао да ће им бити много теже него што су мислили", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да људи треба да разумеју  о чему се ту ради.

"Зато што нисам сигуран да код нас постоји потпуно јасна визура онога што се збивало и колико је то било не само тешко и компликовано, већ и шта је то што се догодило. Мислим да постоји лоше тумачење у оба дела Босне и Херцеговине, у оба ентитета и по томе сам схватио да људи нису пажљиво слушали, да нису разумели од чему је све реч. Дакле, ми смо се суочили са предлогом Немачке који је та земља најснажније гурала и најснажније је гурала Аналена Бербок - нема никакве сумње, Министарство спољних послова Немачке, директно против виталних интереса српског народа", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је вечерас замолио потпредседника владе Александра Вулина да не користи аргументацију коју је користио за Аналену Бербок.

"За коју мислим да није аргументација и да није фер да се користи и да то није добро, у вези са њеним пореклом. Добро, то су користили немачки медији, они су нас о томе раније обавестили, али немачки медији имају право да раде шта год хоће, али ми  морамо да се понашамо достојанствено, озбиљно и одговорно. И ја сам сигуран да ће Вулин то наставити да чини, али не на овакав начин", рекао је председник Вучић.

 

Јединствен случај да са 43,5 одсто гласова буде усвојена резолуција

Председник Вучић изјавио је да је стваран однос у гласању о резолуцији о Сребреници на Генералној скупштини УН (ГСУН) био 84 према 107, пошто је укупно 191 земља имала право гласа.

"То је 43,5 одсто земаља које је гласало за усвајање резолуције, јединствен случај. То су били трикови, да буде гласање на ГСУН, као нека врста културног догађаја, да би могли да добију просту већину, да буде за или против", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да је на гласању било "два позитивна изненађења", као и "макар осам негативних", и додао да је тако нешто било очекивано, пошто је притисак стално растао.

Захвалио се Кини и Белорусији што су гласале против усвајања.

"Ја неретко заборавим Белорусију да се захвалим, јер се то негде подразумева да буду с нама. Наравно, ту је и Москва, али посебно хвала Виктору Орбану, јер је показао да је премијер братске земље и народа. Хвала и великом броју арапских земаља", рекао је председник Вучић.

Додао је да је међу арапским земљама, 11 гласало за усвајање, и исто толико против, а од 54 афричке земље, 37 није гласало за усвајање.

Председник Вучић рекао је да су многе велике земље вршиле притисак на друге земље да гласају за усвајање.

"Министри две најмоћније европске земље слали су поруке, нећу вам рећи како су утицали на одлуку, на пример, Украјине. Пет пута сам хтео у хотелској соби да плачем од муке. Један лидер велике европске земље је рекао да ће ми изаћи сусрет и гласати против", рекао је председник Вучић, додајући да "није тешко закључити" о ком лидеру је реч.

 

Наш успех је у томе што смо показали снагу на глобалном југу

Председник Вучић оценио је да је успех Србије након гласања о резолуцији о Сребреници у УН то што смо "показали снагу" на глобалном југу и навео је да пет милијарди и 250 милиона људи у свету није гласало за резолуцију и да је једна моћна Индија била уздржана.

"И што се показало такође да су људи сити превара и лажи ових великих (сила), неретко који долазе са запада. Нико не може и дан данас да ми објасни од њих, зашто су ово радили. Видели сте да сам их десет пута у лице питао, зашто ово радите? Шта је смисао? И сад да вас питам, јесте ли видели неку еуфорију у Сарајеву? Нема је", изјавио је председник Вучић.

Објаснио је да 107 земаља које није гласало за резолуцију нису рекле да није било геноцида, већ, како је навео, тих 107 земаља које није гласало за резолуцију је разумело њено изгласавање као нешто што је исполитизовано, што је непотребно урађено против једне мале слободарске земље као што је Србија.

Додао је и да су Аргентина, Бразил и Мексико, толико озбиљне земље, да је њиховим представницима немогуће наредити како ће да гласају.

"Ја сам разговарао са свима њима, то су такви људи, толико образовани људи и њихови стални представници и представници њихових влада, министри, то су изузетни људи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић набројао је 17 афричких држава које су гласале за резолуцију, истакао да је 37 њих било на нашој страни, а на питање како коментарише гласање за резолуцију неких земаља који су традиционални партнери Србије, попут УАЕ или Египта, председник Вучић наводи да смо ми за њих све "пријатељска и братска земља" али да је Сребреница за њих "тешка тема".

"Чувена је арапска дипломатија", истакао је председник Вучић.

На коментаре како су Србију подржале само "нецивилизоване земље и диктаторске земље", председник Вучић истакао је да није да Кина "није цивилизовани" свет, осим што постају најјача сила на свету.

Упитао је како је то сада Иран одједном постао добар онима који су до малопре говорили како је то диктаторска земља, само зато што су гласали против Србије.

 

Суштина резолуције је била да Србија прихвати да је крива за све

Председник Вучић рекао је да је суштина резолуције била да се на Србију изврши притисак и да Србија прихвати да је крива за све и да јој се зада ударац. 

Председник Вучић прокоментарисао је и писања немачких медија који су, како се наводи, шокирани резултатом.

"Они кажу оно што се никада није догодило. Две даме из две изузетно моћне европске земље су изашле напоље. Били су толико шокирани резултатима. Није им енглески матерњи језик, па није ни Британија. Дакле, нису из Ирске или Малте или не знам одакле. Дакле, оне су говориле - ово је тужан, ово је најтужнији дан. Ја сам рекао да, тужан је", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је суштина свега била да се на Србију изврши притисак да ми прихватимо да смо криви за све, да ми прихватимо да у Јасеновцу нису убијани Срби него да су тамо убијани Хрвати и да су их убијали Срби.

"И веровали или не, иако мислите да претерујем у овом тренутку, последњи њихови научни скупови вам показују да уопште не претерујем. Немојте да сметнете с ума да цела Европа ћути на чињеницу да имате сад по попису 20.000 Хрвата православне вере", рекао је председник Вучић.

Како је рекао председник Вучић, једина намера је била да се један народ осуди без пресуде, јер други смисао није постојао.

"Ако је смисао резолуције у обележавању, па то се ради сваке године и овако и онако. Ви видите шта се променило? Добро, шта је ваш закључак после свега? Шта је био циљ? То што ћете да убаците у буџет, 350.000 до 900.000 евра. Ево, јел' то проблем, могли сте то од нас да тражите. Дакле, хоћу само да вам кажем, суштина је у следећем. Ми смо се суочили са силом од Америке и Канаде, целе Европе коју је носила Немачка, па до Јапана, Аустралије и Новог Зеланда и Чилеа, у Јужној Америци. Погледајте сад, у Централној Америци против нас су гласали само Костарика, то су баш познате онако као директно државе под контролом знате већ кога, и Салвадор. Али три највеће државе Централне Америке нису. Америка, Мексико, Хондурас, Никарагва, једна је била против, две су биле уздржане", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је Јамајка била уздржана. Свети Винсент и Гренадини, Света Луција, али Антигва и Барбуда против, Куба против.

Председник Вучић прокоментарисао је и писања швајцарских медија и рекао да ми нисмо примаоци факса и мејлова, како су неки очекивали.

Председник Вучић нагласио је да, иако не желе да прихвате, ми смо легитимно победили и да су му рекли да не сме да уноси заставу у скупштину.

"Легитимно смо их победили, то их убедљиво победили. Не са три разлике, него са 23 разлике. То што су они то рекли, пуј пике не важи. Чињеница је да нису успели да добију ни ту просту већину. Сматрао сам да је страшно важно да им покажемо колико се поносимо својом заставом. Ја ни једну лошу реч о Бошњацима нисам рекао, ни једну ружну реч о Сребреничким жртвама, нити је могуће да се то каже, нити је нормално да се то каже. Ништа од свега тога. Цео смисао свега што су смислили је био задати Србији ударац, причати овакве глупости", рекао је председник Вучић.

 

Разговарао сам са представницима 158 земаља, са некима и 14 пута

Председник Вучић изјавио је да је у борби против доношења резолуције о Сребреници лично разговарао са представницима 158 земаља, у претходних месец и по дана.

"А са неким људима и представницима појединих земаља сам разговарао и 14 пута", рекао је председник Вучић и указао на значај и добрих личних односа које има са страним државницима.

Истакао је да, иако су се сви смејали неким састанцима, да је градио добре односе са државницима појединих земаља које су подржале Србију у Њујорку, на пример из Централноафричке Републике, Уганде, Конга, УАЕ, Грузије, Казахстана, Јерменије, Азербејџана.

Председник Вучић истакао је да су му представници појединих земаља говорили да трпе велике притиске и да морају да гласају за резолуцију о Сребреници.

"Борите се за земљу и само видите да вам неко све руши претњама и да људи зову и кажу - Александре, ти ово ниси видео, ти ово ниси доживео, ми морамо да гласамо, јер је огроман притисак. И мој одговор први је, а како ја не морам? Ја ћу бити тамо, сам ћу да им се супротставим ако буде требало, сам ћу то да урадим. Они кажу, али ми морамо да водимо рачуна, јер тиме више губимо него што добијамо и зато немој да се љутиш. И то сам чуо пет пута у последња два или три дана", рекао је председник Вучић.

Додао је да, кад је звао Виктора Орбана, да га замоли за нешто друго, јер ми немамо амбасаду у једној земљи и да добије од њега неке контакте и да га пита за једну европску земљу, да је чуо да ће Мађарска бити уздржана.

"Виктор је диван и као брат ми је и имам у њега највеће поверење. И када га не буде, сигуран сам да ће бити много споменика премијеру Орбану у нашој земљи, јер је он најзаслужнији за најбоље могуће односе. Виктор ми је рекао тада преко телефона - Александре, боље да ти не говорим, јасно ти је колико је тешко, ја не могу да будем сам у Европи, јер су све притисли. Ја сам рекао, није проблем, остаћу ја сам. Како је то чуо, завршили смо разговор и Виктор и Петер су позвали после 15 минута и рекли - идемо заједно и бићемо са својом српском браћом", рекао је председник Вучић.

Захвалио је и Киријакосу Мицотакису који није био против Србије због грчко-српских односа.

"Али и због наших личних односа и бескрајно му хвала, такође. Да вам не причам те драме какве смо имали, где сам ја свашта изговорио некима", додао је председник Вучић.

 

Молим све да разумеју да сами морамо да решавамо проблеме на Балкану

Председник Вучић нагласио је да кључно решење за проблеме на Балкану лежи у међусобним разговорима и нагласио да моли све 

да разумеју да сами у региону морамо да решавамо своје проблеме.

"Немојте, кад вас молим ви да нам одређујете, кад год сте нам ви, Аустријанци и ви, Немци одређивали, увек смо само ратовали и увек смо само имали проблеме између себе, јер су се неки ослањали на Аустријанце и Немце очекујући да ће оне друге у региону да победе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да га интересују обични људи, а не политички ставови Сарајева.

"Молим све друге у региону, пре свега молим Бошњаке, Сарајево ме не интересује политички, уопште ме не занимају, интересују ме само људи обични, само да разумеју да ми сами морамо да решавамо своје проблеме", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је најавио да ће у понедељак разговарати са Бошњацима овде у Србији.

"Ми имамо једну земљу. Ми морамо да живимо на најнормалнији могући начин, са далеко нижим тензијама и морамо да гледамо у будућност и да гледамо шта ћемо да радимо са "EXPO", шта ћемо да урадимо за младе људе, шта ћемо да урадимо за будућност Србије и како ће наше плате да буду веће", навео је председник Вучић.

Нагласио је да је изузетно поносан на чињеницу да су се ствари измениле у односу на пре 25 година, када је од 10 Бошњака који су напуштали Нови Пазар и одлазило, не у иностранство него у регион, девет ишло у Сарајево и сарајевску област, а један у Београд или неки други град у централној Србији.

"Данас је девет према један за Београд и поносан сам на ту чињеницу. Срећан сам између осталог и зато што се овде живи боље. Зато што су тамо биле плате 60 евра веће и 2012. године. Данас је плата у Србији већа за 150 евра", навео је председник Вучић.

Везано за изјаву муфтије Јусуфспахића који је рекао - "овај народ није геноцидан, моја Србија то не заслужује"  председник Вучић је изразио задовољство и захвалност због свега што је муфтија навео.

Председник Вучић рекао је да је муфтија дивно говорио и о суживоту, а навео је и да муслимани на територији Србије који су под влашћу већинског православног становништва, живе и раде у слози и деле заједничку судбину вековима.

Председник Вучић додао је да је захвалан и муфтији и патријарху Порфирију.

Патријарху, како је рекао, због тога што је много учинио за све нас и за српски народ и уједињење.

"Али сам захвалан и господину Јосуфспахићу са којим сам на дневном нивоу размењивао поруке кад сам био у Њујорку. Ми се познајемо већ, мислим, 35 година. И пре политике и потпуно приватно и хвала му на свему", рекао је председник Вучић и додао да мора да каже да има и добре односе са муфтијом Мевлудом Дудићем.

"Наставићемо да радимо. Ни Срби немају никакав разлог за страх, ни Бошњаци немају никакав разлог за страх овде код нас", рекао је председник Вучић.

 

Нећемо слати протесну ноту Црној Гори упркос њиховом гласу у ГС УН

Председник Вучић изјавио је да Србија неће Црној Гори послати протесну ноту, иако је гласала за усвајање резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН. 

Председник Вучић је додао да га Црногорци у УН нису разочарали, зато што је, како је рекао, то од њих и очекивао.

"Они су разочарали и велики део сопственог народа. Рекао сам Спајићу да не морају да ме фолирају, да знам да ће гласати за. Знам да не одлучују самостално и да ту нема неке филозофије. Могу да причају шта хоће, да шаљу поротестне ноте, ми њима нећемо слати протестну ноту чак ни због тога што су гласали да смо геноцидан народ", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је да Црна Гора никад не би гласала за усвајање евентуалне резолуције о геноциду у Јасеновцу.

"Црна Гора је 2006. године рекла - хоћемо да будемо сами, не с вама, нећемо рећи да сте шугави, али боље нам је без вас. Отишли су и већ 2008. године признали независно Косово. Је ли ико одржао опело за оне који су признали Косово, а нама су га држали по петсто пута, кад год се држала придика Србији. Да је било гласање за Косово да уђе у Савет Европе, они би за то гласали. Црна Гора никад неће донети закон или резолуцију или нешто слично о геноциду у Јасеновцу. Иако су то сами најавили. А то су урадили мислећи да ће тиме купити два дана око Сребренице, па да онда сви то забораве. Али ја кажем, они неће бити за ту резолуцију, јавно ћу се извинити ако не буде тако", рекао је председник Вучић.

Истакао је да га је више погодило гласање Северне Македоније од гласа Црне Горе.

"Увек има безброј оправдања. Боли ме јер сам највише уложио у односе са нашом македонском браћом. Али, није било фер. Показало се да Грчка има више кичме од Северне Македоније", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је "политички вук" и "политички ветеран", и да је сходно томе закључио да су светски политичари били запрепашћени гласањем о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

 

Бескрајно сам захвалан шеику Бин Заједу, изузетна захвалност Кини

Председник Вучић нагласио је да је бескрајно захвалан шеику Мухамеду Бин Заједу Ел Нахјану али и да Кини дугује изузетну захвалност, везано за гласање о резолуцији о Сребреници на седници у УН у Њујорку.

"Посебно сам захвалан шеику Мухамеду Бин Заједу Ел Нахјану. Ја не могу о свему да говорим. Бескрајно сам му захвалан. И никада му то нећу заборавити, и никада Србија не треба да му заборави.  А Кини? Једноставно немам речи. Изузетна захвалност и њима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се и Грчкој, која је била уздржана при гласању у УН.

"Хоћу да се захвалим и Мицотакису, људи погрешно тумаче знак уздржаних и то не значи да он не мисли шта је било у Сребреници, и како је било у Сребреници. Киријакос је то урадио због грчко-српских односа и због наших личних односа и бескрајно му хвала, такође", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је у периоду од месец и по дана пре гласања о резолуцији о Сребреници обавио разговоре са представницима 158 земаља.

"Са представницима појединих земаља и 14 пута. Неки не разумеју шта значи лични однос. Ја сам предложио овима када ме победе и кад не будем председник, да ме искористите за такве ствари. Ви сте се мени овде смејали када сам примио председника Централноафричке Републике Туадера, Уганде, Конга, а сад вам је свима било драго како су ти људи говорили и шта су причали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су многи везано за резолуцију видели нешто што је права машинерија.

Додао је да је Београд у борби направио такозване пивоталне тачке и да су око њих радили, марљиво и вредно.

"Ја сам вршио притисак и досадио сам свима у Министарству спољних послова, свима у Њујорку, свима свуда, јер нисам задовољан кад ми кажу - обавили смо и направили смо контакт, па смо то завршили. Ја кажем, нисте завршили ништа, друга страна ради свој посао. Морате сто пута да позовете људе", навео је председник Вучић.

Додао је да је то "обавили смо задатак и једном позвали" исто као када неко каже - представио сам се на телевизији, био сам много паметан, пљунуо сам Вучића, добићу глас народа.

"Е, нећеш. Мораш да урадиш много, много других ствари, да неког убедиш, да нешто можеш да направиш, да би то урадио. Е тако мораш да се понашаш и у овоме", рекао је председник Вучић. 

 

Сарајево не треба да тражи ревизију тужбе против Србије

Председник Вучић поручио је политичарима у Сарајеву да не треба да траже ревизију тужбе против Србије и да не дозволе да се странци мешају у односе Србије.

"Не због тога што то не смете, можете. Можете и сутра и прекосутра и за десет година. Ајде да размислите, немојте да нам се странци мешају у односе. Ајде да ми седнемо да разговарамо на Балкану. Ајде да ми седнемо да разговарамо, да не носимо папире Немцима, Американцима, Русима. Ајде да ми решавамо наше ствари и односе. Ајде да покушамо да градимо поверење између нас", изјавио је председник Вучић.

Додао је да сарајевске лидере не ниподаштава ни једног секунда, као што они ниподаштавају њега и да је у томе тајна српског успеха, јер није давао такве изјаве.

Председник Вучић рекао је да се не стиди Срба у Републици Српској, Срба у Црној Гори, и било где да живе широм света.

"Да сте видели ових 15-ак људи, српских жртава и њихових породица. Они су сви амерички држављани. Били су толико срећни и поносни што су могли да дођу из Милвокија, из Кентакија, Канзаса из свих делова Америке. Да путују по 10 сати, да би могли нешто да кажу о патњама свога народа", рекао је председник Вучић.

Додао је да су срећни што што коначно виде да се Србија не стиди свога народа и да се бори.

 

У току припреме за улазак Европе у рат у Украјини

Председник Вучић изјавио је да је од мађарског премијера Виктора Орбана добио информације да су у току припреме за улазак Европе у рат у Украјини, као и да се плаши да је остало још веома мало времена да се рат заустави и да би у супротном могли да имамо већу трагедију него у Другом светском рату.

"То је Орбан изговорио данас, рекао да се у Бриселу у току припреме за улазак Европе у рат. Каже да Мађарска мора да ојача своје одбрамбене капацитете. Причао сам о томе са Виктором два пута. Он наравно има обавештајне податке из НАТО које ја немам", рекао је председник Вучић.

Навео је да се плаши да је још мало времена остало да се рат у Украјини заустави.

"Надам се да је то могуће, али плашим се да није. Моја процена је да ће ствари бити много теже и много горе и да може да се догоди да имамо већу трагедију него што смо имали у Другом светском рату. Волео бих да нисам у праву. Плашим се да се приближавамо великом светском сукобу", рекао је председник Вучић.

Додаје да кад ратна машинерија крене да се загрева, онда више нема назад због војних лобија.

"Тешко је то зауставити. Зато мислим да је крајње време да неко стварно покуша нешто, а не само да се пребацује кривица на другу страну. Ако се то не деси, плашим се да идемо у катастрофу", навео је председник Вучић.

Рекао је да се плаши да смо много далеко од било каквог договора.

 

У свету је на делу тиха револуција, више је лидера с којима се може договорити

Председник Вучић изјавио је да је у свету почела "тиха револуција", у којој се рађа све више земаља са којима може да се разговара.

"Наше место је у Европи, ми смо ту, али не можете да будете ту само када трпите ударце и кажете да вам је лепо кад вас лупају по глави. Немојте да говорите о истим правима за све, пошто то не важи. Пред УН је стављена резолуција о Сребреници, а о Јасеновцу није, што по свему није за поређење са Сребреницом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је све више лидера у свету који се не могу застрашити.

"Слободарство се све више цени, људи су се све поноснији. Увек ће бити и држава-полтрона, који приме факс или мејл и испуњавају шта им се каже. Али, све је више земаља с којима се може договарати", рекао је председник Вучић.

Упитан да прокоментарише то што 107 земаља није гласало за усвајање резолуције о Сребреници на јучерашњем гласању у Генералној скупштини УН, председник Вучић рекао је да се многи нису бавили самом Сребреницом, већ су хтели да покажу поштовање према Србији.

Говорећи о оцени филмског редитеља Оливера Стоуна да Србија води мудру политику, рекао је да је Стоун "велики човек" и додао да би "волео да има прилику да га угости".

 

Очекујем победу на изборима 2. јуна у 85 места

 

Председник Вучић изразио је очекивање да ће коалиција окупљена око СНС победити на изборима 2. јуна у 85 места.

"Постоји велики проблем у три, четири места у Србији. Ја очекујем да ми победимо у 85, а да Мађари победе у три или четири града. И постоји могућност, велика је утакмица у три или четири града, биће врло неизвесно", рекао је председник Вучић одговарајући на питање какав ће бити исход избора.

Председник Вучић рекао је да је видео да су из иностранства давали и по 40.000 или 50.000 евра неким групама грађана, на пример, у Чачку, као за неке пројекте.

"Очигледно да им је стало на више места да нападну патриотску коалицију и коалицију "Србија сутра". Признавали не признавали, људи су сити тога и ја их позивам да изађу на изборе. Људи хоће напредак, веће плате и пензије. Хоће да размишљају о лепшем животу", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да су локални избори веома важни, јер Србији предстоји "ЕXПО 2027" и период најбржег раста, и да би било добро да се ради синхронизовано, озбиљно и одговорно.

Председник Вучић додао је да ће људи доносити одлуке у складу са својом савешћу, али да нам није потребан, како је рекао, неозбиљан приступ и губљење времена.

"Немамо га довољно да бисмо га губили, да морамо да изградимо све од "Осмеха" Војводине на северу Србије, до ауто-пута преко Топлице до Мердара, до многих других ствари широм земље", навео је председник Вучић.

Нагласио је да ће плате расти на 1.400 евра, а да је просечна плата на Врачару у марту износила 1.450 евра, а у Београду 1060 евра, нешто мало испод 800 евра у Нишу и Крагујевцу.

"При чему је најбрже у последњих десет година пропорционално расла плата у Нишу. Али морамо и даље да радимо по том питању и да наставимо да радимо и зато позивам људе да подрже листу "Србија сутра", било да је "Београд сутра", "Нови Сад сутра", "Ниш сутра"", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће сутра ићи у Чачак на предизборни скуп, а прекосутра у Ваљево, ако му то дозволе обавезе.

"Да се обратим људима, да им кажем зашто мислим да је то важно. Реч је свакако о важним изборима и верујем да ће људи на одговоран начин то схватити", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да због тога што је био фокусиран на национална питања није могао да одговара политичким противницима ни да се бави маркетингом око избора.

"Нисам чак могао ни да одговарам када ми намештају балоне својим погрешним изјавама. Знате ли да ми на листи имамо родитеља који је изгубио сина. И никоме то нисмо рекли, ни у јавним наступима, нисмо се бавили маркетингом", рекао је председник Вучић и додао да су човека коме је син убијен у мајским трагедијама нападали што је на листи СНС.

Председник Вучић се још једном захвалио грађанима на поверењу које он лично ужива код њих и поручио да је важно да на предстојећим локалним изборима гласају за заједничку листу СНС и СПС и осталих, како је навео, "патриотских и родољубивих" снага.

"Ја не могу и нико не може да ради ништа, ако ми немамо већину, ни у градовима ни у републичком парламенту, ни у покрајинском парламенту, нити било где друго", изјавио је председник Вучић, коментаришући наводе да има рекордни рејтинг.

Додао је да не бежи од одговорности и извинио се људима у појединим градовима, где по његовим речима, функционери СНС нису показивали довољно бриге за људе.

"И зато је сад прва тачка свега о чему говоримо људима за локалне изборе - брига за људе, разговор са људима. Наравно да ми имамо најбоље људе, наравно да имамо најспособније људе", рекао је председник Вучић и додао да неки од њих нису показали најбољу бригу за људе, због чега су, како је рекао, у неким градовима променили читаве листе, од Ниша па надаље.

Додао је да му је зато страшно важно поверење грађана за листу око СНС, како би наставили да раде за "EXPO".

"Молим их да то схвате као велику одговорност, а не као нешто што је неважно. "Ето, имамо Вучића на том месту, али није важно шта ћемо на локалу". Страшно је важно, јер ја не могу да радим, ако ми немамо одрешене руке да завршимо најважније и најтеже послове до 2027. године", рекао је председник Вучић.

 

Конаковићу поводом ревизије: Никада нећете победити

Председник Вучић поручио је министру спољних послова БиХ Елмедину Конаковићу који је најавио да ће тражити обнову ревизије пресуде против Србије и исплату ратне одштете, да по том питању никада неће победити.

"Ја вам сад кажем, никада неће победити. И запамтите моје речи", рекао је председник Вучић и нагласио да управо зато Конаковић врло опрезно и паметно каже, ако је то могуће.

"Ја вам кажем, никада неће победити. Из много разлога, немојте сад да ме питате све", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је коментаришући исход седнице СБ УН да не жели победе зато што је и ово у Њујорку испало, односно осетило се као горак укус, као да је неко ниподаштавао сребреничке жртве.

"А то никоме није био циљ. Само што ми нисмо дали да неко наш народ прогласи геноцидним народом", рекао је председник Вучић и нагласио да то што се може чути као да је ту реч о индивидуалној одговорности, да ти који то говоре не треба да лажу.

"Индивидуална одговорност је установљена на судским пресудама. И никакве везе нема са вашим општим правним актима које доносите", навео је председник Вучић и подсетио да је одговорио немачкој представници Антје Лендерс у УН да када то говори зашто то није написала.

"Што то ниси написала у резолуцији? Пошто они не знају да ја резолуцију знам напамет и одмах сам знао да то не пише у резолуцији. Што си измислила ту док си говорила и док си то образлагала?", рекао је председник Вучић.

На коментаре председника Републике Српске Милорада Додика како ће РС ићи у разграничење са БиХ, председник Вучић истакао је да не може то да коментарише. председник Вучић је рекао да Додик зна позицију Републике Србије по том питању, која се залаже за поштовање Дејтонског споразума и најавио да ће сутра разговарати са њим.

"Ми морамо да сачувамо мир, готово по сваку цену и морамо да разговарамо са Бошњацима", рекао је председник Вучић.

Додао је да су резолуцијом постигли само додатне поделе и изразио је наду да ће у Сарајеву схватити да нам је са стране, од Бењамина Калаја па надаље, долазило само зло.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва