Вести

Вучић: У региону би требало да говоримо једним гласом

Председник Републике Србије Александар Вучић је у Сарајеву изразио задовољство што је Србија помогла вакцинама Босну и Херцеговину, чиме ће бити спашени животи људи, али и истакао да је та донација више од вакцина - питање поверења једних у друге, поручујући да би у региону требало да говоримо једним гласом, јер смо онда снажнији и јачи и можемо брже напред.

Вучић је пренео да је на састанку са члановима Председништва Босне и Херцеговине иницирао велики самит Србије и Босне и Херцеговине, који би био одржан у Београду, а окупио би све нивое власти, али и привреднике обе земље.

"То би био самит, највећи до сада, самит сарадње, поверења и отворености, да видимо како да у будућности шире отворимо границе једни према другима, да камиони брже пролазе, да људи живе боље", рекао је Вучић.

Изнео је податак да је трговинска размена у 2019. години између Србије и Босне и Херцеговине била 1,959 милијарди евра, да ће она бити мања за око 10 одсто у 2020. години због пандемије, али да ће ове године ићи на преко 2 милијарде, а да може да иде и на 3 милијарде, ако паметно и добро радимо.

Председник Србије је рекао да данашња донација није питање вакцина већ поверења једних у друге.

"Да не живимо за то да опањкавамо једни друге пред европским и светским званичницима, да не говоримо иза леђа све најгоре једни о другима, јер смо себи најпотребнији, зато што живимо једни са другима, једни поред других. Ближег немамо", поручио је Вучић.

Kако је рекао, сви смо очекивали помоћ од неких моћнијих од Србије и Босне и Херцеговине, али је та помоћ изостала, тако да морамо да се ослањамо једни на друге, јер не можемо ни ми у Србији да будемо срећни, ако нису срећни људи у Сарајеву, Бањалуци, Тузли, Бијељини, те је важно да то сви разумеју.

Важно је, поручује Вучић, да сарађујемо и да говоримо једним гласом јер смо онда снажнији и јачи.

"Јачи смо када имамо један глас према Бриселу и свету, када заједно указујемо на проблеме, када кажемо - супер су вам програми, али ми од вас ниједну вакцину још нисмо добили, али ако нисмо, имамо комшију, пријатеља и он ће да помогне. Kад кућу градите, неће доћи из другог села да помогну, него ће да помогне први комшија", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да ће зато инсистирати на томе да балкански народи могу сами себи највише да помогну, јер тек када разумемо да ми јесмо снага, да можемо да имамо највишу стопу раста у Европи - заједно можемо много брже напред.

"То је политика и биће политика Србије", поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да је Србија сада обезбедила укупно 10.000 "АстраЗенека" вакцина за Босну и Херцеговину, које могу да користе и за 5.000 и за 10.000 људи, јер ревакцинација код те вакицне иде за 12 недеља.

Додао је да је на власти у Федерацији Босне и Херцеговине да одлучи на који ће начин да употреби вакцине, да ли ће то бити за здравствене раднике у црвеним зонама.

"Срећан сам ако ћемо вакцинама да спасимо пет, десет или више живота. То је важна и и велика ствар", рекао је Вучић.

Вучић је приметио и да неки имају примедбе на рачун "АстраЗенека", те поручио да могу да траже које год желе вакцине, и Србија ће их доставити, јер има четири, а имаће и пет вакцина, будући да је наручила и Модерну.

 

Не тражим захвалност, Србија се понаша као комшија и пријатељ

Вучић је изјавио да Србија, као комшијска и пријатељска земља, не тражи захвалност за донацију вакцина Босни и Херцеговини, као и да је "сит шупљих прича" - да су то вакцине које су јефтине и доступне свима и да Србија заправо жели на тај начин да доминира.

Вучић је, након што је предао у Сарајеву контингент од 5.000 вакцина компаније "АстраЗенека" на питање да ли Србија у ствари ради посао ЕУ тако што снабдева друге земље у региону вакцинама и како коментарише изјаву министарке спољних послова Босне и Херцеговине Бисере Турковић како Србија у ствари жели да доминира у региону, рекао да му не пада напамет да ми радимо посао ЕУ, већ да се само понашамо нормално у овој ситуацији као комшије и пријатељи.

"Не тражимо ни захвалност, само се уобичајено понашамо. Али, замислите ту дозу безобразлука у тој тези - када ЕУ нешто даје то је солидарност и онда причате да је то добро, а када ви урадите оно што ЕУ није урадила или више од ЕУ онда је то доминација", рекао је Вучић.

Додаје да изгледа говоримо другачијим језиком и поручује:

"Сит сам тих шупљих прича у којима када једни ураде једно то је дивно, а када ви урадите, онда то ништа не ваља".

Вучић је рекао да смо очекивали вакцине из ЕУ, али да их још нисмо добили, као и што их Босна и Херцеговина није добила.

Додаје да ћемо се захвалити ЕУ када стигну, у марту или априлу, прве вакцине из Kовакс програма.

"И једни и други смо на европском путу, то нико не доводи у питање, али то не значи да можемо чињенице да мењамо, јер нам се нешто свиђа или не. Радимо само оно што би нормалан комшија и пријатељ урадио", нагласио је Вучић.

Kада је реч о примедбама на вакцину, Вучић је рекао да ће Србија послати коју год вакцину Босна и Херцеговина тражи и да мисли да је "АстраЗенека" одлична вакцина.

Додаје у контексту тих примедби да увек када су у питању он и Србија постоји, како је рекао "500 побочних ствари" које се могу чути како су намере биле другачије".

"Ајде што су лагали за Бањалуку, али какве то намере имам за доминацијом када је реч о Сарајеву", запитао је Вучић.

Председник Србије је на питање око дочека на аеродрому рекао да на састанак на аеродрому нико није каснио и захвалио свој тројици чланова Председништва Босне и Херцеговине што су дошли додајући да је у питању само то што је он дошао нешто раније него што је планирано.

 

Не мислим да смо близу ванредног стања

"Не мислим да смо близу ванредног стања у Србији", рекао је Вучић, али је истакао да су лекари у праву и да сви морају да буду много дисциплинованији.

Вучић је на питање да ли има нове податке о броју заражених у Србији, јер се сваког уторка стрепи, рекао да има пресек од јутрос али да он није репрезентативан.

Рекао је да ће о наредним мерама да одлучује влада, али да економија и људи морају да раде.

Рекао је и да се са владом разговара о изградњи још једне ковид болнице недалеко од Новог Сада.

Истакао је да се у Србији тестира дневно између 15 000 и 20 000 људи, а такође се и хоспитализује огроман број људи.

Вучић је указао да је 530 000 људи данас ревакцинисано и да ћемо ових дана имати милион укупно вакцинисаних.

Подсећа и да у петак долази нови контингент вакцина и очекује да ће све то утицати на сузбијање епидемије.

Вучић истиче и колико је и у овој ситуацији важно повезивање у региону, напомињући да не очекује много од Kовакс програма.

"Хвала кад год да дође, али ми смо се снашли и без тога", рекао је Вучић и напоменуо да су неки наручили и седам пута више вакцина него што имају становника.

Вучић је рекао да је Србија наручила два пута више вакцина од броја становника.

"Богати су мислили да ће само они да се снађу, а сиротиња да пропада, ми показујемо да смо способни да бринемо о себи и да се комшијски удружујемо, нисмо ни глупљи ни мање вредни", оценио је.

Вучић је указао да земље у региону само технолошки заостају.

"Технолошки заостајемо, али хајде да радимо заједно и да напредујемо брже, да нам не би бацали мрвице", поручио је Вучић.

 

Донација вакцина није шамар за политичаре у Федерацији Босне и Херцеговине

Донација вакцина против корона вируса Србије, Босни и Херцеговини није никакав шамар политичарима у Федерацији, изјавио је Вучић.

На констатацију да је пре донације Босни и Херцеговини, Србија осигурала вацкине за Републику Српску, али их није испоручила том ентитету, те питање у чему је разлика између тих вакцина, Вучић је рекао да је разлог за то био технички, формални.

Kако је рекао, Србија увек прво разговара са међународно правним субјектом какав је Босна и Херцеговина, а да са Републиком Српском има стални, подразумевајући дијалог, али и да увек говори о Републици Српској у Босни и Херцеговини.

"Не мислим да је реч о било каквим шамарима, људи у Босни и Херцеговини се боре за вакцине, али није лако да се изборите", поручио је Вучић.

Вучић је навео да се Србија изборила за вакцине, јер он, пошто је мало искуснији, нема страх да каже све што мисли, док други брину шта ће да им кажу у Бриселу.

"Не могу да објасним колико се не секирам шта ће неко да ми каже негде. Није ми стало. И по том питању смо имали врсту предности и могли да се понашамо мимо устаљених шема и да проналазимо вакцине", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да за Србију не би био пораз када би јој Босна и Херцеговина понудила дрво или било који пољопривредни поризвод, већ би то прихватила оберучке, братски, пријатељски, јер како је рекао међу комшијама и пријатељима нико никога не жели да шамара нити да доминира.

Вучић је додао да су два српска лидера страдала због идеје "Балкан Балканцима", а да се ми данас стидимо да кажемо да смо са Балкана и да смо сви научили и понављамо као папагаји, шта је наша перспектива, а већ деценијама живимо ван тога.

"Kад већ живимо ван тога, да онда преуредимо наше животе, да помогнемо једни другима", додао је Вучић.

Позвао је грађане Босне и Херцеговине да се вакцинишу, јер су све вакцине добре и спасавају животе, наводећи као пример његову мајку, којој је вакцина спасила живот.

"Важно је да се вакцине дају што пре. Даћемо Републици Српској, Федерацији, целој Босни и Херцеговини. Ако ове не ваљају, кажите које хоћете", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк