Вести

Вучић: Уложићемо десетине милиона евра у источну Србију

Председник Александар Вучић најавио је нова вишемилионска улагања у Кладово, у путну инфраструктуру, као и кроз Дунавску стратегију, како би се обезбедило више туристичких потенцијала и Кладово ставило на туристичку мапу.

Вучић је рекао да ће бити уложено десетине милиона евра у источну Србију.

"Много смо уложили у југ, дошао је ред на исток Србије. Да улажемо и у Браничевски, Борски, Тимочки округ... да запослимо људе, да Србија може својој деци да обезбеди будућност", рекао је Вучић.

Вучић је грађанима поручио да ће у наредном периоду бити урађено све што до сада није учињено због недостатка новца и да ће држава на себе преузети обавезу да око милион евра уложи у топлану.

Најавио је и да ће бити обезбеђен водоводни систем у насељима у Кладову која са тим имају проблема, као и да ће више од три милиона евра бити уложено у Општу болницу.

Председник је навео и да ће бити урађен пут Кладово - Брза Паланка, дуг око 23 километара, у који ће бити уложено 1,37 милијарди динара и да ће тај пут бити "као писта", као и да ће коначно бити завршен мост ка Милутиновцу.

Биће проширен и спортски центар Језеро, а средства ће бити уложена и у уређење Тврђаве и летњу позорницу.

"Желимо да побољшамо туристичку понуду Кладова и да повећамо број ноћења са 74.000 ноћења на 200.000. То је и начин да повећамо запосленост и да покажемо остатку Србије шта све има Кладово", рекао је председник, који је у Кладову обишао обновљену Основну школу "Вук Караџић".

Вучић је напоменуо да ће се радити и кроз Дунавску стратегију, како би се додатно унапредио туризам.

"Видећете поново бродове, мале, средње и велике, који долазе од Београда и Новог Сада ка Кладову", рекао је Вучић.

У том смислу, посебно је истакао да ће држава, домаћинствима која желе да улажу у пројекте етно села, помоћи тако што ће им дати половину средстава.

"Тај новац дајемо за џабе, не у кредитима. Када хоћете да уложите новац, 50 одсто даће држава. Нигде такве субвенције и подстицаји не постоје на такав начин. Желимо да помогнемо да ставите своје место на туристичку мапу", поручио је Вучић и додао да је једино што држава тражи да та места заиста и раде.

Вучић је рекао да су до 2014. године све фабрике биле разорене, а да је у међувремену обновљена снага српских финансија, те да сада имамо новца за све што је потребно да се уради.

"План је да овде уложимо много више, да део људи вратимо или макар да смањимо тренд одлазака. Морају градови и села да нам опстану, јер без тога не вреди све што смо урадили", подвукао је председник Србије.

Напоменуо је да је Кладову потребан један значајан инвеститор, који ће отворити фабрику и запослити људе.

Поновио је да Србија мора да има више деце, како би опстала.

"Могу да ме не разумеју, да ме критикују из невладиних организација да вређам жене. Не знам чиме вређам жене, ако кажем да без деце немамо будућност. Неће имати ко огњишта да нам чува. За кога све ово правимо и шта ће нам нова школа? То ће деци нашој да остане", поручио је Вучић.

Вучић је имао и поруку за локалне страначке функционере, да размишљају о свом месту, а не о ускостраначким интересима, јер су и Кладово и Србија важнији од тога.

"Тражим од вас напредњака и од социјалиста - памет у главу, почните да се договарате, да вас ја не бих звао у Београд да се договарате", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио грађанима на подршци коју му пружају.

"Хвала вам на томе, а наш је посао да радимо и моћи ћете да видите колико, уз ту подршку, можемо Кладову да вратимо", рекао је Вучић.

 

Ускоро градња брзе саобраћајнице од Пожаревца до Кладова

Председник Србије Александар Вучић је најавио данас да би у марту 2020. године требало да почне изградња брзе саобраћајнице од Пожaревца до Доњег Милановца.

Вучић је обраћајући се грађанима у Кладову рекао да ће се тако тај део Србије повезати са аутопутем код пожаревачке петље, као и да ће се за две и по или три године градити и наставак брзе саобраћајнице од Доњег Милановца до Кладова.

"Пројекат за део од пожаревачке петље до Доњег Милановца ће бити готов до краја године, тако да би у марту наредне године могли да кренемо у изградњу брзе саобраћајнице. Остаће нам само део од Доњег Милановца до Кладова, за који мислим да кренемо да радимо за две и по или три године", навео је Вучић.

Нагласио је да ће тако имати бољу везу са Београдом и да ће сви моћи да дођу брже до тог дела Србије и обиђу тај "бисер на Дунаву".

"Да можемо да покажемо целом свету шта имамо и да ви можете да живите боље", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк