Вести

Вучић: Унећемо нову енергију у свој европски пут

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће Србија наставити свој европски пут и унети нову енергију у тај процес, те показати људима стварну перспективу, не само европског пута, већ и чланства, без обзира када оно уследи.

Вучић је, након састанка са амбасадорима и дипломатским представницима 23 земље чланице ЕУ и шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, који је трајао два сата, рекао да је разговарано о европском путу Србије.

Вучић се захвалио земљама чланицама на подршци коју пружају Србији.

Подвукао је да је ЕУ наш најзначајнији спољнотрговински партнер са којом остварујемо око 67 одсто наше робне размене, а ако додамо у то и земље које су на путу у Унију - тај удео износи више од 80 процената.

Такође, како је додао, највећи део инвестиција добијамо из ЕУ, и надамо се да ће ниво инвестиција у будућности бити на још вишем нивоу.

Пренео је да је сем лепих ствари разговарано и о томе шта Србија треба да уради.

Према његовим речима, две су ствари веома важне, а прва је, пошто антицивилизацијске таксе које је увела Приштина буду укинуте, да се настави дијалог.

"Упркос чињеници да то није политички популарно, нити се допада нашем народу, рекао сам да смо спремни да наставимо разговор у најбољој могућој мери са жељом да постигнемо споразум. Рекао сам да ћу све своје време и енергију посветити решавању овог проблема јер би солуција значило сигурнију будућност за нас, нашу децу и нашу земљу у целини", нагласио је Вучић.

Вучић је пренео да је у фокусу ЕУ владавина права и да је добијено много различитих ствари које треба да урадимо.

"И у борби против корупције, организованог криминала, борбу за слободу медија, у многим другим, а важним питањима попут независности правосуђа. Истакао бих да је нама нарочито важно да правосуђе буде независно", додао је Вучић.

Вучић је навео и доношење појединих антикорупцијских закона, и закон о антикорупцијској агенцији, испуњавању ГРЕКО препорука.

"Много тога је пред владом, али и парламентом, који мора да има још значајнију улогу", казао је Вучић додајући да је неопходно и да дође до још израженијег изношења ставова супарника на политичкој позорници.

Указао је да је разговарано и о свим регионалним питањима и рекао да је ту наша политика у потпуности усклађена, јер сматрамо да су стабилност, мир и динамичан развој важни, те најавио да ће Србија улагати још више напора у то да односи са суседима буду добри.

Поводом сутрашње одлуке о квотама на кинески челик, Вучић је казао да је то од огромног значаја за нас и да је замолио амбасадоре и представника ЕУ да се донесе одлука која би била погодна за Србију.

"Ми свој европски пут морамо да наставимо, унесемо нову енегрију у њега, живости и да покажемо људима стварну перспективу, не само европског пута, већ и чланства, без обзира када ће до тога доћи. Не зависи од нас све. То што радимо радимо због наших грађана", рекао је Вучић.

 

Спремни да наставимо дијалог кад Приштина укине таксе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са амбасадорима земаља ЕУ данас разговарао и о КиМ и да их је још једном обавестио да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином кад буду укинуте таксе.

"Осим лепих ствари разговарали смо и о ономе што Србија треба да уради, као и о томе да је потребно да се укину антицивилизацијске таксе које је Приштина увела и да се настави дијалог како би постигли споразумно решавање проблема између Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Каже и да је, иако то није политички популарно, рекао амбасадорима и шефу Делегације ЕУ у Србији да смо спремни да наставимо тај разговор у најбољој вери како би се постигао споразум, али и да није велики оптимиста.

Вучић је нагласио да ће сву енергију посветити решавању тог проблема јер то значи сигурнију будућност и за нашу земљу и нашу децу.

 

Квоте би биле тежак ударац

Председник Александар Вучић још једном је замолио ЕУ да изађе у сусрет Србији када сутра буде одлучивала о квотама за извоз челика, јер је то, истиче, за нашу земљу од огромног значаја, те да жели да верује да ће одлука бити позитивна по Србију.

"Замолио бих комесарку Сесилију Малстром, са којом ће се и премијерка данас састати, али и Жан Клод Јункера и све друге да изађу у сусрет Србији", рекао је Вучић.

Како је рекао, изашло се у сусрет, у складу са споразумом, тачније "натегнутом" формулацијом Споразума о асоцијацији у придруживању, Норвешкој, Исланду и Лихтенштајну и изразио наду да и Србија може да спада у ту категорију.

"Ако не по том основу, онда по неком другом", рекао је Вучић и поновио да би квоте биле тежак ударац за Србију.

Председник је поновио да Србија учествује са 1,5 одсто у укупној производњи челика у ЕУ.

"То је мали број, али ЕУ има своја правила и надам се да ће разумети нашу молбу", подвукао је.

Указао је и да би одлазак кинеског инвеститора из Смедерева и затварање Железаре, значило за 10.000-15.000 људи мање посла и то би, истиче, била катастрофа за српску економију.

"Нисмо дотле стигли и надам се да нећемо. Желим да верујем да ће одлука бити позитивна", подвукао је.

Вучић је појаснио да се, када је реч о квотама за челик, то пре свега тиче односа ЕУ и Кине, али да Србија моли да буду уважени и њени интереси, јер је наша економија крхка.

Захвалио је шефу ЕК што примећује да српска економија расте, те указао да би за још боље резултате и креирање економског амбијента, потребна подршка ЕУ.

"Ако икако могу да, и поред писама Јункеру и Меркеловој, молим и све присутне овде да утичу колико могу. Знам да је комесарка Малстром самостална у доношењу одлука, али да замолим и шведске пријатеље још једном да пренесу наше молбе. Нама то много значи и за спрку економију би то био веома тежак ударац", подвукао је Вучић.

Вучић се надовезао речима:

"Хвала Сем. Ја ништа не разумем у складу са чим ће, само се надам да ће да буде у реду. За мене је само резултат важан".

 

Састанак са амбасадорима ЕУ пред посету Путина случајност

Састанак са амбасадорима земаља ЕУ и шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем нема никакве везе са предстојећом посетом председника Русије Владимира Путина нашој земљи, рекао је данас председник Александар Вучић, на питање новинара да ли је тајминг та два догађаја случајан или не.

На коментар новинара да је занимљиво да до тог састанка долази само два дана пре посете Путина, Вучић је рекао да то нема никакве везе са доласком Путина, а за то што се одигравају у кратком размаку разлог је, каже, што је он крајем прошле године био у Њујорку, а уследио је католички Божић, те је скуп померен за данас.

 

Изјаве ЕУ коректне, али Албанце занимају само САД

Председник Александар Вучић рекао је данас да Србија очекује да неко уразуми Приштину да се понаша цивилизовано, те да повуче таксе, али је приметио да Албанце занима само Вашингтон, а да само успут кажу да су на путу ка ЕУ.

"Европска унија је по питању такси давала коректне изјаве, а Вашингтон је изнео врло оштар став, и ми се захваљујемо Вашингтону на томе", рекао је Вучић.

На питање да ли Србија очекује да ЕУ, осим јасног става о таксама, како је то рекао шеф делегације ЕУ у Србији, употреби неки инструмент како би приволела Приштину на укидање такси, Вучић је нагласио да Србија ништа и никога не условљава и да је увек била за дијалог.

"Србија је увек за дијалог, нема ниједан услов, али у том расположењу у Србији где се ми осећамо јаким да можемо неког да условљавамо произилазе и неке логичке грешке. Ми ништа не условљавамо, него молимо да се ствари врате у пређашње стање", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да се данас у свету води борба политичким и економским мерама, али да у нормалном, цивилизованом свету не постоји нешто попут такси.

"Склоните то као препреку и наставићемо да разговарамо, мада не заборављамо да сте имали само једну обавезу - формирање ЗСО, а ни пипнули то нисте, нисте ни заинтересовани, а ми смо испунили све", каже Вучић, приметивши да и Србија "једним кликом може да каже да се све враћа у пређашње стање".

Суштина је, каже, да неко уразуми Приштину да се понаша цивилизовано, каже Вучић и додаје да нас не интересује куповина послушних Албанаца, као што то Албанци раде.

"Нас интересује да наставимо дијалог са легитимним и легалним представницима Албанаца, да видмо да ли можемо да постигнемо неки договор или не можемо и, ако не можемо, да нађемо начине да чувамо стабилност", закључио је Вучић.

 

Оставимо емоције по страни, економија не може напред без ЕУ

Председник Александар Вучић рекао је данас да се у Србији неретко љутимо на ЕУ и земље чланице, из различитих политичких разлога, некада с правом, некада и не сасвим, али је, истиче, важно да се разуме да би српска економија тешко, или никако, ишла напред без подршке ЕУ.

"Сви који кажу другачије, лажу", рекао је и додао да без инвестиција из ЕУ не би било могуће да имамо просечну плату од 465 евра, која је, доскора, била 330 евра.

"Разумем емоције и сентименте, љутњу људи због различитих поступака, али морају да разумеју да је ово за Србију од виталног значаја и да зато односе са ЕУ морамо и даље да побољшавамо, без обзира да ли ћемо сутра или прекосутра бити чланица Уније", рекао је Вучић.

Подсетио је да око 72 одсто српског извоза иде у ЕУ, а да је раст економије увек заснован на извозу и инвестицијама, а тек онда на потрошњи.

Ако оставимо емоције по страни, види се колико је важно да имамо још ближе односе са ЕУ, додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк