Вести

Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је поводом Видовдана, одликовања заслужним појединцима и институцијама, уз поруку да то нису људи који су по свим питањим сагласни нити који чак и слично мисле, али су људи који су свако из своје области заслужили и више од овог признања и који су у својој области најбољи, који су трудом и радом показали одговорност и направили разлику између себе и других.

"Они су нам доносили радост и у спорту, уживање у култури и уметности, сигурност и безбедност у унутрашњим пословима и одбрани, спасавали животе и показали колико трудом и радом могу да направе разлику у односу на све нас обичне грађане током пандемије. Неки су својим животом платили своју посвећеност и морамо да изразимо посебну захвалност свима", нагласио је Вучић.

Церемонија уручења одликовања у Палати Србија почела је химном Србије "Боже правде", а присуствали су министри у Влади Србије Александар Вулин, Никола Селаковић, Вања Удовичић, Златибор Лончар, Маја Гојковић, директор БИА Братислав Гашић.

Међу 65 одликованих је председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, коме је уручен Орден Републике Србије на великој огрлици.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и лидер Демократског фронта Андрија Мандић.

Глумац Мики Манојловић добитник је ордена Карађорђеве звезде првог степена, а тим признањем постхумно је одликован и позоришни редитељ Братислав Петковић.

Међу одликованима Карађорђевом звездом трећег степена су Миланко Шеклер, Филмски центар Србије, Народно позориште Приштина у Грачаници, Спомен-парк "Крагујевачки октобар".

Златне медаље за заслуге добили су музичар Оливер Мандић, оперска певачица Бреда Калеф Симоновић, писац Александар Гаталица, глумица Ева Рас, бивши тенисер и тениски тренер Радмило Арменулић.

Међу одликованима су припадници МУП и БИА, здравствени радници.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена постхумно је одликован музичар Ђорђе Марјановић, а Златну медаљу за заслуге постхумно су одликовани композитор Сања Илић, музичар Зафир Хафжиманов, глумац Десимир Станојевић, новинар Александар Васић, модна дизајнерка Божана Јовановић.

 

Са косовске осматрачнице врши се смотра целе наше историје

Видовдан је час нашег сусрета не само са прошлошћу и великим узорима, већ са собом, а са косовске осматрачнице врши се смотра над целом нашом историјом, од Косова до данас, тако да имамо поуздано мерило за све одлуке, подвиге, али и за жртвовање, поручио је Вучић.

"Поносан сам што данас стојим овде са вама, не само због видовданског предања, које представља најчвршћу спону која везује наш народ, већ зато што сам са људима који су урадили много на јединству народа и угледу земље, грађана и друштва", рекао је Вучић.

Како је истакао, слика наше земаљске стварности и идеали којима стремимо стапају се у једно огледало:

"Многи кажу, Косово је његово родно место и средишња тачка нашег трајања. Чак и ако није сасвим истинито, свакако је једно од најважнијих, јер се са косовске осматрачнице врши смотра над целом нашом историјом од Косова до данас, врше је и Свети Сава и кнез Лазар", рекао је Вучић.

Све што сачињава нашу историју, они мере мером видовданске етике, указао је Вучић.

"Утолико нам је лакше, јер имамо поуздано мерило за одлуке, прегнућа, подвиге и, када заповедају идеали, и за жртвовање", нагласио је Вучић.

Зато је, каже, наша историја величанствена, а наши преци, јуначки узори достојни најдубљег поштовања и захвалности.

Подсетио је да је и владика Николај Велимировић говорио да нас је баш Косово учинило великим народом - оно је наша народна голгота, али у исто време и наше народно васкрсење, духовно и морално.

"Србија је била на правој страни историје, зато што Лазарева глава и главе свих наших предака нису положени у гроб него у темеље. Наша земља је почела на принципима напредних цивилизацијских вредности, седам корака испред оних који нам данас неретко држе лекције о људским правима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да на данашњи дан, када се све види, можемо да се погледамо у очи и кажемо да у нашем народу нема мржње и предрасуда према другим народима и припадницима друге вероисповести и расама, да нисмо и нећемо посезати за било чим туђим.

"Иако смо много тога лоше доживели од оних којима смо 1918. године донели слободу, а 1945. године њихове злочине над нашом децом гурнили под тепих верујући у заједничку будућност", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је Видовдан час нашег сусрета не само са прошлошћу, великим узорима, већ са собом.

"На данашњи дан препознајемо, колико су традиционалне вредности део нашег идентитета. Одличја која добијате су сведоци и светлећи путокази вечних вредности које гајимо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да Србија препознаје подршку искрених пријатеља из иностранства који никада нису учествовали у клеветању и нападима на Србију, што је неретко било много лакше.

"И када смо имали сложену ситуацију у региону након распада Југославије, када су делови нашег народа истргнути из државе коју су сами стварали, прогнати из завичаја силом, или остављени да се у тешким условима боре за национална и елементарна права, постојали су лидери који су штитили право на постојање и име и презиме српског човека", објаснио је Вучић.

 

Награде за ширење идентитетског и космополитског обрасца

Вучић је изјавио да су они људи који су допринели не само ширењу нашег идентитеског обрасца већ и показали космополитске размере српске културе и поручио им да је мисија државе да ствара услове да процветају сви таленти и да у миру и сигурности нова поколења наставе њиховим путем.

"Данас препознајемо прегаоце из различитих области, који су значајно допринели учвршћивању и ширењу нашег не само идентитског обрасца, већ показали космополитске размере српске културе и безграничност српске човечности", поручио је Вучић.

Додао је да неки од њих нажалост нису данас са нама и поручио - вечна им слава.

Вучић је рекао да су се награђени истакли посебно у области медицине и културе и помогли не само да се очувају животи људи већ да се слава Србије прошири по региону, Европи и свету.

"Додатно су учвршћивали наш национални, али и космополитски дух и снажили веру у живот и супротставили се осећају немоћи", навео је Вучић.

Вучић је рекао да се преко њих показало огромно културно, духовно и морално богатство и снага човекољубља, као и величина народа и државе.

"То се види по самопожртвовању са којим су спасавали људе и одржали здравствени систем у готово ратним условима", рекао је Вучић.

Додао је да су се бориле и безбедносне службе, војска и полиција против организованих криминалних група, чувајући интегритет Србије од свих безбедносних ризика.

Вучић је рекао да је држава последњих година на Видовдан унапредила споменичку културу која је постала препознатљив визуелни идентитет данашње Србије, пошто је највећим делом изграђен Храм Светог Саве, који је попут осматрачнице са које светитељ бдије над својим народом.

"Стефан Немања је добио први пут споменик у Београду, откривен је споменик у Новом Саду краљу Петру Првом, затим споменик Граврилу Принципу, Деспоту Стефану у Београду, јунацима са Кошара, снимљен филм Дара из Јасеновца, после 1964. године учествовали смо у подршци снимању филма везано за Први светски рат", навео је Вучић.

Истакао је да Србија економски напредује и развија саобраћајну инфраструктуру, да је у току инвестициони бум када је реч о инвестицијама, али и да држава снажи своју одбрамбену моћ.

Мисија државе је стварање услова да процветају сви таленти и да у миру и сигурности нова поколења наставе вашим путем и то је део панораме која се пружа са видовданске осматрачнице, нагласио је Вучић.

"Нису овде људи који су по свим питањим сагласни нити који чак и слично мисле, али су људи који су свако из своје области залужили и више од овог признања и који су нам доносили радост у спорту, уживање у кутлури и уметности, сигурност и безбедност када је реч о унутрашњим пословима и одбрани, спасавали животе и показали колико трудом и радом могу да направе разлику у односу на све нас обичне грађане током пандемије", навео је Вучић.

Истиче да су неки својим животом платили своју посвећеност и да морамо да им изразимо посебну захвалност.

Вучић је поручио да награђени имају сада одговорност више јер су носиоци највиших државних одликовања и где год да се налазе треба да буду пример свима осталим генерацијама.

Вучић је обраћање завршио традиционалним ускликом: Достојни сте.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк