Вести

Вучић: Устаћемо после свих наших распећа и мука

За Новости пише - Александар Вучић, премијер Србије: Рад и неодустајање направили су једног Новака. Најтеже је учити оне који мисле да су свезнајући. И Џордан је најпре сабрао промашаје
 
НОВАК је опет победио у Мајамију и то таман кад су сви помислили да је на сигурном путу да изгуби меч! Омогућио нам је, по ко зна који пут, велико славље.
 
А ја се сетим кошаркаша који је, у каријери, промашио више од 9.000 шутева. И изгубио скоро 300 утакмица. И чак 26 пута, последњим шутем, пробао да донесе победу свом тиму, и промашио.
 
Какав губитник, кажете ви, шта, уопште, размишљаш о њему, данас, када смо победили? Зато што се звао Мајкл Џордан. Летећи Мајкл. Највећи кошаркаш свих времена. Човек који је, после свега, најпре сабрао промашене шутеве и поразе.
 
И када су га питали, како је успео, прво је то навео. Колико пута је промашио, колико утакмица изгубио, колико пута је испустио победе. Другим речима, колико пута, и после чега, није одустао.
 
Страшно важна лекција.
 
Да је успех пут, а не циљ, и да, на том путу, мора и да се пада. Не сме само да се одустане.
 
По Черчилу, ићи од неуспеха до неуспеха, а не изгубити ентузијазам - то је пут успеха. Новак је то доказао. Србија то, данас, доказује.
 
Зато што смо веровали у њу, и када јој ништа није ишло.
 
Зато што смо трпели поразе, али нисмо одустајали.
 
И нисмо се плашили. Ни рада, ни тешких одлука.
 
А у Србији, вероватно најтежа одлука била је она да промовишемо рад, као услов и као начин. Да укинемо бајке и митове, да престанемо да лажемо и обећавамо, него да, отворено, кажемо - биће, ако сви радимо.
 
Тешка одлука, у Србији.
 
И навешћу само један пример.
 
Једна од критичарки (извињавам се што јој нисам запамтио име, много критичара је било, нисам успео све да похватам), после мог навођења Езопове басне о цврчку и мраву, написала је како је Лутер, својевремено, преводио Езопа и делио његове басне, поуке, својој пастви.
 
Тачан податак, и есенција наших проблема. Лутер је живео у Немачкој, у 16. веку, и имао пред собом широко, празно поље. Људе који су били прости и неписмени. И спремни да уче од почетка. Од Езопа и елементарних правила. Оних која су их, током векова, обликовала и начинила од њих вредне раднике.
 
А ми, данас, у Србији, Езопу, и раду, покушавамо да учимо оне који су убеђени да већ знају све. И да нема шта ко да им прича.
 
Ми, свакој науци, и сваком тешком раду, нађемо ману. Презиремо их, убеђени да бисмо само, само ако бисмо хтели, могли много више и боље.
 
Као у оној анегдоти о Милану Јовановићу Бродском, једном од најобразованијих Срба у 19. веку. Писац, преводилац, који је, као лекар, радио на Лојдовим бродовима и стигао до Кине и Индије.
 
Када је приман у Краљевску академију наука, држао је приступну беседу о индијској драми, са којом се упознао још током студија у Енглеској. И неке колеге, будуће, замериле му што прича о индијској драми, а не зна санскрит.
 
Како год, изађе Милан Јовановић на Кнез Михаилову после те расправе, и примети како људи окрећу главу од њега. Иде, чуди се, када из једног ћепенка чује два шегрта како се домунђавају:
 
- Ено га онај што не зна санскрит.
 
То је Србија којој смо рекли да мора да ради, и да учи. Свезнајућа земља, свезнајућих људи.
 
Тешка одлука, нарочито ако се зна да ни сам не знам санскрит.
 
Али, хвала Богу, знам да радим. И отпоран сам на "незнасанскрит" критике. И верујем да таквих, као што сам ја, у Србији има, као мрава. И нема везе што су ови санскрит критичари гласнији. Ми смо вреднији.
 
Не кријемо се, у сенци, не правимо митинге, у сенци, не одмарамо се и не причамо, у сенци.
 
Радимо, на отвореном, и верујемо, искључиво у тај наш рад.
 
Спремни смо да, радећи, паднемо, али и да одмах устанемо и наставимо да радимо.
 
И, нећу да се поредим, али верујем да смо, највећем делу Србије успели да приближимо ону филозофију која је направила једног Новака Ђоковића.
 
А он се, пре само пар недеља, у Филаделфији, сликао поред споменика Рокију Балбои, и написао, испод слике, чувену реченицу, која би, ако мене питате, требало да постане мото читаве Србије:
 
- Није важно колико јако можеш да удариш, већ колико јаких удараца можеш да примиш, и да наставиш даље.
 
То је Новака направило. Рад и неодустајање.
 
Неодустајање и рад, рад и рад.
 
И то је Србија данас.
 
То је "Београд на води". То је "Ер Србија". То је Железара. То је фабрика у Крупњу после 35 година. То је свака фабрика коју отворимо.
 
То ће бити и дан када ћемо вратити плате и пензије. Када почну да расту на здравим економским темељима.
 
Устајање после удараца.
 
И зар није, на крају, то и суштина највећег хришћанског празника, Ускрса. Устати, после свих удараца, распећа и мука.
 
Празника од којег ми, свезнајући Срби, треба толико тога да научимо.
 
А пре свега да верујемо, и да не одустајемо.
 
Да радимо, још више.
 
Зато, срећан вам управо такав Ускрс.
 
Христос Воскресе!
 
Ваистину!