Вести

Вучић: Уверен сам да ће ковид болница у Новом Саду бити завршена до 1. септембра

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће ковид болница у Новом Саду, за коју је положен камен темељац, бити од огромног значаја за целу покрајину, јер ће само у њој бити 220 места интензивне неге, док цела Војводина сада има 170 таквих болничких места.

Вучић је изразио уверење да ће болница бити изграђена у најављеном року до 1. септембра и истакао да је посебно поносан на болнице које су изграђене или се граде широм Србије.

Вучић је навео да изградња и реконструкција Клиничко болничког центра кошта 50 милиона евра, при чему је само опрема 18-19 милиона евра, и да је то огроман новац.

Вучић је рекао да Ковид болницу у Новом Саду гради "Термомонт", који је изградио и претходне две, у Батајници и Крушевцу, и на време их завршио.

"Ми бисмо били у потпуном колапсу да нисмо имали батајничку болницу, са 1.000 кревета. Имали бисмо слике из Индије или неких других земаља", рекао је Вучић.

Вучић је указао да цела Војводина сада има 170 места интензивне неге, док ће их само у новој болници бити - 220, што је 56 одсто укупних капацитета интензивне неге у целој покрајини.

"То показује колико важна изградња болница, колико је то од значаја за људе који живе у Новом Саду, покрајини. За нас је то један од успеха", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је новац за болницу издвојен у буџету и да неће бит кашњења.

"Доста је људи који се баве јавним послом, а које није лако волети. Ја спадам у такве. Међутим, много је важније да анализирате резултате. У 40-50 година готово да није било нових погона и фабрика у Новом Саду, а у последњих неколико отворено их је шест - Лир, Актив, Бош системи, Континентал уз РНД центар, Нидек и Бери Калебо", набројао је Вучић.

Вучић је истакао да је остварен велики успех у довођењу инвеститора, чиме је запослено на хиљаде људи, а тиме се показало и да је Нови Сад одлично место за инвестиције.

"Заједно смо то урадили, једни без других не бисмо могли. То је довело да имамо више новца у буџету, да може да се помогне развоју и враћању свега вредног што смо изгубили у НАТО агресији, од зграде РТВ-а до других ствари", рекао је Вучић.

 

Прешли два милиона људи с бар једном примљеном дозом

У Србији је два милиона људи примило вакцину против корона вируса, саопштио је Вучић.

"У овом тренутку смо прешли два милиона људи који су примили бар једну дозу, први пут", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је 1,4 милиона људи већ примило и другу дозу вакцине, а да је укупно дато 3,5 милиона доза.

Вучић је додао да је потребно да много више људи прими вакцину и позвао људе да се вакцинишу, јер цепива има довољно.

"Радовао сам се да људи пријаве за 60 евра, имамо више од милион пријављених. Нека људи буду тако ревносни и кад су у питању вакцине. Вакцина је спас", поручио је Вучић.

Вучић је поновио и да је Србија добила и други лек, који је већ у протоколу лечења ковида 19 - регенерон, са којим су веће шансе да се чувају животи људи.

 

Ускоро попуштање мера, размимоилажења да ли само за вакцине

Вучић је најавио у Новом Саду да ће ускоро уследити попуштање епидемиолошких мера.

"Радиће угоститељски објекти. Али постоје размимоилажења да ли само за вакцинисане или за све", пренео је Вучић.

Вучић је рекао да је за позитивну дискриминацију каква би била ова неопходно да се прекрши Устав.

"Нисам вољан да прекршим Устав, јер Устав је тај који каже да су сви грађани равноправни“, нагласио је Вучић.

 

Немојте ни да сањате да ће Србија признати Косово

Вучић је поручио Вјоси Османи и привременим приштинским властима да ни не сањају да би Србија могла признати независност Косова.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише објаву Османи да иза свих нон-пејпера стоји Србија, уз констатацију да је то неистина и лаж.

"Ако се они сада надају да би Србија прихватила такво признање Косова поручио бих да не сањају, а камоли да Србија стоји иза такво нечег", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, пошто увек и иза свега виде њега и Србију, да није добио питање не би ни прокоментарисао објаву Османи.

"Видим да читав дан славе што их је Нетфликс ставио на њихову листу држава. Нетфликс вас је ставио на ту листу, шта ће вам Уједињене нације и Интерпол. Гледајте филмове, шутирајте лопту", поручио је Вучић.

 

Нон-пејпер изненађење, следе све већи притисци на Србију

Вучић је изјавио да је веома изненађен начином на који је састављен нон-пејпер али да није добар за нашу земљу, иако је много бољи и више нуди од Ахтисаријевог плана, он је доказ да ће притисци на Србију бити све већ.

"Та појава нон-пејпера значи да ће притисци на Србију бити све већи и да се ближимо коначним притисцима у коме мора да дође до неког решења или до проглашења кривца", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да све то значи да морамо да водимо рачуна како играмо ту игру, будемо врло пажљиви и мудри у овој ситуацији и да је зато врло обазрив у давању изјава поводом тог питања.

Вучић је рекао да у претходне две ноћи није укупно спавао више од пет сати, јер се мучио читајући своје и званичне белешке, како би видео када су се, где и пред ким неке ствари изговарали.

Вучић је додао да је свакако нон-пејпер правио неко ко је врло компетентан и да мисли да је бар једна од особа које су то правиле од њега и образованија и паметнија и да се не стиди да то каже.

Вучић је упозорио да као у шаху морамо да будемо врло опрезни да не би дошло до тзв. контумације, што значи искључења једног од играча односно пада заставице.

"Партија још траје, ово је за мене још изненађење, начин на који је то урађено, а ја не могу да се обазирем на анализе квази стручњака који нису ни видели нон-пејпер, а све унапред знају шта би требало да буде одговор Србије", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је зато врло обазрив у давању изјава и додао да је пустио Приштину да каже да Србија стоји иза тога и да им се сада сви смеју.

"Они нам без грешке увек помогну када окриве нас", додао је Вучић.

"Ја и наши тимови и даље анализирамо нон-пејпер. Мислим да знам ко је морао да учествује у његовом састављању. Ипак, нисам сигуран да су осим изненађења, више од тога постигли. Мене је заиста изненадио тај папир, јер је најпаметније написан до сада. Има више у њему за Србију него што је у Ахтисаријевом плану, много, много више. Ту је до сада највише понуђено, макар неформално, него што би Србија могла да добије, а да ли је то добро или није, да будемо јасни - то је ужасно тешко и лоше", навео је Вучић.

"Морамо да водимо земљу на најпаметнији начин, само не смемо да пустимо да партија буде завршен пре рока и пре краја, јер онда немамо никакве шансе и може да се заврши нашом предајом или контумацијом", закључио је Вучић.

 

Ако нема дијалога још боље, радићу нешто добро на другом месту

Вучић је изјавио да лично никада није веровао у ефекат притисака и да њега занима разговор о решењу и проналажењу компромиса у дијалогу Београда и Приштине.

Поводом Куртијеве посете Бриселу, која је уследила после Вучићеве и питања очекује ли наставак дијалога, Вучић је неколико минута пре него што је стигла вест из Брисела у којој Курти тврди да неће присуствовати дијалогу 11. маја, одговорио:

"Позван сам за 11. мај. Ићи ћу на дијалог 11. маја ако га буде. Ако кажу да га нема, још боље, радићу нешто добро на другом месту и имаћу мање мука тог дана. Бар један дан ћу лепше да проведем", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да никада није веровао у притиске, да њега интересује да разговара.

"Ако можемо да успостављамо неку врсту политичког поверења, да причамо о решењима, компромисима. А, то што ће неко да прети Србији или Србима, што ће неко да прави некакве војне базе... Знам да је људима непријатно, али се на то само осмехнете, јер би сваки даљи мој коментар био сувишан", рекао је Вучић.

"По том питању му је јасно како неко не разуме ни своју ни снагу других", рекао је Вучић.

 

Ако је индијски сој гори, само нам је он фалио

Вучић је истакао да у Србији дневне бројке заражених падају, али су и даље огромни, због чега је важно да се грађани вакцинишу.

Вучић је, упитан да ли је индијски сој корона вируса додатни разлог за вакцинацију, указао да су актуелне бројке боље за три до четири одсто.

"Ми гледамо бројке на седам дана, јер не може да се ситуација оцени на основу поређења из дана у дан. Имали смо 19,1 одсто оболелих од укупног броја тестираних, а данас је то, до 12 часова, тај проценат на 15,2 одсто", пренео је Вучић.

Вучић је рекао да су бољи бројеви, али док се не спусте на испод 10 одсто бројеви су и даље огромни и ужасни.

Вучић је указао да се смањио број прегледа, али и да и поред тога није нормалан, већ превелик.

"Једини спас за све то јесте вакцинација. Њом ће бити мање заражених. Наравно да ће и међу вакцинисаним бити оних који су се заразили јер су суочени у окружењу са великим бројем инфицираних, али зато у 95 одсто случаја неће умрети", објаснио је Вучић.

Вучић је констатовао је да је Србију британски сој веома озбиљно погодио.

"Огроман број преминулих имамо од њега, а он је сада апсолутно доминантан. Брже се људи заражавају и тежи су облици болести. Ако је индијски сој још гори само нам је то фалило. Али не можете ништа да избегнете, јер је свет целина, и зато морамо да се припремимо, купујемо лекове, градимо болнице и вакцинишемо се", закључио је Вучић.

 

Нема декриминализације марихуане, гонимо дилере

Нећемо да декриминализујемо марихуану, а наркодилере ћемо гонити више него икада, поручио је Вучић одговарајући на питање о гласинама које су се појавиле о наводном скидању марихуане са листе наркотика.

"Немају више шта да слажу ни о мени ни о мојој породици. Више не знају шта ће да кажу, па измишљају да ћемо да декриминализујемо марихуану и да ће сви бити ослобођени за Јовањицу", рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише наводе у медијима да власт декриминализацијом поседовања и узгајања марихуане жели да спаси Јовањицу.

Вучић је истакао да је реч о новим лажима и да су се сада сетили овога, јер немају шта више да кажу или ураде о случају Јовањица.

Вучић је навео и да је све питао о томе шта је проблем са Јовањицом, али да нико ни овде ни у Бриселу нема на то одговор.

"Слагали су опет на исти начин. Они не разумеју да се промене неких чланова односе на медицинске изузетке, јер је све повезано са њиховом подсвешћу и оним што су они радили", указао је Вучић.

Вучић је констатовао и да ништа нису урадили и да од 1995. године нема ниједне нове фабрике ни болнице.

"Шта је урађено? Ништа. Узимали паре, трпали у џепове. Тако би они радили и са дрогом, али то неће да се деси. Гонићемо све за марихуану и неће бити декриминализације", поручио је Вучић.

 

Озбиљно је, пустите институције да раде

Вучић је изјавио да је "случај Палма" веома озбиљан и да треба пустити институције да раде свој посао, али да Мариника Тепић, ако има неке информације треба и да их саопшти надлежним органима.

На питање у вези са изјавом Маринике Тепић да је готово свака жена у јавном сектору у Јагодини добила "телефон за дружење", а да медији преносе да у полицији наводно није имала ниједан доказ, Вучић је рекао да га је срамота да на то питање и одговара.

"Замислите, причате у јавности да имате доказе, а онда одете у тужилаштво, изађете и кажете - 'е, сад баш нећемо тужилаштву да кажемо, пошто ћемо да чекамо да ми дођемо на власт'... Да не верујете шта сте чули", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је случај оптужби на рачун Драгана Марковића сувише озбиљна ствар.

"Нико неће да штити Марковића ако је било шта починио, нико неће никога да штити, као што она штити власника фирме за коју ради, а кога су супруга, таст и ташта пријавили за пребијање и силеџијство", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су му све такве приче толико одвратне и да треба пустити институције да раде свој посао.

"Ако немате шта да кажете институцијама - ћутите, а овако, пустите институције, тужилаштво, судове да раде свој посао", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк