Вести

Вучић: Уз нови пут од Ваљева до Београда за сат времена

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас почетак радова на изградњи брзе саобраћајнице Лајковац - Иверак, која ће повезати Ваљево са ауто-путем "Милош Велики" и рекао да ће, када буде завршена, од Ваљева до Београда бити потребно око сат времена или мање.

"То значи да ће инвеститори желети да дођу у Ваљево, да ћемо више људи моћи да запослимо", рекао је председник.

Председник Вучић поновио је да су кинески партнери обећали да ће нови пут завршити до краја 2022. године, као и комплетну регулацију водотокова.

"Изградња пута Иверак - Лајковац, којим ће се Ваљево повезати са ауто-путем "Милош Велики", важна је и за Ваљево, Лајковац, Мионицу, Љиг и цео Kолубарски округ. Снови данас постају реалност", истакао је председник Вучић.

Домаћини, кинески партнери из компаније "China Shandong", упознали су председника Вучића са пројектом и истакли да је реч о компанији која је већ 13 година за редом на листи 500 најбољих кинеских компанија.

Председник је српским и кинеским радницима, који раде на изградњи пута, пожелео да раде добро и вредно и да посао заврше на време.

Укупна дужина деонице износи 18,3 километра, а радови, које у складу са државним споразумом Србије и Кине изводи компанија "China Shandong", вредни су 158 милиона евра.

Брза саобраћајница имаће по две траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат.

Део овог пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

Почетку радова присуствовала је и амбасадорка Кине Чен Бо и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и представници "Путева Србије" и извођача радова.

 

Уз партнере, и на истоку и на западу, очекујемо даљи напредак

Вучић је изјавио да је уверен да ће Србија после пандемије корона вируса бити још интересантнија за инвестирање, и да ће, у сарадњи са партнерима и са истока и са запада, моћи још брже да напредује.

Вучић је истакао да су услови у Србији бољи него било где другде у Европи када је реч о трошковима производње и изузетно доброј радној снази.

"За наше кинеске пријатеље отварамо срце и руке и не кријемо свој искрени и пријатељски однос. Где могу да пронађу боље место од Србије у Европи? А, верујем да то исто важи и за наше америчке партнере и руске пријатеље и све друге", навео је Вучић.

"Уверен сам да ће Србија својом политиком, довољно чврстом да сачувамо државне и националне интересе, али довољно мудром и паметном да штитимо своју позицију са свим нашим пријатељима и партнерима направити још боље резултате у будућности", рекао је Вучић.

 

Не осврћем се на прошлост, радимо за људе, за будућност

Не осврћем се на прошлост, већ само на будућност и гледамо да урадимо за људе што више, поручио је Вучић.

Вучић је указао да му је свуда по Србији, где год је ишао, говорено да је неко место "кажњавано" због политичке оријентације у прошлости.

"Када одете у Куршумлију, кажу да су због политичке оријентације кажњавани 70 година, Ваљево, Осечина, Ужице, увек кажу да су кажњавани од Другог светског рата. Неки се не би с тим сагласили. Мене занима прошлост у смислу историје и поштовања антифашистичке борбе, али ме пре свега занима пружање будућности људима", подвукао је Вучић.

Рекао је да данас, шта год говорили људи, а не морају да воле њега или владу, преовлађују рационалне ствари и мере се резултати.

"Ако погледате резултате, путеве, пруге и све друго што је неко урадио, то је нешто за шта се боримо да остане запамћено када не будемо на власти. На то сам поносан", рекао је Вучић.

Вучић је указао да су ауто-пут до Чачка, Ваљева, од Ниша до Пирота, 22 километара од Батроваца до Кузмина, обилазница око Београда и много тога још урађени за време актуелне власти.

"Хвала људима на поверењу, радићемо много више за њих. Морамо да се боримо за нове инвеститоре. Тиме смо смањили притисак на Крушик и повећали конкуренцију", нагласио је Вучић.

 

Тешко ми је пало што Форверк ником није важна вест

Вучић је рекао да му је веома тешко пало то што у уторак нико није обратио пажњу на то што је немачка компанија Форверк отворила фабрику у Чачку, граду који је после 50 година добио једног таквог инвеститора.

"Признаћу вам нешто, јуче сам био у Чачку... Научио сам у политици да трпим свакога дана и нападе и увреде и на свој и рачун своје породице, али једна ствар ми је тешко пала - што сам видео после дуго времена искуства и рада, после три или четири године мука и проблема и свега што смо урадили да доведемо један Форверк у Чачак, готово да нико није обратио пажњу на то", навео је Вучић.

"После 50 година смо довели једног великог немачког инвеститора на једно такво место и то је постало уобичајена вест или нико у Србији није желео да раузме колико је труда потребно", додао је Вучић.

Додаје да је потребно пуно енергије и поверења потребно да се то постигне.

"Чини ми се да све што урадимо не умемо да поштујемо довољно. Ајде људи да будемо поштени према себи, а кад смо ми то радили раније? Када смо имали овакве снове који постају реалност и постављене циљеве које оваквом бризном испуњавамо као данас. Променила нам се времена, научили смо на много боље и на много више, па нам и то више не представља много. Што можда није лоше", рекао је Вучић.

 

Нисам овде због гласа више, нико неће направити оволико ауто-путева

Није ми потребно отварање радова на ауто-путевима да бисмо добили неки глас више, већ зато што у наредних 100 година нико за било чије време владавине неће урадити толико ауто-путева колико смо ми урадили, рекао је данас  Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара зашто је данас најављен почетак радова на изградњи брзе саобраћајнице кад идејно решење за тај пројекат није готово, није издата грађевинска дозвола и није обављена експропријација.

Вучић  је, међутим, демантовао навод да идејно решење није готово.

Идејно решење је, каже, завршено, а читав пројекат ће се радити фазно, те ће се тако добијати и локацијске дозволе, а највећи проблем неће ни бити експропријација земљишта, већ, истиче, регулација водотокова.

Вучић је рекао да је уверен да ће посао бити завршен, као што су му и обећали кинески партнери, за две и по године.

Истиче и да су раније власти од 1945. године узалудно обећавале тај пројекат, јер нису могле да га спроведу без помоћи државе, те упитао одакле Ваљеву за такав пројекат 160 милиона евра.

"То је много новца за државу, а још више за Ваљево", поручио је Вучић и додао да тај пројекат подразумева 2,5 километара у мостовима, 25 објеката и 8,3 километара регуалције водотокова.

Замолио је градску власт и кинеске партнере да убрзају процес око издавања дозвола и експропријације, те додао да је уверен да ће компанија "Шандонг" и овде урадити добар посао.

"Сви људи у Ваљеву знају да ако је Вучић рекао да ће бити завршено до краја 2022. године, знају они да ће се у децембру 2022. возити овом саобраћајницом Лајковац-Ваљево", закључио је Вучић.

 

 

Ванредна ситуација у Трстенику, очекујем извештај

Вучић потврдио је данас да је уведена ванредна ситуација у Трстенику и да очекује извештај.

Вучић је, упитан за ситуацију у том месту након непогода, казао да је министар Зоран Ђорђевић већ тамо.

Истакао је да ситуација у Трстенику показује колико је важно урадити водорегулацију водотокова.

То је важно, како је додао, посебно у Лукавцу, али и другим местима, како се не би поновила 2014..

Што се Трстеника тиче, уложићемо новац и даћемо помоћ. Ситуација показује колико год да уложите никада природу не можете да савладате“, додао је Вучић.

 

Не очекујем ништа спектакуларно на састанку у САД

Вучић  је изјавио данас да не очекује спектакуларне ствари на састанку у Вашингтону 27. јуна, већ рационалан и прагматичан разговор.

"То су моја очекивања. Мала је Србија да би могла да заповеда Белој кући, али довољно велика да уме да каже шта су њени интереси које може, хоће и мора да заштити", рекао је Вучић новинарима у Лајковцу.

Вучић  је то рекао упитан може ли се од састанка у Вашингтону очекивати нека прекретница и да ли је уопште после 27. јуна могућ повратак на старо, кад је реч о односу Београда и Приштине.

Вучић  је рекао да не зна шта је тема на састанку у Вашингтону, нити је још познат састав делегације Београда.

Поновио је да, што се њега тиче, тема разговора није питање признавања независности Косова.

 

Увек је било политичких денунцијаната...

Увек смо имали политичких денунцијаната различитих врста, прокоментарисао је данас Вучић отворено писмо које је Драган Ђилас послао председнику Европске народне партије Доналду Туску.

"Моја политика није за скривање, већ за понос и у интересу грађана Србије. А, ако мислите да ћете да водите политику налазећи савезнике у томе да рушите своје народне представнике, грдно потцењујете грађане Србије", поручио је Вучић.

Како је приметио, има политичара који мисле да ће денунцирањем неког Европској унији или неком другом, добити поене у Србији.

"Па ће да кажу ''Драги Доналде... учитељице... да вам пријавим несташног Вучића, који, кад се ви окренете и пишете по табли, сарађује са Кином?... Као да ја то тајно радим, као да се не поносим пријатељством са Кином", рекао је Вучић.

Вучић  је истакао да се не стиди што ХБИС одлично ради и труди се да задржи људе, упркос свим квотама и проблемима са којима се суочава, нити што Зиђин послује у Бору.

Ђилас је јуче упутио Туску отворено писмо критикујући и иронично коментаришући похвале које је упутио Вучићу за оно што је урадио током мандата, уз жеље за победу на изборима у недељу.

"Узгред, Србија се налази на еворпском путу и, као што видите, не стидим се и не плашим да то кажем у присуству кинеске амбасадорке. Само да видите да политика коју водим и коју Србија води је политика истине", нагласио је Вучић.

Као што се, додаје, не плаши да каже Европљанима да су нам Кинези пријатељи.

"И нема шта ко, где, коме да ме пријављује, нити да шаље писмо амбасадорки Чен Бо и да каже ''Вучић је рекао да је Србија на европском путу''.. то ја кажем у лице. Као што нема шта да шаље денунцијанска писма некоме по Европи и да причате да смо са Кинезима пријатељи, јер вам ја кажем да смо са Кинезима пријатељима и то ћу сваки дан да поновим и да ми је Си Ðинпинг искрени пријатељ и бескрајно му хвала за оно што је учинио за Србију", навео је Вучић.

 

Близу је Видовдан, нећу добити ни извињење

Видовдан је близу, а нећу  ни извињење добити, поручио је данас  Вучић политичким опонентима који га оптужују да ће тада потписати независност Косова.

Вучић је новинарима у Лајковцу рекао да се ти људи док су били на власти никад нису сетили ни Видовдана, ни Косова.

"Косово им је служило да украду паре из комбинација, а никада да нешто ураде за наш народ на КИМ", рекао је Вучић.

Вучић  је истакао да је поносан, јер је његова политика да помогнемо и заштитимо наше националне интересе.

"Осам година вадимо Србију из амбиса и бунара, уништених националних интереса, понижену Србију која није имала ни углед ни опремљену војску ни полицију", истакао је Вучић.

Србија је данас уважена држава, не мора да буде омиљена, закључио је Вучић.

 

Хотијеви услови неприхватљиви,не уцењујте, не прихватамо

Свих пет услова које је данас изнео Авдулах Хоти неприхватљиво је за Србију, рекао је Вучић и поручио да ни Хоти, ни Тачи не треба ни да долазе на преговоре о КиМ ако је то албанска платформа.

"Ако је то платформа са којом ће Хоти или Тачи да дођу негде на разговоре, боље да не долазе нигде, а потпуно ми је свеједно ко ће доћи од њих. То је све што имам да им кажем", поручио је Вучић.

Вучић каже да неће да изиграва хероја и вређа представнике Приштине, али да морају бити свесни тим врстама уцена, унапред, притисака и претњи неће променити став Београда, нити његов лично.

"Ако мислите да сте поставили своју позицију тако што, као папагаји, понављате сваки дан како сте много компромиса направили и не знам шта све, супер. Не морамо да разговарамо, хајде да видимо како можемо да фунционишемо, сачувамо мир и стабилност и то је све. Али, ако мислите да тим врстама уцена, притисака и претњи можете да Србији наудите и да промените став Бегорада и мој лични став, грдно сте се преварили", поручио је Вучић.

Вучић примећује да је на КиМ буквално у току нека врста националне хистерије Албанца и да је задовољан тим што наша страна у много мирнијем  тону и атмосфери сагледава своју позицију.

Вучић је, такође, најоштрије осудио узурпацију имовине манастира Високи Дечани.

"То је ужас, чак и Стејт дипартмент реагује и сви реагују. И нико то не може да допусти. То Србија најоштрије осуђује", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да прокоментарише одлуку уставног суда да се Високим Дечанима на КиМ врати 24 хектара земље, али да то није још учињено и да су представници косовске владе са Хотијем присуствовали отварању пута на узурпираном земљишту манастира.

 

Да може да бира опозицију, бирао би лидере бојкот опозиције

Вучић је одбацио  коментаре лидера странака у бојкоту да на овим изборима бира себи опозицију, опаском да би, да је то могуће, бирао управо њих.

"Њих као да је бог послао да ми буду противници, колико се лоше баве политиком и колико лоше разумеју свој народ", рекао је Вучић новинарима у Лајковцу.

Истакао је да га, иначе, пре свега занима резултат листе коју води, а не политички противници.

Најважније му је, каже, да грађани ставе печат на претходне четири године и да кажу јесу ли задовољни резултатима, трудом радом и марљивошћу.

"За мене је важно да на бирачком месту, у бирачким одборима, људи имају маске да буду заштићени. Људи који долазе на изборе се ту кратко задржавају, разговарају са људима који ће бити заштићени и не могу да пренесу заразу", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк