Вести

Вучић: Важно да чувамо позицију независности и добрих односа

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Њујорку да је имао много билатералних разговора, међу којима и састанак са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием са којим је разговарао о односима Србије и Kине.

Председник Вучић је истакао да је важно за Србија чува своју позицију независности, и добре односе са Kином.

Указао је председник Вучић да је и у разговору са америчким партнерима рекао шта мисли о доласку Kинеза у Смедерево и Бор, те нагласио да увек говори исто, што је пренео и Вангу.

“Најбоље је када водите такву политику. Водили смо добар и срдачан разговор. Важно је да чувамо нашу позицију независности, самосталности и добре односе са Kином“, објаснио је председник Вучић у вези састанка са Вангом.

На питање да ли је са председником Ирана Ебрахимом Раисијем разговарао о ситуацији у тој земљи, казао да се бавио поштовањем територијалног интегритета Србије и сарадње у међународним организацијама.

“Ми се не бавимо унутрашњим стварима у другим земљама. Нас интересује шта се дешава у међународној арени, и како да се боримо за Kосово“, објаснио је председник Вучић.

Најавио је председник Вучић да ће још имати састанке са највишим представницима Гвинеје Бисао, Нигером, Kонга, као и више других земаља.

Указао је председник Вучић да вечерас има састанак са Берге Брендеом из Светског економског форума и да ће на том скупу бити министар спољних послова Украјине, Саудијске Арабије, и многи други лидери, њих 15.

“Још много контаката и посла. Тек сутра завршавамо посету и назад за Београд“, навео је председник Вучић.

 

Са Саливеном сат дуже од планираног, искрен разговор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је састанак са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном, био искрен, отворен, о различитим темама, а само такав може да донесе неку добробит, и поред неслагања по неким питањима.

Састанак је требало да потраје пола сата, али потрајао је сат и по, а председник Србије ће се у Њујорку састати и са Вукторијом Нуланд, за коју каже да су “стари знанци”.

“Састанак са Саливеном је вероватно до сада био један од најзначајнијих, неки кажу да је он други, а неки да чак и најважнији човек САД, највеће силе света. Разговор је трајао дуго, о економији и о свим важним политичким питањима, стремљењима Србије, региону, Kосову и Метохији”, рекао је председник Вучић новинарима.

Kако је пренео председник Вучић, није лако усагласити се по појединим питањима, али је разговор био веома отворен и искрен.

“А, када је разговор отворен и искрен, онда увек мора да донесе неку добробит. Не може увек да буде благородан, али неко добро донесе. Важно је да смо се упознали, Саливен је будућност америчке политике, и не само политике, и на месту је где де факто одлучује о кључним питањима света, о рату и миру”, рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да су “претресли” сва питања, а да је он говорио о ставовима Србије, указао да је важно да заједнички дамо све од себе да економску активност између Србије и САД појачамо, да имамо више инвестиција.

“Задовољни смо што Ривијан долази, а када један Саливен то зна. Разговарали смо о енергетским пројектима, о обновљивим изворима енергије. О две њихове компаније, које су заинтересоване да раде у Србији и о дугим стварима важним за унапређење сарадње о унапређују односа”, рекао је председник Вучић.

На питање да ли је Саливен прочитао његов (Вучићев) говор из УН, председник Вучић је рекао да је знао и много више од тога, и да “изгледа да је читао и неке друге ствари”.

“Мислим да је прочитао говор, реч је о човеку изванредне интелигенције, који је фасцинантно припремљен, што ретко кажем”, рекао је председник Вучић.

 

Значи читао сам непостојећи папир

Председник Вучић, на изјаву портпарола Европске комисије Петера Стана дату “Приштини инсајт“ да ЕУ није видела било какав нон пејпер, нити долази од тима који се бави дијалогом, констатовао је да је “очигледно онда читао непостојећи папир“.

Председник Вучић је на питање да ли је видео поруку из Брисела да не постоји нон пејпер о којем је говорио недавно, одговорио: “Ја луд. Читао сам непостојећи папир, а за њега ме питали још неки саговорници“.

Рекао је Председник Вучић да није хтео да прими тај папир јер зна да би, ако се појави у јавност, њега окривили.

“Овако нисам примио папир па знају да немам везе са објављивањем“, додао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву посланика Самоопредељења да је Kосово спремно за нападе и да поседује наоружање да се брани, председник Вучић је рекао да Србија не би да ратује, а да се дивимо снази њихове опреме и оружја.

“Ми свој посао, они свој“, поручио је председник Вучић.

На вест да је Србија због премишљања власти у вези прошлог Европрајда, стављена на листу за праћења глобалног савеза организација цивилног друштва ЦИВИЦУС, председник Вучић је поручио “нека нас прате“.

“Много нас је та вест погодила, нека наставе да нас прате. Ви се трудите да урадите све што можете да свима главе сачувате и да будете фер и заштитите људе, а онда тако“, додао је председник Вучић.

 

Видећемо тек шта предвиђају нове ЕУ санкције за Русију

Председник Србије Александар Вучић данас је, на питање новинара да ли ће нови пакет санкција за Русију који су ЕУ званичници најавили у Њујорку имати неке последице и по нашу земљу, рекао да ћемо то тек видети, када буду објавили шта су смислили.

"Откуд знам шта су смислили, када смисле видећемо да ли ће да има неке везе са нама, као што је имао овај пакет везан за руску нафту", рекао је Вучић.

Видећемо да ли ће нас да се дотиче уопште или неће, одговорио је кратко Вучић.

 

Говор другачији, неко из мале земље дрзнуо да каже истину

Председник Вучић рекао је вечерас да је његов говор на Генералној дебати УН у Њујорку изазвао пажњу, јер је био другачији и јер се неко из мале земље по броју становника дрзнуо да каже истину.

На питање новинара да ли га је неко од светских лидера позвао после говора који је на званичном каналу УН био гледанији од говора украјинског председника Володимира Зеленског председник Вучић је рекао да су му пришли шефови мисија неких од најзначајнијих земаља да му честитају на храбрости и да кажу да то нису чули последњих 10 година.

Председник Вучић је за српске медије у Њујорку рекао да је његов говор био другачији, да је говорио шта мисли и да је изнео аргументе за које не може да се каже да нису тачни.

"Питање је да ли сам урадио нешто добро за Србију, оно чиме морам да се руководим је да ли смо направили нешто добро за земљу. Јесмо, јер смо страсније и аргументовано бранили нашу позицију и показали да нисмо шака зоби, јер су они велики, а ми мали, и да се боримо за своје ставове и тиме себи дигли цену", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио и да то може да буде мач са две оштрице.

"Сви знају да смо ми покварили наратив јединства у борби за територијални интегритет и да смо подсетили на нешто чега би неки да се не сећају када је у питању принцип територијалног интегритета и Повеља УН", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да то није питање снаге, већ сам наратив теже пролази у светском мњењу ако их неко подсећа како су поштовали Повељу УН неколико деценија раније.

"Зато они хоће да се решава косовски чвор брже и по том питању нам неће бити лако", указао је председник Вучић.

Питајући се да ли је могао нешто друго да каже, да ли да говори о климатским променама када нам гори ситуација на KиМ, када постоје проблеми са енергетиком, а другима са храном, констатовао да се наша позиција не би променила и да се неко не може умилостивити ако бисте били фини.

"Није тај говор мач са две оштрице, већ наша позиција уопште. Ми не можемо да умилостивимо никога ћутећи. Тек тада би се као орлушине устремили на нас. А сада виде да смо мали, али спремни да се боримо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да је успео све да каже, а да то остане без јавне критике јер је пажљиво биран контекст и речи.

"Ја сам износио чињенице, а да ли су сви срећни, нису, али је моје да говорим у интересу нашег народа", подвукао је председник Вучић.

На питање да је једина замерка била што је говор закључио речима "Живела Србија" и да су се тим поводом чули подсмеси, председник Вучић је истакао да је поносан на те речи.

"Смејали су се неки политички противници, јер се они подсмехују својој земљи, стиде се тога што су из Србије. А ја се не стидим. Ако Зеленски може да каже "Слава Украјини", а што мене да буде срамота да кажем "Живела Србија". У Црној Гори говоре "Нек је вјечна". Па што ми не можемо да кажемо "Живела Србија". Ја сам поносан на то, не стидим се своје земље", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио и да то што је његов говор видело много више људи него говор Зеленског не значи много, и додао да је Зеленски сада у средишту пажње, али да не мисли да је он лично срећан због тога.

 

Борићемо се за заштиту својих интереса, следи велики светски сукоб

Председник Вучић је изјавио у Њујорку да се погоршава геополитичка ситуација у свету и да ће уследити велики светски сукоб.

"Нећу да причам лепе приче, да ће тећи мед и млеко и цветати цвеће, а то нема везе са светском политиком и геополитичком ситуацијом, која иде у канал. Присустоваћемо великом светском сукобу", рекао је председник Вучић, на питање новинара да ли ће упркос лошим предвиђањима, ипак, вратити из Њујорка са неким охрабрењем да ће Србија успети да нађе начин да се избори са бројним изазовима.

Гледаћемо да Србија преживи, поручио је председник Вучић.

"Вратићу се (из Њујорка) са духом човека који је спреман да се бори за своју земљу и који ће да настави ту борбу, вербално и на све друге начине и да заштитимо своје интересе и доводимо више инвеститора. Ми смо свој посао поштено и одговорно обавили", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је управо имао састанак са саветником америчког председника за националну безбедност Џејком Саливеном и додао да мисли да нико у УН није имао тако дуг састанак са Саливеном као он.

"Да ли су то за нас лаки разговори, нису наравно, да ли је то једноставно нешто, није, али то нам је посао, кукњава и хоћу ли да будем срећан и да ли видим да је нешто много лепо што се дешава на видику, не видим ништа лепо на видику што се дешава", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се у свету ништа лепо не дешава, али да ће код нас бити веће пензије и плате, веће од скока инфлације и већи минималац.

"То су лепе вести, али да ли има неких других лепих вести из света да дођу до нас, да престане туча и рат - неће престати, неће скоро, биће само све теже", рекао је председник Вучић.

Каже да су када је раније говорио ствари које су се обистиниле сви говорили да је лудак и краљица драме.

"Као што сам рекао пре два дана и било је истинито и за Путина и шта ће други да чине, јер се руководим логиком гвоздених детерминизама пошто ређам чињенице. Имам сувише озбиљан тим да бих говорио глупости, а народ воли да чује шарене лажи", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1