Вести

Вучић: Важно је да људи могу да раде и да у свом граду виде будућност

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је, на свечаном отварању фабрике "Magna Seating d.o.o. Оџаци - огранак Алексинац" да наши радници дају велики допринос привлачењу страних директних инвестиција и указао да су из Магне, када су видели вредне људе у Оџацима одлучили да отворе ново постројење у Алексинцу.

Додао је да то значи да када виде и у том граду вредне људе да ће онда можда отворити даљи погон из још две гране ове компаније.

"Велико хвала пре свега вама поштовани радници што на најбољи могући начин учествујете у привлачењу страних директних инвестиција. Све што можемо од субвенција да обезбедимо, све путеве и пруге које можемо да изградимо, не би вредело да немамо добре и вредне људе", поручио је Вучић.

Рекао је да је поносан на чињеницу да су доведени инвеститори у места у која то није лако урадити и да они запошљавају велики број људи.

"Имали смо велики проблем са незапосленошћу у прошлости, када је стопа незапослености износила 26 одсто, а данас је то много мањи број. Била је глад за послом, људи су једва преживљавали", подсетио је Вучић.

Вучић је рекао да је тада молио људе из Магне да запосле већи број људи, али су они остали чврсто при свом плану од 800 људи.

Међутим, додао је, у међувремену Магна у Србији запошљава 2.600 људи, што значи да 2.450 породица живи захваљујући чињеници да раде за Магну.

Најавио је да ће обилазница и сам пут до хале бити завршени до краја године, али је најавио и реконструкцију болнице, канализацију на 65 одсто територије општине, водоснабдевање.

"То је оно што ми можемо да урадимо из Републике, а то кошта десетине милиона евра. Али можемо да се боримо да покушамо да заинтересујемо наше пријатеље из Магне када се отчепи ланац снабдевања са полупроводницима и чиповима, када се заустави енергетска криза, да запосле још више људи", објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да је пре девет година у Алексинцу просечна плата била 287 евра, а данас је 485 евра.

Указао је да мора и у другим местима да се подиже животни стандард људима, да се обезбеди још више посла и конкуренције.

"Што је снажније тржиште рада биће већа примања", истакао је Вучић. Вучић је истакао да је у постројењу Магне у Алексинцу видео добро расположење код људи, чак и код оних који не раде лак посао, да је видео насмејане људе, и добру мотивацију.

"То није лако код нас Срба наћи, јер када пођете од председника који је намргођен није лако наћи ни људе који су тако добро расположени. У Алексинцу има на претек те добре енергије", нагласио је Вучић и пожелео грађанима Алексинца да могу да се поносе на своје место и да остану у њему.

 

 

Задовољан сам излазношћу и одговорним одлукама Српске листе

Вучић је изразио да је задовољан излазношћу на изборе на Косову и Метохији у српским срединама и одговорним одлукама Српске листе.

Вучић је, на констатацију да сваки изборни процес на Косову и Метохији актуелизују наратив да држава тера Србе да изађу на изборе, рекао да никога држава није терала.

"Ми никога нисмо терали, осим што сам мислио да је боље да изађу него да не изађу. Нисам то крио, и јавно сам то говорио. Ми нападамо Приштину за неиспуњавање Бриселског споразума, а онда ћемо ми да не испунимо. Како онда да изађемо пред било кога и тражимо формирање Заједнице српских општина", објаснио је Вучић.

Указао је да су људи у српским срединама неупоредиво у већем броју изашли на гласање, у просеку 60 одсто, док је у већински албанским местима излазност била 40 одсто.

"То говори о мотивисаности људи, и о томе који су били најмотивисанији", подвукао је Вучић.

 

Нико не прича шта ће бити са радницима друге фабрике

Вучић је изјавио да се ни у једној земљи на свету не води разговор о томе шта ће бити са радницима који су у једној фабрици остали без посла.

Вучић је то рекао одговарајући на питање шта је било са радницима Грамера који су летос остали без посла и упитао зар треба силом да се запошљава неко тамо где нема посла.

"Решићемо то. Овакав разговор се не води ни у једној земљи на свету, можда у Северној Кореји, али у земљама тржишне привреде то не постоји јер имају право да запосле кога и колико хоће. А не да држава интервенише код приватног инвеститора да прихвати запослене из друге фирме", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је време да се заборави на те навике и да почнемо да се понашамо одговорно.

"Фирме се затварају, отварају, тако свугде функционишу у свету. У САД је преко три милиона предузећа било затворено током ковида, зар је председник Америке требало да нађе нових 3 милиона фабрика. Већина људи у Србији тако размишља", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија помогла тако што је дала субвенције и за отварање канадске фабрике у Алексинцу јер је, како је рекао, интерес Србније да 800 људи буде ту запослено.

"Сви ови дивни људи не би добили посао да није било државне помоћи. Понашамо се рационално у складу са законима ове земље. Нећу да се додворавам никоме, ми смо наш посао урадили. Урадићемо пут до фабрике, болницу све што није урађено у последњих 50 година", рекао је Вучић.

Додао је да ће некоме од радника то бити прва, некоме друга плата у кући и поновио да је све преко тога претерано мешање државе.

 

Енергетска криза ће сигурно успорити раст

Вучић је истакао да нема сумње да ће енергетска криза успорити и нашу економију.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је задовољан растом српске економије и да ли га плаши да ће криза да успори тај раст, нагласио да нема сумње да ће успорити раст у месецима и годинама које долазе јер не живимо у изолованом свету.

"Наше је да се боље прилагодимо и припремимо. Да овим људима обезбедимо да цена електричне енергије не буде превисока, да од оног што зараде могу да сачувају нешто за себе", додао је Вучић.

Вучић је констатовао да то, међутим, неће бити лако.

 

Извештај Европске комисије је бољи

Вучић је изјавио да можемо очекивати бољи Извештај Европске комисије о напретку Србије.

Вучић је одговарајући на питање новинара да ли може унапред да прокоментарише Извештај Европске комисије који ће бити представљен данас поподне, рекао да и оно што зна не сме да говори унапред.

"И то што знам не смем да говорим пошто ће поподне бити конференција за новинаре Ане Брнабић и Емануела Жофреа. Бољи је извештај, то је све што могу да вам кажем унапред", рекао је Вучић.

Додао је да све што би даље улазио, не би било фер.

 

Поштујемо Дејтонски споразум, не оно супротно од њега

Вучић је поновио да Србија подржава Дејтонски мировни споразум и све што је у складу са њим, а да све што је супротно од њега неће подржати.

"Све што се договоре три конститутивна народа подржаћемо, све супротно томе нећемо. За нас је најважније да чувамо мир и стабилност јер без тога нема инвеститора. Поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, онако како поштујуемо интегритет Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине", рекао је Вучић.

Како је додао и то је баш у складу са Дејтонским споразумом.

Вучић је тако одговорио на питање о најави члана председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика да ће скупштина РС донети сет закона о враћању надлежности РС што би подразумевало формирање војске и безбеднсне службе.

 

Људи нису глупи, а медији паметни

Вучић је оценио занимљивим да на локалним изборима у Мионици и Неготину нико није имао ниједну примедбу, а да примедбе има Н1 телевизија.

Вучић је то рекао у одговору на питање Н1 о фер изборним условима у тим општинама, на којима је Српска напредна странка однела убедљиву победу.

"Што се изборних услова тиче, интересантно је да имате да замерите нешто, а да ни на једном бирачком месту није замерио нико ништа. Да, приметили смо џипове, али су радили за неке друге политичке странке", рекао је Вучић.

Вучић је негирао да је било, како је рекао, било каквог потписивања грађана, било где, осим на бирачком списку.

"Срећан сам што ви стварно верујете у сопствене неистине. Толико сам срећан и толико ми је драго да мислите да људи нису гласали слободно зато што то говори да они које подржавате никада озбиљно неће анализирати свој рад, односно нерад", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је гледао емисије Н1 у којима је за стање у Мионици речено да је катастрофа.

"Неће бити да су људи глупи а ви паметни, народ види ко се бори за њихов интерес, тако да ћемо то и да наставимо да радимо", рекао је Вучић, иначе, како је рекао, незадовољан изборним резултатима у појединим местима иако је Српска напредна странка освојила већину.

Вучић је рекао да ће изборни резултати у тим местима бити анализирани и да ће све грешке у наредном периоду бити исправљене.

 

Ни опозиција, ни медији не воле да се баве анализом

Вучић је изјавио да му је занимљиво то што ни противници Српске напредне странке, а ни медији, не воле да се баве анализом избора одржаних у Неготину и Мионици указујући на то да је у Неготину пре четири године, само Демократска странка добила 18 одсто, а да су сви остали који су изашли на изборе против највеће политичке партије имали укупно 26 одсто гласова.

"Сада су добили много мање од тога и не питају се где су ти опозициони гласови и како су завршили код оних који су на власти јер добили смо 630 гласова више на 2.000 мање уписаних бирача и на нешто нижу излазност", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Вучић је навео да је у Мионици за 10 одсто укупно више, а шест одсто од целог колача у процентима освојила Српска напредна странка која је у тој општини самостално наступала, за разлику од Неготина где су наступали са партнерима из СПС-а.

Вучић је, како каже, незадовољан резултатима из неколико села, укључућујући и Доње Мушиће.

Како је навео, очигледно је да је тамо Српска напредна странка направила доста грешака, као и у селима према Дивчибарима где су добијали око 60, 63 одсто.

"Ту смо велике грешке правили, ту ћемо да анализирамо своје грешке и да видимо шта можемо да променимо. У Неготину морамо да анализирамо централне градске изборне јединице јер смо ту добили између 57 и 60 одсто, а свуда друго је било између 75 и 90 одсто", рекао је Вучић.

Додаје да је потребно да се види шта је то што би требало да ураде.

"Ја се бавим нашом анализом, а много сам срећан што су ови други тако срећни и што сваки пут имају све мање и мање. Нека их Бог поживи у српској политици", закључио је Вучић.

 

Приштина доживела политички пораз, могуће нове акције полиције

Вучић је изјавио да су нове акције косовске полиције могуће с обзиром да на политички пораз који је Приштина доживела додајући да ће Србија бити спремна на то.

"Надам се да ће разум и рационалан приступ превладати код дела људи у Приштини, иако је тешко на то рачунати после овог политичког пораза који су доживели и плашим се да ће поново тражити излаз за своју нелагодну ситуацију", рекао је Вучић.

Додаје да Београд мора да буде спреман за то и да очекује јер оно што су неколико пута понављали у Приштини јесте да им не пада на памет да испуњавају обавезе из Бриселског споразума и да формирају заједницу српских општина.

"Ми ћемо да чекамо да видимо шта ће да каже Европа. Сит сам, као и грађани Србије, свих врста лицемерја и споља и из Приштине, не знам шта би свему томе могло да се дода", рекао је Вучић.

 

Свако има право да улази у коалиције са ким хоће

Вучић је изјавио да свака партија има право да улази у коалиције са ким хоће и да ради оно што је у њеном интересу, али да се СНС не плаши коалиције СПС-а са онима који су разрушили земљу.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да прокоментарише изјаву народног посланика СПС-а Томе Филе који је рекао професорки Весни Рачић Водинелић из Нове странке да изађу на изборе и да сруше СНС и Вучића те да ће уколико Нова странка добије те изборе и СПС буде имао довољно процената, ући у коалицију са њима.

"Свака партија има право да ради оно што мисли да је добро за њих, што сматрају да је њихов интерес, ја немам ништа против тога, за мене је важан резултат. То је све демократски, легитимно, не би им био први пут и 2008. године су то урадили. Мени је важно да то ми нисмо урадили", рекао је Вучић.

Како је навео, људи који гласају за СПС су добри људи, добри домаћини, који знају шта је потребно Србији.

Сматра да је Србији потребно јединство озбиљних снага.

"Али, ако неко мисли да смо се уплашили заједничке акције са онима који су урушавали нашу земљу, остављали је без фабрика, путева, болница, без ичега, немамо никакав проблем, победићемо их све заједно", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Ало