Вести

Вучић: Важно је да се пронађе компромис и историјски реши однос са Албанцима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да морамо да схватимо колико је и зашто је важно да постигнемо компромис са Приштином, иначе ћемо се "удавити у сопственој прошлости".

"Зато толико пледирам на компромис и зато толико молим и тражим подршку и Европске Комисије и свих светских сила да до те подршке дођемо", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са председником ЕК Жан Клодом Јункером. Како је рекао, сваки дан чује у Србији како говоре "за нас је најбољи замрзнути конфликт и чекајте само да прође и десиће се нешто што ће нама да помогне".

"Ако ми не будемо разумели, а при томе добро знате шта мислим о независности Косова, да ми морамо да направимо компромисе, да морамо са собом у одређеним стварима у нашим главама да раскрстимо, и то говорим у тренутку када не би требало да говорим, и када ћу да губим политичке поене. Ако то не будемо урадили, удавићемо себе у сопственој прошлости" упозорио је председник Србије.

Вучић је вечерас, говорећи о правно обавезујућем споразуму са Приштином, рекао да је важно да се пронађе компромис са Албанцима и историјски реши тај однос, да се успостави пријатељство два народа.

"То је за нас најтеже питање и то је питање за Србију и све наше грађане, и за нашу будућност", рекао је Вучић.

"Мислим да је од ужасног значаја да ми и Албанци нађемо компомис", да се то питање реши на другачији начин, а не ратовима, и да два најмногољуднија народа успставе осовину север, југ.

Истичући да је изнад свега важан договор Београда и Приштине, Вучић је поменуо да се преговори одвијају уз подршку Брисела, али, како је приметио, у Бриселу су само посредници, на "чему смо наравно захвални".

Подсетио је да су у 22 земље ЕУ признале независност Косова и да оне очекују документ који би водио суштински ка томе, или бар да Приштина буде део УН и других међународних организација. Пет земаља то не желе, као што Приштина жели, а Београд то не жели, рекао је Вучић.

Он је истакао да би споразум требало да буде такав да и Београд и Приштина изгубе понешто, или да буду веома незадовољни и једни и други, а то би, каже значило да смо победили. Не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све, нагласио је он. Додао је да је немогуће убедити грађане Србије да прихвате да дају све, а са друге стране ништа.

"Ми желимо компромис под окриљем ЕУ, на највишем нивоу, а ако то не може живећемо у прошлости као деценијама уназад", казао је председник.

"Волео бих да то избегнемо и да будућност видимо на други начин. Надам се да ће Албанци разумети колико је важан тај договор".

Вучић је истакао и да су нама важни добри односи са Албанцима и да би се то постигло споразумом, али да се то у Приштини не чује, а важно је и за њих. Рекао је да ће све урадити да се дође до решења, иако је то тешко.

 

Робна размена са ЕУ повећана више него дупло

Од почетка примене Прелазног трговинског споразума 2009. године, робна размена Србије са ЕУ повећана је за више него дупло, са 10,1 милијарду евра 2009, на 22 милијарде евра прошле године, указао је вечерас председник Србије Александар Вучић. Он је рекао да је наш извоз у ЕУ у том периоду повећан три пута, са 3,4 на 9,95 односно 10 милијарди евра у 2017. години.

"Веома је важно за нас да, иако Србија бележи константан дефицит у размени са ЕУ, покривеност увоза извозом у 2009. години била је 50,5 одсто, а данас је 83,2 одсто", истакао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији са председником ЕК Жан Клодом Јункером. То, подвукао је, показује колико је српска привреда напредовала и научили смо да производимо оно што може да нађе свој простор и тржиште на евопрском небу.

Председник је такође истакао да ЕУ за Србију није само циљ, већ процес који нам доноси боље стандарде, у свим областима живота. У том смислу, указао је да пре пет година није постојао индекс здравствене заштите за Србију, а данас смо "претекли" најмање пет земаља ЕУ.

"То је европски пут на којем морамо многе ствари да урадимо, као што је изградња КЦ Ниш, а морамо да изградимо клиничке центре у Београду, Новом Саду и Крагујевцу. То све чинимо уз подршку ЕУ", рекао је Вучић.

Пут ка ЕУ, каже, пре свега се односи на стандарде које морамо да остварујемо, пре свега због најстаријих, деце, жена које морају да имају доступну дијагностику, на пример, како би се рак дојке откривао на време.

"Морамо да унапређујемо ствари, да бринемо о женама, деци, старима и то је европски пут. Европски пут је и боља економија и виши ниво владавине права, независно судство, самостално тужилаштво и, да нагласим, ефикасније правосуђе. О томе смо разговарали и много посла Србија има на том путу да уради", рекао је Вучић.

 

Идем да чујем шта Меркел мисли о односима у региону

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да у Берлин иде како би од немачке канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

"Желим да видим како Меркелова гледа на то. Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије", казао је он на конференцији за штампу после састанка са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером. Како каже, за њега је велика част што ће бити сутра у Берлину и што ће разговарати са Меркеловом, а захвалан је на томе што је данас 43.000 људи у Србији запослено у немачким компанијама, а било их је 17.000 када је он постао премијер. Најавио је да ће се тај број даље повећавати "из дана у дан", јер ће он у наредних два или три месеца отворити три или четири немачке компаније.

Економска сарадња са Немачком напредује, политичка је добра, подвукао је председник Србије.

 

Хвала путарима који данас напорно и тешко раде

Председник Србије Александар Вучић упутио је вечерас захвалност свим путарима који напорно и тешко раде у немогућим условима, а због снега који пада у целој земљи.

"Они напорно и тешко раде и на минус пет и на минус 20 да бисмо ми могли аутомобилима да пролазимо по нашим градовима и аутопутевима, да бисмо могли 50 пута више камиона да купимо, који могу да помогну у чишћењу снега, као и грталица и других машина", казао је Вучић.

И зато нам је, додаје, потребно да се сви окренемо будућнсоти.

"Неће то бити решено преко ноћи, али је то све тај бољи пут на који рачунамо", додао је он.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг