Вести

Вучић: Важно шта ће Срби добити од дијалога

Он је истакао да је услов свих услова да договор о томе какав ће бити план Србије буде постигнут међу свим актерима на српској политичкој сцени, а тога, како је рекао, нема.
"Нас занима шта је минимум српских интереса који мора да се поштује, а око тога се нисмо договорили. Све ће се сводити на ситне уступке које ћемо давати, а без користи за Србе на Косову", додао је Вучић.

Треба да се зна шта ћемо ми као преговарачка страна добити, шта ће добити Срби, изузев мобилних телефона, и таблица, сматра Вучић.
"Неопходно је било да се о томе озбиљније разговара у Србији", рекао је заменик председника СНС, истичући да Србија још одавно нема план за Косово и да се налазимо у тешкој ситуацији, али да не треба лагати народ.

Он је, одговарајући на ставове косовског аналитичара и координатора за север Косова Иљбера Хисе, подсетио да Косово јесте признало 76 држава, али да 116 није и да на Косову постоје различите реланости и да Приштина не треба да полази са максималистичких позиција.
"То није добар аргумент за дијалог", рекао је Вучић, додајући да није реално да Београд прихвати само оно што жели Приштина.

На питање Хисе, шта то тачно жели Београд, Вучић је одговорио:
"Да се поштује Устав Србије, којим је тачно ограничена територија Србије. У тим оквирима влада треба да покаже флексибилност и да разговара можда и о неким уступцима, али и о уступцима за Србе."

"Имаћете увек подршку појединих странака у Београду, али нећете имати подршку четири петине грађана да се Косово отме од наше земље. Ми јесмо за дијалог, али као што Албаници неће да се одрекну севера Косова, тако ми нећемо да се одрекнемо Косова", закључио је Вучић, одговарајући Хиси.