Вести

Вучић: Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама

БАКУ - Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас у Бакуу с председником Азербејџана Илхамом Алијевим о сарадњи у области инфраструктуре, пољопривреде, енергетике, и најавио долазак азербејџанског председника и привредника те земље у Србију пре краја године.

Вучић је, у изјави новинарима после састанка, рекао да је са Алијевим разменио најискреније и најсрдачније поруке пријатељства, међусобне подршке територијалном интегритету Србије и Азербејџана, и поручио да, уколико се оствари "само петина ствари о којима је разговарано" да ће то удесетостручити трговинску размену две земље "која тренутно није на високом нивоу".

Како је објаснио, било је речи о наставку сарадње у области инфраструктуре и саобраћаја, не само о завршетку Коридора 10, о обилазници око Београда и другим инфраструктурним пројектима.

"Разговарали смо и о енергетици, о (гасоводима) ТАНАП-у и ТАП-у, о изградњи гасног контектора са Бугарском, колики део у будућности можемо да добијемо са (изворишта гаса) Шах Дениза два или неких других налазишта гаса које Србија може да добије, да бисмо извршили диверзификацију извора и како бисмо добили повољније цене...", рекао је Вучић.

Премијер Србије је са азербејџанским председником разговарао и о учешћу компанија те земље у приватизацији у Србији, попут приватизације МСК Кикинда и панчевачке Азотаре и Петрохемије.

"Разговарали смо и о њиховој жељи и намери да учествују у приватизацији пољопривредног агрокомплекса. Они су се договорили да заједнички са саудијским и емиратским фондовима учествују. Веома су заинтересовани за улагања у Србију и очекују да наша сарадња буде драматично повећана у годинама које долазе", рекао је Вучић.

Он је додао да је са Алијевим разговарао и о већој туристичкој понуди Србије и привлачењу већег броја туриста из Азербејџана у Србију и најавио да ће до краја године бити успостављена авио линија Београд-Баку.

"Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које са Азербејџаном можемо да остварујемо у корист народа", рекао је Вучић.

Навео је и да је са Алијевим имао веома конкретне разговоре и да се он показао као искрен пријатељ Србије.

"Кад се говори о потенцијалним инвестицијама у ПКБ, говоримо о стотинама милиона евра, о МСК, Азотари и Петрохемији говоримо о хиљадама запослених, о нашим највећим извозним потенцијалима и компанијама. Кад се говори о обилазници и великим инфраструктурним пројектима, говоримо о жилама куцавицама које иду кроз Србију", рекао је Вучић.

Према његовим речима, говорило се и о војној индустрији и преносу војне технологије коју Србија има Азербејџану.

"Сматрамо да можемо много тога да урадимо, нешто да зарадимо, а да Азербејџан може да има користи од онога што Србија има да понуди", рекао је Вучић.

Наводећи да очекује да Алијев посети Београд пре краја године са великим бројем привредника, Вучић је рекао да је несумњиво да ће трговинска размена две земље бити драматично увећана.

Како је раније данас саопштено из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима, Вучић, који је данас почео дводневну посету Азербејџану сусретом са председником Алијевим, и том приликом је истакнута одлучност за јачање односа две земље.

Вучић и Алијев су разговарали о сарадњи две земље у области инфраструктуре, војне индустрије, енергетике и пољопривреде.

Српски премијер је истакао задовољство искуством које Србија има са азербејџанским компанијама које послују у Србији и нагласио жељу да се појача сарадња са фирмама Азвирт и Азмеком, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

"Одлучни смо да ојачамо наше везе, не само политичке, већ и економске", нагласио је Вучић и захвалио Алијеву на подршци коју Азербејџан пружа територијалном интегритету Србије.

Премијер је предложио председнику Азербејџана и успостављање директне авионске линије Београд - Баку.

Алијев је истакао да се нада да ће посета српске делегације бити успешна и да ће ојачати економске везе две земље.

"Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају", истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који се налази у саставу државне делегације у посети Азербејџану, обишао је погоне и разговарао са пословодством команије Азмеко.

Ова Азербејџанска хемијска компанија један је од водећих произвођача метанола са око 600.000 тона годишње, које Бритиш Петрол дистрибуира у Европу и Кину.

 

Азмеко заинтересован за Петрохемију и МСК

Азербејџанска компанија Азмеко заинтересована је за Петрохемију и МСК и договорено је да њени представници посете Србију.

"Разговарали смо са људима из Азмекоа, једним од водећих произвођача метанола. Заинтересовани су за Петрохемију и МСК, договорено да посете Србију", рекао је Вучић.

У делегацији коју предводи Вучић је и министар рударства и енергетике Александар Антић, који је обишао погоне и разговарао са пословодством команије Азмеко.

Ова Азербејџанска хемијска компанија један је од водећих произвођача метанола са око 600.000 тона годишње, које Бритиш Петрол дистрибуира у Европу и Кину.

Антић је током посете упознао домаћине са могућностима и капацитетима српске хемијске индустрије.

Представници Азмека показали су велико интересовање за могућност инвестирања у МСК из Кикинде и Петрохемију Панчево.

 

Расизаде: Са Србијом имамо најбоље политичке односе

Вучић је разговарао и са азербејџанским колегом Артуром Расизадеом о развоју у области инфраструктуре, пољопривреде и енергетике, а српски премијер је изнео конкретне предлоге за будућу сарадњу.

Расизаде је истакао да Азербејџан са Србијом има најбоље политичке односе, као и добру сарадњу у хуманитарним областима, али још недовољно развијену у економији.

"Постоје добри примери, али мислим да је то само добра основа за даљи развој. Велике наде полажемо у рад Међувладине државне комисије", истакао је Расизаде.

Вучић је разговарао и са представницима компаније Азмеко која је заинтересована за Петрохемију и МСК и са којом је договорено да њени представници посете Србију.

У току преподнева српски премијер положио је венце на гроб националног лидера Гајдара Алијева, као и на комплексу "Вечни пламен" у Алеји великана.

Вучић ће се у поподневним сатима састати и са председником Парламента Октаром Асадовим и министром економије и индустрије и копредседником Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу између Републике Азербејџан и Републике Србије Шахином Мустафајевим.

 

Премијер са Абдулајевим о учешћу СОКАР у снабдевању Србије гасом

Премијер Србије разговарао је у Бакуу и са председником Државне нафтне компаније (СОКАР) Абдулајевим о учешћу СОКАР компаније у снабдевању Србије гасом.

Вучић је истакао важност могућег повезивања са Јужним гасним коридором како би Србија могла да диверзификује своје изворе снабдевања.

Абдулајев је рекао да је СОКАР једина државна нафтна компанија у Азербејџану, који се традиционално тиме бави већ 160 година. 

Он је нагласио да ће СОКАР основати комисију која би утврдила потребе Србије за снабдевање гасом, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с међима.

СОКАР је једна од највећих компанија на свету која се бави оф шоре и он шоре производњом нафте и гаса.

Компанија има 61.000 запослених и поседује удео у гасним цевоводима ТАНАП (Трансанадолијски) и ТАП (Трансјадрански гасовод).